Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο της Τετάρτης»
  • [02] Ο Πάνος Σκουρλέτης όρισε τις προτεραιότητες κατά την παραλαβή του ΥΠΑΠΕΝ
  • [03] Άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
  • [04] Το Βερολίνο θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε
  • [05] Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά προαναγγέλει ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [06] Μνημόσυνο για τους πεσόντες και εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή
  • [07] Τουλάχιστον 27 νεκροί από έκρηξη στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία
  • [08] H δημοσιονομική κατάσταση της Αυστρίας μοιάζει αρκετά με της Ελλάδας, προειδοποιεί η FAZ
  • [09] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας
  • [10] «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα»
  • [11] Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος, προσέφυγαν στο ΣτΕ για τρίτη φορά
  • [12] Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκταμίευση του δανείου των 7,16 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
  • [13] Καραλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εκτός από το μετάλλιο, απόλαυσα όλες τις προσπάθειες»

  • [01] «Πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο της Τετάρτης»

    «Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

    «Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου» σημειώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη όπως μέχρι σήμερα βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία, καταλαβαίνετε ότι ήταν μονόδρομος. Ομως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν, επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε την φετινή χρονιά ούτε την επόμενη επιπλέον αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχουν ,δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο. Εχουμε το χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα ,εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά οπωσδήποτε όμως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία και να κρατήσουμε ένα χώρο όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις να έχει από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε».

    Ο κ. Αποστόλου που βρίσκεται στη Νεάπολη Λακωνίας για να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στην αγροτική παραγωγή, τόνισε ότι έχουν καεί «γύρω στα 40 χιλιάδες στρέμματα δασικές εκτάσεις, γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα κυρίως με ελαιόδεντρα. Οι πληγές είναι γενικότερες όμως, είναι περιβαλλοντικές, είναι αγροτικές βεβαίως έχουν και άμεση σχέση με τον τουρισμό».

    «Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος για να ανακουφίσουμε αλλά και κυρίως για να δούμε και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει και να βρούμε λύση για τους κτηνοτρόφους αφού εξατομικευτούν οι ζημιές που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, να δούμε το μεγάλο κομμάτι της προστασίας της Νεάπολης από τις αποψιλώσεις. Πρόκειται για καταστροφή μεγάλη στις δασικές εκτάσεις να δούμε εκεί μέσα από διαδικασίες την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να δούμε την κατασκευή ειδικών φραγμάτων στις πληγείσες δασικές περιοχές και το πως θα προστατέψουμε την περιοχή» σημειώνει ο κ. Αποστόλου.

    [02] Ο Πάνος Σκουρλέτης όρισε τις προτεραιότητες κατά την παραλαβή του ΥΠΑΠΕΝ

    Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της εταιριών, η προώθηση των επενδύσεων, η προστασία του περιβάλλοντος και, στον αγροτικό τομέα, η αναζωογόνηση των συνεταιρισμών, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Αναφερόμενος δε στη συμφωνία για το νότιο ευρωπαϊκό αγωγό, είπε ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα με ευρύτερες διαστάσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν.

    Μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Σκουρλέτης επικαλέστηκε επίσης ένα απόσπασμα από άρθρο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά σύμφωνα με το οποίο, σε στιγμές ακραίας κρίσης ορισμένοι οχυρώνονται πίσω από τον βολονταρισμό ο οποίος όμως δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να απαντά κανείς πολιτικά.

    Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης ο κ. Σκουρλέτης συνέστησε χαμηλούς τόνους, ψυχραιμία, ενωτική διάθεση ενώ με αφορμή την αλλαγή κυβέρνησης έκανε λόγο για σκυταλοδρομία που γίνεται σε συνθήκες ανώμαλου δρόμου. "Είμαστε, είπε, εξαναγκασμένοι να φέρουμε μια συμφωνία που είναι επώδυνη, δεν αντιστοιχεί στις απόψεις και το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά την επέλεξε γνωρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ένα καταστροφικό τσουνάμι και διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα γίνει ωστόσο, όπως είπε, προσπάθεια να ελαφρύνουμε το κόσμο από τις επιπτώσεις, στο μέτρο του δυνατού".

    Λαφαζάνης: Είμαι παρών - υποστηρίζω την ενότητα

    "Συνεχίζω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ" δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: "Υποστηρίζω πλήρως την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Φεύγω διαφωνώντας με μια πολιτική συμφωνία που αποφάσισε η κυβέρνηση. Δεν απογοητεύομαι, θεωρώ ότι το νέο μνημόνιο - και θα αγωνιστώ γι' αυτό - θα γίνει μια μικρή παρένθεση στην πορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ".

    Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται ακόμη και αυτήν την ώρα από ισχυρούς κύκλους της ΕΕ την υπερατλαντική πλευρά προκειμένου να σταματήσει το έργο του νότιου ευρωπαϊκού αγωγού το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

    Επανέλαβε τη στήριξη και στον αγωγό ΤΑΡ ενώ στον απολογισμό του 6μήνου στάθηκε στα βήματα για την προώθηση της έρευνας υδρογονανθράκων, στην επαναλειτουργία της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας - Κερατσινίου. Στάθηκε τέλος ιδιαίτερα στην ανάγκη, οι δημόσιες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας να παραμείνουν δημόσιες και να ανασυγκροτηθούν. "Δεν θα είναι, είπε, καθόλου ευχάριστο να δούμε εκποιήσεις των μεγάλων ενεργειακών μας επιχειρήσεων. Όχι γιατί διακατέχομαι από κρατισμό, αλλά γιατί η ισχυρή δημόσια παρέμβαση στον ενεργειακό τομέα, έχει στρατηγική σημασία για την έξοδο από την κρίση".

    [03] Άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

    Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προχωρά η κυβέρνηση ενώ άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες, ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υφυπουργό στον πρωθυπουργό αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.

    Οι κατευθύνσεις που εδόθησαν είναι να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Επίσης αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση Νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η εκπόνηση άμεσα σχεδίου για θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

    [04] Το Βερολίνο θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε

    Το Βερολίνο θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα. Αναμένει μάλιστα, ότι θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσαν νωρίτερα σήμερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

    "Η Καγκελάριος τόνισε χθες (στην συνέντευξή της στο ARD), ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης ομόφωνα από όλα τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Βουλή των Ελλήνων ήδη ψήφισε τα πρώτα προαπαιτούμενα και αναμένουμε να ψηφίσει περαιτέρω μέτρα την Τετάρτη. Πάνω σε αυτό επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση - περιμένουμε βεβαίως και δύσκολες διαπραγματεύσεις - ώστε να τηρηθεί αυτός ο σαφής οδικός χάρτης", δήλωσε η κυρία Βιρτς, ενώ ο Μάρτιν Γιέγκερ σημείωσε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης-γέφυρας. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την έναρξη ή την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε, αυτές διεξάγονται από τους τρεις Θεσμούς. "Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα παρακολουθούμε την διαδικασία πολύ πολύ προσεκτικά", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά την αναφορά της 'Αγγελα Μέρκελ στην πρόταση περί "προσωρινού Grexit", η Κριστιάνε Βιρτς υπενθύμισε σε ποιο πλαίσιο έγιναν οι δηλώσεις και παρέπεμψε στην διευκρίνιση της Καγκελαρίου ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. "Τώρα κοιτάζουμε μπροστά για να υλοποιήσουμε αυτά, τα οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα από όλα τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης", τόνισε.

    [05] Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά προαναγγέλει ο Τρ. Αλεξιάδης

    Την άμεση ενεργοποίηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που συντελείτε στην αγορά και τη διακίνηση, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ενώ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

    Από την πλευρά της, η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη συνεργασία τους και επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την κοινοβουλευτική της έδρα, έκανε απολογισμό του έργου της: "Ονειρευτήκαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα", δήλωσε η απερχόμενη υπουργός και πρόσθεσε ότι: "τώρα στο νέο τοπίο που δημιουργούν τα νέα φορολογικά βάρη η πραγματοποίησή του γίνεται πιο δύσκολη".

    Μίλησε μάλιστα για κανιβαλισμό σε βάρος της με αφορμή τα δημοσιεύματα για το πρόσωπό της, ενώ επιφυλάχτηκε να κινηθεί νομικά. Η Νάντια Βαλαβάνη είπε, αναφερόμενη σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στο δημόσιο, ότι: "υπάρχουν πολλοί σκελετοί στα ντουλάπια της ΕΤΑΔ για τον εισαγγελέα". Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι όταν ανέλαβε, "υπήρχε ένα σύστημα που βραχυκύκλωνε όταν πήγαινε να αγγίξει τους από πάνω".

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι: "η φοροδιαφυγή είναι από τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση" και συμπλήρωσε ότι, "ο Τρύφων Αλεξιάδης, είμαι σίγουρος ότι έχει και τις ιδέες και τη βούληση και τον ενθουσιασμό να προχωρήσει το έργο αυτό".

    Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι θα συγκρουσθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στις τουριστικές περιοχές, στους φύλακες λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής στη διακίνηση κτλ. Θα ενεργοποιηθεί όχι μόνο το ΣΔΟΕ ,αλλά όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός. Επίσης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

    [06] Μνημόσυνο για τους πεσόντες και εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    Μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξύπνησε στον κυπριακό Ελληνισμό ο ήχος των σειρήνων, σήμερα στις 05:30. Με πρόσχημα το πραξικόπημα, πέντε μέρες νωρίτερα της χούντας των Αθηνών, η Τουρκία σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει παράνομα για 41 χρόνια το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της. Περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι, ξεκινώντας από το Ψήφισμα 353 της 20ής Ιουλίου 1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΟΗΕ έχει κάνει εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία» και για «απομάκρυνση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που η παρουσία του δεν προβλέπεται από διεθνείς συμφωνίες».

    Η Τουρκία μέχρι και σήμερα στερεί από τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το γεγονός αυτό έχει δώσει αφορμή για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης από την πλευρά της Τουρκίας. Πέραν της οικονομικής καταστροφής, που προκάλεσε η εισβολή και η βίαιη μετακίνηση πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.400 Ελληνοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι. Η 'Αγκυρα προχώρησε στον συστηματικό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών με παράνομους εποίκους και υποχρέωσε πολλούς Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, οι έποικοι υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων.

    Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα. Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις. Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

    Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, Ελληνοκυπρίων και εξ Ελλάδος, κατά την τουρκική εισβολή, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.

    Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσίας, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έγινε δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές του εστίες και διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο με ομιλητή τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Εξάλλου, σήμερα φθάνει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Κύπριος κυβερνητικος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.

    [07] Τουλάχιστον 27 νεκροί από έκρηξη στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στην τουρκική πόλη Σουρούτς κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 100.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στον κήπο ενός πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά αυτής της πόλης που βρίσκεται απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπάνι όπου οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκαν στα τέλη Ιουνίου από τις κουρδικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες στις οποίες πτώματα φαίνονται να κείτονται κάτω από δένδρα έξω από το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη στο Σουρούτς, που απέχει περίπου 10 χλμ. από το Κομπάνι.

    [08] H δημοσιονομική κατάσταση της Αυστρίας μοιάζει αρκετά με της Ελλάδας, προειδοποιεί η FAZ

    «Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι σύντομα η Αυστρία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα με την οικονομία της καθώς έχει παρόμοιες παθογένειες με την Ελλάδα.

    Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, η Αυστρία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, καθώς δεν έχει παραβιάσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει ούτε έχει «μαγειρέψει» στοιχεία. Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι η Βιέννη ζει πάνω από τις δυνατότητές της και, αν σύντομα δεν αλλάξει πορεία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα.

    Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η Αυστρία, όπως και η Ελλάδα, σημειώνει πολύ ασθενική ανάπτυξη. Τον προηγούμενο χρόνο η αυστριακή οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4%, δηλαδή το μισό από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

    Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους: τις δυσκολίες που καταγράφονται στην ανατολική Ευρώπη, με την οποία η Αυστρία είναι στενά συνδεδεμένη, στην περιορισμένη εσωτερική ζήτηση και τις μειωμένες εξαγωγές.

    Η Αυστρία χάνει μερίδιο της αγοράς, εξηγεί η FAZ, εξαιτίας κυρίως του αυξημένου κόστους εργασίας. Από το 2008 το κόστος εργασίας στη χώρα έχει αυξηθεί περισσότερο από ένα πέμπτο και ο λόγος για αυτό είναι η ισχύς των εργατικών συνδικάτων.

    Πάντως, αντίθετα με την Ελλάδα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αυστρίας είναι θετικό, αν και παραμένει πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Η μικρή αυτή οικονομία λοιπόν, με λιγότερους κατοίκους από την Ελλάδα, πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ενώ το χρέος της αυξάνεται αντί να μειώνεται. Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την πορεία υιοθετούνται με μισή καρδιά.

    Όμως δεν αντιμετωπίζεται η πραγματική αιτία του προβλήματος που είναι οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες. Κάθε χρόνο τα κοινωνικά επιδόματα κοστίζουν στο αυστριακό κράτος 20 δισεκ. ευρώ, ποσό ίδιο με αυτό των φοροελαφρύνσεων. Και δεν προβλέπονται περικοπές, σημειώνει η FAZ.

    Επίσης, όπως και στην Ελλάδα και παρά τις προσφορές, δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

    Πολύ άσχημη είναι και η κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Κάθε χρόνο το αυστριακό κράτος πρέπει να στηρίζει τα ταμεία με δισεκατομμύρια ευρώ. Κύρια αιτία για την έλλειψη πόρων των ταμείων είναι η ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία στην Αυστρία είναι τα 59 έτη.

    Ίσως, σχολιάζει η FAZ, οι ομοιότητες της Αυστρίας με την Ελλάδα ήταν αυτές που ώθησαν τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να υπερασπιστεί την Αθήνα απέναντι στο Βερολίνο. Ίσως να καταλαβαίνει ότι η αντίδραση από τη Γερμανία πλησιάζει και ότι η Αυστρία δεν θα μπορεί να αντέχει για πολύ ακόμη τον τρόπο ζωής της.

    [09] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας

    Πυρκαγιά ξέσπασε, στο Πανόραμα Αχαρνών, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

    Για τηνκατάσβεση της φωτιάς η οποία είναι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

    [10] «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα»

    "Δεν έχω άγνοια κινδύνου, οι συνθήκες είναι δύσκολες όμως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν", δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η ανάγκη της πολιτικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική. "Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα " είπε, "γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα και μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δεν θα αποτελέσει παρένθεση". Τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνει "νεκροθάφτης της κοινωνικής ελπίδας" ωστόσο αναγνώρισε ότι οι δυνατότητες παρεμβάσεων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές είναι περιορισμένες και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει καλύτερη διευθέτηση.

    Από την πλευρά του ο απελθών υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι παρά τις διαφωνίες του "δεν αναιρείται η στήριξη προς την κυβέρνηση" αλλά σε ό,τι αφορά "την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ" . Πρόσθεσε ότι "σαν βουλευτής θα αγωνιστεί "ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και να μην αναλάβει υποχρεώσεις προς τους δανειστές οι οποίες να ακυρώνουν τις προγραμματικές της δεσμεύσεις".Μάλιστα επικαλέστηκε την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι "οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει".

    Τόσο ο απελθών υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησαν κατά τις τοποθετήσεις τους ότι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι δυο πεδία μάχης και ότι οι επώδυνες παρεμβάσεις είναι αναπόφευκτες. Τόνισαν ωστόσο ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να παραμείνει ζωντανός.

    [11] Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος, προσέφυγαν στο ΣτΕ για τρίτη φορά

    Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, μαζί με την νεοϊδρυθείσα εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας (οικογένεια Γιατράκου) κατά την τελευταία διετία έχουν προσφύγει ακόμη δύο φορές στο ΣτΕ για το ζήτημα των δεσμεύσεων που έχει δεχθεί ο Πάτροκλος.

    Ειδικότερα, με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, καθώς δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την βραχονησίδα στην επίμαχη εταιρεία.Η εν λόγω εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

    [12] Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκταμίευση του δανείου των 7,16 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

    Σε συνέχεια της συμφωνίας της τελευταίας συνόδου κορυφής για την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες και πραγματοποιήθηκε η εκταμίευση του δανείου των 7,16 δις ευρώ.

    Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σήμερα από τις Βρυξέλλες σημειώνοντας παράλληλα ό,τι οι διαβουλεύσεις των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών με τις ελληνικές αρχές θα ξεκινήσουν σύντομα στην Αθήνα, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο.

    Ανέφερε επίσης πως σε ότι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή την Τετάρτη, οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές

    [13] Καραλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εκτός από το μετάλλιο, απόλαυσα όλες τις προσπάθειες»

    Το πρώτο της μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κολομβίας και το πρώτο στη διοργάνωση μετά από οκτώ χρόνια (2007) κατέκτησε η Ελλάδα την τελευταία ημέρα των αγώνων στο Κάλι με τον Μανώλη Καραλή. Ο 16χρονος αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου ξεπέρασε τα 5,20 μέτρα στο επί κοντώ, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και χάρισε στην χώρα μας το έκτο της μετάλλιο στην ιστορία των αγώνων.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο 17χρονος Σουηδός, Αρμαντ Νούπλαντις, με 5,30 μέτρα και βελτίωσε το ρεκόρ διοργάνωσης, ενώ ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Μαλίκιν πήρε το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση επίσης 5,30 μέτρα.

    Αυτό ήταν το τρίτο μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας στο επί κοντώ στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς έχει δύο στην κατοχή της η Κατερίνα Στεφανίδη (2005, 2007), ωστόσο ο Καραλής είναι ο πρώτος παίδας που καταφέρνει να ανέβει στο βάθρο.

    Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο επί κοντώ του παγκοσμίου πρωταθλήματος παίδων/κορασίδων (Κάλι) με επίδοση 5,20 μέτρα, ο Μανώλης Καραλής μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επιτυχία αυτή.

    «Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Βασίλη Μεγαλοοικονόμου. Ο στόχος μου εξ αρχής ήταν να μπω στον τελικό και να ευχαριστηθώ τον αγώνα. Σε καμία περίπτωση δεν άφησα την πίεση από γνωστούς και φίλους να με επηρεάσουν. Στα 5.00 μέτρα με τα δυο άκυρα αγχώθηκα λίγο, αλλά μετά που το πέρασα όλα ήταν καλά και απόλαυσα τον αγώνα μου κανονικά. Τα συναισθήματά μου αυτή τη στιγμή είναι μοναδικά. Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος από τον αγώνα, γιατί, εκτός από το μετάλλιο, απόλαυσα όλες τις προσπάθειες μία προς μία. Οι συνθήκες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν τέλειες και οι εμπειρίες που αποκόμισα, είναι εμπειρίες ζωής. Ο στόχος μου από εδώ και στο εξής είναι να βελτιωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο τεχνικά. Μακάρι και στην Τιφλίδα, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας την επόμενη εβδομάδα, να έρθει ακόμη ένα μετάλλιο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 16χρονος πρωταθλητής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2015 - 12:32:14 UTC