Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τον διχασμό
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί, το Ποτάμι απαιτεί να μείνει η χώρα στο φυσικό της χώρο
  • [03] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EWG
  • [04] Αισιοδοξία Φάιμαν μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή
  • [05] Βαρθολομαίος: Είμαστε στο τέλος της κρίσης
  • [06] «Όχι» στη ρήξη,«ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης
  • [07] Πρεμιέρα για την «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» στο θέατρο Δάσους
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Η Βουλή έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή για τη διαπραγμάτευση
  • [09] Π. Καμμένος: θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τον διχασμό
  • [10] Spiegel:Κούρεμα ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

  • [01] Π. Καμμένος: θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τον διχασμό

    «Πάμε απέναντι στην συνείδησή μας, πάμε απέναντι στην λαϊκή εντολή που έχουμε για έναν μόνο λόγο: Γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσουμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε για να μην κάνουμε το χατίρι σε κάποιους να επιστρέψουν την Δευτέρα με τα ίδια μέτρα και να συνεχίσουν να τρέφουν το τέρας της διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτό θα σταματήσει την Δευτέρα το πρωί», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    Όπως είπε ο κ. Καμμένος, αιτιολογώντας την θετική τοποθέτηση του κόμματός του, η Ελλάδα έδειξε ότι αντέχει και μπορεί να αντέξει και περισσότερα, δεν μπορούν όμως οι Έλληνες να αντέξουν τον διχασμό, και δεν θα οδηγήσουμε εκεί τον τόπο μας.

    Αφού ο πρόεδρος των Αν.Ελ., δέχθηκε πως απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια συμφωνία με αλλαγές, που επέβαλλαν οι διαμεσολαβητές, σε αυτή που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, περιέχει διατάξεις αντίθετες από το Σύνταγμα - όπως εκείνες για τα νησιά - και που αντίκεινται στο δημοψήφισμα, είπε όμως πως υπάρχει πάντα το δίλημμα: «Συνθηκολόγηση ή άβυσσος» για να ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία αυτή αποτελεί συνθηκολόγηση. Τέλος, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως η θετική ψήφος του κόμματός του, προϋποθέτει την σαφή αναγραφή του θέματος του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου,

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί, το Ποτάμι απαιτεί να μείνει η χώρα στο φυσικό της χώρο

    Με μια σχεδόν τηλεγραφική ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε τη στάση του Ποταμιού στο αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί εξουσιότηση για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους.

    «Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός.

    Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση.

    Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης.

    Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    [03] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EWG

    Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Στο Eurogroup,που ξεκινάει στις 4 μ.μ ώρα Ελλάδας,οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).

    Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.

    Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.

    [04] Αισιοδοξία Φάιμαν μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή

    Αισιόδοξος μετά τη ψηφοφορία των πρωινών ωρών στην ελληνική Βουλή, με την οποία δίνεται με συντριπτική πλειοψηφία εξουσιοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση για διαπραγμάτευση, εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Ο κ. Φάιμαν είπε πως πρόκειται για πρόοδο και ότι έχουν επιτευχθεί περισσότερα από ό,τι έως τώρα.

    Είναι πλέον θέμα εμπιστοσύνης για το ποια θα είναι η απόφαση των εταίρων για την Ελλάδα, τόνισε ο καγκελάριος, σημειώνοντας πως, είτε οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομιών θα διαρκέσουν μέχρι την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης του εκτάκτου Ευρωπαικού Συμβουλίου, είτε θα υπάρξει νωρίτερα μια «καλή κατάληξη», ωστόσο και μία «καλή κατάληξη» σημαίνει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία για την εφαρμογή του προγράμματος θα διαρκέσει μήνες.

    Κατά την άποψη του, το δυσκολότερο σημείο της συζήτησης είναι το εάν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων θα λάβουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους, καθώς, όπως σημείωσε, σε τουλάχιστον πέντε χώρες, ανάμεσά τους και η Αυστρία, αυτό είναι απαραίτητο, «ωστόσο είναι φυσικά και οι άλλοι υπεύθυνοι οι οποίοι πρέπει να εκτιμήσουν εάν κατ΄αρχήν μπορούν να συναινέσουν για τα ποσά που προβλέπονται στο μηχανισμό σταθερότητας».

    Σχολιάζοντας την απόρριψη από τη Γερμανία μιας «κλασικής» μορφής διαγραφής χρέους, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι αντ΄αυτού μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες προθεσμίες αποπληρωμής και παρέπεμψε στα δάνεια μεγάλης διάρκειας που είχε λάβει η Αυστρία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [05] Βαρθολομαίος: Είμαστε στο τέλος της κρίσης

    Την ευχή «όλα να εξελιχθούν ομαλά» αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που βρίσκεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης του οσίου Παϊσίου, στη μονή Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στις εννιά το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου τον υποδέχθηκαν μητροπολίτες, μεταξύ αυτών, οι Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Αμορίου Νικηφόρος, Μιλήτου Απόστολος, ενώ τον συνόδευε ο μητροπολίτης Μαδύτου Στέφανος.

    Ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στην πατριαρχική και σταυροπηγιακή μονή Βλατάδων, στην 'Ανω Πόλη, όπου θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα. Αναφερόμενος, σε δηλώσεις του, στην κατάσταση της χώρας είπε ότι φέρνει από το Φανάρι μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό. «Όλο αυτό το διάστημα των δυσκολιών στο Φανάρι προσευχόμαστε για υπέρβαση της κρίσης» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε «στο τέλος της κρίσης» και αφού διευκρίνισε ότι δε μιλά ως πολιτικός, ή ως οικονομολόγος, υποστήριξε ότι «διαφαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». «Αυτή είναι η ευχή και η προσευχή μας» πρόσθεσε.Ο κ.Βαρθολομαίος ευχήθηκε όλα να εξελιχθούν ομαλά αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας.Στις οκτώ το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στο μοναστήρι του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή, όπου θα τελεστεί αγρυπνία στη μνήμη του οσίου Παίσιου , ενώ θα παραμείνει στο μοναστήρι ως την Κυριακή το απόγευμα.

    [06] «Όχι» στη ρήξη,«ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης

    «Όχι» στη ρήξη και το Grexit, «ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης και τη ζώνη του ευρώ, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή.«Τα διλήμματα είναι δραματικά και χρειάζονται λύσεις δύσκολες και σωτήριες, ελάχιστες ώρες παραμένουν. Είμαστε αντιμέτωποι με την χρεοκοπία και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού», είπε.

    Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης , όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας, την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Έχετε εντολή για λύση, έχετε χρέος να κινηθείτε γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση και δισταγμούς. Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα και μοιραία για τη χώρα χωρίς συμφωνία».

    [07] Πρεμιέρα για την «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» στο θέατρο Δάσους

    Την ώρα που ξεκινούσε στην Ολομέλεια της Eλληνικής Βουλής η συζήτηση για τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, η Ευριπίδεια «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» του ΚΘΒΕ και του Θωμά Μοσχόπουλου - το «μάταιο γένος -γενιάς ματαιωμένης» (όπως η ίδια "συστήνεται" στον εισαγωγικό της μονόλογο) συγκέντρωνε περί τους 3.000 θεατές στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

    Απρόσμενα (λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη χώρα) κατάμεστο το "απειλούμενο" και απο νέα καταιγίδα θέατρο Δάσους, υποδέχτηκε μάλλον αμήχανα την... πρεμιέρα preview! (όπως ανακοίνωνε προ τριημέρου το ΚΘΒΕ) της θεατρικής πρότασης του Θωμά Μοσχόπουλου (μετάφραση και σκηνοθεσία) στην πρώτη "αποτραγικοποιημένη" - τραγωδία του Ευριπίδη.

    Με εμφανή τα μικροπροβλήματα απ το συρρικνωμένο χρόνο της προετοιμασίας και των προβών (ο λόγος του Ευριπίδη συχνά έχανε το ρυθμό του στο στόμα των πρωταγωνιστών που τον απήγγειλαν σε μορφή αναλογίου ), μικροφωνισμούς και αδυναμία των θεατών από τις πάνω κερκίδες να «ακούσουν», η παράσταση εξελίχθηκε μάλλον αμήχανα στη σκηνή αλλά και στο κοίλον (η δραματική σκηνή της αναγνώρισης Ιφιγένειας-Ορέστη εβγαλε...αβίαστο και ηχηρότατο γέλιο στο κοινό...

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΘΒΕ που εκδόθηκε σήμερα το πρωί, λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες παραστάσεις της παραγωγής ''Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων'', στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (17 και 18 Ιουλίου) και στο Αρχαίο Θέατρο Δίου (25 Ιουλίου)».

    [08] Αλ. Τσίπρας: Η Βουλή έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή για τη διαπραγμάτευση

    «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους», τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση» και καταλήγει: «Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

    Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές, μετά την ψηφοφορία στη βουλή. Σημείωσαν επίσης ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής, αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά είπαν.

    Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [09] Π. Καμμένος: θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τον διχασμό

    «Πάμε απέναντι στην συνείδησή μας, πάμε απέναντι στην λαϊκή εντολή που έχουμε για έναν μόνο λόγο: Γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσουμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε για να μην κάνουμε το χατίρι σε κάποιους να επιστρέψουν την Δευτέρα με τα ίδια μέτρα και να συνεχίσουν να τρέφουν το τέρας της διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτό θα σταματήσει την Δευτέρα το πρωί», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    Όπως είπε ο κ. Καμμένος, αιτιολογώντας την θετική τοποθέτηση του κόμματός του, η Ελλάδα έδειξε ότι αντέχει και μπορεί να αντέξει και περισσότερα, δεν μπορούν όμως οι Έλληνες να αντέξουν τον διχασμό, και δεν θα οδηγήσουμε εκεί τον τόπο μας.

    Αφού ο πρόεδρος των Αν.Ελ., δέχθηκε πως απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια συμφωνία με αλλαγές, που επέβαλλαν οι διαμεσολαβητές, σε αυτή που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, περιέχει διατάξεις αντίθετες από το Σύνταγμα - όπως εκείνες για τα νησιά - και που αντίκεινται στο δημοψήφισμα, είπε όμως πως υπάρχει πάντα το δίλημμα: «Συνθηκολόγηση ή άβυσσος» για να ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία αυτή αποτελεί συνθηκολόγηση. Τέλος, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως η θετική ψήφος του κόμματός του, προϋποθέτει την σαφή αναγραφή του θέματος του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου.

    [10] Spiegel:Κούρεμα ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι πλέον οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

    Μετά τη δημοσιοποίηση πριν δύο εβδομάδες της έκθεσης του Δ.Ν.Τ σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο προκύπτουν δύο συμπεράσματα, εκτιμά το Spiegel: Το πρώτο είναι ότι ως το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισεκ. ευρώ και το δεύτερο ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της.

    Το Spiegel παρουσιάζει τις δύο πιθανότητες.

    Κούρεμα του χρέους: Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι η Αθήνα κέρδισε ένα κούρεμα του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της. Το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή του».

    Ελάφρυνση του χρέους: Η μοναδική πιθανότητα, σύμφωνα με το Spiegel, είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισεκ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 July 2015 - 10:32:28 UTC