Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καταδικαστική συμφωνία για τον λαό και τη χώρα
  • [02] Στ Θεοδωράκης στη Κορριέρε Ντέλλα Σέρα: Αν βγούμε από την Ευρώπη εγκαταλείπουμε την Δημοκρατία
  • [03] Ο πρωθυπουργός έχει μία και μόνη εντολή, να πει το μεγάλο ΝΑΙ, δήλωσε η Φ. Γεννηματά
  • [04] «Θέλουμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση»
  • [05] Βουτιά για τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ
  • [06] Ξ. Μπετέλ: Το Grexit δεν είναι στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου
  • [07] Ντόναλντ Τουσκ: Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, ας αφήσουμε το παρελθόν
  • [08] Πάμπλο Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν, σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί
  • [09] Μελανσόν: Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να αναπνεύσει
  • [10] Τρεις οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

  • [01] Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καταδικαστική συμφωνία για τον λαό και τη χώρα

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της συμφωνίας με γνώμονα τη λαϊκή βούληση και την απόφασή του στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία κινείται σε τρεις άξονες: Να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, να περιλαμβάνει μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και να περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα είναι καταδικαστική για τον λαό και τη χώρα. Μάλιστα, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που οι εταίροι συνεχίσουν την εκβιαστική τακτική τους υπάρχουν και εναλλακτικές δυνατότητες για τη χώρα μας.

    Επίσης, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στους εταίρους μας να μας διώξουν, είτε από την ΕΕ, είτε από το ευρώ και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε μείζονα ζητήματα γιατί αν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν θα περίμενε πέντε μήνες για να υποχωρήσει.

    [02] Στ Θεοδωράκης στη Κορριέρε Ντέλλα Σέρα: Αν βγούμε από την Ευρώπη εγκαταλείπουμε την Δημοκρατία

    «Είναι μήνες που προσπαθούμε να πείσουμε τον Α. Τσίπρα να φτάσει σε συμφωνία ώστε η κοινωνία να μπορέσει να αναπνεύσει. Προσπαθούμε να τον πείσουμε ότι το στοιχείο του χρόνου είναι βασικής σημασίας. Ορισμένες φορές μπορείς να πληρώσεις ακριβά την έλλειψη χρόνου», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτει ότι η οικονομία «έχει παραλύσει». Και προσθέτει: «δεν ξέρω πόσες απώλειες έχει η οικονομία, αλλά σίγουρα βρίσκεται σε πτώση. Είναι πολύ λυπηρό να το λέει, κανείς, αλλά είναι έτσι. Κάθε ημέρα που περνά χάνουμε τμήματα της οικονομίας μας. Τώρα, με τις τράπεζες κλειστές, είναι σαν να αφαιρέσαμε από τους έλληνες της ταυτότητές τους. Η πιστωτική σου κάρτα είναι η ταυτότητά σου. Χωρίς πιστωτική κάρτα δεν κατεβάζεις δωρεάν ούτε μια εφαρμογή στο κινητό. Είναι ένα είδος στέρησης σύγχρονων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Στην ερώτηση της «Κορριέρε» αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αντιδράσουν στο δημοψήφισμα αφήνοντας την Ελλάδα, χωρίς χρήματα, για να υποχρεώσουν τον Τσίπρα να υπογράψει κάθε είδους συμφωνία», ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά: «υπάρχει ένα σημείο στην πολιτική κατά το οποίο οι πολιτικοί δεν παράγουν εξελίξεις, αλλά τρέχουν από πίσω τους. Χάνουν τον έλεγχο. Ο Τσίπρας βρίσκεται σε εκείνο το σημείο».

    Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο σχετικά με το τι συμβαίνει ή θέλει να συμβεί. Αν δίναμε στον Τσίπρα τον ορό της αλήθειας, θα ομολογούσε ότι μετάνιωσε για το δημοψήφισμα».

    [03] Ο πρωθυπουργός έχει μία και μόνη εντολή, να πει το μεγάλο ΝΑΙ, δήλωσε η Φ. Γεννηματά

    «Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, έχει πια μία και μόνη επιλογή, μία και μόνη εντολή, έναν και μόνο δρόμο. Να πει το μεγάλο ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο ευρώ. Να καταθέσει ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση για μία λυτρωτική συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε άλλους.

    «ΤΟ ΝΑΙ της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις δομές και τους θεσμούς της Ευρώπης, το ΝΑΙ στη ζώνη του ευρώ είναι ΝΑΙ ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο» τόνισε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, πριν από τρεις ημέρες, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί να φέρει λύση που ακυρώνει τη ρήξη και το Grexit και κατοχυρώνει τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στο ευρώ.

    Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» στον κ. Τσίπρα, στην κυβέρνησή του, και σε κανέναν άλλον, για επιλογές , πρωτοβουλίες, παραλείψεις και παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων και δεν πρόκειται να γίνει άλλοθι σε σκοτεινά διπλά σχέδια με σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες. «Ήταν και είναι απέναντι στους ριψάσπιδες, στους τυχοδιώκτες και τους ψευτοπατριώτες. Γιατί οι πράξεις τους αντικειμενικά ισοδυναμούν με προδοσία και καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγματα γραφής για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια, με σθένος και ιστορική ευθύνη. Μετά την οικτρή αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούνται αποφάσεις δύσκολες, επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Απομένουν μόνο πέντε ημέρες» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

    [04] «Θέλουμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση»

    «Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

    «Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ευρωκοινοβούλιο με χειροκροτήματα από ευρωβουλευτές, αρκετοί από τους οποίους είχαν στα έδρανά τους αναρτήσει το «όχι» γραμμένο με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των άλλων κρατών και να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα.

    «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».

    «Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

    «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας. Το πείραμα όμως αυτό απέτυχε», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας, το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, μια συμφωνία όμως που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Και τα τελευταία 5 χρόνια προστατεύθηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

    [05] Βουτιά για τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

    Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2008 κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω αθρόων ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σενζέν αλλά και ανησυχιών στις παγκόσμιες αγορές για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.

    Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 5,8% στις 23.516,56 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης China Enterprises έχασε 6,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2011, στις 11.107,30 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο.

    [06] Ξ. Μπετέλ: Το Grexit δεν είναι στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου

    Το Grexit dεν θα τεθεί το στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

    Παράλληλα εξέφραση την απογοήτευσή του για την μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες δηλώνοντας συγκεκριμένα :

    «Ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε την Κυριακή. Καταγράψαμε τις θέσεις του και πρέπει να τις σεβαστούμε. Ωστόσο πρέπει να εκφράσω την απογοήτευση των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης χθες στο Συμβούλιο, που δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος για το λόγο αυτό, δεσμεύθηκε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. Οι προτάσεις αυτές που δεν είναι μονομερείς θα πρέπει να γίνουν δεκτές από 18 άλλα μέλη του Eurogroup. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση προς το συμφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση η προεδρία δεν θα θέσει ως προτεραιότητα το Grexit και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση προς όφελος όλων, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης των περισσότερων Ελλήνων».

    [07] Ντόναλντ Τουσκ: Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, ας αφήσουμε το παρελθόν

    «Πριν από 2 εβδομάδες πιστεύαμε τότε ότι ήταν δυνατή μια συμφωνία. Σήμερα βλέπουμε ότι μας λείπειο χρόνος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, ας αφήσουμε το παρελθόν», δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    «Χθες είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Ζητήσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τις απόψεις του για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από το ΕΣΜ.

    Ολες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ζητώ από όλους να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και ηττημένους. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων.

    Η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα εχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και γεωπολιτικά και, αν έχει

    κανείς αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής.

    Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία διορία.

    Οπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είνια πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ' ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος» κατέληξε ο κ. Τουσκ.

    [08] Πάμπλο Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν, σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί

    Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παίρνοντας το λόγο ο Ισπανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι «οι καιροί αλλάζουν» και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να αλλάξουν τακτική.

    «Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν πολίτες που λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της τρόικας και του ΔΝΤ», είπε ο Π. Ιγκλέσιας και πρόσθεσε:

    «Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέπτονται.

    Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνώντων να υπερασπισθούν τους πολίτες τους. Απευθύνω έκκληση και πάλι από αυτό το σώμα στη σοσιαλιστική ομάδα. Κάντε το βήμα που απαιτείται για τα κοινωνικά δικαιώματα και αφήστε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό που είναι καταραμένος και μας οδηγεί στην καταστροφή. Το να υπερασπισθούμε σήμερα τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους, είναι το να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί», κατέληξε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    [09] Μελανσόν: Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να αναπνεύσει

    «Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να αναπνεύσει (...) δεν μπορεί να δώσει άλλα ανταλλάγματα», τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Γάλλος ευρωβουλευτής και ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

    Ο Μελανσόν στη συνέντευξή του στο Deutschlandfunk έκανε λόγο «για εκφοβισμό και απειλές» εναντίον της Ελλάδας, ενώ επέρριψε την ευθύνη κυρίως στη Γερμανία για την αποτυχία αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.

    Η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μελανσόν, «κατέδειξε ξεκάθαρα τα όρια των βίαιων μεθόδων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ? του εκφοβισμού και των απειλών».

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι την ευθύνη για τις μεθόδους αυτές φέρει κυρίως «η δεξιά γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις θεωρεί σωστές, ώστε να τρομοκρατεί τους πολίτες».

    Εξάλλου ο Μελανσόν τονίζει ότι παρ? όλο που στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, «όλοι γνωρίζουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε δίνουν τον τόνο».

    Παράλληλα ο Γάλλος ευρωβουλευτής σημείωσε ότι οι χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης ?όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Σλοβακία? δεν είναι σε θέση να κάνουν κάτι άλλο πέρα από αυτό που επιθυμεί η Γερμανία. «Πρώτον διότι το γερμανικό κεφάλαιο (που έχει επενδυθεί) σε αυτές είναι πολύ μεγάλο. Επίσης οι χώρες αυτές έχουν υψηλά χρέη και έχουν εφαρμόσει σκληρές πολιτικές λιτότητας. Αν μια από αυτές τις χώρες αμφισβητήσει τους κανόνες που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας, τότε οι πιστωτές της θα αυξήσουν τα επιτόκιά της διότι θα φοβηθούν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι», εξήγησε ο Μελανσόν.

    [10] Τρεις οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

    Σε τρεις ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

    Σήμερα ανασύρθηκαν άλλες δύο σοροί, ενός άντρα και μίας γυναίκας. Μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 15, ενώ οι έρευνες του Λιμενικού αλλά και των τουρκικών Αρχών για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2015 - 10:32:25 UTC