Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιούνκερ - Τουσκ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ
  • [03] «Θέλουμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση»
  • [04] Ξ. Μπετέλ: Το Grexit δεν είναι στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου
  • [05] Πεκίνο: Μία χρεωκοπία της Ελλάδας δεν θα έχει τέραστιες συνέπειες στην Κίνα
  • [06] Ο Αλεξάντερ Στουμπ προειδοποιεί ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Αθήνα
  • [07] Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ χρειάζεται γρήγορα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα
  • [08] Καρδιοπάθεια και διαβήτης μπορούν να κόψουν σχεδόν 15 χρόνια ζωής
  • [09] Μπ. Ταλεγόν: Ο ελληνικός λαός οφείλει να αισθάνεται υπερήφανος για το μάθημα δημοκρατίας που παραδίδει
  • [10] Κύθνος: Το νησί των γάμων και των βαφτίσεων
  • [11] Νεκρός 43χρονος μηχανοδηγός από χτύπημα κάβου
  • [12] Μάρσελ Φράτσερ: «Μοιραίο» για τη Γερμανία ένα Grexit
  • [13] Π. Μοσκοβισί: Μία συμφωνία είναι «εφικτή», «αναγκαία» και πρέπει να επιτευχθεί μέχρι την Κυριακή

  • [01] Γιούνκερ - Τουσκ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

    Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται». Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις. Τέλος, ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

    «Σχετικά απομονωμένη η Ελλάδα. Η Παρασκευή η πιο σημαντική μέρα. Δεν αποκλείω το grexit», δήλωσε στα γερμανικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξερχόμενος από την συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ

    «Να συγκληθεί αμέσως και πάλι το συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων πριν την υποβολή των ελληνικών προτάσεων και κυρίως πριν την σύνοδο της Κυριακής, καθώς δεν αρκεί η τηλεφωνική ή η κατ' ιδίαν ενημέρωση», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής χθες το βραδυ στις Βρυξέλλες.

    «Πρέπει να καταστεί σαφές», υπογραμμίζει, «ότι κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, τουλάχιστον χωρίς κανονικό δημοψήφισμα που να θέτει στον ελληνικό λαό, με απλό και ευθύ τρόπο, αυτό το ερώτημα. Το ζήτημα όμως δεν είναι να γίνει ένα ακόμη -έστω κανονικό- δημοψήφισμα, αλλά να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρώ», συμπληρώνει και πρόσθέτει ότι «η εντολή του κ. Τσίπρα είναι σαφής και οριοθετημένη. Εντολή εξόδου από το ευρώ ο κ. Τσίπρας δεν έχει. Το "Οχι" που ζήτησε ο κ. Τσίπρας έλαβε 61%», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, «και ερμηνεύθηκε με την κοινή δήλωση των αρχηγών των κομμάτων ως εντολή διαπραγμάτευσης και όχι ως εντολή ρήξης».

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν δυστυχώς να μιλήσουν ανοικτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενδεχόμενο που νομικά ανοίγει, σύμφωνα με τις Συνθήκες, το θεσμικό σενάριο της έστω προσωρινής εξόδου ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ ου και η σύγκληση την Κυριακή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και όχι μόνο των 19.

    «Οι ευθύνες των ευρωπαϊκών θεσμών με τη διαχρονική τους μυωπία είναι μεγάλη, αλλά η ευθύνη της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης έγκειται στην αποφυγή της καταστροφής της χώρας και η ευθύνη αυτή είναι ιστορική και τεράστια», αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογραμμίζει: «Το αντίθετο. Ο ίδιος μπορεί όμως να πει ότι έχει εντολή απόρριψης των όρων στους οποίους είπε "Οχι" το 61% του εκλογικού σώματος απαντώντας σε ένα ερώτημα που ανέμιξε σκοπίμως όσα δέχτηκε και όσα απέρριψε, μέχρι τις 25 Ιουνίου, η κυβέρνησή του. Αυτή η αντίφαση μπορεί να αποδειχθεί εθνικά καταστροφική. Για το λόγο αυτό πρέπει η αντίφαση αυτή να αρθεί τάχιστα, ώστε την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία συμφέρουσα για το Έθνος ενόψει των συνθηκών. Όχι συμφωνία χωρίς διαπραγμάτευση, αλλά διαπραγμάτευση χωρίς περιττές και επικίνδυνες μπλόφες. Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν αρκετά, αλλά η Ελλάδα κινδυνεύει με αλυσιδωτή υποβάθμιση που θα λάβει διαστάσεις εθνικής καταστροφής».

    Και καταλήγει ο κ. Βενιζέλος: «Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των χειρισμών ανήκει προφανώς στην κυβέρνηση. Το ζήτημα όμως δεν είναι η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και η εκ των υστέρων κατανομή των ευθυνών, αλλά η αποτροπή τετελεσμένων που μπορεί να θίξουν καίρια το ιστορικό κεκτημένο και τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας».

    [03] «Θέλουμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση»

    «Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

    «Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ευρωκοινοβούλιο με χειροκροτήματα από ευρωβουλευτές, αρκετοί από τους οποίους είχαν στα έδρανά τους αναρτήσει το «όχι» γραμμένο με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Είναι η πρώτη φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των άλλων κρατών και να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα.

    [04] Ξ. Μπετέλ: Το Grexit δεν είναι στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου

    Το Grexit dεν θα τεθεί το στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

    Παράλληλα εξέφραση την απογοήτευσή του για την μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες δηλώνοντας συγκεκριμένα :

    «Ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε την Κυριακή. Καταγράψαμε τις θέσεις του και πρέπει να τις σεβαστούμε. Ωστόσο πρέπει να εκφράσω την απογοήτευση των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης χθες στο Συμβούλιο, που δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος για το λόγο αυτό, δεσμεύθηκε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. Οι προτάσεις αυτές που δεν είναι μονομερείς θα πρέπει να γίνουν δεκτές από 18 άλλα μέλη του Eurogroup. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση προς το συμφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση η προεδρία δεν θα θέσει ως προτεραιότητα το Grexit και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση προς όφελος όλων, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης των περισσότερων Ελλήνων».

    [05] Πεκίνο: Μία χρεωκοπία της Ελλάδας δεν θα έχει τέραστιες συνέπειες στην Κίνα

    Μία χρεωκοπία της Ελλάδας δεν θα έχει τεράστιες συνέπειες στην Κίνα, καθώς η χώρα έχει περιορισμένες επενδύσεις στη χώρα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα έχει επενδύσει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ελλάδα, στον τομέα της ναυτιλίας και των επικοινωννιών, ένα ποσό που δεν θεωρείται «σημαντικό» σύμφωνα με την China Daily.

    Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσεις ύψους μόνο 96 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και δεν έχουν κάνει νέες επενδύσεις φέτος, διευκρινίζει η εφημερίδα.

    «Καθώς το ύψος των άμεσων επενδύσεων της Κίνας στην αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζεται να αυξάνεται σημαντικά, η Κίνα ελπίζει ότι η οικονοιμκή κατάσταση στης Ελλάδας μπορεί να διευθετηθεί και να βελτιωθεί», πρόσθεσε ο Σεν.

    Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως πύλη τόσο προς την Αφρική όσο και για την Ευρώπη για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί μία ενωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση και ένα δυνατό ευρώ, με την Ελλάδα τμήμα του.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα δεν θέλει να δει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης και ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους χρέους της νομισμαστικής ένωσης.

    Τον Φεβρουάριο ο Λι ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των κινεζικών επιχειρήσεων και να υποστηρίξει το κινεζικό σχέδιο επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

    [06] Ο Αλεξάντερ Στουμπ προειδοποιεί ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Αθήνα

    «Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας έναντι μεταρρυθμίσεων, αλλά ο χρόνος εξαντλείται» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο.

    «Είμαι ένας αιώνια αισιόδοξος. Νομίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιου είδους λύση (για την Ελλάδα)», δήλωσε ο Στουμπ στην Deutsche Welle στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ, η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

    «Δεν πετάμε την Ελλάδα έξω, δεν θέλουμε ένα grexit. Ωστόσο είναι σαφές ότι ο καθένας πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Στουμπ. «Απλώς ο χρόνος εξαντλείται».

    Ο Αλεξάντερ Στουμπ υπογράμμισε ότι η Φινλανδία έχει παρόμοια θέση με τη Γερμανία. «Αν μιλάμε για απομείωση του χρέους, για αναδιάρθρωση του χρέους ή κάτι παρόμοιο, τότε αυτό "δεν είναι αποδεκτό" από την κυβέρνηση της Φινλανδίας», είπε.

    [07] Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ χρειάζεται γρήγορα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα

    Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα περιεκτικό και αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα για την βγάλει από την κρίση που αντιμετωπίζει, δήλωσε σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    «Έχουμε τώρα, μετά την σύνοδο κορυφής, έως το τέλος αυτής της εβδομάδας να αποφασίσουμε για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Για να καταστεί αυτό δυνατό, χρειαζόμαστε τα σχέδια από την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο Ντομπρόβσκις στις δηλώσεις του προς το ZDF.

    «Ήταν σαφές (...) ότι οι Έλληνες έχουν την πρόθεση να ετοιμάσουν τα σχέδιά τους. Είναι κρίμα που (τα σχέδια) δεν ήταν εκεί χθες, ευελπιστούμε ότι είναι έτοιμοι να τα παρουσιάσουν αύριο», σημείωσε.«Χρειαζόμαστε πράγματι να βρούμε μια λύση πολύ γρήγορα» υπογράμμισε.

    [08] Καρδιοπάθεια και διαβήτης μπορούν να κόψουν σχεδόν 15 χρόνια ζωής

    Ένας άνθρωπος πάνω από τα 60 του, που πάσχει τόσο από καρδιοπάθεια όσο και από διαβήτη, έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο παθήσεων αποτελεί ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ», που μπορεί να κόψει αρκετά χρόνια ζωής.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής δρα Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 135.000 θανάτους σε σύνολο 1,2 εκατ. ατόμων.

    Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες 60 ετών με καρδιοπάθεια και διαβήτη έχουν κατά μέσο όρο 12 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ για τις γυναίκες η μείωση του προσδόκιμου ζωής είναι 13 έτη.

    [09] Μπ. Ταλεγόν: Ο ελληνικός λαός οφείλει να αισθάνεται υπερήφανος για το μάθημα δημοκρατίας που παραδίδει

    Το γνωστό, μαχητικό και λαοπρόβλητο, στέλεχος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Psoe Μπεατρίθ Ταλεγόν, ανακοίνωσε την Τρίτη την αποχώρηση από το κόμμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την αναλγησία» που όπως δήλωσε, επιδεικνύει η παράταξη αυτή απέναντι στον δοκιμαζόμενο από την κρίση και την οικονομική στενότητα ελληνικό λαό.

    Η Μπεατρίθ Ταλεγόν, λίγες ώρες μετά την απόφασή της, δέχθηκε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, ενώ αποκάλυψε τα επόμενα πολιτικά της βήματα και τάχθηκε υπέρ της ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς στη Μεσόγειο, για μία πολιτική που θα υπερβαίνει τα συμφέροντα των αγορών και θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών της.

    Η Μπεατρίθ Ταλεγόν διαμηνύει στον Ελληνικό λαό να αισθάνεται υπερήφανος για το μάθημα της ιστορίας που, κατά την ίδια, παραδίδει στους άλλους λαούς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

    [10] Κύθνος: Το νησί των γάμων και των βαφτίσεων

    Πόλος έλξης, για όσους επιθυμούν να τελέσουν ένα γάμο ή μια βάφτιση με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους, φαίνεται πως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η Κύθνος. Άλλωστε, το νησί των Δυτικών Κυκλάδων καταφέρνει και συνδυάζει αρμονικά 128 ξωκλήσια, 92 παραλίες, τρεις παραδοσιακούς οικισμούς, ιαματικές πηγές και ένα σπήλαιο, ενώ την ειδυλλιακή εικόνα συμπληρώνουν η αυθεντικότητα και η φιλοξενία των κατοίκων.

    Τα εκκλησάκια της Κύθνου, άλλα χτισμένα σε βράχους και άλλα «ακουμπισμένα» σε αμμουδιές, δίνουν τη δυνατότητα, όχι μόνο σε Ελληνες, αφού δειλά δειλά έχουν αρχίσει να ρίχνουν «δίχτυα» και σε ξένους τουρίστες, να τελέσουν ένα μυστήριο στο νησί, το οποίο θα μείνει «χαραγμένο» για πάντα στην καρδιά και το μυαλό τους.

    «Λόγω της κρίσης και της οικονομικής κατάστασης, αρκετοί επιλέγουν πλέον τον τόπο μας. Είναι σε κοντινή απόσταση με το Λαύριο, με φθηνά εισιτήρια. Το νησί είναι ατόφιο, κρατάει μια γραφικότητα, δεν είναι στημένο και προσποιητό και οι επισκέπτες το διακρίνουν αυτό. Τα ζευγάρια τα ακολουθούν κατά μέσο όρο περίπου εκατό συγγενείς και φίλοι, για να μοιραστούν τη χαρά τους και να συνδυάσουν τις ημέρες παραμονής με διακοπές» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης.

    [11] Νεκρός 43χρονος μηχανοδηγός από χτύπημα κάβου

    Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 43χρονος Έλληνας μηχανοδηγός ρυμουλκού πλοίου, όταν κατά την δίαρκεια της ρυμούλκησης του εμπορικού πλοίου «Hammer Spirit», κόπηκε ο κάβος και εκτινασσόμενος, τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

    Το περιστατικό συνέβη στην θαλάσσια περιοχή του Κερατσινίου, εντός του λιμένα.

    [12] Μάρσελ Φράτσερ: «Μοιραίο» για τη Γερμανία ένα Grexit

    «Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν μοιραία μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τη Γερμανία», εκτίμησε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ, ενώ χαρακτήρισε «αυταπάτη» την άποψη ότι ένα Grexit θα αποτελέσει λύση στην κρίση στην Ελλάδα, σε άρθρο σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Welt.

    «Έπειτα από ένα Grexit η Γερμανία θα αναλάβει ακόμη περισσότερες ευθύνες αναφορικά με την Ελλάδα και θα πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα», εξηγεί ο Φράτσερ στο άρθρο του.

    «Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα κατά του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ευρώπης. Τώρα εντείνονται οι φωνές στη Γερμανία που τάσσονται υπέρ ενός Grexit και υπέρ του τερματισμού του προγράμματος βοήθειας. Πρόκειται για μια αυταπάτη, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει.

    «Ένα Grexit θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα πλήρωνε μεγάλο τίμημα για την αποτυχία. Πρέπει να κατανοήσουμε την κρίση περισσότερο σαν ευκαιρία να διορθώσουμε τα θεμελιώδη λάθη του ευρώ και να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική δομή της Ευρώπης», εκτιμά ο πρόεδρος του DIW.

    «Πολλοί στη Γερμανία τάσσονται κατά μιας συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική, διότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια "είτε με είτε χωρίς ευρώ" θα χρειαστεί περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά πότε αυτή θα επιτευχθεί και πώς θα είναι», υπογραμμίζει ο Φράτσερ.

    «Εμείς οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να τρεφόμαστε με αυταπάτες. Ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων και ένα Grexit δεν θα μας απαλλάξουν από την ευθύνη μας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αντίθετα, ένα Grexit θα ενίσχυε την ευθύνη της Γερμανίας και της Ευρώπης, ώστε να απαλύνουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», προσθέτει.

    «Όσοι τάσσονται υπέρ του Grexit κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι ένα υποτιμημένο νόμισμα θα ήταν η λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. Πάνω απ? όλα η εμπειρία της Γερμανίας τα τελευταία 70 χρόνια δείχνει ότι ένα ισχυρό νόμισμα είναι σημαντική βάση για την οικονομική επιτυχία» μιας χώρας, τονίζει ο Φράτσερ.

    «Αντίστοιχα αυταπάτη είναι η άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί με μια "προσωρινή έξοδο από το ευρώ"», επισημαίνει.

    «Τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα δείχνουν πόσο αντιπαραγωγικό θα ήταν ένα Grexit. Τα δύο βασικά προβλήματα της Ελλάδας είναι οι προβληματικοί κρατικοί θεσμοί και η οικονομική δομή της χώρας, η οποία δεν μπορεί να επιβιώσει απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ένα Grexit δεν θα έλυνε κανένα από τα δύο προβλήματα», εκτιμά ο πρόεδρος του DIW.

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι η ελληνική κρίση οξύνθηκε έπειτα από πέντε χρόνια, (την ευθύνη φέρουν) αποκλειστικά οι πολιτικοί που λαμβάνουν αποφάσεις στην Αθήνα και την Ευρώπη», εξηγεί ο Φράτσερ.

    «Και είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και να ωθηθεί ενεργά η Ελλάδα προς το Grexit. Με αυτό το σενάριο η Γερμανία θα πλήρωνε πάνω απ? όλα ένα πολύ υψηλό πολιτικό τίμημα», υπογραμμίζει.

    «Μια αποτυχία και ένα Grexit θα θεωρηθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως πάνω απ? όλα αποτυχία της γερμανικής πολιτικής», προσθέτει. «Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έχει δίκιο όταν λέει "αν αποτύχει το ευρώ, τότε αποτυγχάνει η Ευρώπη"», σημειώνει ο Φράτσερ.

    «Γι' αυτό τον λόγο η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εκλάβει την κρίση στην Ελλάδα ως ευκαιρία να προωθήσει αποφασιστικά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που λείπουν από την Ευρώπη», τονίζει.

    Ο Φράτσερ εξηγεί ποιες είναι οι τρεις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν στην ΕΕ: «Μια ισχυρή νομισματική ένωσης με δεσμευτικούς κανόνες και τη δυνατότητα χρεοκοπίας για τα κράτη, γρήγορη πρόοδος στην ένωση κεφαλαιαγορών και μια αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ ώστε και άλλες χώρες -κυρίως η Βρετανία- όχι μόνο να παραμείνουν στην Ένωση, αλλά να έρθουν και πιο κοντά στην Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος του DIW καταλήγει το άρθρο του εξηγώντας ότι: «Η Γερμανία δεν έχει μόνο ιδιαίτερη ευθύνη, αλλά και περισσότερα να χάσει από την κρίση σε σχέση με άλλες χώρες. Όμως η κρίση δίνει τη σπάνια ευκαιρία να διορθωθούν θεμελιώδη λάθη του ευρώ και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που λείπουν από τη δομή της Ευρώπης. Αυτή την ευκαιρία πρέπει τώρα να την εκμεταλλευτούμε».

    [13] Π. Μοσκοβισί: Μία συμφωνία είναι «εφικτή», «αναγκαία» και πρέπει να επιτευχθεί μέχρι την Κυριακή

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μία συμφωνία για την ελληνική κρίση είναι «εφικτή», «αναγκαία», πρέπει να επιτευχθεί μέχρι την Κυριακή, αλλά εξαρτάται από την ικανότητα της Αθήνας να παρουσιάσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων αξιόπιστες στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων.

    «Από σήμερα μέχρι την Κυριακή, πρέπει να βρεθεί μία λύση, νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί...Ναί, μία συμφωνία είναι εφικτή, ναι, είναι αναγκαία. Είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

    Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν την ίδια προσέγγιση και θέση απέναντι στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2015 - 8:32:28 UTC