Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ
  • [02] Τσίπρας: Τηλεφωνικές συνομιλίες με Γιούνκερ, Ολάντ, Ντράγκι και Λαγκάρντ
  • [03] Ε. Νοβότνι: Είναι εφικτή μια χρηματοδότηση-γέφυρα
  • [04] Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο τον ELA
  • [05] Ο Λευκός Οίκος καλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα να καταλήξουν σε συμβιβασμό
  • [06] Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
  • [07] Εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα των μεταφορέων επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας

  • [01] Συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ

    Σήμερα στις 17:00 στη Βουλή θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη το άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος και οι συντονιστές της ΝΔ.

    [02] Τσίπρας: Τηλεφωνικές συνομιλίες με Γιούνκερ, Ολάντ, Ντράγκι και Λαγκάρντ

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα το βράδυ τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

    Αύριο το πρωί ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και την Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Ο πρωθυπουργός με τον Μάριο Ντράγκι, συζήτησε τα θέματα που αφορούν την ρευστότητα των τραπεζών. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA.

    Με την κ. Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής.

    [03] Ε. Νοβότνι: Είναι εφικτή μια χρηματοδότηση-γέφυρα

    Η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση RF, ο Νοβότνι είπε πως «το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί».

    Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.

    Το ΔΣ της ΕΚΤ και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν νωρίτερα να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσό που χορηγείται μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας λίγα ή καθόλου περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [04] Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο τον ELA

    Αμετάβλητο στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου άφησε το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε σήμερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης να αναπροσαρμόσει το καθεστώς που ισχύει στις εγγυήσεις (collateral) που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το μηχανισμό.

    Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί συνακόλουθα και το ποσό της ρευστότητας που δικαιούνται να αντλήσουν από το μηχανισμό οι ελληνικές τράπεζες.

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει από πότε θα ισχύσει το νέο αυστηρότερο καθεστώς που αποφάσισε σήμερα. Επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα αρχίσει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

    [05] Ο Λευκός Οίκος καλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα να καταλήξουν σε συμβιβασμό

    Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους ηγέτες της Ελλάδας και της ευρωζώνης να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

    Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Τζος Έρνεστ εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ να επιλυθεί η ελληνική κρίση χρέους.

    «Το δημοψήφισμα τέλειωσε αλλά το όραμά μας παραμένει το ίδιο», εξήγησε ο Έρνεστ.

    [06] Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

    «Έλληνες, έχετε αποκρούσει τον Σόιμπλε και όλους εκείνους που θέλουν να χωρίσουν την Ευρωζώνη από την ΕΕ. Δεν δειλιάσατε και αψηφήσατε τον εκφοβισμό». Με τα λόγια αυτά χαιρετίζει η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκάμπι Ζίμερ, τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος διαπιστώνοντας πως «είναι καιρός η Μέρκελ και ο Ολάντ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να γίνει προτεραιότητά τους η πολιτική και η δημοκρατία, αντί για τη νεοφιλελεύθερη γραμμή των υποστηρικτών της χρηματοπιστωτικής αγοράς».

    [07] Εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα των μεταφορέων επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας

    Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του κλάδου σε έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Όπως αναφέρθηκε από τον κλάδο, τα προβλήματα ξεκινούν από τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, την αδυναμία πληρωμής των διοδίων και της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως το κόστος για τα λειτουργικά έξοδα ενός και μόνου δρομολογίου μεταξύ Ελλάδας και Κεντρικής Ευρώπης, κυμαίνεται από 4.000 μέχρι 5.000 ευρώ, ποσό που δεν δύναται να καταβάλλει κανείς τοις μετρητοίς.

    Επίσης, τονίστηκε ο υπαρκτός κίνδυνος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των αλλοδαπών οχημάτων έναντι των ελληνικών:

    Όπως αναφέρθηκε, δεκάδες οδηγοί φορτηγών έχουν «εγκλωβιστεί» σε ξένες χώρες, καθώς δεν διαθέτουν το απαραίτητο ρευστό. Το επιτελείο του υπουργού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των φορέων, δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί άμεσα λύση γι αυτούς τους οδηγούς.

    Η ενημέρωση από το υπουργείο χαρακτηρίζεται από τον κλάδο «συγκρατημένα αισιόδοξη», για το ενδεχόμενο να επιτραπούν περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές - και ο υπουργός αναγνώρισε ότι η σημασία των οδικών μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο της αγοράς και της εθνικής μας οικονομίας. Για τον λόγο αυτό δε, ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την ομαλότερη δυνατή λειτουργία του κλάδου κατά τις κρίσιμες αυτές ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 22:32:13 UTC