Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, ζητά ο Ματέο Ρέντσι
  • [02] Επιστολή Φιντέλ Κάστρο προς τον Αλ. Τσίπρα
  • [03] Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο τον ELA
  • [04] Β. Σόιμπλε: Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη
  • [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους
  • [06] Το Podemos ζητά από Γαλλία και Ιταλία να προσεγγίσουν την Αθήνα
  • [07] Μέρκελ - Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες με την Ελλάδα
  • [08] Φοιτητές του ΑΠΘ προέβλεψαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
  • [09] Το «Textilen» της Μ. Ευσταθιάδη στο Φεστιβάλ Αθηνών

  • [01] Αλλαγή πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, ζητά ο Ματέο Ρέντσι

    «Να βρεθεί οριστικός τρόπος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας» ζητά μέσω της σελίδας του στο Facebook o Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

    Πιο συγκεκριμένα ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός γράφει:

    «Υπάρχουν δυο ανοιχτά εργοτάξια με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε γρήγορα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

    Το πρώτο αφορά την Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη, σαφώς, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Οι αυριανές συναντήσεις θα πρέπει να υποδείξουν έναν οριστικό τρόπο για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Το δεύτερο, ακόμη πιο σαγηνευτικό και δύσκολο, αλλά που δεν παίρνει άλλη αναβολή, είναι το εργοτάξιο της Ευρώπης. Εδώ και μήνες επιμένουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνον για λιτότητα και προϋπολογισμούς, αλλά για ανάπτυξη, υποδομές, κοινές πολιτικές για την μετανάστευση, τον εκσυγχρονισμό, το περιβάλλον. Με μια λέξη: πολιτική, όχι μόνον παραμέτρους. Αξίες, όχι μόνον αριθμούς.

    Αν μείνουμε ακίνητοι, εγκλωβισμένοι σε γραφειοκρατίες και κανονισμούς, η Ευρώπη τέλειωσε.

    Το να ανοικοδομήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολο, μετά από τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσουμε να το πράξουμε, όλοι μαζί. Η Ιταλία θα καταβάλλει την προσπάθεια που της αναλογεί.

    [02] Επιστολή Φιντέλ Κάστρο προς τον Αλ. Τσίπρα

    Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την «λαμπρή νίκη» του στο δημοψήφισμα, ευχόμενος, παράλληλα, «τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία».

    Ακολουθεί η επιστολή του Φ. Κάστρο:

    «Σας συγχαίρω θερμά για τη λαμπρή πολιτική σας νίκη, τις λεπτομέρειες της οποίας παρακολούθησα από κοντά μέσω του καναλιού TeleSur.

    Η Ελλάδα είναι πολύ οικεία για τους Κουβανούς. Αυτή μας δίδαξε φιλοσοφία, τέχνη και επιστήμες της αρχαιότητας όταν σπουδάζαμε στο σχολείο και, μαζί με αυτά, την πιο περίπλοκη από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες: την τέχνη και την επιστήμη της πολιτικής.

    Η χώρα σου, ειδικά η τόλμη της στην παρούσα συγκυρία, γεννά το θαυμασμό στους λαούς της Λατινιής Αμερικής και της Καραϊβικής αυτού του ημισφαιρίου, που βλέπουν πώς η Ελλάδα, μπροστά σε απειλές από το εξωτερικό, υπερασπίζεται την ταυτότητά της και την κουλτούρα της. Ούτε ξεχνούν ότι ένα χρόνο μετά την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία, ο Μουσολίνι διέταξε το στρατό του να εισβάλει στην Ελλάδα, και αυτή η γενναία χώρα απώθησε την επίθεση και ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα οι οποίες παραμέρισαν τους αρχικούς στόχους της ύπαρξής τους.

    Η Κούβα αναγνωρίζει το θάρρος και τις επιχειρισιακές ικανότητες των ρωσικών στρατευμάτων, που, ενωμένες με τις δυνάμεις του ισχυρού συμμάχου τους, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και με αυτές άλλων εθνών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, επιχειρούσαν πάντα να απογεύγουν τον πόλεμο αλλά ποτέ δεν επέτρεψαν η στρατιωτική επιθετικότητα να περάσει χωρίς μια απάντηση πειστική και συντριπτική.

    Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας, όταν η ειρήνη και η επιβίωση του είδους μας κρέμονται από μια κλωστή, κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, με τρόπο που κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα και την σοβαρότητα με τις οποίες πολλοί από τους πιο υπεύθυνους και σοβαρούς από όσους διοικούν, αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη.

    Σας ευχόμαστε, εντιμότατε σύντροφε, Αλέξη Τσίπρα τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία».

    [03] Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο τον ELA

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο της έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί, μέσω του μηχανισμού ELA, στις ελληνικές τράπεζες, έγινε γνωστό μετά την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    [04] Β. Σόιμπλε: Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη

    «Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τους ανθρώπους στις άλλες χώρες».

    «Αύριο έχουμε Eurogroup. Μπορεί εκεί να ακούσουμε από τον Έλληνα συνάδελφο τι έχουν να μας προτείνουν, μετά την απόφαση στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία, μετά την συνάντηση με τους ομολόγους του από την Πολωνία και την Γαλλία, στο πλαίσιο της συνάντησης της «Ομάδας της Βαϊμάρης». «Δεν μπορώ να σχολιάσω μια πρόταση που δεν έχω λάβει. Δεν έκανα ούτε χθες σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπάρχει το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι σεβόμαστε την απόφαση, αλλά, όπως είχαμε πει, η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη για την Ελλάδα», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την προσωπική του σχέση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν υπήρχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα και δεν θα υπάρξει ούτε μετά τη δήλωσή του ότι δεν είναι πια υπουργός Οικονομικών». Υπήρχε διαφωνία επί της ουσίας, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι για τον οποιοδήποτε διάδοχό του δεν θα είναι εύκολο να βρει λύση με τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τα δύσκολα προβλήματα στη χώρα του.

    [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους

    Το όποιο νέο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα, τονίζει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

    Η επιστολή προσδιορίζει τη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο πριν από τη συζήτηση σε αυτό απόψε στη Χάγη με αντικείμενο την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα.

    Παράλληλα στην επιστολή σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραμένει ανοιχτή σε συνεργασία με την Αθήνα.

    [06] Το Podemos ζητά από Γαλλία και Ιταλία να προσεγγίσουν την Αθήνα

    Ο ηγέτης του Podemos, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς της Ισπανίας, προέτρεψε σήμερα τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, ιδίως τη Γαλλία και την Ιταλία, να προσεγγίσουν την Ελλάδα και να υπερασπιστούν τα «κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία».

    «Από την αρχή, ο Ματέο Ρέντσι (ο πρωθυπουργός της Ιταλίας) και ο Φρανσουά Ολάντ (ο πρόεδρος της Γαλλίας) επέδειξαν μια διαφορετική συμπεριφορά, μία θετικότερη συμπεριφορά προς την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν πιο σταθερά βήματα» προς την Ελλάδα, δήλωσε σε μία συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    Μεταξύ των Ιταλών και Γάλλων σοσιαλιστών, ορισμένοι τάσσονται υπέρ, σημείωσε ο ίδιος, «ειδικά στη Γαλλία» στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος «όπου πολλοί είναι οι υπέρμαχοι μιας πολιτικής που τάσσεται περισσότερο υπέρ της εθνικής κυριαρχίας σε σύγκριση με εκείνη του Φρανσουά Ολάντ».

    «Αυτή η στροφή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι απαραίτητη, εμείς τους τείνουμε χείρα προς αυτούς (...) τους περιμένουμε σε ό,τι αφορά το θέμα της προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» προσέθεσε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «σέβεται» το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

    «Η Ευρώπη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στα βάσανά τους» (των Ελλήνων) έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    Όμως «ο Τσίπρας πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία (της χώρας) προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

    [07] Μέρκελ - Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες με την Ελλάδα

    «Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες» και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει «σοβαρές προτάσεις», τόνισε πριν από λίγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    Υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας.

    Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι «η πόρτα είναι ανοικτή στις συζητήσεις», προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», ανέφερε ωστόσο ότι «οι αναγκαίες προϋποθέσεις» για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις «δεν πληρούνται» σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πει στην ευρωζώνη πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις.

    [08] Φοιτητές του ΑΠΘ προέβλεψαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

    Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να μην κατάφεραν να προσεγγίσουν το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πέρα από την πρωτιά του «Οχι», αλλά αυτό το κατάφερε η διαδικτυακή έρευνα τριών μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα, που έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία και δαπάνη των φοιτητών, έδωσε ποσοστό 63% στο «Οχι» (όταν από την κάλπη προέκυψε το 61,3%) και αυτό προκάλεσε συζητήσεις.

    Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι υπέρ του «Οχι» τάχθηκαν κυρίως άτομα ηλικίας 18-25 ετών, άνεργοι, όσοι θεωρούν πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης το ραδιόφωνο, το Διαδίκτυο, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Υπέρ του «Ναι» η έρευνα έδειξε ότι τάχθηκαν κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι θεωρούν πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης την τηλεόραση, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

    Τους λόγους που δεν μπόρεσαν οι δημοσκοπήσεις να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Δώδος, ενώ για τη διαδικτυακή έρευνα και τα συμπεράσματα της μιλάει η μία από τους τρεις μεταπτυχιακούς φοιτητές η Λαμπρίνα Βετσοπούλου.

    Τη διαδικτυακή έρευνα έκαναν με δική τους πρωτοβουλία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ανδρέας Βασιλείου, Λαμπρίνα Βετσοπούλου, Σταμάτης Γκιλφέσης, με τις συμβουλές του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Δώδου και του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μεθοδολογία Πολιτικών Επιστημών» του καθηγητή Ιωάννη Ανδρεάδη.

    Θελήσαμε να αρπάξουμε την ευκαιρία του δημοψηφίσματος για να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας και το κάναμε με όρεξη, πίστη και δικά μας έξοδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λαμπρίνα Βετσοπούλου και συμπλήρωσε ότι η ομάδα είχε επιπλέον μια μικρή περιπέτεια μέχρι να εξασφαλίσει τη φιλοξενία της έρευνας στο Διαδίκτυο. Το εγχείρημα της ομάδας συνέπεσε με το κλείσιμο των Τραπεζών, οπότε δεν γίνονταν δεκτές οι ελληνικές πιστωτικές κάρτες και η ομάδα αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από φίλους που διαμένουν στο εξωτερικό, οι οποίοι και διέθεσαν τις δικές τους πιστωτικές κάρτες.

    [09] Το «Textilen» της Μ. Ευσταθιάδη στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Μια πλούσια αστική οικογένεια σε αποσύνθεση. Τρεις γενιές επί σκηνής. Σχέσεις διαρρηγμένες και υποκριτικές αναδεικνύουν μέσα από την αλληγορία τους τον μηχανισμό που «υφαίνει» τα νήματα στην ιστορία της νεοελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας. Παιδικά τραγουδάκια με χιούμορ και ασώματες φωνές επιτηρούν και σχολιάζουν τη δράση, τα ένοχα πάθη και την κρυμμένη βιαιότητα. Όλα αυτά συνθέτουν το σύμπαν του «Textilen» (2012), του νεόκοπου θεατρικού έργου της Μαρίας Ευσταθιάδη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, σήμερα (6 Ιουλίου), στην «Πειραιώς 260» (Κτίριο Η).

    Πολυσχιδής η Μαρία Ευσταθιάδη, έχει θητεύσει δόκιμα στην πεζογραφία, στη μετάφραση, στο θέατρο. Αυτή τη φορά η συγγραφέας με διακειμενικές αναφορές στην ελληνική μυθολογία αλλά και στο ποίημα «Κούφιοι Άνθρωποι» του Τ.Σ. Έλιοτ, αποπειράται μια ανάγνωση της σύγχρονης ελληνικής αστικής κοινωνίας μέσα στο ευρύτερο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό τοπίο, ενώ συγχρόνως υπαινίσσεται την ενδεχόμενη ανατροπή του.

    Ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης προσεγγίζει τον κόσμο της Μαρίας Ευσταθιάδη συνθέτοντας ένα μωσαϊκό στιγμών από τη διαδρομή της αστικής τάξης στον 20ο αιώνα, όπου «συνυφαίνονται» ο λόγος, η μελωδία και η κίνηση. Και καθοδηγεί επί σκηνής τους Περικλή Μουστάκη, Θέμιδα Μπαζάκα, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Ντένη Μακρή, Σοφία Σεϊρλή και Μάνο Σταλάκη.

    Η Μαρία Ευσταθιάδη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «Textilen», την ελληνική οικογένεια ως ένα «μηχανισμό ακραίας βίας» και τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 18:32:13 UTC