Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία
  • [02] Ν. Χουντής: Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει όχι στις μνημονιακές πολιτικές
  • [03] Κ. Κούνεβα: Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο και καθαρό «ΟΧΙ» στον φόβο
  • [04] Ποτάμι: Κάνουν δημοψήφισμα για να μη χάσουν την εξουσία
  • [05] Σ. Κοντονής: Καθαρή απάντηση στην ολιγαρχία της Ευρώπης
  • [06] Β. Κονστάνσιο: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προδικάσει τώρα εάν θα δώσει ELA στην περίπτωση ενός «ΟΧΙ»
  • [07] Γ. Βαρουφάκης: Υπάρχει "100% πιθανότητα" για συμφωνία μετά το δημοψήφισμα
  • [08] Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Ολάντ ο Τ. Πικετί
  • [09] «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους Έλληνες»
  • [10] Tουλάχιστον τρεις νεκροί από τον σεισμό στην Κίνα
  • [11] O πιλότος του ηλιακού Solar Impulse 2 κατέκτησε παγκόσμιο ρεκόρ
  • [12] Ομαλά και χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος
  • [13] Αστυνομικοί κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών στα Ιωάννινα
  • [14] Ν. Παππάς: Επιδίωξή μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι να υπάρξει συμφωνία
  • [15] Δ.Κουτσούμπας:Το εγχείρημα του δημοψηφίσματος έχει καιροσκοπικά χαρακτηριστικά
  • [16] Παράταση στην καταβολή δόσεων της ρύθμισης για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ
  • [17] Ευκλ. Τσακαλώτος: Υπάρχει προοπτική να είναι καλύτερα τα πράγματα με το «όχι»
  • [18] Απογοητευμένος από την κατάσταση στην Ελλάδα ο Ράιχενμπαχ
  • [19] Β. Ντομπρόβσκις: Ένα "ναι" στο δημοψήφισμα θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα επιθυμεί να βρει λύση
  • [20] Το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

  • [01] Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία

    του Γιώργου Πλειού*

    Το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουλίου του 2015 είναι το πρώτο μετά από 41 χρόνια και το δεύτερο μετά τη μεταπολίτευση. Εκείνο του 1974 έλυσε το πολιτειακό ζήτημα και έτσι η βασιλευόμενη δημοκρατία πέρασε στην ιστορία δίνοντας τη θέση της στη (προεδρευόμενη) Δημοκρατία. Αυτό που θα γίνει σε τρεις μέρες τυπικά θα απαντήσει στην πρόταση των δανειστών για την εκκρεμούσα(;) συμφωνία.

    Στην πραγματικότητα όμως θα καθορίσει όχι αν, αλλά πώς θα πορευτεί η χώρα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., ποια θα είναι η θέση της σε μια ιεραρχία πλούτου, δύναμης και δικαιωμάτων των κρατών - μελών της. Όσοι φαντάζονταν τη δεύτερη μεταπολίτευση ως εσωτερική υπόθεση μάλλον έκαναν λάθος. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που διαμορφώνεται από τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας με τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση και η μετάβαση προς τη δεύτερη μεταπολίτευση γίνεται με μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας.

    Επίσης είναι το πρώτο δημοψήφισμα που γίνεται με όρους τηλεδημοκρατίας. Όλη η πληροφόρηση μεσολαβείται κατ' εξοχήν από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα από τη ραδιοτηλεόραση και διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο εκφράζονται όλοι χωρίς κανόνες γι' αυτό είναι η άγρια Δύση των ΜΜΕ, και είναι ενδεικτικό ποιος κυριαρχεί εκεί.

    Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά ΜΜΕ, επειδή στη χώρα μας η δημοσιογραφία ήταν πάντα εξαρτημένη πολιτικά, οι δημοσιογράφοι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους, εκούσια ή όχι, μεγάλο βάρος της πολιτικής προπαγάνδας του «ναι» ή του «όχι» σ' αυτήν την αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Όμως η σύγκρουση ανάμεσα στην πολιτικά εξαρτημένη, στρατευμένη δημοσιογραφία και την άμεση δημοκρατία παράγει όχι μόνο μια πρωτόγνωρη πολιτικοποίηση των ΜΜΕ αλλά και μια πρωτόγνωρη ένταση.

    Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια του δημοψηφίσματος, από τη μια, έστω και δύσκολα ίσως καθιερώσει έμπρακτα μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας. Όμως η παραβίαση των κανόνων αμεροληψίας σε μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία ίσως βλάψει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την αξιοπιστία των ΜΜΕ, αλλά και αυτή την ίδια την ιδέα του δημοψηφίσματος και της άμεσης δημοκρατίας, ή να την ναρκοθετήσει με μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

  • Ο Γιώργος Πλειός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

    [02] Ν. Χουντής: Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει όχι στις μνημονιακές πολιτικές

    Το «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» στη συγκεκριμένη συμφωνία των Θεσμών που περιλαμβάνει μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. Αφού κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει να δεχτεί τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν «αν θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική της λιτότητας ή θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική πολιτική».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας: «Η Δημοκρατία δεν έχει περιθώρια παρερμηνειών ούτε περιθώρια να μην την υπολογίσουν τώρα πια οι δανειστές, γιατί η Ευρώπη έχει μια τέτοια παράδοση και όταν τα πράγματα φτάνουν σε ένα τέτοιο επίπεδο η δημοκρατία με δημοψηφίσματα λύνει προς τα πού πρέπει να τεθούν τα πράγματα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

    Με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος χαρακτήρισε αστήριχτο, κινδυνολογικό και εφιαλτικό το σενάριο ότι το ΌΧΙ σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. «Όλη αυτή η κινδυνολογία, ότι δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματα και επομένως θα βγείτε από την Ευρωζώνη, δεν στέκει» δήλωσε κατηγορηματικά. Σε αυτό το πνεύμα, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει την ευθύνη του και ο καθένας από τους θεσμούς πρέπει να αναλάβει τη δική του ευθύνη, να λειτουργήσει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και να λειτουργήσει με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε την πεποίθηση πως στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το ΟΧΙ και επισήμανε ότι αν βγει το ΝΑΙ, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού και η διαπραγμάτευση θα γίνει υπό διαφορετικούς όρους. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι σε αυτή την περίπτωση «έχουμε πει ότι αυτή την πολιτική εμείς δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε. Είναι μια πολιτική που δεν έχει αποτέλεσμα».

    Ειδική αναφορά έκανε στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε χθες και προτείνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 30%, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος θα ανακυκλώνουμε συνεχώς αποτυχημένα προγράμματα και το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται». Εκτίμησε ότι «αυτό που απέδειξε και η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε το πρόβλημα ότι με αυτές τις πολιτικές το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει βρεθεί λύση κουρέματος του χρέους και βιώσιμες πολιτικές. Αυτό ήταν το μήνυμα» και τόνισε: «Η έκθεση του ΔΝΤ ανέδειξε τις ευθύνες της στάσης των εταίρων και είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Το χρέος είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης, διότι η πολιτική της λιτότητας είναι πρόβλημα όλη της Ευρώπης».

    Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στους θεσμούς για το γεγονός ότι επί 5 μήνες δεν υπήρξε μια «βιώσιμη συμφωνία». Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό και δεν ήταν πρόβλημα ούτε προτάσεων ούτε οικονομικών πολιτικών». Τέλος, απεύθυνε έκκληση «επειδή είναι κρίσιμη η στιγμή, να λέμε πράγματα τεκμηριωμένα, να μην φοβίζουμε τον λαό, να μην υπονομεύουμε τη δημοκρατία, να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει».

    [03] Κ. Κούνεβα: Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο και καθαρό «ΟΧΙ» στον φόβο

    «Ο φόβος τρώει τα σωθικά. Κι αν την Κυριακή, αντί για μας, ψηφίσει ο φόβος, θα έχουμε χάσει ένα κομμάτι του εαυτού μας», υποστηρίζει σε μήνυμα για το δημοψήφισμα η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα

    Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο και καθαρό «ΟΧΙ» στον φόβο, προσθέτει και συνεχίζει μεταξύ άλλων:. Ένα μεγάλο «όχι» στην Ευρώπη του φόβου, των εκβιασμών, της τρομοκρατίας, της ταπείνωσης των λαών. Αυτό το «όχι» στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο «ναι».

    Eπιλέγω την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ευημερίας.

    Αυτό το «ΟΧΙ» είναι ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθεί η Ευρώπη από την ασφυκτική λιτότητα. Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα πάνω μας.

    Κάποιοι λένε ότι αυτές τις μέρες γράφεται ιστορία. Ας δείξουμε με την ψύχραιμη αλλά αποφασιστική στάση μας την Κυριακή ότι πραγματικά, γράφουμε ιστορία. Ιστορία με τη δική μας γραφή , γιατί αφορά τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών και των γονιών μας, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    [04] Ποτάμι: Κάνουν δημοψήφισμα για να μη χάσουν την εξουσία

    «Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε την απλή αλήθεια του περίφημου δημοψηφίσματος. Προκηρύχθηκε γιατί η συμφωνία δεν θα περνούσε από τη Βουλή και η κυβέρνηση θα έπεφτε. Απλά και παστρικά» υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι.

    «Βάζουν τη χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια, με μεγάλους κινδύνους για το μέλλον των παιδιών μας, για να αποφύγουν τον μόνο κίνδυνο που πραγματικά φοβούνται. Να μη χάσουν την εξουσία. Το ηχηρό ΝΑΙ των πολιτών είναι η μόνη απάντηση που τους ταιριάζει, αλλά κυρίως η μόνη λύση για τη χώρα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [05] Σ. Κοντονής: Καθαρή απάντηση στην ολιγαρχία της Ευρώπης

    «Να στηρίξει τον πρωθυπουργό και την προσπάθειά του για διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους» κάλεσε τους πολίτες ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη συγκέντρωση, που έγινε έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, και οργανώθηκε από την επιτροπή υποστήριξης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό, ο συντονιστής της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Βαρβαρίγος και στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και των Οικολόγων Πρασίνων.

    Στην ομιλία του ο κ. Κοντονής ζήτησε «να δοθεί απάντηση από τον λαό στο δημοψήφισμα και αναφέρθηκε στον αγώνα που έκανε η κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων της χώρας».

    «Η κυβέρνηση εθνικής κοινωνικής σωτηρίας, στρέφει το βλέμμα στους Έλληνες και τους ζητά να δώσουν καθαρή απάντηση στα σχέδια της πλουτοκρατίας, της ολιγαρχίας, των ισχυρών της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ζητάμε ένα συντριπτικό και καθαρό "όχι" για να σταματήσει η πορεία της φτωχοποίησης, της κοινωνικής εξαθλίωσης, του εξανδραποδισμού ενός γενναίου και υπερήφανου λαού» είπε.

    [06] Β. Κονστάνσιο: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προδικάσει τώρα εάν θα δώσει ELA στην περίπτωση ενός «ΟΧΙ»

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως δεν μπορεί να πει εάν η ΕΚΤ θα δώσει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες εάν οι Έλληνες ψηφίσουν 'όχι' στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    Ερωτηθείς για το εάν η ΕΚΤ θα δώσει τη βοήθεια που χρειάζονται για να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, ο Κονστάνσιο είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω εκ των προτέρων σε αυτή την ερώτηση».

    «Θα είναι μια απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ). Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πως το διοικητικό συμβούλιο στο σύνολό του θα αναλύσει την κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από ομιλία του σε χρηματοοικονομικό συνέδριο.

    [07] Γ. Βαρουφάκης: Υπάρχει "100% πιθανότητα" για συμφωνία μετά το δημοψήφισμα

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης πως υπάρχει «100% πιθανότητα» να εξευρεθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

    «Μια συμφωνία θα βρεθεί είτε ένα "ναι" είτε ένα "όχι" βγει από την κάλπη», δήλωσε.

    «Αν είναι "ναι", τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το "όχι" θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μακρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

    «Έχουμε ένα πολύ κακό σύστημα διοίκησης στην Ευρώπη. Δεν είναι ο ορθός τρόπος διοίκησης μιας νομισματικής ένωσης. Είναι μια παρωδία. Μια κωμωδία λαθών εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε. «Το πρόγραμμα που επέβαλαν στη χώρα αυτή και που θέλουν να συνεχίσουν να επιβάλλουν θα μείνει ως η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της οικονομίας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

    [08] Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Ολάντ ο Τ. Πικετί

    Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Φρανσουά Ολάντ ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δεύτερα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

    Τις θέσεις αυτές εξέφρασε με την ευκαιρία συνέντευξής του στην πρωϊνή ηλεκτρονική εκπομπή «Matinale » της εφημερίδας « Λε Μοντ».

    Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πώς εκτιμά την την έως τώρα συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου και πώς θα πρέπει να ενεργήσει έναντι της ελληνικής κρίσης, ο Τ. Πικετί απάντησε :

    «Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκφρασθεί επισήμως, λέγοντας ότι θα θέσει βέτο ενάντια σε μια έξοδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

    Θεωρώ ότι όποια και εάν είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τη Δεύτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να δεχθούν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και όχι για τη μεθαύριο, αλλά τώρα. Εδώ και έξι μήνες συζητάμε (...) οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί από το 2012.

    Εάν η Γαλλία συνεχίζει να έχει μια χλιαρή συμπεριφορά, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, οι συντηρητικοί να καταστρέψουν την Ευρώπη, αποβάλλοντας μια χώρα με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της.

    Αυτό θα προκαλέσει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία στην Ελλάδα το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε να φανταστούμε. (...)

    Μετά από την αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνης, θα ενισχυθούν οι διακηρύξει της ακροδεξιάς περί εξόδου από την ευρωζώνη.

    (Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη) έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που φαντάζονται ότι θα επιβάλουμε την τάξη και θα σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη εκδιώκοντας μια χώρα.

    Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και είναι απόλυτα κρίσιμο να εκφρασθεί επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι η Γαλλία θα βάλει βέτο και είναι απολύτως αδύνατο να παρθεί μια τέτοια απόφαση ( για έξοδο) εάν η Γαλλία αντιστέκεται.

    Θα πρέπει επομένως να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή η Γαλλία με ένα πολύ πιο δυνατό τρόπο απ' ότι έχει κάνει έως τα τώρα», υπογράμμισε ο Τομά Πικετί.

    [09] «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους Έλληνες»

    «Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το πόσο θα εμμείνει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις της, η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει με κάθε τρόπο να βυθιστούν στη φτώχεια και τη μιζέρια.

    Η «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν υιοθετήθηκε ως ύμνος της Ευρώπης. Αυτή η ωδή θα έπρεπε να θυμίζει στους Ευρωπαίους ότι η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από θεσμοί, κρίσιμες σύνοδοι κορυφής και ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα. Η Ευρώπη, όπως την οικοδόμησαν οι ιδρυτές της μετά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να διατηρεί τη συνοχή της όχι μόνο μέσω κανόνων και υποχρεώσεων. Πολύ περισσότερο θα πρέπει οι λαοί της ηπείρου να νιώθουν αγάπη ο ένας για τον άλλο και να δείχνουν αλληλεγγύη.

    Υποθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να βοηθήσουν τους Έλληνες, τι θα πρέπει να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες, διερωτάται η Suddeutsche Zeitung. Τι οφείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα;

    Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει την απάντηση. Θέλει νέα απομείωση του χρέους της, νέα δισεκατομμύρια χωρίς αυστηρούς όρους, μια ένωση μεταφοράς χρημάτων.

    Όμως αλληλεγγύη, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις χρήματα και να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι πρέπει να βοηθάς όσους βρίσκονται σε δυσκολία ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις.

    Είναι σωστό, εκτιμά η Suddeutsche Zeitung, να συνδέεται μια απομείωση του χρέους ή προγράμματα διάσωσης με όρους που θα φροντίζουν ώστε η Ελλάδα θα γίνει ένα κράτος που λειτουργεί σωστά. Όμως το είδος των όρων παραμένει υπό συζήτηση.

    Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην περίπτωση που η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες βυθιστεί στο χάος. Συνταξιούχοι, ασθενείς, άνεργοι και πολλοί άλλοι Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση ανάγκης την οποία κανείς δεν θεωρούσε πιθανή στο εσωτερικό της ΕΕ.

    Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να διστάσουν ούτε μία ημέρα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς άμεσα, αποτελεσματικά και σε αυτή την περίπτωση χωρίς όρους. Η Ελλάδα απειλείται από έναν σεισμό και σε έναν σεισμό δεν ρωτά κανείς τις αιτίες. Πρώτα βοηθά και μετά αναλύει.

    Η βοήθεια που θα πρέπει η ΕΕ να δώσει στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει μεγάλο κόστος και να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Όμως σε αυτή θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η ΕΕ. Έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες από όλη την Ελλάδα να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα με τους ίδιους τους Έλληνες, ότι τους θεωρεί φίλους ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και ότι εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη κι αν σύντομα πληρώνουν με δραχμές, καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

    [10] Tουλάχιστον τρεις νεκροί από τον σεισμό στην Κίνα

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Και τα τρία θύματα ήταν κάτοικοι της περιοχής Πισάν, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Γραφείο της περιφερειακής κυβέρνησης.

    Το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,4 βαθμοί σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για 6,1 βαθμούς. Οι κινεζικές αρχές μέτρησαν το μέγεθος του σεισμού στους 6,5 βαθμούς.

    μεγέθους άνω των 4 βαθμών.

    Η Κίνα πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως οι επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν, ορεινές περιοχές στη νοτιοδυτική χώρα.

    [11] O πιλότος του ηλιακού Solar Impulse 2 κατέκτησε παγκόσμιο ρεκόρ

    Ένας Ελβετός στο πηδάλιο αεροπλάνου που κινείται μόνο βάσει ηλιακής ενέργειας κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για την μακρύτερη ατομική πτήση στον κόσμο χωρίς διακοπή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομάδα υποστήριξής του.

    Το Solar Impulse 2, που αποχώρησε από την Ιαπωνία τη Δευτέρα για το έβδομο τμήμα ενός ταξιδιού γύρω από τον κόσμο και και αναμένεται να προσγειωθεί στην Χαβάη το Σαββατοκύριακο, κατέρριψε το 76ωρο ρεκόρ της ατομικής πτήσης ενώ διέσχιζε τον Ειρηνικό.

    Ο πιλότος, Μπερτράν Πικάρ, εναλλάσεται στις πτήσεις με τον επίσης Ελβετό Αντρέ Μπόρσμπεργκ, για να καλύψουν το ταξίδι διάρκειας 35.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από το Αμπού Ντάμπι στις 9 Μαρτίου.«Το πιστεύετε ότι ένα αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, χωρίς καύσιμα, μπορεί τώρα να πετάξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα τζετ!» είπε ο Πικάρ σε και πρόσθεσε: «Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι καθαρές τεχνολογίες μπορούν να καταφέρουν απίστευτους στόχους».

    Συνολικά, το αεροπλάνο θα έχει 25 μέρες στον αέρα. Το ταξίδι είναι χωρισμένο σε 12 τμήματα, και οι ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει είναι από 50 έως 100 χμ/ώρα.

    [12] Ομαλά και χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

    Ομαλά και χωρίς προβλήματα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Από τις 12:30 είναι σε εξέλιξη η γενική δοκιμή των συστημάτων παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη και της διοίκησης της Singular Logic.

    Νωρίτερα, ο κ. Πουλάκης σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας των κλειστών τραπεζών, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα σχετικά προβλήματα. Ήδη προκαταβάλλονται οι αποζημιώσεις και τα οδοιπορικά των δικαστικών αντιπροσώπων που θα μετακινηθούν εκτός έδρας, ενώ διαβεβαίωσε -διαψεύδοντας σχετικές φήμες- ότι οι υπάλληλοι των δήμων, που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της Κυριακής, θα λάβουν κανονικά την εκλογική αποζημίωση.

    Ανέφερε ότι ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία προετοιμασίας των καταστημάτων ψηφοφορίας από τους δήμους, με την τοποθέτηση καλπών και παραβάν, ενώ οι εκλογικοί σάκοι έχουν ήδη αποσταλεί στα περισσότερα από τα 19.159 εκλογικά κέντρα της χώρας και έως το βράδυ θα έχουν παραλάβει το εκλογικό υλικό και τα κοντινότερα εκλογικά κέντρα της Αττικής.

    Υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, οι ετεροδημότες που υπέβαλαν σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015 θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους στο κοντινότερο -και όχι σε ειδικό- εκλογικό τμήμα.

    Ερωτηθείς για το πότε θα είναι γνωστό το αποτελέσματα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ δήλωσε άγνοια, και περιορίστηκε να απαντήσει ότι όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων τόσο θα διευρύνεται η ώρα του τελικού αποτελέσματος. Για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.

    Ο κ. Πουλάκης εξήρε την προσπάθεια του δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο -όπως είπε- σε μόλις 5-6 ημέρες διαχειρίστηκε όγκο δουλειάς που σε άλλες εκλογικές διαδικασίες απαιτούνταν 25-26 ημέρες, αποδεικνύοντας ότι "όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος".

    «Η επιτυχής διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα συλλογικό στοίχημα για όλους μας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το υπουργείο μπορεί να εγγυηθεί στους Έλληνες ότι την Κυριακή θα μπορέσουν να προσέλθουν χωρίς προβλήματα στις κάλπες «και να εκφράσουν με αυθεντικό και ανόθευτο τρόπο τη βούλησή τους, στο πλαίσιο μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας».

    [13] Αστυνομικοί κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών στα Ιωάννινα

    Για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών κατηγορούνται τρεις αστυνομικοί στα Ιωάννινα. Ο ένας για κατοχή και μεταφορά μεγάλης ποσότητας χασίς και οι άλλοι δύο για παράβαση καθήκοντος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αρχικά συνελήφθη ο αστυνομικός που μετέφερε από την Αλβανία με το αυτοκίνητό του πολλά κιλά χασίς, τα οποία εντοπίστηκαν ύστερα από έρευνα συναδέλφων του σε μπλόκο στο δρόμο για τα Ιωάννινα. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί, φέρεται να μην πραγματοποίησαν τον απαιτούμενο έλεγχο στον αστυνομικό σε συνοριακό σταθμό, κατά την είσοδό του από την Αλβανία.

    Επίσης, κρατείται και μία γυναίκα η οποία επέβαινε στο αυτοκίνητο του συλληφθέντα. Με την υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ασχολείται το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Θεσσαλονίκης.

    [14] Ν. Παππάς: Επιδίωξή μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι να υπάρξει συμφωνία

    «Η επιδίωξή μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι να υπάρξει συμφωνία, να επανέλθει ηρεμία και ομαλότητα στη χρηματοδότηση της χώρας και να επέλθει και η κανονικότητα στη ζωή των Ελλήνων» τονίζει σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    «Ο λαός θα πάει στην κάλπη για να απαντήσει για το αν ο δρόμος των μνημονίων ήταν ένα success story ή ήταν μια καταστροφή στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μάχη την οποία δίνει ο ελληνικός λαός για την Ευρώπη, για τον χαρακτήρα της Ευρώπης, για να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει μια ένωση κρατών ανεκτική και να επαναθεμελιωθεί στα θεμέλια του διπλού σεβασμού δηλαδή του σεβασμού τόσο στους κοινούς συμφωνημένους κανόνες όσο και του σεβασμού στη δημοκρατία» υπογραμμίζει.

    Ερωτηθείς για το θέμα των τραπεζών ο κ.Παππάς τονίζει: «Οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν αμέσως και να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν υπήρχε κανένας λόγος για να περιοριστεί η ρευστότητα στις τράπεζες. Ο λαός μας θα πάει στην κάλπη και θα πει τη γνώμη του , για να κλείσει και τον κύκλο αυτών των κινήσεων, των πράξεων και των επιλογών, που έχουν προκαλέσει αυτά τα μεγάλα προβλήματα στο τραπεζικό μας σύστημα και κατά συνέπεια στη ζωή των Ελλήνων πολιτών?Διότι αποκαλύπτεται σιγά σιγά ότι το περιτύλιγμα της σταθερότητας του ευρώ, ήταν μόνο η δικαιολογία για να επιβληθούν κάποιες πολιτικές οι οποίες έφεραν τη χώρα μας στο σημείο όπου την έφεραν. Η χθεσινή δήλωση του ιδρυτή του ευρώ,του Ρομάνο Πρόντι, νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους με την έννοια ότι δηλώνει ότι είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, δεν υπάρχει τέτοια ατζέντα. Την κατασκευάζουν κάποιοι επίπλαστα».

    Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο κ.Παππάς εκτιμά ότι «όσο περισσότερο προσπαθεί να τρομοκρατήσει κάποιος ή ένα μέσο ή ένα πολιτικό πρόσωπο, τόσο πιο πολύ τρομοκρατημένος είναι. Ο ελληνικός λαός δείχνει μια αξιοζήλευτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα παρόλο που τα τύμπανα της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού βαράνε σε πάρα πολύ μεγάλες εντάσεις εδώ και αρκετές μέρες».

    Ερωτηθείς για την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο κ. Παππάς σημειώνει: «Θα πρέπει να κάνουν ορισμένοι κάποια βήματα πίσω, σε σχέση με την δυνατότητα τη θέλησή τους και τη βούλησή τους να ανακατεύονται στις εσωτερικές εξελίξεις άλλων χωρών. Το ποιος είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα το αποφασίζει ο ένας και εξής αρμόδιος: ο ελληνικός λαός. Όποιος θέλει να έχει γνώμη για ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να εγγραφεί πρώτα στους εκλογικούς μας καταλόγους και να ψηφίσει όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες».

    Κληθείς να ερμηνεύσει τέλος τη φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής του συντάγματος αν ο λαός επιλέξει το "ναι", ο κ. Παππάς τόνισε: «Σημαίνει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν εγκαταλείπει τη μάχη και σε κάθε περίπτωση θα εγγυηθεί ο ίδιος με τη στάση του και την πράξη του και στην πολιτική και στην οικονομία στη χώρα μας».

    [15] Δ.Κουτσούμπας:Το εγχείρημα του δημοψηφίσματος έχει καιροσκοπικά χαρακτηριστικά

    Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο λαός, πρέπει να είναι ενωμένοι και με προσανατολισμό εναντίον των προτάσεων και της τρόικας και της κυβέρνησης, ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

    Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τις δύο προτάσεις περίπου ίδιες και εξίσου αντιλαϊκές, τόνισε ότι έπρεπε και η πρόταση της κυβέρνησης να τεθεί στο δημοψήφισμα, ενώ επικαλούμενος τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, πρόσθεσε: «Είτε με "ναι", είτε με "όχι", είπε ότι σε 48 ώρες θα πάει σε συμφωνία. Δεν μπορεί να πάει πίσω από την πρόταση που έχει καταθέσει. Αυτήν την πρόταση καταγγέλλουμε».

    Όπως σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, το εγχείρημα του δημοψηφίσματος έχει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για δημοψήφισμα-παρωδία με ερωτήματα που δεν ισχύουν, πλέον.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «ατυχήματος», είπε ότι ενδεχόμενη αποπομπή από το ευρώ δεν συνιστά «ατύχημα», αλλά είναι συγκεκριμένη επιλογή, με τη χώρα να χρησιμοποιείται ως πείραμα για ενδεχόμενους σχεδιασμούς και εδώ και έξω που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι κάθε φορά που υπάρχει «αναμπουμπούλα» με δημοψηφίσματα, διάφορα καιροσκοπικά παιχνίδια και συζητήσεις περί αλλαγής νομίσματος κ.λπ., πίσω τους πάντα υπάρχουν κερδσσκόποι.

    Για την πρόταση του ΚΚΕ επεσήμανε ότι αφορά ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, τονίζοντας ότι πρέπει να προετοιμάσεις και να οργανώσεις τον λαό για να το αποδεχθεί. Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για την παραμικρή προετοιμασία του λαού, το οποίο εξακολουθεί να «κοροϊδεύει αισχρά».

    Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο με την πρόταση του ΚΚΕ στην κάλπη «θα είναι άκυρο όχι με δική μας ευθύνη» και εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι δεν έθεσε καν σε ψηφοφορία στη Βουλή την πρόταση του κόμματος, ώστε να υπάρχει επίσημα στα εκλογικά τμήματα, για να προσθέσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βρουν έξω από τα εκλογικά τμήματα ψηφοδέλτια με την πρόταση του ΚΚΕ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ». Για την πρόταση-μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία.

    Ο γγ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο λαός θα πληρώσει είτε με συμφωνία, είτε με αποπομπή από το ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των τραπεζών, τόνισε ότι εντός Ευρωζώνης αυτό γίνεται σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις επιπτώσεις που έχει στους πολίτες υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προστασίας του λαού, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να περάσει με ΠΝΠ.

    Για την πιθανότητα ύπαρξης συμφωνίας, σημείωσε ότι αυτή είναι υπαρκτή, αν και όχι σε δύο ημέρες, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα εις βάρος του λαού θα είναι πολύ σκληρά.

    Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό σε οργάνωση και προετοιμασία, σε αμφισβήτηση της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έφερε την κρίση στη χώρα και σε συσπείρωση με τη γραμμή πάλης που προτείνει το ΚΚΕ.

    [16] Παράταση στην καταβολή δόσεων της ρύθμισης για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

    Παρατείνονται έως τις 10/07/ 2015 οι προθεσμίες για την καταβολή των δόσεων της ρύθμισης από τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού. Το μέτρο αφορά την καταβολή δόσεων, οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής εντός της ειδικής τραπεζικής αργίας.

    Ειδικότερα, δόσεις ρυθμίσεων που εξοφλούνται με άμεση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή) και δεν κατεβλήθησαν στις 30/6/2015, θα καταβληθούν με νέα ροή την πιο πάνω ημερομηνία.

    [17] Ευκλ. Τσακαλώτος: Υπάρχει προοπτική να είναι καλύτερα τα πράγματα με το «όχι»

    Το πρόγραμμα δεν θα πέρναγε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όχι γιατί οι Συριζαίοι είναι κολλημμένοι, και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα» δήλωσε στην «Πρωινή Γραμμή» ΣΚΑΪ ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι το «πακέτο» με τους δανειστές δεν «έβγαινε» ούτε δημιουργούσε «το σοκ αισιοδοξίας στην οικονομία» αφού δεν έδινε άμεση λύση στο χρέος και παρέπεμπε για την επίλυσή του τον Οκτώβριο και εφόσον είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα. Γι' αυτό, όπως εξήγησε, παρά την μικρή διαφορά με τους δανειστές, των 60 εκατομμυρίων, δεν υπήρξε συμφωνία. Αν δεν αποφασιζόταν το δημοψήφισμα, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος «θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές» αλλά η διάρκεια των τριών εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου εκρίθη ότι δεν συμβάλλει στην οικονομία.

    Ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε πως υπήρξε αποτυχία στην διαπραγμάτευση και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν το «όχι» για να επιτευχθεί καλύτερη λύση. Όπως υποστήριξε, υπάρχει προοπτική να είναι καλύτερα τα πράγματα με το «όχι» και σημείωσε πως «όποιος ψηφίζει "ναι" σημαίνει ότι ψηφίζει υπέρ του να συνεχιστεί το πρόγραμμα που δεν βγαίνει». Πάντως, τόνισε, ότι εάν βγει «ναι» τότε «θα πρέπει να έλθει μία πολιτική λύση που να μπορεί να εφαρμόσει αυτήν τη γραμμή». Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι θα ήταν «καλύτερο να πηγαίναμε σε δημοψήφισμα ένα μήνα πριν όταν απάντησαν οι θεσμοί με ένα πεντασέλιδο στην κυβέρνηση».

    [18] Απογοητευμένος από την κατάσταση στην Ελλάδα ο Ράιχενμπαχ

    Ο Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Focus εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.«Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν σε έναν σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα εργασιακά και πολλές μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν καλά», δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος. «Γι' αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι οι μελλοντικές προοπτικές (της Ελλάδας) είναι τώρα πιο ζοφερές», πρόσθεσε.

    Ο Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι «με τη δουλειά μας στην Ομάδα Δράσης προσπαθήσαμε να μην βρεθεί (η Ελλάδα) σε μια τέτοια κατάσταση».

    [19] Β. Ντομπρόβσκις: Ένα "ναι" στο δημοψήφισμα θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα επιθυμεί να βρει λύση

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή θα στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, όμως επεσήμανε ότι το ερώτημά του βασίζεται σε μια παλιά πρόταση.

    «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά σωστή και δεν βασίζεται σε σωστά στοιχεία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν ένα πρόγραμμα το οποίο στο μεταξύ έχει λήξει. Το Eurogroup δεν τις έχει ούτε υιοθετήσει ούτε απορρίψει. Όταν ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρισκόμασταν ακόμη στη μέση των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

    «Οι Έλληνες θα στείλουν την Κυριακή ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Ένα "ναι" θα σημαίνει ότι επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση. Ένα "όχι" θα καθιστούσε ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές και θα περιέπλεκε την εξεύρεση λύσης», σημείωσε.

    Εξάλλου πρόσθεσε ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι: «ένα "ναι" θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι οι Έλληνες επιθυμούν να βρουν μια λύση στα οικονομικά τους προβλήματα».

    Παρόλα αυτά ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «η απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό».

    Πάντως ξεκαθάρισε ότι η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. «Το αντίθετο. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας κατέστη πιο περίπλοκη και ακριβή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χειρότερη θέση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν», είπε ο Ντομπρόβσκις.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε παρόλα αυτά ότι ακόμη και αν υπερισχύσει το «όχι», «η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή. Όμως για να καταλήξουμε σε λύσεις θα πρέπει και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν εποικοδομητικά».

    Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ντομπρόβσκις τόνισε: «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε παρατείνει το πρόγραμμα βοήθειας που έληξε. Παρόλα αυτά πρέπει να εργαστούμε ώστε να λύσουμε το πρόβλημα αντί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια».

    Παρόλα αυτά ο ίδιος εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, Η ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή. Αυτό το κατανοούν και οι αγορές».

    Στην περίπτωση που αποφασιστεί να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, για να υιοθετηθεί αυτό «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πολιτικά», υπογράμμισε.

    «Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούσαν να κατανοήσουν η μία την άλλη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας συνομιλούσαν απευθείας. Το ότι μετά η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μας εξέπληξε όλους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Βρισκόμασταν κοντά σε μια λύση», πρόσθεσε. «Η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», εκτίμησε ο Ντομπρόβσκις. «Δείτε την εξέλιξη των προηγούμενων ετών: Η Ελλάδα βρισκόταν στον δρόμο της ανάπτυξης. Είχαν δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας, η επιστροφή στις αγορές ήταν κοντά. Η Επιτροπή ανέμενε ανάπτυξη στην Ελλάδα ύψους 2,5% στο τέλος του 2015».

    [20] Το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε δείγμα 1.001 Γερμανών η πλειονότητα των ερωτηθέντων (60%) τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    Εξάλλου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (68%) απάντησε ότι την κύρια ευθύνη για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα φέρει η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις το 4% είπε ότι φταίνε οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ένα τέταρτο των Γερμανών (24%) απάντησε ότι και οι δύο πλευρές φέρουν εξίσου την ευθύνη.

    Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, οι Γερμανοί είναι διχασμένοι, με το 45% να τάσσεται υπέρ της παραμονής και το ίδιο ποσοστό κατά.

    Το 69% των ερωτηθέντων απάντησε επίσης ότι ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ο ελληνικός λαός στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Το ένα τέταρτο των Γερμανών (24%) ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ελληνική χρεοκοπία στη γερμανική οικονομία, ενώ το 31% ανησυχεί για τις επιπτώσεις στη συνοχή της ΕΕ και το 19% για τις δικές του οικονομίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 10:32:24 UTC