Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το "ΌΧΙ" στο δημοψήφισμα σημαίνει όχι στις μνημονιακές πολιτικές»
  • [02] «Το εγχείρημα του δημοψηφίσματος έχει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά»
  • [03] Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Ολάντ ο Τ. Πικετί
  • [04] Απογοητευμένος από την κατάσταση στην Ελλάδα ο Ράιχενμπαχ
  • [05] ΣΕΔ: Αδιαπραγμάτευτη η θέση της χώρας μας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ
  • [06] SOS από τους επιστήμονες για τη συνεχώς επιδεινούμενη οξίνιση των ωκεανών
  • [07] Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών
  • [08] Πληρωμή επιδομάτων - παροχών ΟΑΕΔ από την Εθνική Τράπεζα
  • [09] Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους, για το δημοψήφισμα της Κυριακής
  • [10] Άγνωστοι προξένησαν φθορές σε εκλογικό περίπτερο υπέρ του «ΝΑΙ» στο Μαρούσι
  • [11] «Κάθε διάκριση είναι κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια»
  • [12] Voucher τουρισμού για 8.000 θέσεις εργασίας

  • [01] «Το "ΌΧΙ" στο δημοψήφισμα σημαίνει όχι στις μνημονιακές πολιτικές»

    Το «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» στη συγκεκριμένη συμφωνία των Θεσμών που περιλαμβάνει μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. Αφού κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει να δεχτεί τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν «αν θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική της λιτότητας ή θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική πολιτική».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας: «Η Δημοκρατία δεν έχει περιθώρια παρερμηνειών ούτε περιθώρια να μην την υπολογίσουν τώρα πια οι δανειστές, γιατί η Ευρώπη έχει μια τέτοια παράδοση και όταν τα πράγματα φτάνουν σε ένα τέτοιο επίπεδο η δημοκρατία με δημοψηφίσματα λύνει προς τα πού πρέπει να τεθούν τα πράγματα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

    Με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος χαρακτήρισε αστήριχτο, κινδυνολογικό και εφιαλτικό το σενάριο ότι το ΌΧΙ σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. «Όλη αυτή η κινδυνολογία, ότι δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματα και επομένως θα βγείτε από την Ευρωζώνη, δεν στέκει» δήλωσε κατηγορηματικά. Σε αυτό το πνεύμα, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει την ευθύνη του και ο καθένας από τους θεσμούς πρέπει να αναλάβει τη δική του ευθύνη, να λειτουργήσει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και να λειτουργήσει με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε την πεποίθηση πως στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το ΟΧΙ και επισήμανε ότι αν βγει το ΝΑΙ, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού και η διαπραγμάτευση θα γίνει υπό διαφορετικούς όρους. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι σε αυτή την περίπτωση «έχουμε πει ότι αυτή την πολιτική εμείς δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε. Είναι μια πολιτική που δεν έχει αποτέλεσμα».

    Ειδική αναφορά έκανε στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε χθες και προτείνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 30%, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος θα ανακυκλώνουμε συνεχώς αποτυχημένα προγράμματα και το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται». Εκτίμησε ότι «αυτό που απέδειξε και η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε το πρόβλημα ότι με αυτές τις πολιτικές το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει βρεθεί λύση κουρέματος του χρέους και βιώσιμες πολιτικές. Αυτό ήταν το μήνυμα» και τόνισε: «Η έκθεση του ΔΝΤ ανέδειξε τις ευθύνες της στάσης των εταίρων και είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Το χρέος είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης, διότι η πολιτική της λιτότητας είναι πρόβλημα όλη της Ευρώπης».

    Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στους θεσμούς για το γεγονός ότι επί 5 μήνες δεν υπήρξε μια «βιώσιμη συμφωνία». Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό και δεν ήταν πρόβλημα ούτε προτάσεων ούτε οικονομικών πολιτικών». Τέλος, απεύθυνε έκκληση «επειδή είναι κρίσιμη η στιγμή, να λέμε πράγματα τεκμηριωμένα, να μην φοβίζουμε τον λαό, να μην υπονομεύουμε τη δημοκρατία, να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει».

    [02] «Το εγχείρημα του δημοψηφίσματος έχει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά»

    Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο λαός, πρέπει να είναι ενωμένοι και με προσανατολισμό εναντίον των προτάσεων και της τρόικας και της κυβέρνησης, ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

    Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τις δύο προτάσεις περίπου ίδιες και εξίσου αντιλαϊκές, τόνισε ότι έπρεπε και η πρόταση της κυβέρνησης να τεθεί στο δημοψήφισμα, ενώ επικαλούμενος τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, πρόσθεσε: «Είτε με "ναι", είτε με "όχι", είπε ότι σε 48 ώρες θα πάει σε συμφωνία. Δεν μπορεί να πάει πίσω από την πρόταση που έχει καταθέσει. Αυτήν την πρόταση καταγγέλλουμε».

    Όπως σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, το εγχείρημα του δημοψηφίσματος έχει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για δημοψήφισμα-παρωδία με ερωτήματα που δεν ισχύουν, πλέον.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «ατυχήματος», είπε ότι ενδεχόμενη αποπομπή από το ευρώ δεν συνιστά «ατύχημα», αλλά είναι συγκεκριμένη επιλογή, με τη χώρα να χρησιμοποιείται ως πείραμα για ενδεχόμενους σχεδιασμούς και εδώ και έξω που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι κάθε φορά που υπάρχει «αναμπουμπούλα» με δημοψηφίσματα, διάφορα καιροσκοπικά παιχνίδια και συζητήσεις περί αλλαγής νομίσματος κ.λπ., πίσω τους πάντα υπάρχουν κερδσσκόποι.

    Για την πρόταση του ΚΚΕ επεσήμανε ότι αφορά ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, τονίζοντας ότι πρέπει να προετοιμάσεις και να οργανώσεις τον λαό για να το αποδεχθεί. Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για την παραμικρή προετοιμασία του λαού, το οποίο εξακολουθεί να «κοροϊδεύει αισχρά».

    Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο με την πρόταση του ΚΚΕ στην κάλπη «θα είναι άκυρο όχι με δική μας ευθύνη» και εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι δεν έθεσε καν σε ψηφοφορία στη Βουλή την πρόταση του κόμματος, ώστε να υπάρχει επίσημα στα εκλογικά τμήματα, για να προσθέσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βρουν έξω από τα εκλογικά τμήματα ψηφοδέλτια με την πρόταση του ΚΚΕ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ». Για την πρόταση-μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία.

    Ο γγ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο λαός θα πληρώσει είτε με συμφωνία, είτε με αποπομπή από το ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των τραπεζών, τόνισε ότι εντός Ευρωζώνης αυτό γίνεται σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις επιπτώσεις που έχει στους πολίτες υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προστασίας του λαού, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να περάσει με ΠΝΠ.

    Για την πιθανότητα ύπαρξης συμφωνίας, σημείωσε ότι αυτή είναι υπαρκτή, αν και όχι σε δύο ημέρες, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα εις βάρος του λαού θα είναι πολύ σκληρά.

    Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό σε οργάνωση και προετοιμασία, σε αμφισβήτηση της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έφερε την κρίση στη χώρα και σε συσπείρωση με τη γραμμή πάλης που προτείνει το ΚΚΕ.

    [03] Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Ολάντ ο Τ. Πικετί

    Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Φρανσουά Ολάντ ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δεύτερα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

    Τις θέσεις αυτές εξέφρασε με την ευκαιρία συνέντευξής του στην πρωϊνή ηλεκτρονική εκπομπή «Matinale » της εφημερίδας « Λε Μοντ».

    Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πώς εκτιμά την την έως τώρα συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου και πώς θα πρέπει να ενεργήσει έναντι της ελληνικής κρίσης, ο Τ. Πικετί απάντησε :

    «Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκφρασθεί επισήμως, λέγοντας ότι θα θέσει βέτο ενάντια σε μια έξοδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

    Θεωρώ ότι όποια και εάν είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τη Δεύτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να δεχθούν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και όχι για τη μεθαύριο, αλλά τώρα. Εδώ και έξι μήνες συζητάμε (...) οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί από το 2012.

    Εάν η Γαλλία συνεχίζει να έχει μια χλιαρή συμπεριφορά, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, οι συντηρητικοί να καταστρέψουν την Ευρώπη, αποβάλλοντας μια χώρα με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της.

    Αυτό θα προκαλέσει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία στην Ελλάδα το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε να φανταστούμε. (...)

    Μετά από την αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνης, θα ενισχυθούν οι διακηρύξει της ακροδεξιάς περί εξόδου από την ευρωζώνη.

    (Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη) έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που φαντάζονται ότι θα επιβάλουμε την τάξη και θα σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη εκδιώκοντας μια χώρα.

    Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και είναι απόλυτα κρίσιμο να εκφρασθεί επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι η Γαλλία θα βάλει βέτο και είναι απολύτως αδύνατο να παρθεί μια τέτοια απόφαση ( για έξοδο) εάν η Γαλλία αντιστέκεται.

    Θα πρέπει επομένως να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή η Γαλλία με ένα πολύ πιο δυνατό τρόπο απ' ότι έχει κάνει έως τα τώρα», υπογράμμισε ο Τομά Πικετί.

    [04] Απογοητευμένος από την κατάσταση στην Ελλάδα ο Ράιχενμπαχ

    Ο Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Focus εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.«Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν σε έναν σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα εργασιακά και πολλές μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν καλά», δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος. «Γι' αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι οι μελλοντικές προοπτικές (της Ελλάδας) είναι τώρα πιο ζοφερές», πρόσθεσε.

    Ο Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι «με τη δουλειά μας στην Ομάδα Δράσης προσπαθήσαμε να μην βρεθεί (η Ελλάδα) σε μια τέτοια κατάσταση».

    [05] ΣΕΔ: Αδιαπραγμάτευτη η θέση της χώρας μας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ

    «Την απόλυτη προσήλωση του στο γεγονός ότι η θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του Ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη» εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Θεωρούμε απαράδεκτη εξέλιξη το κλείσιμο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, γεγονός που πρώτη φορά συμβαίνει σε αναπτυγμένη χώρα, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

    Ο Σύνδεσμος καλεί «όλους τους πολίτες, τους επενδυτές και τα μέλη μας, να βάλουν πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας, το οποίο θεωρούμε ότι, με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι αποκλειστικά και μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ. Τέλος καλούμε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις ακραίες αντεγκλήσεις και να σέβονται ο ένας τη γνώμη του άλλου, πράγμα που είναι βασική αρχή της Δημοκρατίας».

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΔ: «Η εθνική ομοψυχία πρέπει να διαφυλαχθεί "ως κόρη οφθαλμού" γιατί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να βάλουμε τη χώρα μας και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, άσχετα με την κομματική τοποθέτηση του καθενός, ψηφίζουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο Ευρώ, ΝΑΙ στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία».

    [06] SOS από τους επιστήμονες για τη συνεχώς επιδεινούμενη οξίνιση των ωκεανών

    Νέα προειδοποίηση απηύθυναν οι επιστήμονες ότι η ζωή στις θάλασσες του πλανήτη κινδυνεύει, αν δεν αντιμετωπισθεί η συνεχώς επιδεινούμενη οξίνιση των υδάτων, που προκαλείται από την απορρόφηση ολοένα περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Οι 22 διακεκριμένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον ωκεανογράφο Ζαν-Πιέρ Γκατουζό του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), σε παρέμβασή τους στο κορυφαίο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται, χάνουν το οξυγόνο τους και αντίθετα αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα, με συνέπεια να γίνονται πιο όξινοι και αφιλόξενοι για τους έμβιους οργανισμούς (ψάρια, κοράλια κ.α.).

    [07] Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών

    Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου (http://results.it.minedu.gov.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και τους τέσσερις (4) αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

    Από το υπουργείο, τέλος, υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου λήγει στις 17 Ιουλίου.

    [08] Πληρωμή επιδομάτων - παροχών ΟΑΕΔ από την Εθνική Τράπεζα

    H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από το δίκτυο των 317 καταστημάτων που λειτουργούν κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύναται να πραγματοποιεί πράξεις σχετικές με την καταβολή των παρακάτω επιδομάτων- παροχών από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους που δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ):

    - Τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας,

    - Επιδόματα μακροχρονίως ανέργων,

    - Βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολούμενων.

    Όπως ανακοινώθηκε, το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό επιδομάτων- παροχών σε καθέναν από τους δικαιούχους κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας μέσω των υποκαταστημάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, ορίζεται σε 120 ευρώ κατά ανώτατο όριο. Για την ημερομηνία και την ώρα έναρξης πληρωμής των επιδομάτων-παροχών στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ.

    Επιπλέον όσοι δικαιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση χρεωστικής κάρτας. Οι ανωτέρω πράξεις διενεργούνται σε εφαρμογή της από 2 Ιουλίου 2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ β' αρ.φύλλου 1343).

    Υπενθυμίζεται ότι γίνονται δεκτές από το Δίκτυο των 317 καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών για όλους του ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο 3869, ρύθμισης οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    [09] Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους, για το δημοψήφισμα της Κυριακής

    Την Κυριακή 5 Ιουλίου οι Έλληνες πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα παίρνοντας θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

    Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

    Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

    Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου. Για τον περιορισμό των εξόδων, εν μέσω μάλιστα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.

    Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

    Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

    Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

    Οι πολίτες με αναπηρία ή σωματική αδυναμία ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα, ενώ οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διευκολύνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους.

    Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

    Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων. Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 - 9 το βράδυ.

    [10] Άγνωστοι προξένησαν φθορές σε εκλογικό περίπτερο υπέρ του «ΝΑΙ» στο Μαρούσι

    Το προεκλογικό περίπτερο υπέρ του «ΝΑI», στο δημοψήφισμα της Κυριακής, που ήταν στημένο στην πλατεία του ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, διέλυσαν άγνωστοι λίγο πρις τις 11 χτες το βράδυ, λίγο μετά την εκδήλωση υπέρ του «ΝΑΙ» που πραγματοποιήθηκε στον δήμο.

    Περίπου 30 κουκουλοφόροι, πέρασαν απο το περίπτερο και με λοστούς κατέστρεψαν το εσωτερικό του. Οι δράστες διέφυγαν τρέχοντας και αναζητούνται.Μία ώρα αργότερα, ομάδα νεαρών έβαλε φωτιές σε δύο κάδους απορριμμάτων στην πλατεία Εξαρχείων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

    [11] «Κάθε διάκριση είναι κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια»

    Τη φετινή σχολική χρονιά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη 19η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων, το 1ο βραβείο στον «Ευκλείδη» και το χάλκινο μετάλλιο στον «Αρχιμήδη».Μαθητής της Β' τάξης του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη», ο Ορέστης Τσαταλμπασίδης αντιμετωπίζει την κάθε διάκριση ως κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια, τις όποιες δυσκολίες ως πηγή δύναμης, τους ανταγωνιστές ως φίλους με κοινή πορεία.

    Θαυμάζει τον «πρίγκιπα των μαθηματικών» Carl Friedrich Gauss για όσα «απίστευτα πέτυχε με μόνο του όπλο την αγάπη του για τα μαθηματικά» και θεωρεί πως «οι μεγάλες διακρίσεις είναι αυτές που αντιστοιχούν στους μεγάλους στόχους και έχουν δυνατότητα να τις πετύχουν λίγοι άνθρωποι».Χαρακτηρίζει καλό δάσκαλο αυτόν που «καταφέρνει να εμπνέει τους μαθητές του και είναι δίπλα τους, όταν τον χρειάζονται» και με αφορμή τη διάκρισή του ευχαριστεί διεύθυνση του σχολείου του και τους καθηγητές του για τη στήριξη που του παρείχαν στα δυο χρόνια που φοιτά σε αυτό.

    [12] Voucher τουρισμού για 8.000 θέσεις εργασίας

    Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για την επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης (voucher) απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και πιστοποίησης προσόντων, με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτων δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνον οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Από τους συνολικά 8.000 ωφελούμενους, οι 1.100 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ οι 6.900 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.insete-training.gr από σήμερα έως και τις 30 Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 8:32:16 UTC