Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχιστράτηγο του «NAI» αποκαλεί τον Γιουνκέρ, ο Δ. Παπαδημούλης
  • [02] Υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Αφήστε το λαό να αποφασίσει απερίσπαστος
  • [04] Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Ελλάδας
  • [05] Μέρκελ-Γκάμπριελ συζητούν για την Ελλάδα
  • [06] Η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις πιθανές συνέπειες στην ΕΕ
  • [07] Ο Σαρκοζί καλεί την Ευρώπη να μην υποκύψει έναντι της Αθήνας
  • [08] Ξεκίνησε η λειτουργία των ΑΤΜ από τις 12 το μεσημέρι
  • [09] Μήνυμα αλληλεγγύης του Π. Κοέλιο στους Έλληνες
  • [10] «Αν ζούσε ο Μποστ θα οργίαζε η γραφίδα του με όσα συμβαίνουν σήμερα», λέει ο Θ. Παπαγεωργίου
  • [11] Σακελαρίδης για Γιούνκερ: Απαραίτητο στοιχείο σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια
  • [12] Επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στους ηγέτες της ΕΕ για την παράταση του προγράμματος
  • [13] Γιούνκερ: Δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις, πρέπει οι Έλληνες να ψηφίσουν «ΝΑΙ»
  • [14] Ανοιχτή η Μέρκελ για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα
  • [15] Κριτική για ακαμψία της ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας ασκεί η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

  • [01] Αρχιστράτηγο του «NAI» αποκαλεί τον Γιουνκέρ, ο Δ. Παπαδημούλης

    Αρχιστράτηγο του «ΝΑΙ» αποκαλεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Σχολιάζοντας στο twitter τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει: «Ο Γιούνκερ αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του Ναι και δίνει το στίγμα: Ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. Απαντάμε: Όχι, μένουμε Ευρώπη με αξιοπρέπεια».

    [02] Υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά

    Την εκτίμησή του ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη» εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα.

    Ο κ. Κοτζιάς συνεχίζει τις επαφές του με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ξιαο Λι Ζου ενώ στην συνέχεια θα συναντηθεί με τους πρέσβεις της Ρωσίας και του Ισραήλ.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Αφήστε το λαό να αποφασίσει απερίσπαστος

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν την συνέντευξη του τελευταίου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση, ότι το να παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών, είναι έξω από τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

    Επίσης, επεσήμανε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι ο ίδιος, ως ευρωπαίος πολιτικός, οφείλει να υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος.

    Στην κατεύθυνση αυτή, του ζήτησε να συμβάλλει ώστε να επεκταθεί για λίγες μέρες το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

    Επικοινωνία με Σουλτς

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξει η Ευρωβουλή το αίτημα της Ελλάδας για παράταση, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες και να αφεθεί ο ελληνικός λαός απερίσπαστος να αποφασίσει.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μ. Σουλτς ενημέρωσε τον Α. Τσίπρα ότι θα συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα καθώς και τη συνολική κατάσταση ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

    [04] Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Ελλάδας

    Στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας έχει βρεθεί πλέον η κρίση στην Ελλάδα, με τους φόβους για ενδεχόμενη έξοδό της από την ευρωζώνη και την προοπτική δημοψηφίσματος στη χώρα να αποσταθεροποιούν τις χρηματοοικονομικές αγορές.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν στο ξεκίνημα των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές αγορές, με το γερμανικό DAX και το γαλλικό CAC να ανοίγουν με απώλειες 4,4%. Μετά το αρχικό κύμα ρευστοποιήσεων, ωστόσο, οι περισσότερες αγορές ανέκαμψαν. Γύρω στις 12.30 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη έχανε 3,06%, το Παρίσι 3,18%, το Λονδίνο 1,57%, η Μαδρίτη 3,68% και το Μιλάνο 3,69%.

    Στο κόκκινο έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, με τον δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο να χάνει 2% στις 20.283,98 μονάδες. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάη υποχώρησε 0,4% στις 4.178,56 και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,7% to 29.192,67. Ανάλογη ήταν η εικόνα στη Σεούλ, όπου ο δείκτης Kospi έχασε 1,6% στις 2.057,52 ενώ ο S&P/ASX 200 στο χρηματιστήριο του Σίδνευ υποχώρησε 1,8% στις 5.447,80 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ταίβάν, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία.

    Ευρέως αναμενόμενη χαρακτηρίζει την αναταραχή στην Ασία η Guardian, σημειώνοντας ότι πάνω από 35 δισεκ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών σήμερα το πρωί. Την ίδια ώρα, η Wall Street αναμένεται να ανοίξει κατά 1% περίπου χαμηλότερα.

    [05] Μέρκελ-Γκάμπριελ συζητούν για την Ελλάδα

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ θα έχουν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετάσουν την ελληνική κρίση. Η συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 14:30 τοπική ώρα, (15:30 ώρα Ελλάδας).

    Στη συνέχεια θα ενημερώσουν από κοινού τους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.

    [06] Η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις πιθανές συνέπειες στην ΕΕ

    Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και ανησυχεί για την πιθανή χρεοκοπία της και την επέκταση των αρνητικών φαινομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε πριν από λίγο ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

    «Γνωρίζετε, αναμφίβολα, ότι στη Μόσχα παρακολουθούν με τον πλέον επιμελή τρόπο πώς εξελίσσονται τα γεγονότα στην ΕΕ εν μέσω αυτής της κρίσης στην Ελλάδα», είπε ο κ. Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

    «Και φυσικά ανησυχούμε λόγω των πιθανών αρνητικών συνεπειών για ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    [07] Ο Σαρκοζί καλεί την Ευρώπη να μην υποκύψει έναντι της Αθήνας

    Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σήμερα να μην υπάρξει υποχώρηση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και έκανε λόγο για "ανευθυνότητα" του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    «Αν η Ευρώπη, το ευρώ δώσει την εντύπωση ότι υποχωρεί, τότε θα παρασύρει την αξιοπιστία ολόκληρου του ευρωπαϊκού συστήματος», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαδρίτη κατόπιν προσκλήσεως του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    «Με την ανευθυνότητα του πρωθυπουργού της, η Ελλάδα ανέστειλε η ίδια τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη», υποστήριξε ο Νικολά Σαρκοζί.

    «Οποίος κυνισμός, οποία δημαγωγία, οποία ανευθυνότητα», πρόσθεσε αναφερόμενος στην προκήρυξη δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του νέου κόμματος "Οι Ρεπουμπλικάνοι", «το ζήτημα δεν είναι πλέον πώς να σωθεί η Ελλάδα, αλλά πώς να σωθεί η ευρωζώνη».

    [08] Ξεκίνησε η λειτουργία των ΑΤΜ από τις 12 το μεσημέρι

    Σε λειτουργία βρίσκονται σταδιακά από τις 12 το μεσημέρι όλα τα ΑΤΜ των τραπεζών που λειτουργούν στην χώρα μας, καθώς προσαρμόστηκαν στις περιοριστικές ρυθμίσεις κεφαλαίων που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την επόμενη τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι τα ATM, όπως έχει ανακοινωθεί θα λειτουργούν με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ανά κάρτα.

    Από πλευράς τραπεζών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν τα τραπεζικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν ανά την επικράτεια, από τα οποία οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν την σύνταξη τους. Κάθε τράπεζα θα ανακοινώσει περίπου 70 καταστήματα ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια.

    Αναφορικά με το πλήθος ΑΤΜ υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 5.500 ΑΤΜ.

    [09] Μήνυμα αλληλεγγύης του Π. Κοέλιο στους Έλληνες

    Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των Ελλήνων κατά της λιτότητας και υπέρ της Δημοκρατίας, έστειλε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο διάσημος Βραζιλιάνος συγγραφέας, Πάουλο Κοέλιο.

    «Όχι στη λιτότητα - ναι στη δημοκρατία» είναι το μήνυμα αλληλεγγύης του Κοέλιο που αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμόhttps://twitter.com/paulocoelho. Το μήνυμα έχει ως εξής: «No to austerity - yes to democracy@GreekSolidarity»

    [10] «Αν ζούσε ο Μποστ θα οργίαζε η γραφίδα του με όσα συμβαίνουν σήμερα», λέει ο Θ. Παπαγεωργίου

    Ιδρυτής του θεάτρου «Στοά», πιστός υπηρέτης του καλού θεάτρου όλη του τη ζωή, ο Θανάσης Παπαγεωργίου επαναλαμβάνει στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ένα έργο που παραμένει αγέραστο όσες φορές κι αν παιχτεί, την ανατρεπτική «Μήδεια» του Μποστ (26-27/6). Πρόκειται για την αναβίωση της εμβληματικής παράστασης, την οποία παρακολούθησαν 60.000 θεατές το 1993, όταν πρωτοανέβηκε, με τους ίδιους συντελεστές στους πρώτους ρόλους, τη Λήδα Πρωτοψάλτη, τον Παύλο Ορκόπουλο, τη Νίκη Χαντζίδου, την Ευδοκία Σουβατζή, την Εύα Καμινάρη και τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

    Η αμείωτη προσέλευση του κοινού -όσες φορές κι αν παραστάθηκε η «Μήδεια» σε ολόκληρη την Ελλάδα- την καθιστά ένα έργο κλασσικό, που έχει μείνει στην ιστορία του θεάτρου ως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα θεατρικής γραφής του κατεργάρη Μποστ. «Το μεγαλείο της φαντασίας τιμούμε κάθε φορά που ανεβάζουμε έργο του. Το μεγαλείο της σύλληψης. Το μεγαλείο της ευστροφίας. Κάθε εστία πολιτισμού βοηθάει να αντεπεξέλθουμε ευκολότερα αυτή τη μαύρη εποχή που έχουμε καταδικαστεί να ζούμε. Γιατί μόνο με ένα καθαρό μυαλό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται η αξιοπρέπειά μας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Παπαγεωργίου για τον μύθο του έργου, που δεν φαίνεται να χάνει την επίδρασή το, σε αυτά τα είκοσι χρόνια που μετράει από το πρώτο ανέβασμα.

    «Αν ο Μπόστ ζούσε μερικά χρόνια ακόμη, θα οργίαζε η γραφίδα του με αυτά που συμβαίνουν σήμερα», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

    [11] Σακελαρίδης για Γιούνκερ: Απαραίτητο στοιχείο σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια

    Απαραίτητη στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια, ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελαρίδη για τις δηλώσεις του Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

    [12] Επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στους ηγέτες της ΕΕ για την παράταση του προγράμματος

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε στους ηγέτες της ΕΕ το αίτημα για την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου, το οποίο απέρριψε το Eurogroup στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Στην επιστολή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι η σχετική απόφαση, θα συμβάλλει στον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης.

    Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

    «Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

    Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους πέντε μήνες διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών - στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου - για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

    Στις 27 Ιουνίου 2015, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015 , το οποίο θα επιτρέψει στους Έλληνες να αποφασίσουν, αν θα δεχθούν ή όχι τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους θεσμούς στην κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο των παραπάνω διαπραγματεύσεων.

    Για να διεξάγουμε το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα, που θα επιτρέψει στους Έλληνες να λάβουν αυτή την πολύ σημαντική απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε - στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup - αίτημα για την παράταση της Κύριας Χρηματοδοτικής Οικονομικής Διευκόλυνσης (MAFA) για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία της λήξης της. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν στις 6 Ιουλίου 2015, με προοπτική επίτευξη μίας συμφωνίας αμέσως μετά, σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων. Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

    Η απόφαση αυτή - σε συνδυασμό με τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε - οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις προτάσεις αυτές, αποτελεί ένα κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων, αναγκαίο για να διασφαλισθεί η ιδιοκτησία του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα συμφωνηθεί τελικά με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα εστιάζει μόνο στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα και να στηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με την προοπτική της έγκρισής του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει θα συμβάλλει στον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

    [13] Γιούνκερ: Δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις, πρέπει οι Έλληνες να ψηφίσουν «ΝΑΙ»

    Δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις ωστόσο ζητώ από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ΝΑΙ» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

    Ο επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα και ότι ηευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη. Χαρακτήρισε δίκαια τη δέσμη μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί λέγοντας ότι δεν περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων. ΄

    «Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών είπε ο Γιούνκερ.

    «Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος» ανέφερε.

    [14] Ανοιχτή η Μέρκελ για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι ανοιχτή για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εάν ο ίδιος το επιθυμεί, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι στόχος του Βερολίνου ήταν πάντα η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Θέλουμε ισχυρή Ευρωζώνη, δήλωσε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα τα δημιούργησε η ελληνική πλευρά, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

    Όπως διευκρίνισε πάντως το Βερολίνο θεωρεί θεμιτή την απόφαση μιας κυβέρνησης για δημοψήφισμα, δεν γνωρίζει το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί και δεν επιθυμεί να λάβει θέση.

    [15] Κριτική για ακαμψία της ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας ασκεί η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

    Προειδοποίηση ότι δεν διακυβεύεται πλέον μόνον το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, αλλά διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, απευθύνει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του αυστριακού Κόμματος των Πρασίνων, Ουλρίκε Λούνατσεκ, σε σημερινές δηλώσεις της στη Βιέννη, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, πως δεν επιτρέπεται να υπάρξει ένα Grexit και ασκώντας κριτική στους κοινοτικούς εταίρους για ακαμψία.

    Όπως τονίζει, θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η σκληρή πολιτική περικοπών ως μέσο θεραπείας έχει αποτύχει παταγωδώς και πως η συνέχιση αυτής της θεραπείας, παρά το γεγονός ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση του ασθενούς, είναι απλούστατα λάθος.

    Καταγγέλλοντας την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων, για παράδειγμα στο θέμα της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών ή των υψηλών κερδών των επιχειρήσεων, προπάντων από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει κατανόηση για την πρόταση δημοψηφίσματος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του οποίου στόχος είναι ο τερματισμός της πολιτικής λιτότητας, έχοντας όμως η ίδια, όπως σημειώνει, επιφύλαξη ως προς τη χρονική στιγμή, που δεν θα έπρεπε να είναι πριν από μία συμφωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2015 - 12:32:25 UTC