Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαράδεκτη η πρόταση και το πολιτικό παιχνίδι των θεσμών
  • [02] Ο πρόεδρος Ολάντ συγκαλεί αύριο το πρωί υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα
  • [03] Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να συνεχίσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης
  • [04] Τσίπρας: Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις οι μισθοί και οι συντάξεις
  • [05] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας

  • [01] Απαράδεκτη η πρόταση και το πολιτικό παιχνίδι των θεσμών

    Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν βάζει τέλος στην παραφιλολογία και στα επιχειρήματα των οπαδών του NAI ΣΕ ΟΛΑ οι οποίοι ισχυρίζονταν μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει κείμενο θεσμών αναφέρουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

    Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές και στα δύο κείμενο, το σημερινό και αυτό της 25ης Ιουνίου, που εδόθη ως τελεσίγραφο , οι θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων:

    Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος) Να περικοπούν κατά ?900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ) Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από ?700 εκατ. Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6% Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021 Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί Να μειωθεί το ακατάσχετο των ?1500 στις καταθέσεις Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ). Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο. Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014. Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014

    Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα όπως προκύπτει κα από την σχετική απόφαση του Eurogroup, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

    Η μόνο διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που, στο σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο συντελεστής αυξάνεται στο 13% από 23% που ζητούσαν την 25η Ιουνίου, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

    [02] Ο πρόεδρος Ολάντ συγκαλεί αύριο το πρωί υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα

    Υπουργικό συμβούλιο σε περιορισμένη σύνθεση που θα είναι αφιερωμένο στην κατάσταση της Ελλάδας συγκαλεί αύριο το πρωί στις 10:00 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο.

    Νωρίτερα Γάλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, επέμειναν ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

    Το εν λόγω υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προγραμματίστηκε ενώ η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το υφιστάμενο επίπεδο των έκτακτων δανείων που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας εκ των πραγμάτων την πόρτα ανοικτή για μια πολιτική λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    [03] Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να συνεχίσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχαν επικοινωνία σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και συμφώνησαν ότι έχει "κρίσιμη σημασία" να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι οικονομικές ομάδες του Ομπάμα και της Μέρκελ παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και θα παραμείνουν σε στενή επαφή, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

    [04] Τσίπρας: Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις οι μισθοί και οι συντάξεις

    «Πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δικαιώματα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή, στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα δημοκρατικής έκφρασης γνώμης», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, την απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η «απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις». Σημείωσε ότι «είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλον στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή διαδικασία του δημοψηφίσματος»

    «Δεν θα τα καταφέρουν όμως», συνέχισε, «οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θα πεισμώσουν ακόμα περισσότερο τον λαό, την επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: «η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».

    Όπως ανακοίνωσε, για το λόγο αυτό έστειλε σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αναμένω» σημείωσε, «την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας», για να υπογραμμίσει ότι «είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών».

    Ο πρωθυπουργός συνέστησε ότι «σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή», για να σημειώσει ότι «οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες» και πως «το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων". Τόνισε ότι "οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα", διότι, όπως επισήμανε, "όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει, ότι έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας. «Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει. Θα τα καταφέρουμε» τόνισε. Τέλος, σημείωσε ότι «η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνιας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    [05] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας και όπως δήλωσε αποχωρώντας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα υπάρξει ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι «θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί για να διασφαλίσουμε την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 June 2015 - 18:32:09 UTC