Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Αντιπαράθεση για την κλήτευση Στουρνάρα
  • [02] Ερώτηση 66 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών για τις οφειλές προμηθευτών του Δημοσίου
  • [03] Δ. Στρατούλης: Κανονικά και στην ώρα τους οι συντάξεις του Ιουνίου
  • [04] Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων
  • [05] Νέα αύξηση του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες
  • [06] Επιστολή του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς την Μπούντεσταγκ για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [07] Φάιμαν: Να μην κρατηθεί απόλυτα σκληρή τακτική στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα
  • [08] Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου: Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός ξεκινά
  • [09] Θετική αποδοχή από ΕΚΤ των ελληνικών προτάσεων
  • [10] Διαψεύδει η Eurobank αναφορές του BBC για τις ελληνικές τράπεζες
  • [11] Ολάντ: Μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις

  • [01] Βουλή: Αντιπαράθεση για την κλήτευση Στουρνάρα

    Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των βουλευτών της Αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε με 9 ψήφους υπέρ και 5, κατά η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Ζήμενς, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί μέχρι τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.

    Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής να κληθεί άμεσα και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης.

    [02] Ερώτηση 66 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών για τις οφειλές προμηθευτών του Δημοσίου

    Για τον συμψηφισμό οφειλών προμηθευτών του Δημοσίου κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, 66 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Σταύρο Αραχωβίτη. Οι βουλευτές αναφέρονται σε διάταξη που προβλέπει ότι για τους προμηθευτές του Δημοσίου που εμπίπτουν στις διατάξεις περί συμψηφισμού οποιασδήποτε οφειλής στο Δημόσιο, παρακρατείται το σύνολο του τιμολογίου μέχρι το ύψος της οφειλής και ο νόμος ουδεμία διάκριση κάνει εάν η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, εάν είναι στο καθεστώς ρύθμισης του νόμου 4321/2015 ή οποιουδήποτε άλλου ή εάν εξυπηρετείται κανονικά.

    Οι 66 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι λόγω των συνεπειών των υφεσιακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, πάρα πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να οφείλουν στο Δημόσιο όχι από επιλογή τους, αλλά λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

    [03] Δ. Στρατούλης: Κανονικά και στην ώρα τους οι συντάξεις του Ιουνίου

    Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις στο τέλος του μήνα δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία σε πρόσφατο δημοσίευμα της ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο τέλος του μήνα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Στρατούλη τονίζει ότι με την εικόνα που υπάρχει για τα ασφαλιστικά ταμεία όσον αφορά τα έσοδα του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική επισημαίνοντας ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει το αυτονόητο που είναι η κανονική και στην ώρα της καταβολή των συντάξεων. Συνεχίζοντας αναφέρει ''οι συνταξιούχοι της χώρας μας δεν ανησυχούν καθώς η κυβέρνηση θα είναι συνεπής τώρα-αλλά και στο μέλλον-στις υποχρεώσεις της απέναντι τους'', τονίζοντας ότι οι συντάξεις καλύπτονται από τα έσοδα που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και από τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, αλλά και από τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία απ'οπου υπάρχουν σημαντικά έσοδα.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Στρατούλης ότι μέχρι σήμερα, από 230.000 οφειλέτες έχουν ρυθμιστεί 4,7 δισ. ευρώ και ως πρώτη δόση έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 180 εκ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός κλείνει την επιστολή του προς τη γερμανική εφημερίδα λέγοντας ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι εκτός πραγματικότητας και ναρκοθετεί τις προσπάθειες για την εξεύρεση οριστικής λύσης για το ελληνικό ζήτημα, δυσφημεί και αποσταθεροποιεί τη χώρα και τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό και ζητά από την εφημερίδα να προχωρήσει σε αποκατάσταση της αλήθειας.

    [04] Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων

    Μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές της.

    Οι τιμές των τίτλων από το πρωί βρίσκονται σε ανοδική πορεία με αποτέλεσμα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 23,6% από 28,3% που ήταν το πρωί.

    Αντιστοίχως το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν πριν από λίγο με απόδοση 10,8% από 12,4% που ήταν στην αρχή της ημέρας.

    [05] Νέα αύξηση του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες

    Στην αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό της αύξησης. Ωστόσο συμφωνά με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

    [06] Επιστολή του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς την Μπούντεσταγκ για το ελληνικό πρόγραμμα

    «Το γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να σώσει την Ελλάδα σε μια έκτακτη συνεδρίαση», γράφει η εφημερίδα Die Welt και αναφέρεται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς την Μπούντεσταγκ και προς το Euro Working Group, με την οποία εξηγούνται οι όροι για μια συμφωνία με την Αθήνα. Το έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «δείχνει στην ελληνική κυβέρνηση πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος για νέα βοήθεια».

    «Η γερμανική πλευρά επισήμαινε διαρκώς τις απαραίτητες διαδικασίες, αλλά ως τώρα στην Αθήνα τις αγνοούσαν, διότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε ότι με μια πολιτική συμφωνία με την καγκελάριο, όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα. Για να μπορέσει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ή να εκταμιευθούν όλα τα χρήματα, χρειάζεται η συγκατάθεση της γερμανικής Βουλής», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι στην επιστολή τονίζεται ότι με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, σχεδόν δεν θα ήταν πια δυνατόν να βοηθηθεί η Ελλάδα οικονομικά, διότι στις 30 Ιουνίου εκπνέει το πρόγραμμα και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.

    «Η γερμανική Βουλή και όχι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν είναι πρόθυμη για μια έκτακτη σύνοδο», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή του και προσθέτει: «Υποθέτουμε ότι μια τέτοια απόφαση εξαρτάται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την "Die Welt", ότι εξαρτάται από την ποιότητα και την πειστικότητα του περιεχομένου το οποίο θα έπρεπε να σταλεί (στο Κοινοβούλιο) το συντομότερο δυνατό.

    «Εάν η Ελλάδα δεν κινηθεί επαρκώς, η Μπούντεσταγκ δεν θα ασχοληθεί καν με τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η απειλή», συμπεραίνει η εφημερίδα.

    Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει απόλυτα στην επιστολή του τι ακριβώς θέλει. Μεταξύ άλλων: «μια ρητή αίτηση των Ελλήνων για παράταση του προγράμματος», ένα Staff Level Agreement, δηλαδή «μια συμφωνία με την τρόικα σε μια λίστα προαπαιτούμενων τα οποία θα έπρεπε να υλοποιηθούν πριν από την εκταμίευση από τον EFSF, παράλληλα με το ΔΝΤ», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και της χρηματοδότησης, επιβεβαιωμένη από την τρόικα (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής επιβεβαίωσης ότι η χώρα θα πληρώσει στις 30 Ιουνίου το ΔΝΤ)», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο και επισημαίνει ότι «ενόψει του σημαντικά αυξημένου πολιτικού κινδύνου για την επιτυχή υλοποίηση της Έκθεσης του προγράμματος τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι μία έγκαιρη επιβεβαίωση της Staff Level Agreement και των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή πριν από άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια είναι απαραίτητη».

    [07] Φάιμαν: Να μην κρατηθεί απόλυτα σκληρή τακτική στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

    Δύο ευκαιρίες ακόμη για λύση στο θέμα της Ελλάδας, "βλέπει" ο καγκελάριος την Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου την Πέμπτη και εκφράζει την ελπίδα ότι σήμερα δεν θα κρατηθεί η απολύτως σκληρή γραμμή.

    Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "΄Εστεραιχ", επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δεσμευτεί στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "όχι σε συμβιβασμούς" και είναι σαφές ότι πρόκειται για μια διαπραγματευτική τακτική το να παραμένει κάποιος απόλυτα σκληρός, μόνον που κατόπιν, με αυτή την απόλυτη σκληρότητα δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε.

    "Κάποιος μπορεί να πριονίζει διαβολικά σκληρά το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, μόνον που, όταν αυτό σπάσει, θα πέσει κι αυτός μαζί του", προειδοποιεί ο καγκελάριος, για να συμπληρώσει "δεν πρέπει να χαρίσουμε τίποτε, αλλά να βρούμε μία λύση".

    Ο καγκελάριος εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή διότι ο πληθυσμός και η οικονομία, με τις συνεχείς κρίσιμες συνόδους, βρίσκονται σε κλίμα κρίσης, φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στη δραχμή και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ μια πτώχευση του κράτους θα προκαλούσε και πτώχευση των επιχειρήσεων.

    Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φυσικά και θα έπληττε και την Αυστρία, καθώς κάτι τέτοιο έχει για την Ευρώπη ανυπολόγιστες συνέπειες, πολιτικής και οικονομικής φύσης, αναφέρει, για να συμπληρώσει ότι, οι ειδικοί που εκτιμούν πως οι συνέπειες δεν θα ήταν και τόσο μεγάλες, είναι ακριβώς εκείνοι που μετά ισχυρίζονται πως αυτοί πάντα γνώριζαν πόσο άσχημο θα ήταν, και κάτι τέτοιο μπορούν να κάνουν οι ειδικοί, "ωστόσο οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να παίζουν στο καζίνο".

    Ο Αυστριακός καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι ένα Grexit θα ζημίωνε την Αυστρία, επειδή είναι χώρα εξαγωγών και αν καταρρεύσει η νοτιοανατολική αγορά, αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για την αυστριακή εξαγωγική οικονομία και δεν θα πρέπει κανείς να πιστεύει τους "τσαρλατάνους", που ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με την Κίνα.

    [08] Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου: Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός ξεκινά

    «Η Άνδρος μας τροφοδοτεί -την οικογένεια μου και εμένα- επί 25 χρόνια με τα υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι της, τα τζιτζίκια, τα σύκα , τις παραλίες και έναν υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο, βέβαια, από τον Εμπειρίκο, τον Καραγάτση, τον Πολέμη που ζει μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων της».

    Στο νησί που του προσέφερε το φυσικό σκηνικό για την «Μικρά Αγγλία», επιστρέφει ο Παντελής Βούλγαρης. Αυτή τη φορά όχι για κάποια καινούργια ταινία αλλά επειδή ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του νεοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 30 Αυγούστου, σε ένα νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο-πέταλο, 900 θέσεων, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την 1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα-Γιάννη Μηλιώκα και θα συνεχιστούν με «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο (12/8), «Αχαρνής» (17/8), συναυλία της Κατερίνας Πολέμη (20/8) και τέλος, τη Δήμητρα Γαλάνη με το κουαρτέτο Chronos (25/8).

    [09] Θετική αποδοχή από ΕΚΤ των ελληνικών προτάσεων

    Οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, σύμφωνα με στέλεχος που έχει γνώση του θέματος.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεδριάσει αύριο εκ νέου προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Ήδη σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του ELA.

    Ωστόσο μετά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ όσο και μετά αυτή της περασμένης Παρασκευής δεν διέρρευσε το πρόσθετο ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ. Ωστόσο τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA έχει αυξηθεί από τα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ στις 19:00θα διεξαχθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

    [10] Διαψεύδει η Eurobank αναφορές του BBC για τις ελληνικές τράπεζες

    Ουδόλως αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο να μην ανοίξουν αύριο οι ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Νίκος Καραμούζης, σε σημερινή συνέντευξή του στο BBC.

    Οι σχετικές αναφορές παρερμηνεύουν το περιεχόμενο της συνέντευξης που ήταν σαφές, όπως καθένας μπορεί να διαπιστώσει βλέποντας το σχετικό βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του BBC.

    [11] Ολάντ: Μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις

    «Οι προτάσεις του (Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη) Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Liberation.

    Υποδεχόμενος μία αντιπροσωπεία πολιτικών και ακτιβιστών της αριστεράς που υπογράφουν την έκκληση «Η θέση της Γαλλίας είναι δίπλα στον ελληνικό λαό», που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τη Lib?ration, ο αρχηγός του Γαλλικού κράτους επανέλαβε τις θέσεις του ότι «πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία», «η συμφωνία είναι κοντά» και «οι προτάσεις του Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

    Ωστόσο από το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, επισημάνθηκε: «Το μπορούν να γίνουν αποδεκτές δεν σημαίνει ότι έγιναν αποδεκτές. Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 June 2015 - 14:32:11 UTC