Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προιόντα ζήτησε ο Π. Λαφαζάνης
  • [02] Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Δύση θα συνεχιστεί
  • [03] Πούτιν: Το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα
  • [04] Ο παιδικός καρκίνος είναι σε υψηλά ποσοστά ιάσιμος
  • [05] Aναστηλώθηκε ο θρυλικός πύργος του Οθέλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [06] Ανδρ. Λοβέρδος: Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να πάτε τη χώρα στα βράχια
  • [07] Τσίπρας:Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό
  • [08] Ο Σόιμπλε δεν είναι αισιόδοξος ότι η θέση της Αθήνας θα αλλάξει έως τη Δευτέρα
  • [09] Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

  • [01] Άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προιόντα ζήτησε ο Π. Λαφαζάνης

    Η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και διασυνδέσεων Ελλάδας ? Ρωσίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Τκάτσεφ.

    Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε στον Ρώσο υπουργό ότι μια χειρονομία από την πλευρά της Ρωσίας για την διευκόλυνση των εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, με την παράκαμψη των εμποδίων στην εισαγωγή τους, θα ήταν πολύ θετική όχι μόνο για τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο, αλλά και ένα θετικό μήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

    Ο Π. Λαφαζάνης σημείωσε ότι κατανοεί την αντίδραση της Ρωσίας απέναντι στις απαράδεκτες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της. Υπογράμμισε, όμως, ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη σε αυτές τις κυρώσεις, ενώ οι Έλληνες αγρότες πλήττονται σκληρότατα από τις μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ. Αυτοί είναι επαρκείς λόγοι, τόνισε, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί με ένα εποικοδομητικό πνεύμα από την πλευρά της Ρωσίας όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδειξε κατανόηση στο ελληνικό αίτημα και τόνισε ότι οι αποφάσεις σε αυτό το θέμα λαμβάνονται στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο της Ρώσικης Ομοσπονδίας.

    Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του ελληνικού αιτήματος.

    [02] Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Δύση θα συνεχιστεί

    Τη βεβαιότητα πως η συνεργασία της Μόσχας με τη Δύση θα συνεχιστεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Β «Η ενεργή συνεργασία μας με τα νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα αποδώσουμε λιγότερη σημασία στον διάλογο με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στη Δύση. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί», τόνισε ο Πούτιν, απευθυνόμενος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μία διαφανής και προβλέψιμη οικονομία για τους επενδυτές.

    [03] Πούτιν: Το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα

    Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν.

    Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

    [04] Ο παιδικός καρκίνος είναι σε υψηλά ποσοστά ιάσιμος

    Ο παιδικός καρκίνος τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα είναι σε υψηλά ποσοστά ιάσιμος, ανάλογα βέβαια με το είδος του.

    «Αν ένα παιδί έχει διαγνωστεί με καρκίνο το 2014, υπάρχει 80% πιθανότητα ίασης. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ένας υγιής ενήλικας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέργιος Ζαχαρούλης διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic? και διευθυντή Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου.

    «Υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσει ο όγκος αλλά και πάλι αντιμετωπίζεται ώστε να επιβιώσει τελικά το 80%. Αυτό είναι ένας μέσος όρος, και μιλάμε για το σύνολο, δηλαδή αν ένα παιδί έχει έναν καρκίνο, ανεξάρτητα από το αν είναι λευχαιμία ή όγκος στον εγκέφαλο, θα θεωρηθεί ότι το ποσοστό ίασης είναι 80%. Ωστόσο υπάρχουν πχ κάποιοι όγκοι στον εγκέφαλο όπου η πιθανότητα επιβίωσης είναι από 0-30%, αλλά υπάρχουν και όγκοι όπως το λέμφωμα Hodgkin's όπου η πιθανότητα επιβίωσης είναι 95%. Γι αυτό καταλήγουμε στο 80%. Υπάρχει δηλαδή τεράστιο φάσμα. Στις οξείες λεμφοβλαστικές λευχαιμίες κατά κύριο λόγο το μικρότερο ποσοστό επιβίωσης είναι γύρω στο 70% και το ανώτερο όριο επιβίωσης είναι γύρω στο 95-98%» επισημαίνει ο κ Ζαχαρούλης.

    Οι νέες θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρούλη, είναι στοχευμένες και οι περισσότερες χορηγούνται από το στόμα. Πρόκειται για θεραπείες με βιολογικούς τροποποιητές που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης είναι πιο εξειδικευμένες και στοχεύουν στις μεταλλάξεις.

    [05] Aναστηλώθηκε ο θρυλικός πύργος του Οθέλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Περίπου τετρακόσια δεκαπέντε χρόνια, αφότου ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ έγραψε την τραγωδία «Οθέλλος», ο ομώνυμος θρυλικός πύργος στα επιβλητικά και γραφικά τείχη της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναστηλώθηκε και στις 2 Ιουλίου θα γίνουν τα εγκαίνια του. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα τα συνοδεύει, θα περιλαμβάνει αποσπάσματα του έργου «Οθέλλος» από ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηθοποιών και μουσική από τη βασισμένη στο έργο, όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι.

    Την πρωτοβουλία για την αναστήλωση και συντήρηση του πύργου-μνημείου, είχε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι. Οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών [UNDP], με συνολικό κόστος των εργασιών επείγουσας αποκατάστασης 1,025 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού και της επίβλεψης.

    Αν και στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Αμμόχωστο, αλλά "σ' ένα λιμάνι στην Κύπρο", ο συγκεκριμένος πύργος έχει συσχετιστεί από αιώνες με την ιστορία του Μαυριτανού στρατηγού της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, ο οποίος στάλθηκε στην Κύπρο για να πολεμήσει τους Τούρκους, επειδή παντρεύτηκε κρυφά την όμορφη Δυσδαιμόνα. Αυτή τον ακολούθησε στο ταξίδι του και τελικά και οι δύο είχαν τραγικό τέλος: Η Δυσδαιμόνα κατασυκοφαντήθηκε από τον Ιάγο στον Οθέλλο, ο οποίος την θανάτωσε μέσα στη ζήλια του, για να αυτοκτονήσει αργότερα όταν αποδείχθηκε η αρετή της συζύγου του.

    Ο πύργος του Οθέλλου, που αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων του κάστρου της Αμμοχώστου, είναι τετράγωνο κτίσμα με τέσσερις πύργους στις γωνίες του και ξεχωριστή τάφρο από το υπόλοιπο κάστρο. Κατά τη Φραγκοκρατία, εκεί δενόταν η μία άκρη της αλυσίδας που έκλεινε την είσοδο του εσωτερικού λιμένα της πόλης. Η αρχική μορφή του κτιρίου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Αρχικά είχε και δεύτερο όροφο, ο οποίος όμως αφαιρέθηκε το 1492. Πάνω από την πύλη βρίσκεται εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τον ενετικό φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου και επιγραφή που γράφει: " Nicolo Foscarini, ο Ενετός στρατηγός". Το κάστρο περιβάλλεται από τάφρο και είναι απομονωμένο από τις υπόλοιπες οχυρώσεις. Στην κύριά του αίθουσα (μεγάλη αίθουσα) σώζονται τα οικόσημα του βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Από την ταράτσα του πύργου είναι πανοραμική η θέα της Αμμοχώστου και των μνημείων της μεσαιωνικής πόλης, όπως ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 14ου αιώνα στον οποίο στέφονταν οι Φράγκοι ηγεμόνες του βασιλείου της Κύπρου και Ιερουσαλήμ, και το οποίο το 1571 οι Οθωμανοί μετέτρεψαν σε τέμενος, η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Λατίνων, όπως επίσης το Βασιλικό Παλάτι (Palazzo del Proveditore).

    Β 

    Επίσης, ορατά είναι τα ερειπωμένα ξενοδοχεία στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου

    [06] Ανδρ. Λοβέρδος: Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να πάτε τη χώρα στα βράχια

    «Χθες ο λαός στην Αθήνα απέδειξε ότι δεν έχετε τη νομιμοποίηση να πάτε τη χώρα στα βράχια» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση από το βήμα της Ολομέλειας.

    «Υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης που ισχυρίζονται ότι δεν θα υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα σε ενδεχόμενο ρήξης. Άκουσα χθες υπουργό να δηλώνει ότι πιο πολύ κακό θα πάθουν άλλοι στην Ευρώπη από την ταλαιπωρία που εμείς θα πάθουμε» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος. Και συμπλήρωσε: «Δεν θα σας αφήσει ο ελληνικός λαός να πάθουμε κάτι τέτοιο. Η πτώχευση είναι οδυνηρή, και μην το αποτολμήσετε γιατί υπάρχει και το Γουδί. Όχι το Γουδί του Ζορμπά, όχι αυτό του Κινήματος του 1909 αλλά το άλλο Γουδί».

    Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα να σκεφτεί το λαό, και να δεχτεί ότι απέτυχε.

    Λαμβάνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι «ζητάει και τα ρέστα» και συμπλήρωσε: «Χειροκροτούσατε χθες αυτούς που λέγανε να γίνουν δεκτά τα μέτρα Γιούνκερ. Δεν είδα να μιλάτε για τη βία που δέχεται η χώρα από τους δανειστές της».

    «Τι κάνει ο Τσίπρας;» του είπε (εκτός μικροφώνου) ο κ. Λοβέρδος

    «Τι κάνει ο Τσίπρας; Αγωνίζεται για το μέλλον αυτής της χώρας που εσείς τη στείλατε στα βράχια. Εσείς αποδεχτήκατε να μη μειωθεί το χρέος» του αντέτεινε ο κ. Πετράκος.

    Στη συνέχεια ο κ. Πετράκος κάλεσε τον ελληνικό λαό να κλείσει τα αυτιά του στην κινδυνολογία και να παραμείνει ψύχραιμος. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να έχει αυτός ο τόπος προοπτική.

    [07] Τσίπρας:Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό

    «Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη.

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός .

    [08] Ο Σόιμπλε δεν είναι αισιόδοξος ότι η θέση της Αθήνας θα αλλάξει έως τη Δευτέρα

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αλλάξει τη θέση της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

    «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί και αν θα συμβεί κάτι στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    «Όμως δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορώ να ανακοινώσω κάτι εντυπωσιακό ή καινούριο τη Δευτέρα», πρόσθεσε.

    «Η κατάσταση δεν είναι πολύ ευχάριστη, αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι», είπε ο Σόιμπλε.

    [09] Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

    Την ύπαρξη ρωσικών εταιρειών, που ενδιαφέρονται για επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, τα οποία όμως δεν θα τύχουν κρατικής οικονομικής στήριξης, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.

    «Εάν η Ελλάδα προτείνει ενδιαφέροντα από εμπορική άποψη σχέδια στις επιχειρήσεις μας, οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να εξετάσουν τέτοιες δυνατότητες», είπε ο κ. Σιλουάνοφ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

    Ωστόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προτίθεται να παράσχει οποιαδήποτε κρατική οικονομική στήριξη στις εταιρείες αυτές, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο. «Όχι, όχι, δεν προβλέπουμε (σ.σ. κάτι τέτοιο)», ήταν η απάντησή του σε σχετική ερώτηση.

    Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών επεσήμανε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 June 2015 - 14:32:17 UTC