Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανυπόστατα τα σενάρια περί ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων
  • [02] Ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων το τριήμερο του Αγίου Πνέυματος, κατά την Ντ. Μπακογιάννη
  • [03] Π. Καμμένος: «Πιστεύω ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει συμφωνία»
  • [04] Αντισυνταγματική έκρινε την εισφορά αλληλεγγύης το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποκάλυψε ο Αλ. Μητρόπουλος
  • [05] Υπέρ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της πρόσληψης ιατρικού προσωπικού, ο Π. Κουρουμπλής
  • [06] Ν. Χουντής: Η συνολική συμφωνία πρέπει να συμπεριλάβει και τη μείωση του χρέους
  • [07] Πανελλήνιες εξετάσεις 2015: Για δυνατούς μαθητές τα θέματα των μαθηματικών και το άγνωστο κείμενο των αρχαίων
  • [08] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,103 δισ.ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015
  • [09] Ριζική αναπροσαρμογή του συστήματος φορολόγησης Ι.Χ. αυτοκινήτων προωθεί το ΥΠΟΙΚ
  • [10] Τουλάχιστον 430 νεκροί στην Ινδία από κύμα καύσωνα και θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου
  • [11] Η εκλογή του Αντρέι Ντούντα στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας είναι «καμπανάκι» προς την κεντρώα κυβέρνηση
  • [12] «Στην Ευρώπη υπάρχουν καταστροφικές δυνάμεις που βρίσκουν εύφορο έδαφος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ούγγρος σκηνοθέτης Λάζλο Νέμες
  • [13] Γιατί ο έρωτας είναι αρρώστια; Ο Βρετανός καθηγητής Σεμίρ Ζέκι απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Ανυπόστατα τα σενάρια περί ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων

    Ανυπόστατα χαρακτήρισε τα σενάρια περί ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα».

    Ο κ. Σακελλάρίδης ανέφερε ακόμη ότι κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα την αποδεχθεί, αν δεν κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής».

    Είπε ακόμη ότι υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, παραμένουν όμως ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει μισθούς και την επόμενη δόση του ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ενώ για την δόση του ΔΝΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να πληρώνονται και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας.

    [02] Ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων το τριήμερο του Αγίου Πνέυματος, κατά την Ντ. Μπακογιάννη

    Φόβους για ενδεχόμενο περιορισμού στις συναλλαγές το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη στον ANT1, μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ίδια φοβάται ότι θα υπάρξει capital control στις τράπεζες, όπως συνέβη στην Κύπρο.

    «Ή το τριήμερο ή την ημέρα εκείνη της μη πληρωμής της δόσης (σ.σ. 5 Ιουνίου)» μπορεί να υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο ο έλεγχος κεφαλαίων είχε επιβληθεί σε τριήμερη αργία.

    [03] Π. Καμμένος: «Πιστεύω ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει συμφωνία»

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Η Ελλάδα, από πέρυσι τον Αύγουστο, πληρώνει τις δόσεις προς του δανειστές και τα έξοδα για τη λειτουργία του κράτους, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ» τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις, στερώντας τη δυνατότητα της λειτουργίας του κράτους».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Πάντως, εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εντός των επομένων ημερών. Όπως είπε, αυτή η συμφωνία θα είναι «βάσει της λαϊκής εντολής που πήραμε στις εκλογές».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Κανείς δεν ξέρει ακόμα την τελική συμφωνία. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους διαπραγματευτές. Πιστεύω ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει συμφωνία» σημείωσε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους δανειστές θα περάσει από τη Βουλή και θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση».

    [04] Αντισυνταγματική έκρινε την εισφορά αλληλεγγύης το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποκάλυψε ο Αλ. Μητρόπουλος

    Αντισυνταγματική έκρινε την εισφορά αλληλεγγύης η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Είχαν προσφύγει συνταξιούχοι» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι «όταν δανείζονται οι λαοί δεν καταργούν τη δημοκρατία και τη δικαστική εξουσία».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ. Μετά από αυτή την απόφαση, ενδεχομένως, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα περίπου 2 δισ. ευρώ.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ακόμη, ο κ. Μητρόπουλος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους, υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    [05] Υπέρ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της πρόσληψης ιατρικού προσωπικού, ο Π. Κουρουμπλής

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως υπάρχουν τα κονδύλια στον προϋπολογισμό και πρόσθεσε: «Γίνεται προσπάθεια να κρατήσουμε το σύστημα στα πόδια του, αλλά το ότι λείπουν φάρμακα και άλλα τέτοια είναι υπερβολές. Εγώ παρακολουθώ και έχω και κάποια χρήματα στην άκρη, με την έννοια αν μου πει κάποιο νοσοκομείο "μου λείπουν κάποια χρήματα"...».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ο υπουργός Υγείας επέμεινε στη θέση του για στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σημειώνοντας ότι «έχουμε ανοίξει έναν διάλογο με όλες τις φαρμακοβιομηχανίες, και τις ελληνικές και τις πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές έχουν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες μαζί μας, σε ό,τι αφορά και τα φορολογικά τους, αλλά και σε σειρά άλλα ζητήματα, όπως οι όφειλες τους. Υπολογίστε ότι τα τελευταία αυτά δέκα χρόνια χρησιμοποιήθηκε η χώρα σαν να ήταν χώρα 40 εκατομμυρίων ανθρώπων.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε: «Η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα ψηφιστεί, όποια και να είναι».

    [06] Ν. Χουντής: Η συνολική συμφωνία πρέπει να συμπεριλάβει και τη μείωση του χρέους

    Την ανάγκη για συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να συμπεριλαμβάνει και μείωση του χρέους, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

    «Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους ριζικά, τα υπόλοιπα δεν μπορούν να βοηθήσουν καθόλου την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της σταγόνας πάρε-δώσε, ούτε να προχωρήσει η υπόθεση κάποιου προγράμματος.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ έστω και αν έχουμε τα χρήματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν έχει κανένα αντικείμενο ως ένα βαθμό διότι δεν τα έχεις αυτά τα χρήματα». «Δεν υπάρχουν τα λεφτά, δεν θα το πληρώσουμε το ΔΝΤ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής και επισήμανε: «Την προηγούμενη φορά η κ. Λαγκάρντ είπε "ότι εγώ τα πήρα τα λεφτά μου". Λέω ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να το πει. Δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα».

    [07] Πανελλήνιες εξετάσεις 2015: Για δυνατούς μαθητές τα θέματα των μαθηματικών και το άγνωστο κείμενο των αρχαίων

    Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στον «Πρωταγόρα» του Πλάτωνα, κείμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο και που δημιουργεί προϋποθέσεις και στους μέτρια διαβασμένους μαθητές να γράψουν καλά, καθώς είναι από τα πρώτα που διδάσκονται κατά τη σχολική χρονιά. Στο άγνωστο κείμενο, ωστόσο, οι μαθητές είχαν να «αντιμετωπίσουν» τις «Ιστορίαι» του Θουκιδίδη, οι οποίες θεωρούνται δύσκολο κείμενο.

    Όσον αφορά τα μαθηματικά, τα θέματα ήταν για πολύ δυνατούς λύτες, καθώς κάλυπταν όλη την ύλη.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν καθηγητές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ασκήσεις ήταν πολλές, αλλά και συνδυαστικές, κάτι με το οποίο οι μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι, καθώς στη σχολική βιβλιογραφία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ασκήσεις.

    [08] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,103 δισ.ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,103 δις. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου ? Απριλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 510 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.146 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 2.918 εκατ. ευρώ.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.103 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.046 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 310 εκατ. ευρώ.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Η διαφοροποίηση στο ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με το προσωρινό δελτίο Ιανουαρίου -Απριλίου 2015 κατά 60 εκατ. ευρώ οφείλεται σε διαφορετική λογιστική αποτύπωση του ύψους των τόκων και του διαχωρισμού των προμηθειών και των δαπανών δημοσίου χρέους, σύμφωνα με την μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15.815 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 371 εκατ. ευρώ ή 2,4 % έναντι του στόχου.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.290 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 94 εκατ. ευρώ ή 0,7 % έναντι του στόχου.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανήλθε στα 12.221 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 884 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7% έναντι του στόχου.

    [09] Ριζική αναπροσαρμογή του συστήματος φορολόγησης Ι.Χ. αυτοκινήτων προωθεί το ΥΠΟΙΚ

    Ριζική αναπροσαρμογή του συστήματος φορολόγησης και ταξινόμησης των Ι.Χ. αυτοκινήτων προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου, το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, σχεδιάζει:

    1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι' αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

    2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

    3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

    4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

    5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

    6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

    [10] Τουλάχιστον 430 νεκροί στην Ινδία από κύμα καύσωνα και θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Περισσότεροι από 430 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο ινδικά κρατίδια από το κύμα καύσωνα που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί καθώς σε ορισμένα τμήματα του κρατιδίου Τελανγκάνα, στα νότια της χώρας, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των νεκρών, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση υποχώρηση του καύσωνα.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Μεγάλα τμήματα της Ινδίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, πλήττονται από τον καύσωνα εδώ και αρκετές ημέρες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο διακοπών στην ηλεκτροδότηση. mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-ansi-language:EL;

    Ωστόσο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί στο Τελανγκάνα και στο γειτονικό κρατίδιο Αντρα Πραντές

    [11] Η εκλογή του Αντρέι Ντούντα στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας είναι «καμπανάκι» προς την κεντρώα κυβέρνηση

    «Οι Πολωνοί θέλουν αλλαγές. Έδειξαν κίτρινη κάρτα στην Πλατφόρμα Πολιτών και μπορεί να της δείξουν κόκκινη κάρτα στις βουλευτικές εκλογές»», γράφει η Polska The Times που παρομοιάζει το κόμμα αυτό με «τις παχιές γάτες που στρογγυλοκάθονται στον καναπέ».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Οι πολιτικοί της ΡΟ είναι συνηθισμένοι να κυβερνούν. Η εξουσία γι αυτούς δεν είναι καθήκον αλλά προνόμιο. Μόλις πήραν ένα μάθημα», σχολιάζει από την πλευρά της η συντηρητική εφημερίδα Rzeczpospolita που διερωτάται για το περιθώριο ανεξαρτησίας του εκλεγμένου προέδρου σε σχέση με το κόμμα του, το PiS.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Για την κεντρο-αριστερή Gazeta Wyborcza, στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου η ΡΟ «θα αντιμετωπίσει εκ νέου ένα PiS ισχυρό ήδη από την πρώτη αυτή νίκη, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι των μεγάλων πόλεων έχουν προφανώς εγκαταλείψει την ΡΟ».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Και η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2005, η εκλογή στην προεδρία του Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμου αδελφού του Γιαροσλάβ ?ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ της Ρωσίας το 2010? είχε ανοίξει τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από το ευρωσκεπτιστικό και ξενοφοβικό κόμμα του.

    [12] «Στην Ευρώπη υπάρχουν καταστροφικές δυνάμεις που βρίσκουν εύφορο έδαφος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ούγγρος σκηνοθέτης Λάζλο Νέμες

    «Μέλη της οικογένειάς μου είχαν εξοντωθεί στο 'Αουσβιτς. Από μικρός άκουγα τους δικούς μου να μιλάνε καθημερινά για όλα τα φριχτά που γίνονταν στα κρεματόρια, αν και τότε δεν καταλάβαινα και πολλά. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβω και να αισθανθώ πραγματικά το κακό αυτό που μας είχε χτυπήσει όλους και όχι μόνο την οικογένειά μου»ανάφερε, στη συνέντευξή μας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Λάζλο Νέμες, σχολιάζοντας την ταινία του«Ο γιος του Σαούλ»,που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του 68ου Φεστιβάλ των Καννών, όπως επίσης και το βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού που απονέμει η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci).

    «Ανησυχώ όχι μόνο με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου και στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη»λέειο Νέμες, σχετικά με την αναβίωση του φασισμού, τόσο στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, όσο και στη σημερινή Ουγγαρία.«Υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη δυνάμεις καταστροφικές που μπορούν πολύ εύκολα να εξαπολυθούν γιατί βρίσκουν εύφορο έδαφος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της φτώχιας. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το πώς οι άνθρωποι φέρονται ο ένας στον άλλο. Αν πας στην Ουγγαρία βλέπεις πώς φέρονται οι άνθρωποι μεταξύ τους, είναι κάτι που σε προβληματίζει, κάτι που χρειάζεται να αλλάξει, όπως φαντάζομαι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες»λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ούγγρος σκηνοθέτης.

    Ο 38χρονος σκηνοθέτης μεταφέρει, με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο στην ταινία του, τη φρίκη των στρατοπέδων με ήρωα (ή πιο σωστάαντι-ήρωα) τον Σαούλ Αουσλάντερ, έναν Ζόντερκομαντο (Sonderkommando), δηλαδή έναν από τους Εβραίους κρατούμενους του 'Αουσβιτς που χρησιμοποιούσαν τα Ες-Εςγια να συνοδεύουν τους φυλακισμένους στους θαλάμους αερίων, να τους καθησυχάζουν, να τους γδύνουν, να τους βάζουν στα κρεματόρια και ύστερα να μεταφέρουν και να καίνε τα πτώματα και να καθαρίζουν τους χώρους. Δουλειά για την οποία τα Ες-Ες, τους πρόσφεραν κάποια περιορισμένα προνόμια.

    Μέσα στη σύγχυση και τον τρόμο των κρεματορίων, ο Σαούλ, κάποια στιγμή, ανακαλύπτει το πτώμα ενός παιδιού, που πιστεύει πως είναι ο γιος του. Κι ενώ οι άλλοι Ζόντερκομαντο ετοιμάζουν την εξέγερσή τους, ο Σαούλ προσπαθεί να γλιτώσει το σώμα του παιδιού από κάψιμο στους φούρνους και να το«θάψει»σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.

    [13] Γιατί ο έρωτας είναι αρρώστια; Ο Βρετανός καθηγητής Σεμίρ Ζέκι απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Ο έρωτας είναι μια αρρώστια και μια καταστροφή, αλλά επιθυμητή καταστροφή. Ο άνθρωπος, όταν ερωτεύεται, χάνει την κρίση του, αλλά μόνο σε ότι αφορά το πρόσωπο με το οποίο είναι ερωτευμένος. Γι' αυτό, όταν είναι τόσο παθιασμένα ερωτευμένος και θέλει να παντρευτεί είναι καλύτερα να περιμένει μέχρι να κατευνάσει ο έρωτας» συνιστά ο Βρετανός καθηγητής νευροβιολογίας και νευροαισθητικής στο Un?versity College London Σεμίρ Ζέκι, ο οποίος αναγορεύεται, επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ζέκι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων, όταν ερωτεύονται, και παράλληλα μιλάει για τον «μηχανισμό αγάπης» του εγκεφάλου, για τις ορμόνες, οι οποίες καθορίζουν τη μονογαμικότητα ή την πολυγαμικότητα, αλλά και για την «αρρώστια του έρωτα».

    Ο καθηγητής, με τη χρήση νευροαπεικονιστικών τεχνικών, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία, έχει μελετήσει το νευρωνικό υπόβαθρο συναισθηματικών καταστάσεων, όπως είναι η επιθυμία τουέρωτα και η απόλαυση της ομορφιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 May 2015 - 10:30:34 UTC