Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά
  • [02] Γάμος ... αλά τουρκικά στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Σε παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ
  • [04] Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση για διαφθορά
  • [05] Καθοριστική άνοδος του Podemos στην Ισπανία
  • [06] Από την Κύπρο στην παγκόσμια αγορά, πρωτοποριακό τεστ για προγεννητική διάγνωση του συνδρόμου Down
  • [07] Αργεντινή: Ποδοσφαιριστής άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο

  • [01] Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά

    Καρφίτσες με λουλουδάκι «Μη με λησμόνει» που είναι το σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά , μοιράζουν, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέλη «Του Χαμόγελου του Παιδιού», με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά. Εθελοντές και εργαζόμενοι του Οργανισμού μοίρασαν, νωρίς το πρωί, σε μαθητές και δασκάλους του 41ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Ικτίνου, ενημερωτικό υλικό, καρφίτσες, μπαλόνια και βραχιολάκια, στα οποία αναγράφονταν η ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.

    Η δράση θα συνεχιστεί, έως το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Ικτίνου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα παιδικής προστασίας.

    Σημειώνεται ότι το 2014, το 116000 δέχτηκε 7151 κλήσεις και συνολικά 111 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Ο οργανισμός διαχειρίστηκε 91 περιπτώσεις, εκ των οποίων τα 82 παιδιά εντοπίστηκαν.

    [02] Γάμος ... αλά τουρκικά στη Θεσσαλονίκη

    «Μόδα» τείνει να γίνει για αρκετούς Τούρκους, να επισκέπτονται την πόλη της Θεσσαλονίκης, συνοδεία πλήθους συγγενών τους, και με την ευκαιρία αυτή να παντρεύονται με πολιτικό γάμο στο τουρκικό προξενείο, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου.Ολοένα και περισσότερες νύφες, συνοδευόμενες από τους γαμπρούς, περνούν την είσοδο του προξενείου μαζί με φίλους και συγγενείς καθώς έχουν επιλέξει να παντρευτούν όχι στη χώρα τους, αλλά στη Θεσσαλονίκη, συνδυάζοντας έτσι τον γάμο τους με το γαμήλιο ταξίδι.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε το τουρκικό προξενείο στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, παρατηρείται μια αύξηση γάμων τα τελευταία χρόνια. Ενώ κάποιοι δειλά δειλά, μετρημένοι στα δάχτυλα, επέλεγαν τη «Νύμφη του Θερμαϊκού», για να ενώσουν τις ζωές τους με το έτερον ήμισύ τους, το 2014 τελέστηκαν είκοσι πολιτικοί γάμοι, ενώ φέτος -μέχρι τον Μάιο- έγιναν ήδη εφτά γάμοι και υπάρχουν άλλες εφτά αιτήσεις.

    «Ενώ το νούμερο πριν από πέντε χρόνια ήταν μηδενικό, προχωράει μια διαδικασία με τους γάμους των Τούρκων υπηκόων. Γίνεται στους χώρους του προξενείου και στη συνέχεια επιλέγουν να μείνουν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι προτιμούν τη Χαλκιδική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης.

    [03] Σε παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ

    Η μαζική ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 100 δόσεων οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών σε παράταση της προθεσμίας που λήγει αύριο. Τις τελευταίες μέρες η συμμετοχή των οφειλετών στη ρύθμιση έχει αυξηθεί σημαντικά και ανέρχεται στις 25.000 ημερησίως με αποτέλεσμα το σύνολο των αιτήσεων ένταξης σε αυτήν να υπερβαίνει τις 600.000 και το ρυθμιζόμενο ποσό τα 3,5 δισ. ευρώ.

    Από το ποσό αυτό το δημόσιο έχει εισπράξει περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στη ενίσχυση των δημοσίων εσόδων το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. Εκτιμάται ότι η παράταση της προθεσμίας, αφενός θα διευκολύνει τους οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί έως τώρα, να το κάνουν, αφετέρου θα συμβάλει στην διατήρηση των υψηλών ρυθμών αύξησης των κρατικών εσόδων.

    Προβλήματα, ωστόσο, παρουσιάζονται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που σχετίζονται κυρίως με λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς. Πρόκειται για λάθη στα στοιχεία που στέλνουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ασφαλιστικά Ταμεία, επιχειρήσεις αλλά και τράπεζες. Μέχρι τώρα, λόγω των καθυστερήσεων αυτών, έχουν υποβληθεί περίπου 120.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων που θα πρέπει να υποβληθούν κανονικά σε όλη τη διαδικασία. Για αυτό και φορείς όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητούν ήδη την παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 30 Ιουνίου.

    [04] Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση για διαφθορά

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Ιερουσαλήμ σε οκτώ μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή για διακεκριμένη διαφθορά, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Οι δικηγόροι του Ολμερτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, μια διαδικασία που αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής.

    Ο 69χρονος Ολμερτ αντιμετωπίζει ήδη ποινή εξαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή για άλλη υπόθεση διαφθοράς, η οποία εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Ο Ολμερτ κρίθηκε ένοχος στις 30 Μαρτίου για αποδοχή και απόκρυψη φακέλων που περιείχαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τον Αμερικανό επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ποσό τουλάχιστον 150.000 δολαρίων φέρεται να χρησιμοποίησε παράνομα ο 'Ολμερτ, σε σύνολο περισσοτέρων από 600.000 δολαρίων που έδωσε ο Μόρις Ταλάνσκι.

    [05] Καθοριστική άνοδος του Podemos στην Ισπανία

    Οι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ισπανία επιβεβαιώνουν την έναρξη μιας νέας πολιτικής εποχής στην Ισπανία, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια ηγεμονίας του Λαϊκού Κόμματος. Το τελευταίο χάνει τη μεγαλύτερη θεσμική εξουσία που απέκτησε ποτέ ένα κόμμα στη δημοκρατία. Είναι αλήθεια ότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, με μικρή διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η παραμονή του όμως στην κεφαλή των πόλεων που ήλεγχε και των περισσοτέρων αυτόνομων κοινοτήτων δεν εξαρτάται πλέον από αυτό, αλλά από την ικανότητα των δυνάμεων της Αριστεράς να συγκροτήσουν συμμαχίες.

    Οι σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από τα ποσοστά τους, έστω και αν είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν τον δρόμο της ανανέωσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένουν μια σοβαρή εναλλακτική λύση έναντι της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Από την άποψη αυτή, επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η El Pais, ο δικομματισμός παύει να καθορίζει την πολιτική ζωή της Ισπανίας, καθώς τα κόμματα Podemos και Ciudadanos κερδίζουν μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που είχαν μέχρι σήμερα η Ενωμένη Αριστερά και το κόμμα «Ενωση, Πρόοδος και Δημοκρατία», τα δύο κόμματα τα οποία διαδέχονται.

    Οι νέες επιλογές που έχει μπροστά της η Αριστερά ανοίγουν μια νέα προοπτική για τις δύο πιο εμβληματικές πόλεις, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου μοιάζει να τερματίζεται η κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος και των καταλανών εθνικιστών αντιστοίχως.

    Οι Podemos, που ιδρύθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από μία ομάδα καθηγητών Πολιτικών Επιστημών, κέρδισαν την τρίτη θέση σε δώδεκα περιοχές. «Τα κόμματα εξουσίας είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους» δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης τους, υποσχόμενος μία «αμετάκλητη αλλαγή».

    Ο άλλος νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός, οι Ciudadanos, κόμμα της κεντροδεξιάς που γεννήθηκε στην Καταλονία, εξέλεξε αντιπροσώπους σε περίπου 1.000 δημοτικά συμβούλια και θα μπορούσε να φθάσει στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο με έναν σύγχρονο λόγο, υπέρ των επιχειρηματιών, αδυσώπητο κατά της διαφθοράς.

    Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν το έργο της κυβερνώσας Δεξιάς, η οποία ετοιμάζεται για έναν νέο μαραθώνιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.

    [06] Από την Κύπρο στην παγκόσμια αγορά, πρωτοποριακό τεστ για προγεννητική διάγνωση του συνδρόμου Down

    Στην παγκόσμια αγορά, διατίθεται, από σήμερα, το νέο τεστ Veracity του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), που είναι μια μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση για το σύνδρομο Down. Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου τεστ είναι ότι δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου ή την υγεία της μητέρας και γίνεται απλώς με τη λήψη αίματος από το χέρι. Το τεστ ανακάλυψε, το 2011, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του ΙΝΓΚ και τώρα είναι ο υπουργός Υγείας της Κύπρου. «Το δικό μας καινοτόμο μη επεμβατικό τεστ, ανοίγει τεράστιους ορίζοντες για τη χώρα μας. Με σκληρή δουλειά και πίστη στις δυνατότητες μας μπορούμε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός. Το Ινστιτούτο δημιούργησε τη θυγατρική εταιρεία βιοτεχνολογίας NIPD Genetics για να εκμεταλλευτεί εμπορικά τα ευρήματα της έρευνας με την παροχή μη επεμβατικού τεστ για το σύνδρομο Down και άλλων συνδρόμων στην παγκόσμια αγορά.

    Το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ είναι για τα γενετικά σύνδρομα τρισωμία 21, τρισωμία 18, τρισωμία 13, μονοσωμία Χ και εμβρυικού φύλου. Το τεστ μπορεί να παρασχεθεί σε κάθε έγκυο γυναίκα, που θέλει να γνωρίζει με ασφάλεια, πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη της, ότι το παιδί που κυοφορεί δεν θα πάσχει από τις τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Eduard), τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau), μονοσωμία Χ (σύνδρομο Turner), αλλά και να γνωρίζει το φύλο του εμβρύου.

    [07] Αργεντινή: Ποδοσφαιριστής άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο

    Την τελευταία του πνοή άφησε στο γήπεδο ο Κριστιάν Γκόμες, προκαλώντας σοκ στην αθλητική κοινή γνώμη της Αργεντινής, κατά την διάρκεια του χθεσινού αγώνα της Ατλέτικο Παρανά κόντρα στην Μπόκα Ουνίδος. Ο 27χρονος αμυντικός της Αλέτικο κατέρρευσε περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της αναμέτρησης για την δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος και παρά τις προσπάθειες των γιατρών του αγώνα, αλλά και των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, χάνοντας τη μάχη κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο Γκόμες υπέστη ανακοπή καρδιάς.

    «Προσπαθήσαμε να τον επαναφέρουμε, αλλά πέθανε στην δρόμο για το νοσοκομείο», τόνισε ο Μιγκέλ Ντάρε, γιατρός της Μπόκα Ουνίδος, ενώ ο παρατηρητής του αγώνα, Ραμόν Γκόμες σημείωσε: «Οι γιατροί μας είπαν ότι δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν. Είναι αναπάντεχο και απίστευτο. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην υγεία του». Ο θάνατος του 27χρονου αμυντικού είναι ο δεύτερος σε διάστημα 11 ημερών στην Αργεντινή, αφού στις 14 Μαΐου ο Εμανουέλ Ορτέγκα είχε αφήσει την τελευταία του πνοή μετά από το σοβαρό ατύχημα, που είχε στον αγώνα της Σαν Μαρτίν ντε Μουρζάγο με την Γιουβεντούδ Ουνίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 May 2015 - 8:30:25 UTC