Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 14 Μαΐου ξεκινούν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια
  • [02] Τραυματισμός εργάτη στο Φαράγγι της Σαμαριάς
  • [03] Η κατάσταση της οικονομίας στη συνάντηση Γ. Δραγασάκη - Μ. Ντράγκι
  • [04] «Το ΔΝΤ δεν ζήτησε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε μεγάλη κλίμακα»
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup
  • [06] Eurobank: Γιατί δεν θα συμβεί Grexit
  • [07] Συμφωνία εξαγοράς του «Βερόπουλου» από τον «Σκλαβενίτη»
  • [08] «Νωρίς για να κρίνουν οι αρχές αν ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση στο Τέξας»

  • [01] Στις 14 Μαΐου ξεκινούν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια

    Με τους διακηρυγμένους στόχους: "να λάμψει η αλήθεια" και "χωρίς να υπάρξει καμία συγκάλυψη και καμία στοχοποίηση", ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ενημέρωσε ότι αρχίζουν στις 14 Μαΐου οι συνεδριάσεις.

    Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ανοιχτές και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 6 Οκτωβρίου με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών. Στην γνώμη αυτή της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) εξέφρασε επιφυλάξεις, εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο κ. Βίτσας, ωστόσο, είπε πως θα επιχειρήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο θέμα αφού "είναι προτιμότερο να λειτουργούμε με την πειθώ και όχι με την πλειοψηφία".

    Από την πλευρά της ΝΔ. επικεφαλής των βουλευτών που μετέχουν στην Εξεταστική θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας και ως αναπληρωτής του ορίστηκε ο Μάκης Βορίδης.

    [02] Τραυματισμός εργάτη στο Φαράγγι της Σαμαριάς

    Αίσιο τέλος είχε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο καταφύγιο Καλλέργη του Ομαλού Χανίων για τη διάσωση τεχνικού, ο οποίος κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του δικτύου επικοινωνιών του φαραγγιού της Σαμαριάς, έπεσε σε χαράδρα.

    Μετά από επιχείρηση που κράτησε 4 ώρες λόγω του δύσβατου της περιοχής πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να ανασύρουν τον τεχνικό και να τον μεταφέρουν σε σημείο που περίμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε προκειμένου να διακομιστεί στο νοσοκομείο Χανίων.

    Ο άτυχος εργάτης φέρει τραύματα στο κεφάλι και εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματός του. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο ακριβής διάγνωση θα γίνει μετά τις εξετάσεις που θα υποβληθεί στο νοσοκομείο.

    [03] Η κατάσταση της οικονομίας στη συνάντηση Γ. Δραγασάκη - Μ. Ντράγκι

    Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξετάστηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη. Επίσης, έγινε επισκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

    [04] «Το ΔΝΤ δεν ζήτησε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε μεγάλη κλίμακα»

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά προς το παρόν ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όμως όσο απομακρύνεται η Αθήνα από το καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.

    "Στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στη Ρίγα τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ δεν πίεσε για μια ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο. Όμως, "όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων (που τέθηκαν) του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup

    Την αισιοδοξία του για ένα καλό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Euronews.

    «Αυτό που δείχνουν οι προβλέψεις μας είναι ότι, εάν υπάρξει ένα είδος συμφωνίας, εάν επιστρέψουμε στη λογική της συνεργασίας τότε υπάρχει χώρος ελιγμών για μια ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα γιατί τα θεμελιώδη στοιχεία είναι σε καλύτερη κατάσταση» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων , υπογραμμίζοντας πως «προϋπόθεση πρώτα από όλα είναι μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και πρέπει να την έχουμε οπωσδήποτε και σύντομα».

    Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μετά τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, προχωρά σε καλύτερο κλίμα.

    «Το πνεύμα της διαπραγμάτευσης είναι καλό τώρα, ξεκινάμε να συζητάμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αποτέλεσμα. Οπότε πρέπει να επιταχύνουμε. Είναι πάντα το ίδιο μήνυμα για μένα αλλά είναι αλήθεια ότι η ποιότητα των συζητήσεών μας είναι καλύτερη από ό,τι πριν».

    «Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου θα είμαστε σε θέση να πούμε: Ναι, υπάρχει πρόοδος, ισχυρή πρόοδος και είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Κομισιόν εργάζεται βήμα βήμα» δήλωσε ο Μοσκοβισί ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επισήμανε πως «δε θέλουμε να συζητήσουμε για το χρέος πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

    Δείτε τη δήλωση του Π. Μοσκοβισί στην WebTV του ΑΠΕ-ΜΠΕ : http://www.amna.gr/webtv.php?id=77735

    [06] Eurobank: Γιατί δεν θα συμβεί Grexit

    Η αθέτηση πληρωμών προς τους κατόχους ελληνικού δημόσιου χρέους ή ακόμη και έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, αλλά και αποσταθεροποιητική για το οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), υπογραμμίζει η Eurobankσε μελέτη της με τίτλο «background-attachment:initial;background-size: initial;background-origin: initial; Grexitinitial;background-size: initial;background-origin: initial;background-clip: initial; : Γιατί δεν θα συμβεί».

    initial;background-size: initial;background-origin: initial;background-clip: initial; Μεταξύ άλλων, η μελέτη σημειώνει ότι άνω του 95% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι σήμερα σε ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του (άνω το 80%) έχει συναφθεί σε ξένο δίκαιο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μια χρεοκοπία θα εξέθετε τη χώρα σε τεράστια νομική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών για την επίλυση μεγάλων νομικών διαφορών με τους διεθνείς πιστωτές.

    Επιπλέον, σε περίπτωση εξόδου από την ΟΝΕ, η μετατροπή των εγχώριων συμβάσεων και συμβατικών απαιτήσεων (πχ. τραπεζικά δάνεια και καταθέσεις) στο νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν ιδιαιτέρως αποσταθεροποιητική για τους καταθέτες, το τραπεζικό σύστημα, το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και, ιδιαίτερα, τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

    [07] Συμφωνία εξαγοράς του «Βερόπουλου» από τον «Σκλαβενίτη»

    Στην υπογραφή συμφωνίας με τον όμιλο Βερόπουλο για την απόκτηση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα προχώρησε ο όμιλος Σκλαβενίτη.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόκτηση αυτή θα υλοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου Βερόπουλου και το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπάθεια η οποία ήδη έχει ξεκινήσει εντατικά και η οποία επιδιώκει, με τη βοήθεια του ομίλου Σκλαβενίτη, την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης Βερόπουλου στην Ελλάδα.

    Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της υπογραφείσης συμφωνίας και η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων θα καταστεί δυνατή εντός του έτους. Μετά την παραπάνω συμφωνία των δύο εταιρειών, δημιουργείται ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος στην αγορά λιανικής και cash & carry που θα λειτουργεί συνολικά 342 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

    [08] «Νωρίς για να κρίνουν οι αρχές αν ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση στο Τέξας»

    Ο Λευκός Οίκος κρίνει ότι ακόμη είναι ακόμη "πολύ νωρίς" για να πει μετά βεβαιότητας ότι οι δύο ένοπλοι που σκοτώθηκαν στο Γκάρλαντ του Τέξας την Κυριακή, αφού εξαπέλυσαν επίθεση σε μια έκθεση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ υποστήριξε ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επιρροή που ασκεί η τζιχαντιστική οργάνωση και δηλώνουν υποταγή σ' αυτήν μολονότι δεν σχετίζονται άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος.

    "Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος. "Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε.

    Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου της, αναφέροντας ότι "δύο στρατιώτες του χαλιφάτου" εκτέλεσαν την επίθεση στο Γκάρλαντ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος διεκδικεί την ευθύνη για μία επίθεση που πραγματοποιείται σε χώρα της Δύσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 May 2015 - 18:30:24 UTC