Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας με τους εταίρους, ο Ν. Βούτσης
  • [02] Στο Παρίσι o Γ. Βαρουφάκης - Συνάντηση αύριο με ¶. Γκουρία
  • [03] Αρ. Μπαλτάς: Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ
  • [04] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Βλ. Πούτιν, το μεσημέρι, στη Μόσχα
  • [05] Χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν και του Πισοδερίου
  • [06] Έθιμα του Πάσχα σε Ηράκλειο και Λασίθι
  • [07] Σε εφαρμογή η δωρεάν κάρτα μετακίνησης των μακροχρόνια ανέργων έως το καλοκαίρι
  • [08] Δώδεκα προσαγωγές για τα επεισόδια στα Εξάρχεια
  • [09] Σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ
  • [10] Επιστροφή πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας ενόψει Πάσχα
  • [11] Δολοφονία δύο ατόμων μέσα σε αυτοκίνητο στη Σαλαμίνα
  • [12] Διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group για την Ελλάδα
  • [13] Ο Μ. Σουλτς καλεί τον Αλ. Τσίπρα να μην παραβιάσει τη γραμμή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

  • [01] Αισιόδοξος για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας με τους εταίρους, ο Ν. Βούτσης

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην «Κοινωνια ώρα Mega». Θα τελειώσει με νέα συμφωνία το πρόβλημα της χρηματοδότησης, τόνισε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που, από τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να παίρνει ένα ευρώ, εκπληρώνει τις υποχρέωσεις της.

    Κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Π. Καμμένου για τους τζιχαντιστές λέγοντας ότι δεν είναι κεντρική πολιτική, ενώ όπως είπε, αύριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια με το οποίο έχουν συμφωνήσει και οι κυβερνητικοί εταίροι από τους ΑΝΕΛ, ενώ ανέφερε πως θα προχωρήσουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο και πως οι δήμοι θα πρέπει να επανασυστήσουν τη Δημοτική Αστυνομία.

    Τέλος, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, γιατί, όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη των υπουργών χθες, υπάρχουν δυσκολίες στη συγχώνευση των δύο χαρτοφυλακίων.

    [02] Στο Παρίσι o Γ. Βαρουφάκης - Συνάντηση αύριο με ¶. Γκουρία

    Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking) με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα». Ο υπουργός θα μιλήσει σε πάνελ του Συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της Ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών». Την ομιλία του θα προλογίσει ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς.

    Αύριο, Μ.Πέμπτη, στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο κ. Βαρουφάκης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον γγ του ΟΟΣΑ ¶νχελ Γκουρία. Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    [03] Αρ. Μπαλτάς: Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ

    Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο και για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς. Όπως είπε στον Αντ1 θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών. Μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, ο κ. Μπαλτάς κάλεσε τις διοικήσεις τους να επιδείξουν ανοχή για φέτος καθώς το ακαδημαικό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωση του.

    [04] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Βλ. Πούτιν, το μεσημέρι, στη Μόσχα

    Οι διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα ξεκινήσουν με τετ-α-τετ συνομιλίες στις 13:00 στο Κρεμλίνο, βρίσκονται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που έφθασε χθες βράδυ στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο κυβερνητικό αεροδρόμιο «Βνούκοβο» από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, την Ελληνίδα ομόλογό του κ. Δ-Μ.Κουμανάκου και τον δ/ντή εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ. Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε στις 10:00 με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου. Μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν αναμένεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, θα έχει αύριο, Πέμπτη συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ μεταξύ των θεμάτων, που οπωσδήποτε θα θιγούν στις διμερείς συνομιλίες, είναι και η άρση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα. «Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι έτσι, είτε αλλιώς το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα», είπε ο κ. Πεσκόφ.

    Το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία.

    [05] Χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν και του Πισοδερίου

    Μετά την πτώση της θερμοκρασίας, που παρατηρήθηκε σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, το χειμωνιάτικo σκηνικό της Μεγάλης Εβδομάδας «στήθηκε» για τα καλά, με τις χιονοπτώσεις στα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν και Πισοδερίου. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

    Ανοικτό τις ημέρες του Πάσχα αν το επιτρέπουν οι συνθήκες θα είναι το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών, ενώ θα λειτουργήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις μέρες του Πάσχα τα χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου την Κυριακή του Πάσχα για σούβλισμα αρνιών. Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού θα βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι σήμερα, ενώ του Καϊμακτσαλάν μέχρι και τη Τρίτη του Πάσχα. Τη Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστό.

    [06] Έθιμα του Πάσχα σε Ηράκλειο και Λασίθι

    Ζωντανά παραμένουν τα έθιμα του Πάσχα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι της Κρήτης πολλά από τα οποία διατηρούνται και σήμερα, περνώντας από γενιά σε γενιά.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες ασχολούνται με το ζύμωμα και το βάψιμο των αυγών. Έτσι, ζυμώνουν, τις αβγοκοκουλούρες που έχουν πάνω τους από ένα μέχρι τρία κόκκινα αυγά και φτιάχνουν και το κρητικό πασχαλινό τσουρέκι καθώς και τα καλιτσούνια με τη μυζήθρα. Βασικό παραδοσιακό έθιμο της ιδίας ημέρας είναι και το βάψιμο των κόκκινων αυγών που πριν από χρόνια γινόταν με τα μπατζάρια και την κόκκινη παπαρούνα και σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τις βαφές ενώ και τα αυγά βάφονται πλέον και με άλλα χρώματα αλλά κυριαρχεί πάντα το κόκκινο.

    Ακόμη, τη Μεγάλη Πέμπτη, παλαιοτέρα συνήθως οι γυναίκες έβγαιναν στα χωράφια και τα περιβόλια και μάζευαν λεμονανθούς και αγριολούλουδα προκειμένου να φτιάξουν στεφάνια για να τα τοποθετήσουν το βράδυ της ίδιας ημέρας στον Εσταυρωμένο Ιησού. Σύμφωνα επίσης με την παράδοση, τη Μεγάλη Πέμπτη, κανένας δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του καρφί, σφυρί ή βελόνα, για να καρφώσει κάτι η να ράψει επειδή θεωρείται αμαρτία καθώς αυτή την ημέρα Σταυρώθηκε ο Χριστός.

    [07] Σε εφαρμογή η δωρεάν κάρτα μετακίνησης των μακροχρόνια ανέργων έως το καλοκαίρι

    Μέχρι το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή η δωρεάν κάρτα μετακίνησης των μακροχρόνια ανέργων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη. Οπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους, επί του παρόντος ελέγχονται όλες οι παράμετροι ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ το μέτρο, το οποίο αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δέσμευση είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

    [08] Δώδεκα προσαγωγές για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

    Συνολικά δώδεκα προσαγωγές έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την προγραμματισμένη πορεία των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια. Κατά τη διάρκεια της πορείας, έγραψαν συνθήματα σε τοίχους που βρίσκονται γύρω από τη Βουλή. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρώθηκε η πορεία κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσαν μολότοφ προς τους αστυνομικούς, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Δύο αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και σε πεζοδρόμια.

    [09] Σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

    Σήμερα, Μ. Τετάρτη θα πληρωθεί η δόση πρώτου τριμήνου του 2015, των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ. Πρόκειται για ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων του εντύπου Α21 του έτους 2014. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού, η πληρωμή αφορά 693.299 δικαιούχους οικογένειες και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 139.689.207,02 ευρώ.

    Η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων γίνεται εφέτος νωρίτερα μετά από εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώς Φωτίου.

    [10] Επιστροφή πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας ενόψει Πάσχα

    Επιστρέφονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που είχαν αφαιρεθεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Η επιστροφή ξεκινά από σήμερα. Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις 07.04.2015.

    Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 07.04.2015. Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί αρμοδίως το προβλεπόμενο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο.

    [11] Δολοφονία δύο ατόμων μέσα σε αυτοκίνητο στη Σαλαμίνα

    Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η αστυνομία για το θανάσιμο τραυματισμό με πυροβόλο όπλο ενός 35χρονου άνδρα και μιας 44χρονης γυναίκας, που βρέθηκαν εντός οχήματος στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου στην περιοχή Φοίνικας Σαλαμίνας, χθες Μ. Τρίτη.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το όπλο έχει βρεθεί στο σημείο, ενώ η γυναίκα φέρει τραύμα στην κοιλιά και ο άντρας στο κεφάλι. Αυτό που εξετάζουν μεταξύ άλλων οι άνδρες της ασφάλειας είναι αν ο άντρας πυροβόλησε τη γυναίκα και μετά αυτοκτόνησε.

    [12] Διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group για την Ελλάδα

    Το Euro Working Group θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί, όπως έχει ανακοινωθεί από την αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της.

    Το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

    [13] Ο Μ. Σουλτς καλεί τον Αλ. Τσίπρα να μην παραβιάσει τη γραμμή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. «Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς», με την Αθήνα να «αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Munchner Merkur.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η ΕΕ το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μιας χώρας μέλους της ΕΕ». Ο Σουλτς επέκρινε επίσης το ελληνικό αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πιστεύω ότι είναι αντιπαραγωγικό να αναμιγνύουμε αυτά τα συναισθηματικά φορτισμένα θέματα με την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ είπε ότι μοιράζεται την άποψη του Βερολίνου ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει ήδη επιλυθεί νομικά και πολιτικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 April 2015 - 8:30:30 UTC