Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξελίξεις στην οικονομική πολιτική και διεθνείς επαφές στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Βαρουφάκη
  • [02] Ευπρόσδεκτος κάθε οικονομικός έλεγχος λένε Κ. Λαλιώτης και Β. Παπανδρέου
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου- Αναστασιάδη
  • [04] «Εν μέσω διαπραγμάτευσης, δεν κάνεις ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα»
  • [05] «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάρα πολλά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη»
  • [06] «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας είναι ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες»
  • [07] Έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών
  • [08] Νεκρός βρέθηκε ο 20χρονος σπουδαστής Βαγγέλης Γιακουμάκης
  • [09] Ολοκληρώθηκε ο 2ος Μαραθώνιος Ναυπλίου

  • [01] Εξελίξεις στην οικονομική πολιτική και διεθνείς επαφές στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Βαρουφάκη

    Τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, δέχθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομική πολιτική και τις διεθνείς επαφές, που είχε ο υπουργός στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Βαρουφάκη για τις δικές του επαφές με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στις Βρυξέλλες.

    Σημειώνεται ότι κ. Τσίπρας είχε, από την Παρασκευή, διαδοχικές συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ χθες συνεδρίασε και το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής. Αύριο, στις 10:00, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

    [02] Ευπρόσδεκτος κάθε οικονομικός έλεγχος λένε Κ. Λαλιώτης και Β. Παπανδρέου

    Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Λαλιώτη και της Βάσως Παπανδρέου, σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με τίτλο «Ψάχνουν μέχρι Βάσω και Λαλιώτη...» από το ΣΔΟΕ. Και οι δύο πρώην υπουργοί τονίζουν σε δηλώσεις τους ότι «κάθε έλεγχος είναι ευπρόδεκτος» και προσθέτουν ότι τα οικονομικά τους δεδομένα και τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι «γνωστά και απολύτως διαφανή» και ότι οι ίδιοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αναφέρουν, επίσης, ότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις στο εξωτερικό.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Λαλιώτης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον αγώνα που έδωσε εναντίον των εξωχώριων εταιρειών, υπενθυμίζοντας την υπόθεση της Μάγιο. Η κ. Παπανδρέου, από την πλευρά της, εκφράζει απορία για τη διαρροή εγγράφου για έλεγχο προσώπων, πριν -όπως λέει- υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους για διασταύρωση και ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν γρήγορα την υπόθεση, δίνοντας προθεσμία πέντε ημερών πριν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Σημειώνεται ότι στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει για επείγουσα έρευνα του ΣΔΟΕ στα περιουσιακά στοιχεία των δύο πρώην πανίσχυρων υπουργών, ενός πρώην βουλευτή και των συγγενικών τους προσώπων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με εμπιστευτικό της έγγραφο, που εστάλη στις 25 Φεβρουαρίου, με ένδειξη «Εμπιστευτικό/Επείγον», η Ειδική Διεύθυνση Ελέγχου Εθνικών και Κοινοτικών Δαπανών και Καταπολέμησης Απάτης και Διαφθοράς του ΣΔΟΕ, ζητάει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Κώστα Λαλιώτη, της συζύγου του, ψυχιάτρου Μαρίνας Οικονόμου, της Βάσως Παπανδρέου, του Ανδρέα Μακρυπίδη και της συζύγου του Χριστίνας. Επιπλέον -κατά το ίδιο δημοσίευμα- ζητάται να ερευνηθεί αν κάποιοι από τα προαναφερόμενα πρόσωπα διέθετε ή διαθέτει μετοχές, ομόλογα και γενικότερα πάσης φύσεως επενδυτικά χαρτοφυλάκια στο διάστημα 2000 έως και το 2012.

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου- Αναστασιάδη

    Οι Πρόεδροι της κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Προκόπης Παυλόπουλος αντίστοιχα, θα έχουν σύντομα συνάντηση στη Λευκωσία, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του.

    Στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι συνεχάρη τον κ. Παυλόπουλο και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που έχει αναλάβει. Επιπλέον, ευχαριστεί θερμά τον τέως Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, «για τη σθεναρή στήριξη, που παρείχε στην κυπριακή δημοκρατία».

    [04] «Εν μέσω διαπραγμάτευσης, δεν κάνεις ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα»

    «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε νέα υφεσιακά μέτρα για τα οποία μας πιέζει η απέναντι πλευρά» διευκρίνισε ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στον Άλφα, τονίζοντας παράλληλα, ότι με τον νόμο που θα κατατεθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για το 2015».

    Ο κύριος Βαρουφάκης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε τη συμφωνία τους να μη δημοσιοποιήσουν όσα συζήτησαν στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους μετά το τελευταίο Eurogroup. Είπε, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα είχαν δύο μακρές συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα. Περιέγραψε, δε, τις δύο προσωπικές συναντήσεις του με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε «πολιτισμένες» έως και «φιλικές».

    Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε ότι σε επίπεδο διαπραγματεύσεων του ζητήθηκε να μείνουν απλήρωτα μισθοί και συντάξεις για δύο μήνες, σημειώνοντας ότι στην πρώτη συνάντησή του με τους εταίρους τού ζητήθηκαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, «όπως είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή εκλογών, απάντησε: «Έχουμε νωπή λαϊκή εντολή και πρόσφατη. Αν τα πράγματα γίνουν έτσι που θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση για τα επόμενα 30-40 χρόνια, προφανώς και δεν το αποκλείω. Εν μέσω αυτής της διαπραγμάτευσης, δεν κάνεις ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα». Για το δε ερώτημα που θα τεθεί σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είπε: «Το ερώτημα θα είναι αν συμφωνούν με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αποφασιστεί».

    Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης μετανιωμένος για τη φωτογράφηση στο περιοδικό Paris Match

    [05] «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάρα πολλά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη»

    «Θέλουμε δράση, πράξεις, όχι απλώς υποσχέσεις. Μετά το Εurogroup θα δει πώς μπορούν να γίνουν οι εκταμιεύσεις» δηλώνει στην εφημερίδα «RealNews» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν και τονίζει πως: «Οι συνομιλίες ξεκίνησαν για να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, την οποία θα ορίσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποδεχθούν οι άλλοι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Και μετά, θέλουμε να δούμε την εφαρμογή. Τότε και μόνο μπορεί η βοήθεια να συνεχιστεί».

    Ο κ. Κατάινεν αναφέρει πως «μέχρι τον φετεινό χειμώνα τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, όλοι μιλούσαν για την ανάγκη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Η Ελλάδα θα έβγαινε από το πρόγραμμα, απλώς με μια ασφαλιστική δικλείδα... Δεν θα έλεγα ότι είμαστε πάλι στην αρχή.

    Η νέα κυβέρνηση, όμως, πρέπει να κάνει πάρα πολλά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη... Φαντάζομαι πως μπορούν να αλλάξουν ξανά τα δεδομένα, όμως αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».

    [06] «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας είναι ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες»

    Διπλό μήνυμα προς την Ευρώπη και τη Γερμανία, στέλνει με δηλώσεις του στην εφημερίδα «RealNews», λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να αγνοήσει το τεράστιο πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα... Δεν μπορεί η Ευρώπη, και ιδίως η Κομισιόν, να μην ανταποκριθεί στα αιτήματα εκείνα αλλαγής των μνημονίων, τα οποία είναι απολύτως τεκμηριωμένα και δίκαια» δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος.

    Για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναφέρει: «Θα μείνω απόλυτα συνεπής στην παραδοσιακή άποψή μου ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και στο θέμα του κατοχικού δανείου, οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας είναι και ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

    [07] Έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών

    Θετικά αξιολογούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή».Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε το διάστημα 5-11 Μαρτίου, 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση «μάλλον δεν μπορούσε να κερδίσει περισσότερα», έναντι ποσοστού 36%, που θεωρούν ότι «μάλλον μπορούσε να κερδίσει περισσότερα».

    Στους θετικά διακείμενους έναντι των χειρισμών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένας στους δύο της ΝΔ, η πλειοψηφία του Ποταμιού και του ΚΚΕ, αλλά και 56% των ψηφοφόρων της ΧΑ.

    Σε ποσοστό 51% οι ερωτηθέντες αποδέχονται τη συμφωνία, δηλώνοντας πως η Ελλάδα δεν βγήκε από αυτήν ούτε κερδισμένη, ούτε χαμένη, ενώ 20% θεωρούν ότι η χώρα βγήκε «μάλλον κερδισμένη», με 23% εξ΄αυτών να δηλώνουν ότι βγήκε «μάλλον χαμένη».

    Στο ερώτημα αν «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», περισσότεροι από πέντε στους δέκα ερωτηθέντες (53%) απαντούν θετικά, ενώ ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 63% έναντι 19% του Αντώνη Σαμαρά.

    [08] Νεκρός βρέθηκε ο 20χρονος σπουδαστής Βαγγέλης Γιακουμάκης

    Νεκρός βρέθηκε λίγο μετά τις οκτώ το πρωί σε βαλτώδη περιοχή της Δημοτικής Επιχείρησης της Λίμνης Ιωαννίνων, περίπου 800 μέτρα από τη σχολή του, o 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης, που αγνοείτο από τις 6 Φεβρουαρίου.

    Κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης, αναμένεται στο σημείο, ενώ η περιοχή έχει αποκλεισθεί από αστυνομικούς.Στην περιοχή βρίσκεται και ο ιατροδικαστής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, Θόδωρος ΒουγιουκλάκηςΌπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πλάι στο σώμα του παιδιού, βρέθηκε μαχαίρι, που εξετάζεται.

    Τη σορό εντόπισε κάτοικος της περιοχής και ειδοποίησε την Αστυνομία, από την οποία κλήθηκε ο θείος του παιδιού, Γιώργος Βιβιεδάκης, που έσπευσε επί τόπου και αναγνώρισε τον ανιψιό του.

    [09] Ολοκληρώθηκε ο 2ος Μαραθώνιος Ναυπλίου

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 2ος Μαραθώνιος Δρόμος Ναυπλίου, που διοργάνωσαν ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπλιέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αθλητισμού και του ΣΕΓΑΣ.

    Εκτός από τον Μαραθώνιο Δρόμο διεξάήχθη ημιμαραθώνιος και δύο ακόμα αγώνες δρόμου 5 και 2,5 χιλιομέτρων. Στη φετινή διοργάνωση οι συμμετοχές έφτασαν τις 5.400, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

    Η διοργάνωση που αποτελεί την μεγαλύτερη αθλητική γιορτή στην Αργολίδαέφερε στην πόλη του Ναυπλίου εκτός από τους δρομείς, χιλιάδες επισκέπτες που πλημμύρισαντην αργολική πρωτεύουσα, απολαμβάνοντας τον καλό καιρό και δίνοντας το θερμό τους χειροκρότημα στους αθλητές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 March 2015 - 14:30:28 UTC