Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης αναμένεται να καταθέσουν σήμερα στη δίκη Παπακωνσταντίνου
  • [02] Π. Κουρουμπλής: Με εισοδηματικά κριτήρια, η συμμετοχή στα φάρμακα
  • [03] Σε απεργία πείνας 10 μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», που κρατούνται στις φυλακές
  • [04] Επιτεύχθηκε μερική διάνοιξη του δρόμου για τον απεγκλωβισμό 19 ατόμων από τα Θερμιά Δράμας
  • [05] Χιλιάδες Μοσχοβίτες και ξένοι αξιωματούχοι παρίστανται στην κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ
  • [06] Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, υποψήφιο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

  • [01] Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης αναμένεται να καταθέσουν σήμερα στη δίκη Παπακωνσταντίνου

    Με την κατάθεση μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

    Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία αναμένεται να καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος μαζί με τον, επίσης επικεφαλής την ιδίας υπηρεσίας (ΣΔΟΕ), Γιάννη Διώτη, χειρίστηκαν και επεξεργάστηκαν στικάκια που περιείχαν αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ ή περιείχαν αντίγραφο τμήματος της λίστας με ονόματα των μεγαλύτερων καταθετών στην τράπεζα HSBC.

    Ακόμη, αναμένεται να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο νομικός σύμβουλος του κράτους επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου Αν. Μπάνου, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Διώτης και ο διάδοχός του στο ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα και ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκ. Γεωργακόπουλος.

    [02] Π. Κουρουμπλής: Με εισοδηματικά κριτήρια, η συμμετοχή στα φάρμακα

    Υπέρ της θέσης, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στις πρωινές εκπομπές του Ant1 και του Mega. «Θα διαβαθμίσουμε τη συμμετοχή με βάση τις οικονομικές δυνατότητες» τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν θα υπάρξει αυξήση, αλλά δικαιότερη κατανομή» και πως αυτό θα γίνει «για να προστατεύσουμε τους αδυνάτους». Για το πού θα βρεθούν χρήματα τόνισε ότι θα πληρώσουν από τους ισολογισμούς τους οι πολυεθνικές των φαρμάκων.

    Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε ότι εντός των ημερών θα καταργηθεί το 5ευρο στα νοσοκομεία, ενώ, όπως είπε, το δεύτερο εξάμηνο θα καταργηθεί και το ένα ευρώ ανά συνταγή. Διεύψεσε δημοσιεύματα, για περικοπή στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, ενώ έκανε λόγο για «λεόντειες» συμβάσεις που έχουν γίνει με γερμανικές εταιρείες σε βάρος του Δημοσίου.

    [03] Σε απεργία πείνας 10 μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», που κρατούνται στις φυλακές

    Απεργία πείνας πραγματοποιούν από χθες δέκα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που κρατούνται στις φυλακές, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συγγενείς των κρατουμένων που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. «Όλη η ευθύνη είναι δικιά μας, και μόνο εμείς θα τη σηκώσουμε. Οι συγγενείς και το φιλικό περιβάλλον τους δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη με την υπόθεση και όσα τους καταλογίζουν» αναφέρουν σε κείμενό τους από τη φυλακή, ενώ για την Αγγελική Σπυροπούλου δηλώνουν: «Θα είμαστε δίπλα της και ξέρει ότι έχει όλη τη στήριξη μας. Θα είναι μαζί μας με ψηλά το κεφάλι στο δύσκολο δρόμο που διαλέξαμε».

    Το κείμενο υπογράφουν οι: Όλγα Οικονομίδου, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Χάρης Χατζημιχελάκης, Χρήστος Τσάκαλος, Γεράσιμος Τσάκαλος, Γιώργος Πολύδωρος, Παναγιώτης Αργυρού, Δαμιανός Μπολάνο, Θεόφιλος Μαυρόπουλος.

    [04] Επιτεύχθηκε μερική διάνοιξη του δρόμου για τον απεγκλωβισμό 19 ατόμων από τα Θερμιά Δράμας

    Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες απεγκλωβισμού των 19 ατόμων που έχουν αποκλειστεί, από το μεσημέρι της Κυριακής, στον ορεινό οικισμό Θερμιά, οχτώ χιλιόμετρα από το Παρανέστι Δράμας. Τα αρχικά 20 άτομα (επισκέπτες, υλοτόμοι και κτηνοτρόφοι) εγκλωβίστηκαν στον οικισμό, όταν αποκόλλησε ένας μεγάλος όγκος βράχου που κατά την κατολίσθηση παρέσυρε μεγάλη ποσότητα αδρανών υλικών, με αποτέλεσμα να κλείσει ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στον οικισμό.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας χρειάστηκε η παρέμβαση μια ειδικής σφύρας, που τοποθετήθηκε πάνω σε πλατφόρμα ώστε να επιτευχθεί η μερική θραύση του πέτρινου όγκου προκείμενου να διευκολυνθεί στη συνέχεια το έργο των τεχνικών συνεργείων. Μάλιστα, ένας από τους εγκλωβισμένους κατάφερε, με πολύ μεγάλη δυσκολία, να περάσει πάνω από τον βράχο και να επιστρέψει στην Δράμα.

    Από νωρίς σήμερα το πρωί, τα τεχνικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης τμημάτων του πέτρινου όγκου. Ωστόσο, για την τελική απομάκρυνσή του και τη διάνοιξη του δρόμου θα απαιτηθεί η ελεγχόμενη ανατίναξη των βράχων ώστε να απελευθερωθεί το οδόστρωμα και απεγκλωβιστούν οι πολίτες.

    [05] Χιλιάδες Μοσχοβίτες και ξένοι αξιωματούχοι παρίστανται στην κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ

    Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη Μόσχα μπροστά από το Κέντρο Ζαχάρωφ όπου άρχισε η κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη, σε ηλικία 55 ετών, το βράδυ της Παρασκευής, σε σημείο πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Η σορός του Νεμτσόφ εκτίθεται από τις 09:00 έως τις 13:00 (ώρα Ελλάδος) για έναν τελευταίο φόρο τιμής στο Κέντρο Ζαχάρωφ, μουσείο αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον Αντρέι Ζαχάρωφ, τον ακαδημαϊκό και αντιφρονούντα που αντιπαρατέθηκε και συγκρούστηκε με το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς.

    Στη συνέχεια θα γίνει η ταφή στο κοιμητήριο Τρογεκουρόβσκογιε της Μόσχας.

    Η μητέρα του Νεμτσόφ, καθισμένη δίπλα στο ανοικτό φέρετρο, σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, δέχεται συλλυπητήρια.

    Ανώνυμοι και προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Τεφτ προσέρχονται και αφήνουν λουλούδια. Η δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν υπό συνθήκες που προκαλούν ερωτήματα συγκλόνισε τη Ρωσία, ενώ οι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

    Σε μια κίνηση συμφιλίωσης από το Κρεμλίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς συμμετείχε σήμερα στο πένθος, προσερχόμενος στο Κέντρο Ζαχάρωφ για να αποτίσει φόρο τιμής στον νεκρό και να αφήσει κόκκινα λουλούδια δίπλα στο ανοικτό φέρετρο. Η κηδεία του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης υπό τον Μπόρις Γιέλτσιν που έγινε σφοδρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν θα τελεστεί με την παρουσία πρεσβευτών ευρωπαϊκών χωρών και άλλων ξένων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους, ο δήμαρχος της Ρίγας, της πρωτεύουσας της Λετονίας, Νιλς Ουσάκοβς και ο πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Πάουλικ. Ορισμένοι ξένοι πολιτικοί που είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να παραστούν στην κηδεία εμποδίστηκαν από τις ρωσικές Αρχές.

    [06] Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, υποψήφιο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

    Εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη με την παρουσία ακαδημαϊκών, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

    Από την Ελλάδα, μέχρι τώρα, στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να γίνει ο 18ος, με τελευταίο ενταγμένο μνημείο την παλιά πόλη της Κέρκυρας.Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μνημείου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι ότι ο χώρος των Φιλίππων διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στον κατάλογο, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής, είναι ένας προστατευμένος χώρος στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις και διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2015 - 9:30:22 UTC