Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σταθάκης: Ανάγκη για θαρραλέα μέτρα σε αδειοδοτήσεις, πάταξη διαφθοράς, κρατικές προμήθειες
  • [02] Τι προβλέπει το ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • [03] Αυτοκτόνησε ο δράστης του τριπλού φονικού στο Ωραιόκαστρο
  • [04] Στο αυτόφωρο οι δύο γυναίκες, στο σπίτι των οποίων κρυβόταν η Αγγελική Σπυροπούλου
  • [05] Στον ανακριτή σήμερα ο Χρ. Τσάκαλος
  • [06] Συμφωνία Κιέβου - Μόσχας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία
  • [07] Γ. Βαρουφάκης: Φάκελος με έξι μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup
  • [08] Μπ. Ομπάμα: Σημάδι επιδείνωσης του κλίματος στη Ρωσία η δολοφονία του Νεμτσόφ
  • [09] Tηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο για την Ουκρανία
  • [10] H κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για φραγμένες αρτηρίες και έμφραγμα

  • [01] Γ. Σταθάκης: Ανάγκη για θαρραλέα μέτρα σε αδειοδοτήσεις, πάταξη διαφθοράς, κρατικές προμήθειες

    Την ανάγκη λήψης θαρραλέων μέτρων στους τομείς των αδειοδοτήσεων, της πάταξης της διαφθοράς και της ορθής διαχείρισης των κρατικών προμηθειών και τη σημασία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, επισήμανε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν θέματα της Ενιαίας Αγοράς.

    Στην παρέμβαση του ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της Ενιαίας Αγοράς για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση, παρότι όπως είπε «διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις που αποτρέπουν τη μεγιστοποίηση των οφελών της». Σημείωσε, επίσης, ότι «στο στάδιο που βρισκόμαστε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην οδηγηθεί η ΕΕ στην απορρύθμιση σημαντικών τομέων, όπως των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος, όπου αναπόφευκτα τα κράτη-μέλη λειτουργούν σε διαφορετικά ρυθμιστικά καθεστώτα».

    Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, «είναι σημαντικό να ομογενοποιήσουμε τις ρυθμίσεις, χρησιμοποιώντας ως βάση τις καλύτερες από τις πρακτικές που ακολουθούνται και να τις ενσωματώσουμε στο εθνικό δίκαιο». Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη λήψης θαρραλέων μέτρων στους τομείς των αδειοδοτήσεων, πάταξης της διαφθοράς, ορθής διαχείρισης των κρατικών προμηθειών και στη σημασία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, στοιχεία τα οποία ανέδειξε ως αναγκαίες πολιτικές για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς.

    [02] Τι προβλέπει το ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

    Επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, προβλέπει μεταξύ των άλλων νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο πρόκειται να καταθέσουν άμεσα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

    Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων, επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το ποσόν του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια. Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχιας, και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

    [03] Αυτοκτόνησε ο δράστης του τριπλού φονικού στο Ωραιόκαστρο

    Στο κελί του στις φυλακές Διαβατών έβαλε τέλος στη ζωή του ο κατηγορούμενος ως δράστης του τριπλού φονικού, που σημειώθηκε πριν από δύο μήνες, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με θύματα τον κουνιάδο του, τη σύζυγο του τελευταίου και τον ανήλικο γιο τους.Ο 55χρονος βρέθηκε χθες απαγχονισμένος, χρησιμοποιώντας ως βρόγχο ένα καλώδιο, ενώ -κατά πληροφορίες- κρατείτο μόνος.

    Ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών Λάμπρος Τσόγκας, ο οποίος μετέβη από νωρίς στις φυλακές Διαβατών για να ενημερωθεί γα το περιστατικό, παρήγγειλε ήδη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου.

    [04] Στο αυτόφωρο οι δύο γυναίκες, στο σπίτι των οποίων κρυβόταν η Αγγελική Σπυροπούλου

    Στο αυτόφωρο Πειραιά, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία οδηγήθηκαν οι δύο γυναίκες, στο σπίτι των οποίων, στα Περιστέρια Σαλαμίνας, κρυβόταν το τελευταίο διάστημα η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου την οποία αναζητούσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία για συνεργασία με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Η κατηγορία εναντίων των δύο γυναικών είναι πλημμεληματικού βαθμού.

    Στον ειδικό εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας αναμένεται να απολογηθεί, την Πέμπτη, η Αγγελική Σπυροπούλου. Απολογία στον εφέτη ανακριτή καλείται να δώσει σήμερα και ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην Οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Χρήστος Τσάκαλος, που βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού.

    [05] Στον ανακριτή σήμερα ο Χρ. Τσάκαλος

    Απολογία στον εφέτη ανακριτή, Ευτύχη Νικόπουλο, καλείται να δώσει σήμερα ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην Οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Χρήστος Τσάκαλος. Το κατηγορητήριο σε βάρος του νεαρού, περιλαμβάνει πράξεις που αφορούν το σχέδιο απόδρασης μελών των «Πυρήνων της Φωτιας», που αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού.

    [06] Συμφωνία Κιέβου - Μόσχας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία

    H Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να διασφαλιστεί η συνέχιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως τα τέλη του Μαρτίου, καθώς και να εξασφαλιστεί η διαμετακόμιση μέσω των αγωγών που περνούν από την ουκρανική επικράτεια του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η ουκρανική εταιρεία «Naftogaz δεσμεύεται να προπληρώσει στην Gazprom τον Μάρτιο το ποσό για την αγορά ποσοτήτων που θα διασφαλίσουν την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της χώρας. Η Gazprom εγγυάται τη μεταφορά της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα παραδίδει σε περιοχές που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών έως και 114 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στην Ουκρανία, στη βάση των προκαταβολών που έχει λάβει» διευκρινίζεται στη συμφωνία που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του αντιπροέδρου της Κομισιόν αρμόδιου για θέματα Ενεργειακής Ένωσης, Μάρος Σέφτσοβιτς.

    [07] Γ. Βαρουφάκης: Φάκελος με έξι μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

    Με έναν φάκελο με έξι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις, θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

    Σημειώνεται ότι, με αντικείμενο τις προτάσεις της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις, συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Οικονομικών το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)». Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

    Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης.

    Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση».

    Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης τής δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους.Είπε ότι «κόκκινες γραμμές» είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις.

    Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος».

    [08] Μπ. Ομπάμα: Σημάδι επιδείνωσης του κλίματος στη Ρωσία η δολοφονία του Νεμτσόφ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι η δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Μπορίς Νεμτσόφ, αποτελεί ένα σημάδι επιδείνωσης του κλίματος στη Ρωσία, όπου τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης έχουν γυρίσει χρόνια πίσω. Ένοπλοι επιτέθηκαν στον Νεμτσόφ το βράδυ της Παρασκευής, πυροβολώντας τον θανάσιμα.

    «Αυτό αποτελεί μια ένδειξη του κλίματος, τουλάχιστον στο εσωτερικό της Ρωσίας, στην οποία η κοινωνία πολιτών, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω του διαδικτύου, νιώθουν ολοένα και περισσότερο να απειλούνται και να τους επιβάλλονται περιορισμοί. Επίσης, συχνό είναι πλέον το φαινόμενο το κοινό να πληροφορείται μόνο μέσω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση μέσων μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει απευθύνει έκκληση στις ρωσικές αρχές για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Νέμτσοφ, ο οποίος θεωρείτο ένας από σημαντικότερους επικριτές του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η κηδεία του Μπορίς Νεμτσόφ θα τελεστεί σήμερα σε κοιμητήριο της Μόσχας.

    [09] Tηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο για την Ουκρανία

    Σημειώνεται «πρόοδος» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά αυτή πρέπει να «βελτιωθεί» περισσότερο, συμπέραναν το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, όπως ανέφερε η προεδρία της Γαλλίας σε ανακοίνωσή της.

    Κατά τη συνδιάλεξη αυτή «εξετάστηκε ο βαθμός της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τη 12η Φεβρουαρίου. Διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί»» περαιτέρω, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Γαλλίας.

    «Οι 4 ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να διαδραματίσει αμεσότερο ρόλο προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και (να υλοποιηθεί) η απόσυρση των βαρέων όπλων», αλλά και «να συντάσσει καθημερινά μία έκθεση για την εφαρμογή» της συμφωνίας του Μινσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

    [10] H κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για φραγμένες αρτηρίες και έμφραγμα

    Οι άνθρωποι που πίνουν τρεις έως πέντε καφέδες την ημέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να φράξουν οι αρτηρίες τους και να πάθουν έτσι έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα κορεατοαμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει την επιστημονική διαμάχη για το κατά πόσο ο καφές τελικά κάνει καλό στην καρδιά. Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καφέ, μια πρόσφατη μελέτη (μεταανάλυση 39 δημοσιευμένων ερευνών) φαινόταν να δείχνει το αντίθετο, ότι δηλαδή μετριάζεται ο κίνδυνος για την καρδιά, εφ? όσον δεν πίνει κανείς μεγάλες ποσότητες καφέ.

    Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) και αρτηριακής πίεσης.

    Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορεάτη Γιουσού Τσανγκ του Τμήματος Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του νοσοκομείου Κανγκμπούκ Σάμσουνγκ της Σεούλ και τον δρα Ελιζέο Γκουαλάρ τιου Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Heart», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 25.138 άτομα με μέση ηλικία 41 ετών, χωρίς ενδείξεις καρδιοπάθειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2015 - 7:30:22 UTC