Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ζ. Κωνσταντοπούλου με τον Γ. Ομήρου
  • [02] Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Στις 5 Μαρτίου η αναβληθείσα ΚΟ της ΝΔ - Στις 8 Μαρτίου η Πολιτική Επιτροπή
  • [04] Κατ' αντιπαράσταση ανάκριση των δύο κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Μ. Κουμανταρέα
  • [05] «Συγκρατημένη αισιοδοξία» εκφράζει το Βερολίνο για τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης

  • [01] Συνάντηση Ζ. Κωνσταντοπούλου με τον Γ. Ομήρου

    Τρεις κρίσιμες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το αμέσως προσεχές διάστημα η Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για τη συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, την επανασυγκρότηση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και τη δρομολόγηση έρευνας για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

    Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Βουλή περιέγραψε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων της κυπριακής δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου.

    Ως προς τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, η πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι στόχος είναι η επιτροπή που θα συγκροτηθεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αποκατάσταση μιας ακραίας αδικίας σε βάρος του ελληνικού λαού. Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη αναζήτησης της αλήθειας για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο, ποιοι και ποιες πολιτικές ευθύνονται για αυτό.

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισε ότι το Κυπριακό ζήτημα εξακολουθεί και παραμένει η μεγάλη πληγή του Ελληνισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση που η τουρκική αδιαλλαξία οξύνεται, το ίδιο και η τουρκική προκλητικότητα με τη θαλάσσια εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία γιατί είναι αδιανόητο να παραβιάζεται μια σύμβαση που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και υπάρχουν απλώς λεκτικές καταδίκες, ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος συμφώνησε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας που σχετίζεται και με τη λειτουργία των κοινοβουλίων όταν επιχειρείται από εξωθεσμικά κέντρα η εκβιαστική ψήφιση νομοσχεδίων στο όνομα των μνημονίων που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.

    [02] Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι γυρίζει τη χώρα πολλά βήματα πίσω, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ειδικότερα, με αφορμή το έγγραφο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της κυβέρνησης που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του «γιατί κάνουμε τόσα βήματα πίσω, γιατί ενώ ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή με πολύ πιο άνετους όρους, μένουμε επί μήνες στο παλιό μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε από τον Ιούλιο και μετά για ένα μνημόνιο 3».

    Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στην κυβέρνηση «τούμπα και υποχώρηση» σε σημείο τέτοιο, όπως είπε, «ώστε τώρα η τρόικα, οι θεσμοί σύμφωνα με το νέο όνομα, να αναγκάζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να γράψει με τα χέρια της το μνημόνιο». «Δεν το γράφουν αυτοί για να το στείλουν να δούμε αν συμφωνούμε» είπε για να προσθέσει ότι αντίθετα «υποβάλλουν στην πρόσθετη τιμωρία την ελληνική κυβέρνηση να το γράφει και στη συνέχεια να το διορθώνει και να το ξαναδιορθώνει μόνη της». Υποστήριξε δε ότι όσα αναφέρονται στο έγγραφο «δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, δηλαδή με προεκλογικά ψέματα και ψευδαισθήσεις».

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι επισκέφτηκε τον Κ. Παπούλια πρωτίστως για να τον ευχαριστήσει και να τον συγχαρεί για τη δεκαετή θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, που, όπως είπε, ήταν υποδειγματική.

    [03] Στις 5 Μαρτίου η αναβληθείσα ΚΟ της ΝΔ - Στις 8 Μαρτίου η Πολιτική Επιτροπή

    Στις 5 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που είχε αναβληθεί και στις 8 Μαρτίου θα συγκληθεί η Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος. Αντικείμενο των δύο συνεδριάσεων είναι οι μετεκλογικές εξελίξεις, ενώ αναμένεται να ανοίξει και η εσωτερική συζήτηση για τα αίτια της ήττας και την «επόμενη ημέρα».

    [04] Κατ' αντιπαράσταση ανάκριση των δύο κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Μ. Κουμανταρέα

    Κατ' αντιπαράσταση εξετάστηκαν από την 3η τακτική ανακρίτρια οι δύο Ρουμάνοι υπήκοοι, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η ανακρίτρια κάλεσε τους δύο προσωρινά κρατούμενους για τη δολοφονία του συγγραφέα σε εξέταση ενώπιος ενωπίω, καθώς στις απολογίες τους «έδειξαν» ο ένας τον άλλον ως δράστη του εγκλήματος.

    Την κατ' αντιπαράσταση εξέταση είχε ζητήσει από την ανάκριση ο 29χρονος Κοσμίν Γκαϊτάν, προκειμένου να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον 26χρονο συγκατηγορούμενό του Στεφάν Ματασαρενάου. Απολογούμενος ο 29χρονος έχει υποστηρίξει πως ο νεαρότερος ομοεθνής του ήταν εκείνος που του πρότεινε να πάνε στο σπίτι τού θύματος και ότι εκεί ο 26χρονος διαπληκτίστηκε έντονα με τον συγγραφέα και τον χτύπησε. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει πως ο ίδιος δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

    Από την πλευρά του, ο 26χρονος υποστηρίζει πως γνώριζε πολλά χρόνια και αγαπούσε τον 83χρονο συγγραφέα σαν πατέρα του, πως ήταν ευνοημένος από αυτόν και τη σύζυγό του και πως δεν θα μπορούσε ποτέ να του κάνει κακό.

    Σήμερα, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να επανέλαβαν στην ανακρίτρια της υπόθεσης τους ισχυρισμούς που ήδη προβάλλουν για όσα συνέβησαν τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του Μένη Κουμανταρέα στην Κυψέλη.

    [05] «Συγκρατημένη αισιοδοξία» εκφράζει το Βερολίνο για τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης

    Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς πιθανή επίλυση της «διένεξης» με την Ελλάδα, μετά την αποστολή των ελληνικών προτάσεων επί προγράμματος μεταρρυθμίσεων στους Ευρωπαίους εταίρους της Αθήνας.

    «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, έπειτα από την Παρασκευή και τη σημερινή ημέρα, ότι προχωρούμε βήμα-βήμα προς μία επίλυση της διένεξης» δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκαμπριέλ, επίσης υπουργός Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την Ευρώπη στο Βερολίνο.

    Εν τω μεταξύ, οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ ανακοίνωσε ότι η γερμανική Βουλή (Bundestag) θα αποφανθεί το πρωί της Παρασκευής επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα. Ο βουλευτής εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει «ευρεία έγκριση» παρά το γεγονός ότι στο στρατόπεδο της καγκελαρίου Αγγ. Μέρκελ υπάρχουν ορισμένες «επιφυλάξεις ως προς ενδεχόμενες επιπλέον πληρωμές προς την Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 February 2015 - 13:30:30 UTC