Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Α. Μέρκελ
  • [02] Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον νόμο πλαίσιο του 2012 για τα ΑΕΙ
  • [03] Ι. Δραγασάκης: Αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup
  • [04] ΔΝΤ: Τα προγράμματά μας είναι ευέλικτα
  • [05] Κυβερνητική πηγή: Στο Eurogroup θα φανεί ποιος θέλει λύση και ποιος όχι

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Α. Μέρκελ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με επίκεντρο την αντίδραση του Βερολίνου στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

    [02] Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον νόμο πλαίσιο του 2012 για τα ΑΕΙ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις της, έκρινε συνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογική διαδικασία ανάδειξη μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ, κ.λπ.).

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των ΑΕΙ, Πανεπιστημιακών, κ.λ.π.

    Ειδικότερα, το 2012 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ 19 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου, την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης, κ.λπ.

    Με τις προσφυγές τους εμμέσως προσέβαλαν και τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012 για τη λειτουργία κ.λπ. των Α.Ε.Ι.

    Τα Α.Ε.Ι., κ.λπ. υποστήριζαν, ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., ενώ παράλληλα καταργείται το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., λόγω της πρόβλεψης εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών.

    [03] Ι. Δραγασάκης: Αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup

    Την πεποίθησή του ότι στο αυριανό Eurogroup θα επιτευχθεί μία «αμοιβαίως επωφελής» συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    «Στην αντίθετη περίπτωση» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Ο ίδιος επεσήμανε ότι την ελληνική κυβέρνηση δεν τη φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Όπως είπε «έχουμε κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση και δεν έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση».

    Ο κ. Δραγασάκης προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναρτά τη στάση που θα κρατήσει εφεξής, από το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup» και διαβεβαίωσε ότι η ΤτΕ έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη ρευστότητα του συστήματος προσθέτοντας μάλιστα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

    «Είμαστε εδώ προκειμένου να αποφύγουμε ενδεχόμενο ατύχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο κ. Δραγασάκης εξήρε την στάση των καταθετών οι οποίοι όπως είπε «παρά τις απαράδεκτες και καταστροφολογικές αναφορές σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία». Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στη στάση αυτή των ΜΜΕ, «υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν την Ελλάδα να είναι γονατισμένη προκειμένου να επιβάλλουν τις θέσεις τους».

    [04] ΔΝΤ: Τα προγράμματά μας είναι ευέλικτα

    Το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην Ουάσιγκτον.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την πάγια τακτική για όλες τις χώρες που έχουν συμφωνήσει προγράμματα με το ΔΝΤ, αυτά προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.

    Ο κ. Ράις ανέφερε συγκεκριμένα:

    «Τα προγράμματά μας είναι ευέλικτα, εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

    Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα τόνισε ότι πρόκειται για «δυο προγράμματα».

    Από πλευράς του ΔΝΤ δεν υπάρχει θέμα επέκτασης του δικού του προγράμματος, όπως είπε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός και ότι επαφίεται στην ΕΕ και την Ελλάδα να αποφασίσουν «πώς να χειριστούν την πιθανή επέκταση».

    Ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες για «παράταση» του προγράμματος με τους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε προσεκτικά την ελληνική πρόταση», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ.

    [05] Κυβερνητική πηγή: Στο Eurogroup θα φανεί ποιος θέλει λύση και ποιος όχι

    Η ελληνική κυβέρνηση απαντώντας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τονίζει ότι κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup, ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

    Το αυριανό Eurogroup, προσθέτει ελληνική κυβερνητική πηγή, έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

    Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι, επισημαίνει η ίδια πηγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2015 - 17:30:24 UTC