Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον ναύαρχο των κινέζικων πλοίων που έχουν ελλιμενιστεί στον Πειραιά
  • [02] Κ. Καραγκούνης: Η κυβέρνηση ζήτησε επέκταση της «Κύριας Σύμβασης» που περιλαμβάνει και το μνημόνιο
  • [03] Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου σε στρατιωτικούς σχηματισμούς
  • [04] Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, δήλωσε από το Κίεβο ο Ν. Κοτζιάς
  • [05] Παραίτηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
  • [06] Standard and Poor's: Μικρές οι επιπτώσεις από ένα Grexit
  • [07] Ολιγοήμερη παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου προστασίας της α' κατοικίας
  • [08] Δεκατρείς νεκροί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού μετά την αποχώρηση από το Ντεμπάλτσεβε
  • [09] Ο Αριστοφάνης διεκδικεί... Baris (ειρήνη) και στο τουρκικό αναγνωστικό κοινό

  • [01] Ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον ναύαρχο των κινέζικων πλοίων που έχουν ελλιμενιστεί στον Πειραιά

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ναύαρχο Zhang Chuanshu και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Changbaishan» το οποίο έχει ελλιμενιστεί στον Πειραιά μαζί με ακόμη δύο πολεμικά πλοία του κινεζικού ναυτικού.

    Τους συνόδευε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδας Xiaoli Zou.

    Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε στους Κινέζους αξιωματούχους για την κινέζικη Πρωτοχρονιά, κάνοντας έναν παραλληλισμό της ανάπτυξης του κινεζικού ναυτικού με τη ναυτική δύναμη της αρχαίας Αθήνας.

    «Οι σχέσεις των χωρών μας είναι άριστες, αδελφικές μπορώ να πω, σε όλους τους τομείς. Σας ευχαριστούμε γιατί η μεγάλη Κίνα σκέφτεται να δημιουργήσει το λιμάνι του Πειραιά σαν το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών μας, αλλά και όλων των χωρών που συνεργάζονται μαζί μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξήρε το ρόλο της Κίνας στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις.

    [02] Κ. Καραγκούνης: Η κυβέρνηση ζήτησε επέκταση της «Κύριας Σύμβασης» που περιλαμβάνει και το μνημόνιο

    Την ελπίδα στο αυριανό Eurogroup να τερματιστεί η σύγχυση και η αβεβαιότητα και να υπάρξει συμφωνία, εκφράζει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

    Σε δήλωσή του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Καραγκούνης κατηγορεί την κυβέρνηση πως παίζει με τις λέξεις, καθώς τελικά διάλεξε τη διατύπωση που χρησιμοποιούσε και η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση της «Κύριας Σύμβασης» που ρητά περιλαμβάνει και το μνημόνιο.

    Ο κ. Καραγκούνης επισημαίνει, όμως, πως «στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, η σύγχυση και η αβεβαιότητα παραμένουν στο ακέραιο και πως αυτή βλάπτει και τη διαπραγματευτική μας θέση και την οικονομία».

    [03] Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου σε στρατιωτικούς σχηματισμούς

    Το Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου που δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας και εδρεύει πλέον στο στρατηγείο στο Κουτσόχερο εγκαινίασε, σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε παράλληλα, την 1η Στρατιά στην Λάρισα, το ΑΤΑ, την 110 ΠΜ και το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο.

    Όπως ανέφερε δε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, «η Λάρισα αποτελεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις ένα δεύτερο Πεντάγωνο, ένα δεύτερο Στρατηγείο και θα παραμείνει έτσι».

    Παράλληλα ανακοίνωσε την επαναδημιουργία μονάδας ΜΟΜΑ στην Λάρισα, μετά από εκείνες που θα δημιουργηθούν στο Λουτράκι και στην Μακεδονία και εκτίμησε ότι η πρώτη μονάδα ΜΟΜΑ θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    [04] Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, δήλωσε από το Κίεβο ο Ν. Κοτζιάς

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και να αναλάβει περίθαλψη ασθενών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του.

    Ο Έλληνας υπουργός προσέθεσε ότι η Αθήνα μπορεί επίσης να προσφέρει τεχνογνωσία σε θέματα Συντάγματος και κράτους δικαίου.

    Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι οι κυρώσεις πρέπει να βοηθούν την ειρήνη και τη διπλωματία, όχι να είναι «εργαλείο θυμού» στη διεθνή πολιτική, ενώ τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, όχι στρατιωτικές λύσεις.

    Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, τόνισε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας του και την προσφορά ανθρωπιστικής βοηθείας.

    [05] Παραίτηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων

    Την παραίτησή τους υπέβαλαν όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

    «Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τούς αντιμετώπισε απαξιωτικά, με τον υπουργό Παιδείας, όπως αναφέρουν, να χαρακτηρίζει το σύστημα των πειραματικών σχολείων «χιτλερικό» εξηγώντας ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

    Τα μέλη της ΔΕΠΠΣ αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα.

    [06] Standard and Poor's: Μικρές οι επιπτώσεις από ένα Grexit

    Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη οικονομικά για τα υπόλοιπα μέλη απ' ό,τι θα ήταν την προηγούμενη φορά που είχε υπάρξει η απειλή αυτή το 2012, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, διευκρινίζοντας πως αυτό οφείλεται στο ότι η αρχιτεκτονική διάσωσης που διαθέτει η ευρωζώνη είναι πλέον περισσότερο εύρωστη.

    Μετά το 2012, οι διαμορφωτές της πολιτικής έχουν εισαγάγει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος μπορεί να στηρίξει οικονομικά τα κράτη της ευρωζώνης που θα δεχθούν πίεση από την αγορά έπειτα από ένα "Grexit", ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης.

    Οι δεσμοί της Ελλάδας με τις χρηματαγορές έχουν μειωθεί επαρκώς ώστε να καθίσταται λιγότερο πιθανή μια περιορισμένη άμεση μετάδοση, αναφέρει στην έκθεση ο αναλυτής πιστώσεων της Standard and Poor's Μόριτς Κρέμερ.

    Το οικονομικό βάρος μιας εξόδου για τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης θα ήταν μέτριο και θα απορροφούνταν σε διάστημα δεκαετιών, δήλωσε ο Κρέμερ.

    [07] Ολιγοήμερη παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου προστασίας της α' κατοικίας

    Δεν θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

    Η παράταση της διαβούλευσης για μερικές μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, κρίθηκε απαραίτητη, ενώ σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προστασία θα αφορά την κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας στα επίπεδα των 400.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κλιμάκωση προς τα πάνω, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (πχ οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά).

    Πάντως σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας θα πρέπει να συνδυάζει αθροιστικά τρία κριτήρια: ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και ύψος καταθέσεων.

    [08] Δεκατρείς νεκροί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού μετά την αποχώρηση από το Ντεμπάλτσεβε

    Τουλάχιστον 90 στρατιωτικοί αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 82 αγνοούνται, μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του ουκρανικού στρατού. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως έχασαν τη ζωή τους 13 στρατιώτες και άλλοι 157 τραυματίστηκαν.

    Στο μεταξύ από τη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις εκκλήσεις του Κιέβου να σταλούν κυανόκρανοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία κι επέμεινε ότι η συμφωνία του Μινσκ πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

    Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς έκρινε ακόμη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ευθύνη για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ ανήκει στο Κίεβο.

    Επίσης από τη Μόσχα, έγινε γνωστό ότι η Gazprom, η ρωσική δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου, άρχισε να προμηθεύει απευθείας με φυσικό αέριο περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ ανέφερε ότι οι παραδόσεις μέσω των σταθμών άντλησης Προχορόβκα και Πλάτοβο ανέρχονται σε περίπου 12 δισεκ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Ωστόσο,οι ανατολικές περιοχές της χώρας δεν παίρνουν φυσικό αέριοδιότι το δίκτυο μεταφοράς έχει υποστεί βλάβες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Naftogaz.

    [09] Ο Αριστοφάνης διεκδικεί... Baris (ειρήνη) και στο τουρκικό αναγνωστικό κοινό

    "Savasa Hay?r" (Όχι στον πόλεμο), "Ateskes" (Ανακωχή), "Tatli hayat" (Γλυκιά ζωή) γράφουν τα... πανό, "bre moruklar" (βρε τρελόγεροι!) φέρεται να κραυγάζει -από το συννεφάκι της- η Λυσιστράτη και ο Πρόβουλος να την κοιτάζει με τα λιγοστά μαλλιά του σηκωμένα από την αγανάκτηση και το συννεφάκι του... άδειο ("δεν έχω λόγια...").

    Στα τουρκικά η ΕΙΡΗΝΗ γράφεται και "φωνάζεται" στα διεκδικητικά συνθήματα: "Baris", οι κωμωδίες "Komedyalar"οι "Ιππείς "Sipahiler", ε και η "Λυσιστράτη" - Lysistrata... κι ο Αριστοφάνης - Aristophanes.

    Ο Αριστοφάνης σε... τουρκόφωνα κόμικς

    Χρειάστηκε μόνο ένας μεταφραστής των κειμένων -αυτών, στα συννεφάκια- και η διάθεση των νέων ανθρώπων των σχετικά νεότευκτων ρωμαίικων εκδόσεων Istος (ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε προ τριετίας από μια παρέα νέων Ελλήνων - Τούρκων και Ρωμιών, με στόχο την έκδοση στα ελληνικά, και τουρκικά αντίστοιχα, έργων της ελληνικής αλλά και τουρκικής γραμματείας).

    Το βασικό υλικό προϋπήρχε. Από τη δεκαετία του '80. Οι έντεκα του "Αριστοφάνους κωμωδίες σε κόμικς" έκαναν ρεκόρ πωλήσεων στην Ελλάδα, με 750.000 αντίτυπα. Το κόμικς ήταν μόδα της εποχής. Εισαγόμενη, όπως όλα, εκείνη και τη σημερινή εποχή. Ο συγγραφέας - εκπαιδευτικός Τάσος Αποστολίδης, όμως, και ο γελοιογράφος - σκιτσογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης πήραν την εισαγόμενη μόδα του κόμικς, την ελληνοποίησαν, έγιναν οι πρωτοπόροι του είδους (δεν έκαναν σκίτσα και κείμενα για τη Μαφάλντα, τον Λούκι Λουκ, τον Αστερίξ, αλλά έκαναν σκίτσα και κείμενα και μέσω αυτών αφηγήθηκαν τις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη).

    Και τα έντεκα βιβλία μεταγράφηκαν και κυκλοφόρησαν και στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά. Ε, τώρα ήρθε και η ώρα των... τουρκικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2015 - 15:30:28 UTC