Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία»
  • [02] Με τους αγορητές των κομμάτων άνοιξε η δεύτερη μέρα συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
  • [03] Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη να «περιορίσουν τις ρητορείες»
  • [04] Συνεχίζονται οι επαφές Ι. Δραγασάκη με στελέχη τραπεζών
  • [05] Η Οτάβα ζητεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα του ελληνικού χρέους
  • [06] Η Βρετανία ανησυχεί από ένα ενδεχόμενο Grexit
  • [07] Αμετακίνητο στις θέσεις του δηλώνει το Βερολίνο
  • [08] «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη»
  • [09] Ξεκαθάρισμα λογαριασμών συμμοριών με ναρκωτικά, το περιστατικό στη Μασσαλία

  • [01] «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία»

    Για το σχέδιο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της «για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου» ενημέρωσε τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο συναντήθηκε στη Βιέννη.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

    Τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους και σημείωσε: «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

    Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Φάιμαν ότι «όσοι επενδύουν σε αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, θα πέσουν έξω» ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «παίζουν με τη φωτιά και με τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

    [02] Με τους αγορητές των κομμάτων άνοιξε η δεύτερη μέρα συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

    Mε τους αγορητές των κομμάτων ξεκίνησε από τις 11 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, η δεύτερη ημέρα της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες ανέγνωσε χθες βράδι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε η λέξη υποταγή ούτε και η λέξη μπλόφα». «Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε, αλλά ο σεβασμός δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε.

    Από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «συντονίσει το ρολόι της με την πραγματικότητα» κατηγορώντας την ότι «επιμένει στην προεκλογική θολούρα». Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να δώσουμε τη στήριξή μας στο άγνωστο και το θολό που εκφράζει η συγκυβέρνηση μιας ιδεοληπτικής αριστεράς και μιας ανερμάτιστης υπερδεξιάς».

    Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει κυβιστήσεις και υποστήριξε ότι μετεκλογικά «δεν ειπώθηκε ούτε μία λέξη για κούρεμα του χρέους ούτε ειπώθηκε κάτι για κατάργηση του μνημονίου».

    «Ευχολόγια» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία υποστήριξε ότι τίποτα για την οικονομία δεν ακούστηκε πέρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ έκανε λόγο για «ταύτιση των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

    Τη στήριξη αλλά και την ανοχή στη νέα κυβέρνηση αρνήθηκε και το ΚΚΕ καθώς, όπως υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος «θα αποτελούσε προσβολή για την ιστορία του ΚΚΕ». Ταυτόχρονα, επέκρινε τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών περί «λιτού βίου» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση απαιτεί να χαμηλώσει ο πήχης, ενώ κάλεσε τον λαό να μη βάλει πλάτη σε αυτή την πολιτική».

    Από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κάλεσε την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «υποσχέθηκε πολλά» να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον για το καλό του τόπου. Ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το κόμμα του, παρά τα λάθη του, παρέδωσε τη χώρα όρθια και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη προγράμματος, σχεδίου και μεθόδου ενόψει διαπραγματεύσεων.

    Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδι ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις τοποθετήσεις των νέων υπουργών, οι οποίοι αναμένεται να εξειδικεύσουν το πρόγραμμά τους και να παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα, μετά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    [03] Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη να «περιορίσουν τις ρητορείες»

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη να «περιορίσουν τις ρητορείες» στις ζωηρές συζητήσεις που διεξάγονται σχετικά με τις ελπίδες της Αθήνας για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

    «Πιστεύω πως η ένταση πρέπει να μειωθεί λίγο στη συζήτηση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού προς το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε συνέντευξή του που μαγνητοσκοπήθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ.

    «Όλοι πρέπει να περιορίσουν λίγο τις ρητορείες» δήλωσε ο Λιού στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα.

    «Είναι ανάγκη να υπάρξει μια συζήτηση όπου η Ελλάδα και όλα τα μέρη με τα οποία εμπλέκεται να αναζητήσουν μια πρακτική, πραγματιστική οδό προς τα εμπρός».

    [04] Συνεχίζονται οι επαφές Ι. Δραγασάκη με στελέχη τραπεζών

    Άτυπη συνάντηση με ανώτερα στελέχη ελληνικών τραπεζών είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων όπως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της διαφάνειας, η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

    Στη διάρκεια της συνάντησης τα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισήμαναν πως η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ομαλή ενώ και η ρευστότητα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τα στελέχη των τραπεζών για το περιεχόμενο των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης.

    [05] Η Οτάβα ζητεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα του ελληνικού χρέους

    Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζο Όλιβερ ζήτησε σήμερα να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας στο Ρόιτερς πως ενώ η Αθήνα δεν πρέπει να αποκηρύξει συνολικά το χρέος της, οι πιστωτές της πρέπει κι αυτοί να εργασθούν μαζί της για να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση.

    «Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Είναι σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει μερικές αλλαγές και πιστεύω πως μια συνολική απόρριψη του χρέους τους δεν είναι στο τραπέζι. Όμως άλλες χώρες, πιστωτές θα πρέπει να εργασθούν με την Ελλάδα για να φθάσουν σε μια συμβιβαστική λύση» δήλωσε ο Όλιβερ καθώς προετοιμαζόταν για τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών.

    «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που να θέλει την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση» πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός.

    [06] Η Βρετανία ανησυχεί από ένα ενδεχόμενο Grexit

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε σήμερα συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας για να καταστρώσουν σχέδια για την περίπτωση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η Βρετανία ενισχύει το σχεδιασμό της για κάθε ενδεχόμενο και ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη αυξάνει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.

    «Ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας» δήλωσε η πηγή.

    «Δεν λέμε πως υπάρχει κάποιος που σκέπτεται ότι αυτό θα συμβεί, αλλά είναι σωστό να εξετάσουν τους κινδύνους από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματική αστάθεια» πρόσθεσε.

    [07] Αμετακίνητο στις θέσεις του δηλώνει το Βερολίνο

    Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα απέτυχε.

    Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».

    «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ. Σταθερή παραμένει η θέση του Βερολίνου και σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

    Κληθείς να σχολιάσει την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Στράιτερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο θέμα.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι ως τώρα, από την ελληνική πλευρά υπάρχουν κυρίως διατυπώσεις σκέψεων, ενώ ανέφερε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν κυρίως το εσωτερικό.

    [08] «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο χθες στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

    Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων της ΕΕ με τις ελληνικές Αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

    Ο Μ. Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και εργάζεται εποικοδομητικά με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».

    Εξάλλου, αναφορικά με την επίσκεψη Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις.

    Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές χθες στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

    [09] Ξεκαθάρισμα λογαριασμών συμμοριών με ναρκωτικά, το περιστατικό στη Μασσαλία

    Αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη νωρίτερα σήμερα στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, όπου κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ «πυροβόλησαν στον αέρα» και από τα πυρά τραυματίστηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας, ενώ στην πόλη αναμένεται ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

    Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Figaro, ο διευθυντής της αστυνομίας της Μασσαλίας Πιέρ-Μαρί Μπουρνικέλ φέρεται να τραυματίστηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε στη συνοικία Λα Καστελάν στη βόρεια Μασσαλία.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται μάλλον για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών και η υπόθεση συνδέεται με τα ναρκωτικά.

    Ο διευθυντής της αστυνομίας της πόλης έσπευσε στο σημείο μετά τους πρώτους πυροβολισμούς και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε φέρεται να δέχθηκε πυρά από αγνώστους.

    Η αντιδήμαρχος της πόλης Καρολίν Ποζμεντιέ δήλωσε ότι εκκενώθηκε ένα σχολείο και πρόσθεσε: «Αυτή η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας».

    Το περιστατικό σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία αναμένεται η επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς ο οποίος είναι προγραμματισμένο να κάνει ειδική μνεία στη μείωση της εγκληματικότητας στη Μασσαλία.

    Η περιοχή Καστελάν, όπου μεγάλωσε ο ποδοσφαιριστής Ζιντεντίν Ζιντάν, είναι μια από τις πιο φτωχές της πόλης. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια μετά το περιστατικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2015 - 13:30:26 UTC