Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη
  • [02] Συμφωνία - γέφυρα επί ενός τετραετούς σχεδίου, συζήτησε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ
  • [03] Ο Δημ. Τσιόδρας εκπρόσωπος Τύπου στο «Ποτάμι»
  • [04] Δ. Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί την ύπαρξη προγράμματος σε συμφωνία με τους δανειστές
  • [05] Oι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω συζητήσεις, αλλά όχι μέσω των ΜΜΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
  • [06] Παραπομπή σε δίκη 70 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από το Συμβούλιο Εφετών
  • [07] Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες στην Ήπειρο
  • [08] Έρευνες για τα αίτια της έκρηξης στην Αμφιλοχία - Δεκαεπτά οι τραυματίες
  • [09] Η σημερινή κατάσταση της ακτοπλοϊας εξετάστηκε στη συνάντηση Θ. Δρίτσα- ΣΕΕΝ
  • [10] Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος
  • [11] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά
  • [12] Βερολίνο: Προϋπόθεση για την στήριξη της Ελλάδας, να βρίσκεται σε πρόγραμμα
  • [13] Η ΕΕ ζήτησε άμεση εκεχειρία στην Αν. Ουκρανία, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων
  • [14] Νέα σφαγή από τη Μπόκο Χαράμ, στο Καμερούν

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη

    Μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο Παρίσι, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη Γαλλία «παράγοντα σταθερότητας στην ΕΕ» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη και πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν. Τόνισε επίσης ότι στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, «είμαστε» είπε «όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να εργαστούμε για το κοινό μας μέλλον». Επισήμανε ότι «ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε ώθηση ώστε να ξεπεράσει την κρίση η Ευρώπη».

    Ο Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις του τόνισε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και επιλογή δεν είναι πλέον ανεκτή, επισήμανε δε, ότι υπάρχουν δεσμεύσεις και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης και δήλωσε ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα.

    Διαβάστε επίσης:Συμφωνία - γέφυρα επί ενός τετραετούς σχεδίου, συζήτησε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ

    [02] Συμφωνία - γέφυρα επί ενός τετραετούς σχεδίου, συζήτησε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ

    Συμφωνία επί ενός σχεδίου για την περίοδο 2015-2018 πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη σημερινή συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018».

    Αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει: - Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι, όπως την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. - Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ, που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο, στήνουν μία παγίδα ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα. Χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Ανέφερε, ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα». Από πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει η διαβεβαίωσε ότι «ενδεικτικό των συνομιλιών είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην ?τρόικα?, η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής». Υπ? αυτό το πρίσμα, «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου με την ψήφο του άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και επίσης επιβεβαιώνουν ότι έχει μία κυβέρνηση η οποία θα σεβαστεί την εντολή που της έδωσε».

    [03] Ο Δημ. Τσιόδρας εκπρόσωπος Τύπου στο «Ποτάμι»

    Τη θέση του εκπροσώπου Τύπου για «Το Ποτάμι» αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

    Ο κ. Τσιόδρας ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής του πολιτικού τμήματος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τα δε τελευταία τρία χρόνια εργάστηκε ως πολιτικός σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αρθρογραφούσε στην «Καθημερινή». Στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος στο υπόλοιπο Αττικής με το Ποτάμι, αλλά δεν εξελέγη.

    [04] Δ. Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί την ύπαρξη προγράμματος σε συμφωνία με τους δανειστές

    «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΚΚΕ, στηριζόμενη στη δουλειά όλου του κόμματος και αισθανόμενη το βάρος της ευθύνης τής ανταπόκρισης στο βασικό καθήκον ισχυροποίησης της εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα κι έξω από την Βουλή, θα συμβάλει στο να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, την ΕΕ, τις συμφωνίες και τους ελέγχους της σε επιμέρους κράτη, θα αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη δύναμη που έδωσε ο λαός στο ΚΚΕ στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και θα διεκδικήσει την απόσπαση των όποιων δυνατών κατακτήσεων για τα λαϊκά στρώματα και άμεσων μέτρων ανακούφισής τους», ανάφερε ο γγ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Αθήνας, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

    Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ο πραγματικός αντίπαλος «τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο» δεν έφυγε με την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑνΕλ, αλλά «είναι εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος να αξιοποιήσει την κυβερνητική εναλλαγή, για νέα προνόμια, για μια καπιταλιστική ανάκαμψη».

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί την ύπαρξη προγράμματος, την επόμενη μέρα σε συμφωνία με τους δανειστές, το οποίο θα περιέχει αντιλαϊκούς όρους, και χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα, που δεν αλλάζει την «ζοφερή για τον λαό πραγματικότητα», την ονομασία του προγράμματος και το αν τον έλεγχο θα τον ασκούν οι «υπάλληλοι» ή τα «αφεντικά».

    [05] Oι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω συζητήσεις, αλλά όχι μέσω των ΜΜΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

    Στη συνέχιση των συνομιλιών συμφώνησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμοδίου για θέματα Ενεργειακής Ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Μ. Σέφκοβιτς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα την ενέργεια στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε τη σημερινή τακτική συνεδρίαση των Ευρωπαίων επιτρόπων. Ο Σλοβάκος επίτροπος απάντησε ότι στο Κολέγιο των Επιτρόπων δεν συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, διότι την ίδια στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τόνισε, όμως, ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους, αλλά όχι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ). Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι η συνάντηση του Ζ. Κ.Γιούνκερ με τον Αλ. Τσίπρα διήρκησε μία ώρα και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφεραν, ο κ. Γιούνκερ άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και στη συνέχεια οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους, μακριά από τα ΜΜΕ. Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα, με στόχο να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα ως τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Τέλος, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup πριν τις 12 Φεβρουαρίου, «εφόσον υπάρξουν τα απαραίτητα συστατικά», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά.

    [06] Παραπομπή σε δίκη 70 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από το Συμβούλιο Εφετών

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 70 κατηγορούμενοι για εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας και η κοινοβουλευτική ομάδα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά και στελέχη και μέλη του κόμματος.

    Οι εφέτες του Συμβουλίου, μετά από αρκετές συνεδριάσεις και με πλειοψηφία 2 προς 1, διατάσσουν με το βούλευμα τους (215/2015) την παραπομπή των 70 από τους συνολικά 83 κατηγορούμενους στη μεγάλη υπόθεση του κόμματος της Χρυσής Αυγής, που καλείται να λογοδοτήσει για σωρεία αδικημάτων που αφορούν την ευρύτερη δράση εγκληματικής οργάνωσης με ενέργειες σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

    Το Συμβούλιο Εφετών φέρεται να απασχολήθηκε έντονα με το βασικό αδίκημα, που αφορά την εγκληματική οργάνωση, το οποίο αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθέντες σε δίκη, καθώς ένα μέλος του διαφώνησε για το κατά πόσο στοιχειοθετείται η κατηγορία αν δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από την δράση της οργάνωσης. Ο εφέτης, επικαλούμενος τη σύμβαση του Παλέρμο, που ορίζει ότι για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος των μελών της, είχε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν για την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας Οι άλλοι δύο Εφέτες ωστόσο απέρριψαν το νομικό προβληματισμό του συναδέλφου τους.

    [07] Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες στην Ήπειρο

    Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην Ήπειρο. Από τους ελέγχους των συνεργείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκύπτει ότι στον νομό Άρτας έχουν υποστεί ζημιές 329 κτίρια, από τα οποία 229 είναι κατοικίες και στον νομό Ιωαννίνων 43 κτίρια, εκ των οποίων τα 16 είναι κατοικίες.

    Για την ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών, ενισχύονται τα κλιμάκια μηχανικών και άλλων ειδικών υπαλλήλων για τη διενέργεια αυτοψιών, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες οριοθέτησης των περιοχών που έχουν πληγεί, που είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης έδωσε εντολή να συγκροτηθούν δύο κλιμάκια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, πλαισιωμένα και από στελέχη των διευθύνσεων Κτιριακών Υποδομών και Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου, για να ασχοληθούν, αντίστοιχα, με δύο θέματα που προέκυψαν κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, τα οποία είναι η πτώση της σκεπής του κτιρίου Γυμνασίου και Λυκείου στην Μελίκη Ημαθίας και η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή Κοζάνης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, εξαιτίας της πλημμύρας του οδοστρώματος, πρόβλημα που έχει αποκατασταθεί.

    [08] Έρευνες για τα αίτια της έκρηξης στην Αμφιλοχία - Δεκαεπτά οι τραυματίες

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αμφιλοχίας, για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη φιάλης υγραερίου σε καφενείο στην κοινότητα Λουτρό, που είχε σαν αποτελέσμα να τραυματιστούν συνολικά 17 άτομα. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ερευνούν τον εσωτερικό χώρο του καφενείου, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, όπως επίσης και δύο φιάλες υγραερίου. Παράλληλα, αναμένεται να λάβουν καταθέσεις τόσο από τραυματίες όσο και από άλλους θαμώνες, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Όσον αφορά τους τραυματίες δέκα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αγρινίου δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μάλιστα, μία εκ των τραυματιών είναι η 44χρονη ιδιοκτήτρια του καφενείου. Άλλοι τέσσερεις τραυματίες, ένας εκ των οποίων σοβαρά, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Άρτας, ενώ τρεις ελαφρά τραυματίες διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας. όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, έξι από τους τραυματίες αναμένεται να διακομισθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας.

    [09] Η σημερινή κατάσταση της ακτοπλοϊας εξετάστηκε στη συνάντηση Θ. Δρίτσα- ΣΕΕΝ

    Υπέρ του διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν τους ακτοπλόους, με αποφυγή αιφνιδιασμών για οποιαδήποτε αλλαγή στον κλάδο, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Εκπρόσωποι των ακτοπλόων, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, τόνισαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών έγινε ανασκόπηση για τη σημερινή κατάσταση της ακτοπλοΐας. Επίσης, στη συνάντησή τους με τον υπουργό, οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο ακτοπλοϊκός κλάδος εξυπηρετεί καλά αυτήν τη στιγμή την ανάπτυξη των νησιών και τη στήριξη του τουρισμού, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν τις εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Τις προσεχείς ημέρες ο κ. Δρίτσας αναμένεται να έχει συνάντηση και με εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    [10] Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει συζητήσει με την Ελλάδα σχετικά με μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους της προς το Ταμείο. «Υπάρχει ένα συμπεφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις (ελληνικές) Αρχές σχετικά με μια αλλαγή του πλαισίου αυτού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σημείωσε ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».

    [11] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά

    Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αύριο θα υποδεχτεί τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

    Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ανυπομονεί να μάθει πώς βλέπουν οι Έλληνες τον δρόμο τους στο εξής, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι την θεωρεί τώρα ισχυρότερη και δεν περιμένει κάποιο πραγματικό σοκ μέσω εκλογών, όπως στην Ελλάδα, ή και αλλού.

    Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ακόμη «μεγάλη ανοησία» την «απειλή» μιας «γερμανικής Ευρώπης» και τόνισε ότι η Γερμανία είναι τόσο ισχυρή διότι είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη στη δημοσιονομική της πολιτική. Τάχθηκε δε και πάλι κατά της δημιουργίας ανάπτυξης μέσω ελλειμμάτων και χρεών.

    [12] Βερολίνο: Προϋπόθεση για την στήριξη της Ελλάδας, να βρίσκεται σε πρόγραμμα

    Η θέση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το Βερολίνο αναμένει το ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο. Διευκρίνισε δε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

    Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή και τόνισε ότι προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αρνητικός εμφανίστηκε και σε ό,τι αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διοργάνωση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα των συναντήσεων των Γερμανών αξιωματούχων με τους Έλληνες ομολόγους τους, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ποτέ δεν έκρινε τους συνομιλητές της από το εάν φορούν γραβάτα, δερμάτινο μπουφάν, κλασικό σακάκι» και πρόσθεσε: «Δεν έχει σημασία για μας. Αυτό που περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να μας παρουσιάσει την οικονομική και δημοσιονομική της στρατηγική». Ενόψει της αυριανής συνάντησης του Β. Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας για τους επισκέπτες του υπουργείου.

    Διαβάστε επίσης: «Ανυπομονεί» να συναντήσει τον Αλ. Τσίπρα η Αγγ. Μέρκελ , Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδαπρέπει να κάνει ακόμη πολλά

    [13] Η ΕΕ ζήτησε άμεση εκεχειρία στην Αν. Ουκρανία, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία «αμέσως», ώστε να μπορέσουν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις οι άμαχοι.

    «Οι άμαχοι θα πρέπει να μπορούν να φύγουν από την περιοχή των συγκρούσεων με ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας «μια προσωρινή, τοπική εκεχειρία (διάρκειας) τουλάχιστον τριών ημερών, που θα τεθεί αμέσως σε ισχύ» γύρω από την πόλη Ντεμπάλτσεβε, όπου οι μάχες είναι ιδιαίτερα σφοδρές.

    Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες προσπαθούν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στην Ντεμπάλτσεβε, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντονέτσκ. Ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε από 25.000 κατοίκους σε 7.000 σε διάστημα μερικών ημερών, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

    [14] Νέα σφαγή από τη Μπόκο Χαράμ, στο Καμερούν

    Οι Νιγηριανοί τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν δεκάδες αμάχους, αποκεφαλίζοντας ορισμένους από αυτούς και πυρπόλησαν το μεγάλο τέμενος της πόλης Φοτοκόλ του Καμερούν νωρίς σήμερα το πρωί, σε μια μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν, η οποία αποκρούσθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Καμερούν και του Τσαντ, όπως ανέφεραν κάτοικοι και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η επίθεση αυτή σημειώθηκε γύρω στις 5 το πρωί, τοπική ώρα, όταν δεκάδες ισλαμιστές που έφτασαν στο Φοτοκόλ από το Γκαμπόρου και από διάφορα χωριά της Νιγηρίας μπήκαν σε σπίτια και τζαμιά σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Οι Καμερουνέζοι στρατιώτες, σε συνεργασία με ένοπλες δυνάμεις από το Τσαντ που έσπευσαν στην περιοχή από τη Νιγηρία όπου βρίσκονταν, κατάφεραν να τους απωθήσουν μετά από σφοδρές μάχες.

    "Οι επιζώντες (ισλαμιστές) αποχώρησαν από την πόλη", σημείωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 2015 - 15:30:25 UTC