Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Αυτό που χρειάζεται είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ
  • [02] «Καμία έκπτωση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
  • [03] Μέρκελ και Σόιμπλε αποκλείουν το ενδεχόμενο διαγραφής ελληνικού χρέους
  • [04] Πιέρ Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε να υπάρξει ρήξη
  • [05] Στο Κακουργιοδικείο παραπέμφθηκαν πέντε πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου
  • [06] Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν διυλιστήριο στο βόρειο Ιράκ - Δεκαπέντε εργαζόμενοι αγνοούνται
  • [07] Συγκρούσεις σε διαδήλωση στο Αφγανιστάν εναντίον της Charlie Hebdo
  • [08] Διακοπή της οικονομική βοήθειας προς την Ελλάδα, ζητούν στελέχη του CDU/CSU
  • [09] Τουρκοκύπρια και Ελληνοκύπριος, νικητές του Βραβείου «Ευρωπαίος Πολίτης 2014»
  • [10] Σε εξέλιξη η τέταρτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Ιταλίας

  • [01] ΚΚΕ: Αυτό που χρειάζεται είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ

    «Η οριστική απαλλαγή του λαού από κάθε λογής μνημόνια, επιτηρητές και αντιλαϊκά μέτρα, δεν μπορεί να υπάρξει με παραλλαγές των λεγόμενων προγραμμάτων στήριξης ή με αντικατάσταση της τρόικας από άλλους μηχανισμούς εποπτείας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης. «Αυτό που χρειάζεται είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει» καταλήγει.

    [02] «Καμία έκπτωση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

    «Θα επιμείνουμε στη διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα πετύχει «και ότι γι΄αυτό χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό και λαϊκό μέτωπο».

    «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται για εκπτώσεις και ακύρωση, θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους» τονίζει και αποκαλύπτει ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει, θα αφορά την «ακύρωση του τεμαχισμού και της πώλησης της "μικρής" ΔΕΗ, μαζί με την ακύρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ».

    «Δήλωσα ότι θα ακυρωθεί ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε "μεγάλη" και "μικρή" και η πώληση της τελευταίας. Δήλωσα ότι θα σταματήσει καθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Υπογράμμισα ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό πλειοψηφική δημόσια ιδιοκτησία και ως δημόσια επιχείρηση θα ανασυγκροτηθεί και λειτουργήσει με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια» επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης.

    Υπογραμμίζει ότι «το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστο με μια κυβέρνηση, στην οποία πρωταγωνιστεί η Αριστερά» και επαναλαμβάνει: «Τρόικα και μνημόνια τέλος για την Ελλάδα. Τέλος, σταδιακά, και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Με το "καλημέρα" η κυβέρνηση μπήκε σε μια ισχυρή αντιμνημονιακή προοδευτική τροχιά, η οποία θα ολοκληρωθεί όσες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και αν χρειαστούν με τα εγχώρια και ευρωπαϊκά κατεστμηένα και τους πιο επιθετικούς κύκλους του χρηματιστικού κεφαλαίου».

    [03] Μέρκελ και Σόιμπλε αποκλείουν το ενδεχόμενο διαγραφής ελληνικού χρέους

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψαν για άλλη μια φορά σήμερα το ενδεχόμενο της διαγραφής ενός μέρους του χρέους, ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ, της Ελλάδας. «Υπήρχε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών» είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt. «Δεν βλέπω μια νέα περικοπή» πρόσθεσε. Ταυτόσημες δηλώσεις έκανε η Μέρκελ και σε άλλη συνέντευξή της, στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στην Die Welt: «Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα ξεκινούσα συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους».

    [04] Πιέρ Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε να υπάρξει ρήξη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί «λύση και όχι ρήξη» με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στην εφημερίδα «Αγορά». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Μοσκοβισί και επαναλαμβάνει ότι «με σεβασμό των δεσμεύσεων και οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν μια λύση».

    «Δεν θέλουμε να υπάρξει ρήξη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε μια νέα συνεργασία» τονίζει ο Γάλλος Επίτροπος της ΕΕ , απορρίπτοντας τη λογική αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

    [05] Στο Κακουργιοδικείο παραπέμφθηκαν πέντε πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου

    Πέντε πρώην ηγετικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και η Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο παραπέμφθηκαν να δικαστούν, στις 29 Φεβρουαρίου, στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο για την υπόθεση της κατάρρευσης της Τράπεζας το 2013. Εκτός από την Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, Γιάννης Πεχλιβανίδης.

    Το κατηγορητήριο αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται όπως ζητήσουν διαφοροποίηση των όρων εξασφάλισης της παρουσίας των πελατών τους κάτι που θα εξεταστεί από το Κακουργιοδικείο.

    [06] Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν διυλιστήριο στο βόρειο Ιράκ - Δεκαπέντε εργαζόμενοι αγνοούνται

    Oι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν ένα μικρό διυλιστήριο αργού πετρελαίου κοντά στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ στο οποίο εργάζονταν 15 άνθρωποι, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων. Δύο αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας North Oil Co επιβεβαίωσαν ότι οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πετρελαϊκή μονάδα στο Καμπάζ και γνωστοποίησαν ότι οι 15 εργαζόμενοι της μονάδας αγνοούνται καθώς η εταιρεία δε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

    «Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από έναν από τους εργάτες που υποστήριζε ότι δεκάδες μαχητές του Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) είχαν περικυκλώσει το διυλιστήριο και καλούσαν τους εργάτες να εγκαταλείψουν το χώρο. Χάσαμε κάθε επαφή μαζί τους και τώρα οι εργάτες ενδέχεται να έχουν απαχθεί» δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας μηχανικός από την εταιρεία North Oil Co.

    [07] Συγκρούσεις σε διαδήλωση στο Αφγανιστάν εναντίον της Charlie Hebdo

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ξέσπασαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στην Καμπούλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία ωστόσο ανέφερε από την πλευρά της ότι δεν υπάρχουν νεκροί αλλά μόνο τραυματίες στα επεισόδια. Περίπου 500 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στις ανατολικές συνοικίες της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στη Γαλλία» και «Θάνατος στους άπιστους».

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι ταραχές ξέσπασαν όταν το πλήθος επιτέθηκε εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας με φλεγόμενα λάστιχα, πέτρες, ενώ έπειτα άνοιξε πυρ εναντίον τους. Ένας άνδρας που αποκάλυψε μόνο το μικρό του όνομα, Μόστακ, είπε ότι ένας διαδηλωτής «πυροβολήθηκε στο κεφάλι». «Είδα και άλλο ένα πτώμα μέσα σε ένα όχημα» προσέθεσε ο ίδιος. Ο αστυνομικός διευθυντής της Καμπούλ Άμπντουλ Ραχμάν Ραχίμι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «υπήρξαν ορισμένοι ανεύθυνοι ένοπλοι μεταξύ των διαδηλωτών που άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν».

    [08] Διακοπή της οικονομική βοήθειας προς την Ελλάδα, ζητούν στελέχη του CDU/CSU

    «Πρόκληση αναμέτρησης» προς την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Ανγκέλικα Νίμπλερ, ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Μπαράις εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερέβη την «κόκκινη» γραμμή.

    «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα» δηλώνει η κυρία Νίμπλερ, ενώ ο κ. Μπαράις επισημαίνει: «Αυτό δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς συνέπειες. Τώρα πρέπει να εξεταστεί γρήγορα πώς μπορούν να σταματήσουν προς το παρόν περαιτέρω μέτρα βοήθειας και εγγυήσεις».

    [09] Τουρκοκύπρια και Ελληνοκύπριος, νικητές του Βραβείου «Ευρωπαίος Πολίτης 2014»

    Η ανάγκη να γίνει πράξη από όλους η ειρηνική συμβίωση, η αλληλοκατανόηση, αλλά και η ενεργός δράση για την προώθηση της προσέγγισης των δυο κοινοτήτων της Κύπρου αναδείχθηκε στην τελετή απονομής του Βραβείου «Ευρωπαίος Πολίτης 2014» στην Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Σεβγκιούλ Ουλουτάγκ και στον Ελληνοκύπριο ποιητή Μιχάλη Χριστοφίδη. Οι δυο Κύπριοι νικητές του Βραβείου προτάθηκαν από τους ευρωβουλευτές, Τάκη Χατζηγεωργίου (GUE) και Νεοκλή Συλικιώτη (GUE) και επιλέγηκαν από την Επιτροπή, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς. Οι δυο Κύπριοι νικητές έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τους νικητές από όλες τις χώρες- μέλη της Ένωσης.

    Η Σεβγκιούλ Ουλουτάγκ με τη διερευνητική δημοσιογραφία της έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του θέματος των αγνουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στην παροχή πληροφοριών στην Επιτροπή, που διεξάγει εκταφές, ταυτοποιήσεις και παραδόσεις λειψάνων αγνουμένων στους οικείους τους. Ο ποητής Μιχάλης Χριστοφίδης προωθεί με το έργο του την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    [10] Σε εξέλιξη η τέταρτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Ιταλίας

    Το εκλεκτορικό σώμα της Ιταλίας ξεκίνησε το πρωί σήμερα την τέταρτη, αποφασιστικής σημασίας, ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, από την οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί νικητής ο δικαστής Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο πρότεινε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Η ψηφοφορία άρχισε στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) και δεδομένου θα πρέπει να καταμετρηθούν οι ψήφοι των 1.009 βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών αξιωματούχων που μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα, το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα γίνει γνωστό γύρω στις 14.00.

    Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες απαιτείτο ψηφοφορία των δύο τρίτων για να εκλεγεί ο πρόεδρος όμως στη σημερινή αρκεί η απλή πλειοψηφία των 505 ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι διαθέτει 415 ψήφους αλλά αρκετές δεκάδες εκλέκτορες άλλων, μικρότερων σχηματισμών έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του 73χρονου Ματαρέλα, όπως η Νέα Κεντροδεξιά του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και το αριστερό κόμμα SEL.Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καλέσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του, «Φόρτσα Ιτάλια», να συνεχίσουν να ψηφίζουν λευκό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 January 2015 - 11:30:22 UTC