Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
  • [02] Μία γυναίκα νεκρή από την καραμπόλα
  • [03] Τουλάχιστον πέντε τραυματίες από την καραμπόλα στην εθνική Αθηνών-Λαμίας
  • [04] Καραμπόλα 20 οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας
  • [05] Υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους το πορτογαλικό κοινοβούλιο
  • [06] Παραιτείται ο Γ. Βούρος από το ΚΘΒΕ
  • [07] Παρουσιάστηκε το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας

  • [01] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με 3,1% στην πρόθεση ψήφου και 4,2% στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, το οποίο θα δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,2% και η ΝΔ 21,1%. Τρίτο κόμμα έρχεται «Το Ποτάμι» με 6,8%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, η Χρυσή Αυγή με 4,1%, όπως και το ΚΚΕ με 4,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,1%, Άλλο κόμμα 4,3%, Λευκό ή άκυρο 4,3%, Αποχή 6,4% και Αναποφάσιστοι 12,7%. Δεν απάντησε ένα 3% του δείγματος.

    Στην εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά μεγαλώνει στις 4,2 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 32,8% και η ΝΔ 28,6%. Τρίτο κόμμα «Το Ποτάμι» με 9,2%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,6%, όπως και το ΚΚΕ με 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%. 'Αλλο κόμμα 6%.

    [02] Μία γυναίκα νεκρή από την καραμπόλα

    Μία νεκρή γυναίκα έχει απεγκλωβιστεί από ένα από τα οχήματα που ενεπλάκησαν στην καραμπόλα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έχουν απεγκλωβιστεί, επίσης, έξι σοβαρά τραυματίες, που έχουν ήδη μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

    Λόγω του δυστυχήματος αυτή την ώρα στα παλαιά διόδια Σχηματαρίου, στο ρεύμα προς Αθήνα, διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον κόμβο Σχηματαρίου.

    Στην καραμπόλα, που σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, εμπλέκονται ένα λεωφορείο και δύο νταλίκες.

    Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ έχουν καταφθάσει και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

    [03] Τουλάχιστον πέντε τραυματίες από την καραμπόλα στην εθνική Αθηνών-Λαμίας

    Τουλάχιστον πέντε είναι οι τραυματίες από την καραμπόλα 35 οχημάτων, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, που σημειώθηκε περίπου πριν από μια ώρα κοντά στα παλιά διόδια Σχηματαρίου και πιο συγκεκριμένα στο 61ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Στην καραμπόλα εμπλέκονται ένα λεωφορείο και δύο νταλίκες, ενώ για την ώρα παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα οχήματα.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στο σημείο βρίσκονται και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

    [04] Καραμπόλα 20 οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

    Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων βρίσκεται σε εξέλιξη στο 60ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, μετά από καραμπόλα περίπου 20 οχημάτων, στην οποία εμπλέκονται ένα λεωφορείο και δύο νταλίκες. Το σημείο του συμβάντος είναι κοντά στη Θήβα στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν απεγκλωβιστεί κάποια άτομα με επιπόλαια τραύματα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο απεγκλωβισμός δύο ατόμων που ίσως να φέρουν πιο σοβαρά τραύματα.

    Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

    [05] Υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους το πορτογαλικό κοινοβούλιο

    Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια πρόταση, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

    Το αίτημα, που κατέθεσαν από κοινού η κεντροδεξιά πλειοψηφία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτείνει «την αναγνώριση, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, του κράτους της Παλαιστίνης ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

    Η πορτογαλική κυβέρνηση «θα επιλέξει την πιο κατάλληλη στιγμή» για να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, απάντησε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Ρούι Μασέτε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

    [06] Παραιτείται ο Γ. Βούρος από το ΚΘΒΕ

    Την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού θέτει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας κ. Γιάννης Βούρος μετά την απόφαση του ΣΕΗ να προχωρήσει σε νέες στάσεις εργασίας στο ΚΘΒΕ με αποτέλεσμα την πολλοστή μέσα στο μήνα ματαίωση των προγραμματισμένων παραστάσεων του θεάτρου.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα ο κ.Βούρος στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κατηγορώντας το για «αναίτια και με σαφή εχθρική διάθεση προς την καλλιτεχνική διεύθυνση, απόφασή» καθώς όπως υποστηρίζει: «Εδώ και ενάμιση χρόνο καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να παραμείνει ζωντανό. Δίπλα στα γνωστά θετικά αποτελέσματα του καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου, πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου, για πρώτη φορά, να εξηγήσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τα χρόνια και τεράστια οικονομικά ζητήματα που θέτουν διαρκώς τη βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ σε κίνδυνο. Προβλήματα που ως Διοίκηση και Διεύθυνση δεν δημιουργήσαμε αλλά κληρονομήσαμε. Για όλες τις ενέργειές μας ενημερώναμε ανελλιπώς και τα δύο Σωματεία των Εργαζομένων του ΚΘΒΕ (Ηθοποιούς και Πάσης Φύσεως Προσωπικό). Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες καθώς και η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για έκτακτη επιχορήγηση, οδήγησαν στην προσωπική μου δέσμευση, πριν από λίγες ημέρες, προς τα σωματεία των εργαζομένων ότι στις 19/12/14 θα πραγματοποιηθεί πληρωμή του Νοεμβρίου, του μοναδικού οφειλόμενου μήνα»...

    [07] Παρουσιάστηκε το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας

    Η Ακαδημία Αθηνών τόλμησε και μας παρουσίασε το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας, το οποίο έχει ως στόχο να περιγράψει τη γλώσσα και όχι να τη ρυθμίσει. Το λεξικό στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αναπτύσσοντας περίπου 75.000 λήμματα και παρουσιάζει την ελληνική γλώσσα στη σημερινή δυναμική της μορφή. Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφονται και επεξηγούνται 5.000 νεολογισμοί.

    Ο καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, υπεύθυνος του εγχειρήματος κρατούσε ως μαέστρος την μπαγκέτα, συντονίζοντας τους δεκάδες επιστήμονες και ερευνητές που συμμετείχαν στην δημιουργία του λεξικού.

    Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισήμανε ότι το εγχείρημα δεν θα ερχόταν σε πέρας αν δεν είχε την αμέριστη συμπαράσταση των κ.κ. Γρηγορίου Σκαλκέα, Νικολάου Ματσανιώτη, Βασιλείου Πετράκου, αλλά και της συμβουλευτικής επιτροπής, στην οποία άνηκαν οι κ.κ. Αθανάσιος Σκαμπύλης, Νικόλαος Κονομής και Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.Η γλώσσα αντιμετωπίζεται σαν ζωντανός οργανισμός που παρακολουθεί οτιδήποτε συμβαίνει στη κοινωνία και διαμορφώνεται μέσα από αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 December 2014 - 19:30:23 UTC