Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απερίφραστα την «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη» συμπεριφορά του Γ. Στύλιου
  • [02] Λ. Κανέλλη: Ευτυχώς αυτή τη φορά η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο
  • [03] Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη φραστική επίθεση του υφυπουργού Παιδείας κατά της Λιάνας Κανέλη
  • [04] Πυρκαγιά σε εξέλιξη σε αποθήκες, στον Κηφισό
  • [05] Εκατοντάδες μετανάστες στη μεθόριο Ελλάδας-ΠΓΔΜ αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι προς το όνειρο
  • [06] Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκια της η ΕΚΤ
  • [07] Ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει κατά το τρέχον έτος ο ΟΟΣΑ
  • [08] Νέο πρόγραμμα για 6.000 ανέργους από το υπουργείο Εργασίας
  • [09] Στο πλευρό του Πούτιν ο Γκορμπατσόφ στο θέμα της ουκρανικής κρίσης
  • [10] Παραδόθηκε ο Παλαιστίνιος που χτύπησε χθες με ΙΧ, τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες
  • [11] Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, ένας Ανατολικοβερολινέζος θυμάται...

  • [01] Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απερίφραστα την «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη» συμπεριφορά του Γ. Στύλιου

    Την «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη» στάση του Γιώργου Στύλιου, απέναντι σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, καταδίκασε απερίφραστα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα και με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό «να αποδοκιμάσει έμπρακτα τη συμπεριφορά του μέλους της κυβέρνησης και βουλευτή της ΝΔ».

    Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά καθ' υπέρβαση κάθε μέτρου και δεοντολογίας που πλήττει κατάφωρα το κύρος του Κοινοβουλίου.

    «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζει κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά από όποιον και αν προέρχεται, θεωρώντας ότι πρέπει όλοι από τη θέση τους να συμβάλουν στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και των αρχών του Κοινοβουλευτισμού», σημειώνει.

    [02] Λ. Κανέλλη: Ευτυχώς αυτή τη φορά η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο

    Ευτυχώς αυτή τη φορά η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο, δήλωσε η Λιάνα Κανέλλη, σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Γιώργου Στύλιου.

    [03] Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη φραστική επίθεση του υφυπουργού Παιδείας κατά της Λιάνας Κανέλη

    «Αποτελεί τεράστια προσβολή για τη Δημοκρατία, στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται τη χρυσαυγίτικη βία» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καταδικάζει την επίθεση του υφυπουργού Παιδείας κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη.

    Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

    «Η επίθεση του υφυπουργού Παιδείας στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, δεν συνιστά μόνο μέγιστη χυδαιότητα. Αποτελεί τεράστια προσβολή για τη Δημοκρατία, στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται τη χρυσαυγίτικη βία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι ανεκτές και καμία "συγνώμη" δεν μπορεί να τις ξεπλύνει».

    [04] Πυρκαγιά σε εξέλιξη σε αποθήκες, στον Κηφισό

    Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αποθήκες στην οδό Δράκοντος στην περιοχή του Κηφισού. Έχει εκδηλωθεί σε δύο αποθήκες ελαστικών και ειδών οικιακής χρήσης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άτομα μέσα στους χώρους που φλέγονται. Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

    [05] Εκατοντάδες μετανάστες στη μεθόριο Ελλάδας-ΠΓΔΜ αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι προς το όνειρο

    Παραμονεύουν κρυμμένοι πίσω από συστάδες δένδρων και θάμνων τις κινήσεις των συνοριοφυλάκων, αναζητώντας τη στιγμή που θα διαφύγουν της προσοχής τους και θα κάνουν ένα ακόμα βήμα προς το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, που ευελπιστούν ότι θα γίνει πραγματικότητα σε μια από τις πλούσιες χώρες της δυτικής Ευρώπης ή και του ευρωπαϊκού βορρά...

    Στριμώχνουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα σε μικροσκοπικά σακίδια, φορούν το ένα ρούχο πάνω στο άλλο, κρατούν σφιχτά στο χέρι τα παιδιά τους και περιμένουν να ξεγελάσουν τους φρουρούς για να «δρασκελίσουν» τη συνοριογραμμή.

    Μεθόριος Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης του Κιλκίς: Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ζουν «εγκλωβισμένοι» στο δάσος και τα εγκαταλειμμένα κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού και τα γύρω χωράφια.

    Η αυστηροποίηση των ελέγχων στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας έχει στρέψει τα καραβάνια των προερχόμενων από χώρες όπου μαίνονται πολεμικές συρράξεις προσφύγων σε νέα μονοπάτια, τα οποία για να τα διασχίσουν πρέπει να πληρώσουν αδρά τους λαθροδιακινητές.

    Σ' αυτή τη διαδρομή, ένα μικρό χωριό -μια ανάσα από τα σύνορα- η Ειδομένη αποτελεί καταφύγιο αναρίθμητων Σύρων, Αφγανών, Ιρακινών, που βιώνουν μια σκληρή καθημερινότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες, που προβλέπεται να καταστούν δραματικές με την έλευση του χειμώνα.

    Στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς και περιμένουν... Τι; Κάποιοι, ελάχιστοι, οι οποίοι έχουν πλέον χρήματα, τους λαθροδιακινητές που θα τους μεταφέρουν μέχρι την Ουγγαρία. Οι υπόλοιποι βασίζονται μόνο στα... πόδια τους και πάνω απ' όλα στην τύχη.

    Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει κάπως τις δύσκολες συνθήκες των απελπισμένων προσφύγων, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης οργάνωσε πρόσφατα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα, την οποία ακολούθησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [06] Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκια της η ΕΚΤ

    Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο στον ιστότοπο της ΕΚΤ, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

    Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην συνέντευξη Τύπου του πρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

    [07] Ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει κατά το τρέχον έτος ο ΟΟΣΑ

    Ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει κατά το τρέχον έτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα ενόψει της συνάντησης εκπροσώπων των 20 κυριοτέρων οικονομιών (G20).

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 3,7% το 2015 και του 3,9% το 2016.

    Σε ότι αφορά στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 2,2% εφέτος, σε 3,1% το 2015 και σε 3,0% το 2016.

    Η ευρωζώνη, κατά τον ΟΟΣΑ, θα αναπτυχθεί 0,8% εφέτος, 1,1% το 2015 και 1,7% το επόμενο έτος.

    Η Κίνα θα πρωταγωνιστήσει για ακόμη μια χρονιά στην παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόμενη κατά 7,3% εφέτος, ενώ θα εμφανίσει σχετική επιβράδυνση το 2015 στο 7,1% και στο 6,9% το 2016.

    Δεδομένης της οικονομικής στασιμότητας της ευρωζώνης και της επίπτωσης που αυτή έχει επί της παγκόσμιας ανάπτυξης ο ΟΟΣΑ απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της "να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο", για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης, προχωρώντας σε αγορές ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού για τη μεγιστοποίηση της παρεχόμενης ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    [08] Νέο πρόγραμμα για 6.000 ανέργους από το υπουργείο Εργασίας

    Νέο πρόγραμμα με το οποίο θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψη 6.000 ανέργων, ηλικίας από 25 έως 65 ετών, πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

    Με την Υπουργική Απόφαση, αυξάνεται από τις 5.000 στις 11.000 ο αριθμός των ωφελουμένων μετά το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι προσφερόμενες 5.000 θέσεις του προγράμματος εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

    Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος είναι συνολικού προϋπολογισμού 59,4 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις.

    Η επιχορήγηση που θα δίνεται στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα για τον κάθε ωφελούμενο. Για τους ωφελούμενους, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 450 ευρώ τον μήνα, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έως 12 μήνες.

    Οι ωφελούμενοι που θα επιλεγούν θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, σε ατομικό σχέδιο δράσης.

    Ακόμη, θα πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα.

    Τέλος, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος.

    [09] Στο πλευρό του Πούτιν ο Γκορμπατσόφ στο θέμα της ουκρανικής κρίσης

    Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει την πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία και ως εκ τούτου τη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, ενώ θα καταγγείλει την αμερικανική «ανάμιξη» σε αυτήν, όταν συναντηθεί με την Άγγελα Μέρκελ την Κυριακή, στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. «Θα υποστηρίξω ακράδαντα τη θέση της Ρωσίας και ως εκ τούτου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο περιθώριο της εκδήλωσης, δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

    «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν σήμερα υποστηρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα συμφέροντα της Ρωσίας. Υπάρχουν βέβαια στην πολιτική του σημεία που επιδέχονται κριτική, αλλά δεν θέλω να την κάνω, ούτε θέλω άλλος να το κάνει».

    [10] Παραδόθηκε ο Παλαιστίνιος που χτύπησε χθες με ΙΧ, τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες

    Ο Παλαιστίνιος που φέρεται να χτύπησε χθες Τετάρτη το βράδυ στη Δυτική Όχθη με το αυτοκίνητο του τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τραυματίσει έναν εξ αυτών πολύ σοβαρά, παραδόθηκε, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. Ο νεαρός αρνείται ότι επρόκειτο για επίθεση και ισχυρίζεται ότι ήταν απλώς ατύχημα, δήλωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αν και οι εικόνες που τράβηξε μια κάμερα δείχνουν τον άνδρα να οδηγεί με ταχύτητα το φορτηγάκι του πάνω στους τρεις στρατιώτες.

    [11] Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, ένας Ανατολικοβερολινέζος θυμάται...

    Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Νοεμβρίου 1989 και το ρολόι περίπου 18:30. Ο Χανς - Γιόχεν Σάιντλερ, από το νοσοκομείο, όπου εργαζόταν στο ανατολικό Βερολίνο, παρακολουθούσε από την τηλεόραση τον Γκίντερ Σαμπόφσκι -εκ των κορυφαίων στελεχών του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού κόμματος- να δίνει συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές και να κάνει το λάθος που έμελλε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς τη δυτική Γερμανία αίρονται, ανακοίνωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του Χόνεκερ και σε ερώτηση δημοσιογράφου από πότε θα ίσχυε η ρύθμιση, απάντησε μάλλον αμήχανα: Από όσο ξέρω... από τώρα, αμέσως... Είχε παραβλέψει τα «ψιλά γράμματα», εκείνα που έλεγαν πως το άνοιγμα θα ίσχυε από τις 4 το απόγευμα τής επόμενης ημέρας. Σε λίγη ώρα, τα σημεία ελέγχου κατακλύστηκαν από κόσμο που ζητούσε να περάσει στην «αντίπερα όχθη», υπό το σαστισμένο βλέμμα των στρατιωτών, που δεν είχαν λάβει σχετικές διαταγές. Οι ουρές μεγάλωναν, το ίδιο και η ανυπομονησία του κόσμου να γκρεμίσει -με ό,τι μέσο είχε διαθέσιμο, ακόμη και με τα χέρια- το Τείχος. Αυτό που επί 28 χρόνια χώριζε Βερολινέζους από... Βερολινέζους. Είχε προηγηθεί, πέντε μέρες πριν, μαζική διαδήλωση στο ανατολικό Βερολίνο, με περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους να ζητούν παραχώρηση ελευθεριών. Τώρα, στα 71 του χρόνια, έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην ανατολική Γερμανία, ο Χανς - Γιόχεν Σάιντλερ, ο οποίος ξεναγεί σήμερα τους επισκέπτες στις φυλακές της Στάζι Hohensc?nhausen, θυμάται εκείνη την ημέρα -αλλά και όσες προηγήθηκαν- σαν να ήταν χθες: «Εκείνες τις ημέρες, λίγο πριν από την πτώση του Τείχους, ήμασταν κολλημένοι στην τηλεόραση. Συνήθως την ανοίγαμε μόνο τα βράδια, αλλά τις μέρες εκείνες την είχαμε ανοιχτή όλη μέρα. Είδαμε τον Σαμπόβσκι ζωντανά να μεταδίδει το μήνυμα που οδήγησε στο να ξεχυθούν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για να κατευθυνθούν προς το σημείο ελέγχου, στη γέφυρα. Όλα αυτά τα έβλεπα στην τηλεόραση και η αδελφή μου μού τηλεφωνούσε και με παρότρυνε να πάω κι εγώ εκεί. Αλλά δεν μπορούσα. Είχα υπηρεσία κι έπρεπε να μείνω στο νοσοκομείο. Έπρεπε να έχω πρόσβαση σε τηλέφωνο, προκειμένου να μπορούν να με βρουν και να μην κινδυνεύσει η ζωή κάποιου ασθενούς» αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει:«Απογοητεύτηκα που δεν μπορούσα να συμμετάσχω στα γεγονότα, σ΄αυτό το μεγάλο πάρτι. Αλλά δυο μέρες μετά, βρισκόμουν εκεί και αισθανόμουν πως όλα αυτά που ήθελα -να ταξιδέψω παντού- μπορούσαν τώρα να γίνουν πραγματικότητα». Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, χαρμολύπη θα έλεγε κανείς... «Αισθανόμουν ανείπωτη χαρά, αλλά ταυτόχρονα τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, καθώς γνώριζα πως πολλοί πολίτες από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα. Γιατί δεν είχαν συνηθίσει να παλεύουν για δουλειά και μισθό, δεν είχαν συνηθίσει να μην έχουν μέρος να μείνουν. Αυτά δεν τα γνωρίζαμε στην DDR (Deutsche Demokratische Republik). Ήξερα πως πολλοί φίλοι μου θα αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα. Εγώ και η γυναίκα μου, ωστόσο, βρήκαμε καλύτερη δουλειά, με μεγαλύτερες αποδοχές και λέμε πως ανήκουμε στους "νικητές" της επανένωσης» σημειώνει. ΟΧανς - Γιόχεν Σάιντλερ έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην ανατολική Γερμανία. «Μόνο τα δύο πρώτα χρόνια του σχολικού μου βίου έζησα στο δυτικό κομμάτι. Όλη η οικογένειά μας ζούσε στη δυτική Γερμανία αλλά ο πατέρας μου -κομμουνιστής- εργαζόταν στο ανατολικό Βερολίνο και ήταν πολύ δύσκολο να ζεις στον δυτικό τομέα και να εργάζεσαι στον ανατολικό. Έτσι μετακομίσαμε στο ανατολικό Βερολίνο γι αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το πέρασα εκεί» σημειώνει.

    Η ζωή «κλεισμένη» στο Τείχος

    Θυμάται πως όταν χτιζόταν το Τείχος, το 1961, ήταν μια «φρικτή εμπειρία»... «Μόλις είχα τελειώσει το σχολείο κι ετοιμαζόμουν να βγω για τις πανεπιστημιακές μου σπουδές. Θυμάμαι πως σκόπευα να πάω να δω την Αγγλία με ωτοστόπ, αλλά ήρθε το Τείχος και όλα "έκλεισαν". Δεν μπορούσα καν να επισκεφθώ τους παππούδες μου, τους θείους μου... Για χρόνια δεν μπορούσα να δω την οικογένειά μου, που κατοικούσε στο δυτικό Βερολίνο και ήταν πολύ σκληρό όλο αυτό. Ο πατέρας μου μού είχε πει: ας περιμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα. Σε λίγα χρόνια θα ανοίξουν τα σύνορα και θα μπορούμε να ταξιδεύουμε παντού, χωρίς πρόβλημα. Αλλά χρειάστηκε να περάσουν 28 χρόνια έκτοτε... Αυτό το συναίσθημα, όταν πήγαινα στα "σύνορα" και θυμόμουν πως όταν ήμουν νεότερος, μπορούσα να το περάσω με ποδήλατο ή με το τρένο, και τώρα (εκείνη την εποχή) υπήρχε ένα τείχος, με ακολουθεί ως σήμερα» αφηγείται με έντονη χροιά νοσταλγίας στη φωνή...

    Το σημάδι τού χθες στο «πρόσωπο» του σημερινού Βερολίνου

    Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο κ. Σάιντλερ εκτιμά πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην ανατολική και δυτική πλευρά της γερμανικής πρωτεύουσας και πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος της πλήρους ισότητας στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων μεταξύ των δύο πλευρών. Για να επουλώσει, μάλιστα, το Βερολίνο τις «πληγές» τού παρελθόντος θα πρέπει, όπως λέει, να περάσει ακόμη μια γενιά. «Βλέπω τις κόρες μου και τα εγγόνια μου πως έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δεν αντιμετωπίζονται ως ανατολικοί ή δυτικοί. Αλλά εμείς, οι άνθρωποι της δικής μου γενιάς, νομίζω πως θα πεθάνουμε με αυτό...» τονίζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 November 2014 - 13:30:29 UTC