Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο
  • [02] Παγκόσμια μάχη κατά της φοροδιαφυγής
  • [03] Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεις
  • [04] Συμφωνία του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • [05] Πέθανε ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Μάικλ Σάτα
  • [06] Ι. Βούρος: Βρισκόμαστε στο μέσον του ωκεανού. Ο καιρός, όμως, συχνά αλλάζει
  • [07] Η αυξημένη κατανάλωση γάλατος σχετίζεται με περισσότερα κατάγματα και κίνδυνο πρόωρου θανάτου

  • [01] Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο

    Πάνω από το όριο συναγερμού (5,90 μέτρα) βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο (στα 5,99 μέτρα), με αποτέλεσμα οι τεχνικές υπηρεσίες, οι δήμοι, η πυροσβεστική και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, χθες βράδυ, το συντονιστικό πολιτικής προστασίας αποφάσισε ότι, αν η στάθμη του νερού ξεπεράσει τα 6 μέτρα και 5 εκατοστά, τότε θα επιχειρηθεί τεχνητή εκτόνωση (του φαινομένου) και θα ανοίξουν τα θυροφράγματα του Πυθίου για να πλημμυρίσει -ελεγχόμενα- μια έκταση και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος το νερό να υπερπηδήσει το ανάχωμα. Όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ έχουν ειδοποιηθεί άπαντες να απομακρύνονται από τα αναχώματα, είπε ο κ. Πέτροβιτς.

    Αναφερόμενος σε δύο πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες, τόνισε ότι πρόκειται για δύο φαινόμενα, που σημειώθηκαν σε υπερβλητά αναχώματα, το ένα στο Πραγγί, όπου πλημμύρισαν περίπου 2000 στρέμματα χέρσας και καλλιεργήσιμης έκτασης και το άλλο στο Αμόριο, όπου πλημμύρισαν 800 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμα. Πρόκειται -υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς- για ελεγχόμενο φαινόμενο που δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    [02] Παγκόσμια μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    Το Παγκόσμιο Πρότυπο του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης και την ενίσχυση της διαφάνειας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπογραφεί από τουλάχιστον 52 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο περιθώριο της 7ης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του Οργανισμού, που είναι σε εξέλιξη στο Βερολίνο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18:30 (ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο του Φόρουμ Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα καθώς και η προληπτική γραμμή στήριξης που θα υπάρξει από το νέο έτος.

    [03] Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεις

    Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για εκπτώσεις - μειώσεις επί του ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα (Δ.ΗΛΕ.Δ.-Γ.Γ.Δ.Ε.), ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με μια ιδιαίτερα λιτή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της. Όπως έχει ήδη επισημάνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αριθμός των δικαιούχων υπολογίζεται περί το 1 εκατομμύριο. Πρόκειται για οικονομικά αδύναμους και για φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τη νομοθεσία οι απαλλαγές ισχύουν ως εξής:

    - Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    - Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

    - Υπενθυμίζεται ότι για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

    [04] Συμφωνία του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    Το Παγκόσμιο Πρότυπο του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης και την ενίσχυση της διαφάνειας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπογραφεί από τουλάχιστον 52 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο περιθώριο της 7ης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του Οργανισμού, που είναι σε εξέλιξη στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, οι χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύονται για πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών το 2017. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

    [05] Πέθανε ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Μάικλ Σάτα

    Ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Μάικλ Σάτα, πέθανε σε ηλικία 77 ετών, σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία, μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης. «Η είδηση αληθεύει. Χάσαμε τον Πρόεδρο. Ο εκτελών χρέη Προέδρου θα κάνει σύντομα ανακοίνωση», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο οι αρχές στην πρωτεύουσα Λουζάκα δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την είδηση. «Πηγές» στους κόλπους της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Προέδρου, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα Zambia Reports, ενώ η ιστοσελίδα Zambian Watchdog αναφέρει ότι η είδηση «επιβεβαιώθηκε 100%».

    Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για βαριά ασθένεια του Σάτα. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τότε που επέστρεψε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, όπου δεν μπόρεσε να εκφωνήσει την ομιλία που είχε ετοιμάσει. «Δεν είμαι νεκρός», είχε δηλώσει ενώπιον του κοινοβουλίου στις 19 Σεπτεμβρίου σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση. Είχε μεταβεί στο Λονδίνο, πριν από μια εβδομάδα για να υποβληθεί σε θεραπεία.

    [06] Ι. Βούρος: Βρισκόμαστε στο μέσον του ωκεανού. Ο καιρός, όμως, συχνά αλλάζει

    Η πρώτη συνάντηση με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έγινε 17 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην καλλιτεχνική διεύθυνση της πολύπαθης, τα τελευταία χρόνια, δεύτερης κρατικής σκηνής και την επόμενη ακριβώς μέρα από την πάνδημη πρεμιέρα της πολυπροβεβλημένης ροκ όπερας «Alexander the great», την επανασκηνοθεσία της οποίας συνυπογράφει και ο ίδιος.

    Για την ίδια την παράσταση «ειδικού σκοπού», με το... «brand name» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την παράσταση - «πολιορκητικό κριό του ΚΘΒΕ στις... διεθνείς αγορές», για το ειδικό επίσης «target group» στο οποίο απευθύνεται (σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του ίδιου του διευθυντή του θεάτρου και συν-σκηνοθέτη της κ. Βούρου), για την παράσταση την οποία κρίθηκε πως ένα επιχορηγούμενο κρατικό θέατρο μπορεί και «δικαιούται» να «πουλήσει» με τα ακριβότερα εισιτήρια στην ιστορία των επιχορηγούμενων κρατικών θεάτρων [100(!) ευρώ αλλά και 50, 30, 20 και δωρεάν για ΑΜΕΑ και ανέργους σε δυο ειδικές παραστάσεις], για την επίτευξη ή η μη του στόχου της, για την καλλιτεχνική, αισθητική, ιστορική, πολιτική της πληρότητα θα μιλήσουν ίσως οι ειδικοί (κριτικοί, ιστορικοί κ.ά.). Προς το παρόν, περίπου έξι μήνες μετά την έναρξη της προετοιμασίας του εγχειρήματος (επανα-συγγραφή του λιμπρέτου, πρόβες για την ίδια την παράσταση, σύσταση ειδικού γραφείου προβολής της, ειδική ηλεκτρονική ιστοσελίδα στην αγγλική γλώσσα -όπως και η ίδια η παράσταση- κ.ά.) δεν έχουν κλείσει ημερομηνίες παρουσίασης της παραγωγής στην αλλοδαπή, παρά μόνο δυο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (τον Φεβρουάριο του 2015).

    - Ο δικός σας απολογισμός, εδώ στου δρόμου τα μισά ποιος είναι; Μέχρι στιγμής θεωρείτε πως πετύχατε;

    - «Βρισκόμαστε στο μέσον του ωκεανού. Ο καιρός, όμως, συχνά αλλάζει... Το πλήρωμα βρίσκεται σε εγρήγορση. Ναι, κατά 70% είμαι ευχαριστημένος. Αν είχα περισσότερο χρόνο, χρήμα, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα...».

    [07] Η αυξημένη κατανάλωση γάλατος σχετίζεται με περισσότερα κατάγματα και κίνδυνο πρόωρου θανάτου

    Ίσως το γάλα δεν κάνει τόσο καλό όσο νομίζαμε στα κόκαλα και γενικότερα στην υγεία μας - ή απλώς και στην περίπτωση του ισχύει ότι για το κάθε τι χρειάζεται μέτρο. Η μεγάλη κατανάλωση γάλατος δεν συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, όπως συνήθως πιστεύεται λόγω του αυξημένου ασβεστίου και των πρωτεϊνών για τα οστά, αλλά αντίθετα με μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος και πρόωρου θανάτου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Σε αυτό το «αιρετικό» συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη, η οποία όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες, προτού οι επιστήμονες προχωρήσουν σε νέες διατροφικές συστάσεις. Η έρευνα, από την άλλη, συσχετίζει το πρόβλημα μόνο με το γάλα και όχι με τα άλλα γαλακτοκομικά, αφού βρήκε ότι όσες γυναίκες τρώνε πολύ γιαούρτι και τυρί, κινδυνεύουν λιγότερο από κάταγμα ή πρόωρο θάνατο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μικάελσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δγημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «New Scientist» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέφεραν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα γαλακτόζης, η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης, δύο μορφών σακχάρου που περιέχονται στο γάλα και οι οποίες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Μέχρι σήμερα μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γενικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης. Οι Σουηδοί επιστήμονες διευκρίνισαν, πάντως, ότι η έρευνά τους διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στο πολύ γάλα και στον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και πρόωρου θανάτου και όχι μια άμεση σχέση αιτίας - αποτελέσματος, γι' αυτό τα απρόσμενα ευρήματά τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, τουλάχιστον προς το παρόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 2014 - 8:30:25 UTC