Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου
  • [02] Σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • [03] Der Spiegel: Βερολίνο και Παρίσι «εργάζονται μυστικά» για τον γαλλικό προϋπολογισμό
  • [04] Ν. Δένδιας: Στα μέσα Νοεμβρίου η συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια
  • [05] Δεν επιστρέφει σε «διάλογο κωφών», διαμηνύει ο Ν. Αναστασιάδης
  • [06] Απορρίπτει τις εκκλήσεις να δώσει όπλα στους Σύρους Κούρδους, ο T. Ερντογάν
  • [07] Προειδοποίηση Μπαρόζο στον Κάμερον να μην αποπειραθεί να ξαναγράψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση
  • [08] Ιστορική νίκη του ΟΦΗ στη Λεωφόρο

  • [01] ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου

    Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3174/2014 απόφασή της την παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, που έγινε με το νόμο 2676/1999.

    Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην εν λόγω απόφασή τους, ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 85 του νόμου 2676/1999 με την οποία παρατάθηκε ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου οι οποίες, κατά τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου (5.1.1999), είχαν ήδη, από 31.12.1998, υποπέσει στη δεκαετή παραγραφή (του άρθρου 102 του νομοθετικού διατάγματος 118/1973).

    Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη του άρθρου 85 του νόμου 2676/1999 είναι ανίσχυρη, ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

    Αναλυτικότερα, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση: «Η πρόβλεψη στο νόμο ότι με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος παραγράφεται η αξίωση του Δημοσίου για τη βεβαίωση και επιβολή συγκεκριμένου φόρου, συνιστά, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του Συντάγματος, ουσιαστικό στοιχείο της οικείας φορολογικής ενοχής. Ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας για την επιβολή εν γένει των φορολογικών βαρών καθεστώς ιδιαίτερης ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εμπιστοσύνης, απαγορεύει την αναδρομική νομοθετική διαμόρφωση του ουσιαστικού περιεχομένου των φορολογικών σχέσεων, εφ' όσον άγει σε επιβάρυνση της θέσης των φορολογουμένων, η δε ισχύς της οικείας αναδρομικής διατάξεως εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της».

    [02] Σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Σύστημα ελέγχου πρόσβασης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως αποφασίστηκε, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

    Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο εκφράζει την συστράτευσή του με τις Πρυτανικές Αρχές για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα. «Το πανεπιστήμιο είναι δημόσια περιουσία, ανήκει στους Έλληνες πολίτες και πρέπει να προστατεύεται αναλόγως, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Κρίνεται απαραίτητο να εκπονηθεί και υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου της πρόσβασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα».

    Το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ στηρίζει επίσης τις πρυτανικές Αρχές σε δράσεις που έχουν στόχο την άμεση λύση, με προσφυγή στις απολύτως απαραίτητες απευθείας αναθέσεις, του οξύτατου προβλήματος καθαρισμού των πανεπιστημιακών χώρων μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και ανάληψης του έργου από αναδόχους».

    [03] Der Spiegel: Βερολίνο και Παρίσι «εργάζονται μυστικά» για τον γαλλικό προϋπολογισμό

    Η Γερμανία και η Γαλλία διαπραγματεύονται μυστικά μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού του Παρισιού για το 2015 παρά το γεγονός ότι παραβιάζει τις πρότερες δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, γράφει σήμερα το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

    Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται πάνω σε μια γραπτή συμφωνία, με βάση την οποία η Γαλλία θα παρουσιάσει στην Κομισιόν έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την μείωση του δημοσίου ελλείμματός της και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε το περιοδικό χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

    Σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα παραβλέψει την επανειλημμένη αθέτηση της υπόσχεσης του Παρισιού να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% του γαλλικού ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, και θα αντιταχθεί στην υπαγωγή της Γαλλίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για να της επιβληθούν κυρώσεις, κάτι που θα μπορούσε να προτείνει η Κομισιόν.

    Η Γαλλία παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της και το έστειλε στις Βρυξέλλες. Κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ευρωζώνης το σχέδιο του προϋπολογισμού της οποίας θα απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαθέτει πλέον ενισχυμένες εξουσίες, ενώ το Παρίσι θα μπορούσε να βρεθεί επίσης αντιμέτωπο με πρόστιμα.

    Το Βερολίνο, παρά την σθεναρή επιμονή του στην δημοσιονομική πειθαρχία, δεν θέλει να προκαλέσει μια ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες οικονομίες της Ευρώπης, συνέχισε το Σπίγκελ.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι η επίσημη απόρριψη του γαλλικού σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν θα μπορούσε να «προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις γερμανογαλλικές σχέσεις».

    Ταυτόχρονα οι αυξανόμενες ενδείξεις αποτελμάτωσης της οικονομίας στην ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να υιοθετήσει μια λιγότερο αδιάλλακτη στάση.

    Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί τονίζουν δημόσια ότι δεν επαφίεται στις δύο κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία υποκαθιστώντας την Κομισιόν. «Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Αυτή πρέπει να το εκτιμήσει και να λάβει μια απόφαση».

    Η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    [04] Ν. Δένδιας: Στα μέσα Νοεμβρίου η συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

    Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόϊκα για τα "κόκκινα δάνεια" και για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δίκαιου,με την εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, να προσδιορίζει χρονικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

    Σε συνέντευξή του , στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ, π κ. Δένδιας ανέφερε : "Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, από την τρόϊκα για τα κόκκινα δάνεια και νομίζω μέχρι Δευτέρα - Τρίτη, θα έχουν σταλεί. Κυρίως ήταν διασταυρώσεις στοιχείων ? Επίσης, έχουμε στείλει ήδη στην τρόϊκα, τις βασικές αρχές κατανόησης για το Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών, για να συμφωνήσουμε το πλαίσιο και από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και πριν από το Δεκέμβρη".

    Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία περικοπής χρέους και ρύθμισης του υπολοίπου σε μακρά σειρά δόσεων, ο αριθμός των οποίων δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με την τρόϊκα. Με μία προϋπόθεση, ότι θα πρέπει η επιχείρηση να είναι βιώσιμη, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

    Αναφερόμενος στο ύψος του "κουρέματος" εάν είναι 40%, ο υπουργός σχολίασε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν ακόμη και και μεγαλύτερη περικοπή. «Είναι μετρημένο ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να σηκωθεί, επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 100 δις, αλλιώς δεν θα σηκωθούμε ποτέ".

    Ο υπουργός διευκρίνησε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται, είναι για να απελευθερωθεί ο βιώσιμος παραγωγικός ιστός της χώρας, που υπέστη ζημιές από την κρίση, όχι με δική του ευθύνη, για να συνεχίσει να παράγει και να συνεχίσει να δημιουργεί ζήτηση στην αγορά και κυρίως για να κρατήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

    [05] Δεν επιστρέφει σε «διάλογο κωφών», διαμηνύει ο Ν. Αναστασιάδης

    Δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι θα ήταν ανάξιος της εντολής του λαού, αν παρέμενε στις συνομιλίες, υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες, πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ' ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της 'Αγκυρας, για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Σημείωσε πως οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, "έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο".

    [06] Απορρίπτει τις εκκλήσεις να δώσει όπλα στους Σύρους Κούρδους, ο T. Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις προς τη χώρα του να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, κατηγορώντας το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, ότι είναι «τρομοκρατική οργάνωση».

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν το κόμμα αυτό είναι πανομοιότυπο με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK, εκτός νόμου στην Τουρκία), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τα τελευταία 30 χρόνια διεκδικώντας αυτονομία στα νοτιοανατολικά.

    Ο ένοπλος βραχίονας του PYD, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), προσπαθώντας να αποκρούσει την έφοδο των τζιχαντιστών στην πόλη Κομπάνι.

    «Ετέθη ζήτημα παράδοσης όπλων στο PYD για να σχηματισθεί ένα μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Για εμάς, το PYD είναι πανομοιότυπο με το PKK, πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ερντογάν επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεψε μετά την ολιγόωρη επίσημη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν.

    «Θα ήταν λάθος» να περιμένει κανείς «ότι θα πούμε "ναι" στους Αμερικανούς συμμάχους μας στο NATO», όσον αφορά το αίτημα «να προσφέρουμε υποστήριξη αυτού του είδους» στους Σύρους Κούρδους αντάρτες, επέμεινε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε την περασμένη Τρίτη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει «ανοίξει εντελώς» τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να επιτρέψει να φθάσει βοήθεια στους Κούρδους υπερασπιστές της Κομπάνι και να αρθεί η πολιορκία της πόλης αυτής από τους εξτρεμιστές του ΙΚ.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε εξάλλου την περασμένη Πέμπτη πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά με Σύρους Κούρδους του PYD.

    [07] Προειδοποίηση Μπαρόζο στον Κάμερον να μην αποπειραθεί να ξαναγράψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να μην αποπειραθεί να αμφισβητήσει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης προσώπων στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε θεμελιώδη για την εσωτερική αγορά.

    Η δήλωση αυτή του Μπαρόζο στο BBC καταφέρνει ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Κάμερον ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 να κατευνάσει τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η πολιτιστική της ταυτότητα αλλοιώνεται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

    Δύο προβεβλημένα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον μεταπήδησαν στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το τελευταίο διάστημα, ενώ το κόμμα αυτό απέκτησε πρόσφατα για πρώτη φορά μια έδρα στη Βουλή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το UKIP αξιώνει να τερματιστεί η τρέχουσα αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που χαρακτηρίζει μια πολιτική «ανοικτών θυρών».

    «Η ελευθερία της κίνησης είναι μια πολύ σημαντική αρχή της εσωτερικής αγοράς», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC.

    «Θα προέτρεπα έντονα τη Βρετανία να μην αμφισβητήσει αυτή την αρχή», πρόσθεσε.

    Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο Κάμερον τόνισε σήμερα ότι θα θέσει τα δικαιώματα που αφορούν τη μετανάστευση εντός της ΕΕ στο επίκεντρο «της διαπραγμάτευσής μας» με την Ευρώπη.

    [08] Ιστορική νίκη του ΟΦΗ στη Λεωφόρο

    Μεγάλη νίκη για τον ΟΦΗ, ο οποίος επικράτησε στο «Απόστολος Νικολαϊδης» του Παναθηναϊκού με 2-1, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα της Κρήτης ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο και κατάφερε να προηγηθεί στο 21ο λεπτό με εκπληκτικό σουτ του Μερεμπιασβίλι. Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ισοφαρίσει στο 77' με το αυτογκόλ του Τριποτσέρη. Η ομάδα του Τζενάρο Γκατούζο δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, πήρε τη μεγάλη νίκη με το γκολ του Μακρή. Να σημειωθεί πως η σημερινή ήταν η μόλις δεύτερη νίκη του ΟΦΗ στην έδρα του Παναθηναϊκού, με την πρώτη να έχει επιτευχθεί το 1987!

    Στις 18.15 θα ακολουθήσουν χωρίς ξεκάθαρο φαβορί οι αναμετρήσεις Βέροια-Λεβαδειακός, Καλλονή-Κέρκυρα και Πλατανιάς-Ξάνθη, ενώ το σημερινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20.30 με το ντέρμπι της αγωνιστικής ανάμεσα στον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο.

    Η αυλαία της 7ης αγωνιστικής πέφτει τη Δευτέρα με τον αγώνα μεταξύ Πανιωνίου και ΠΑΣ Γιάννινα στις 19.30.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 Παναθηναϊκός-ΟΦΗ (Γηπ. "Απ. Νικολαϊδης", 16:00)

    Βέροια-Λεβαδειακός (Δημ. Γηπ. Βέροιας, 18:15)

    Καλλονή-Κέρκυρα (Δημ. Γηπ. Μυτιλήνης, 18:15)

    Πλατανιάς-Ξάνθη (Δημ. Γηπ. Περιβολίων, 18:15)

    ΠΑΟΚ-Ατρόμητος (Γηπ. Τούμπας, 20:30)

    ΔΕΥΤΕΡΑ 20/10 Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα (Γηπ. Νέας Σμύρνης, 19:30)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 October 2014 - 16:30:24 UTC