Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιερέας καταπλακώθηκε από τρακτέρ, στην Κρήτη
  • [02] Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά, στη Χαλκιδική
  • [03] Απολογείται ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας που σκόρπισε τον θάνατο στην Εγνατία
  • [04] Ρεκόρ προστίμων για την αδήλωτη εργασία κατά την τουριστική περίοδο
  • [05] ΕΣΕΕ: Να έχουν το δικαίωμα και τα κοινά καταστήματα να δημιουργούν «γωνιές stock»
  • [06] Νέα αεροπορική επιδρομή κατά των τζιχαντιστών στο Κομπάνι
  • [07] Πολύνεκρη αντισιιτική επίθεση αυτοκτονίας, στην πρωτεύουσα της Υεμένης
  • [08] Οι χάρτινες εικόνες του Αγίου Όρους εκτίθενται στην Κάζα Μπιάνκα
  • [09] Ο υγιεινός τρόπος ζωής αρκεί για να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

  • [01] Ιερέας καταπλακώθηκε από τρακτέρ, στην Κρήτη

    Τραγικό θάνατο, βρήκε το βράδυ της Τετάρτης, ένας 73χρoνος ιερέας στα Χανιά που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ, το όποιο οδηγούσε. Το περιστατικό σημειώθηκε σε αγροτική έκταση στο χωριό «Κάμπος» Κισάμου. Ο ιερέας, έφυγε από το σπίτι του για να εκτελέσει γεωργικές εργασίες χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να έχει επιστρέψει. Οι οικείοι του ανησύχησαν, ειδοποίησαν τις αρχές και άρχισε η αναζήτηση του. Λίγο αργότερα, ο ιερέας εντοπίστηκε νεκρός καθώς είχε καταπλακωθεί από το τρακτέρ, ενώ για τον απεγκλωβισμό του οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν ερπυστριοφόρο όχημα με το οποίο σήκωσαν το γεωργικό μηχάνημα.

    Η είδηση του θανάτου του 73χρoνου ιερέα σκόρπισε θλίψη στην περιοχή των Κάμπων και στα Λιβάδια όπου ήταν εφημέριος. Πριν από περίπου 3 χρόνια είχε χάσει την κόρη του σε τροχαίο δυστύχημα.

    [02] Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά, στη Χαλκιδική

    Άκαρπες παραμένον οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ιερισσού στη Χαλκιδική για τον εντοπισμό του 58χρονου ψαρά που αγνοείται από χθες το πρωί, όταν η αλιευτική βάρκα στην οποία επέβαινε βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στο ίδιο αλιευτικό επέβαιναν δύο ακόμη άτομα, τα οποία διασώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους.

    Στις έρευνες εντοπισμού του αγνοούμενου συμμετέχει πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και πέντε παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, ενώ από αέρος αναμένεται να συνδράμει ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος. Όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.

    [03] Απολογείται ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας που σκόρπισε τον θάνατο στην Εγνατία

    Στην ανακρίτρια Βέροιας απολογείται, σήμερα, ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας, που την περασμένη Κυριακή σκόρπισε τον θάνατο σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στη σφοδρότατη καραμπόλα της Εγνατίας Οδού. Ο Ρουμάνος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

    Στην απολογία του αναμένεται να επαναλάβει τον ισχυρισμό του περί προβλημάτων στο σύστημα πέδησης της νταλίκας καθώς αυτή κατηφόριζε από τον Πολύμυλο προς τη Βέροια, όπου, κοντά στον ομώνυμο κόμβο, το βαρύ όχημα προσέκρουσε πάνω σε δεκάδες ακινητοποιημένα οχήματα, λόγω έργων που ήταν σε εξέλιξη στο σημείο. Την παραπάνω θέση φέρεται ότι επιβεβαίωσε ο 46χρονος συνοδηγός της μοιραίας νταλίκας, ο οποίος εμφανίστηκε στην Αστυνομία σχεδόν δύο 24ωρα μετά τη φονική καραμπόλα, περιπλανώμενος έως τότε στην ύπαιθρο.

    Ήδη, για την υπόθεση απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι, ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες στο οδόστρωμα. Φέρεται, δε, να απολογήθηκε ότι δεν ήταν ευθύνη της αναδόχου η σήμανση για τη διακοπή της κυκλοφορίας, αλλά μόνο η σήμανση των έργων που εκτελούνταν, ενώ υποστήριξε πως δεν είδε τίποτα από το τροχαίο, γιατί βρισκόταν σε απόσταση 3 έως 4 χιλιομέτρων μακριά.

    [04] Ρεκόρ προστίμων για την αδήλωτη εργασία κατά την τουριστική περίοδο

    «Εποχική» έξαρση, στις τουριστικές κυρίως περιοχές, εμφανίζει η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται 40.589.987 ευρώ.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά τον Αύγουστο του 2014, ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 654, δηλαδή το 4,33% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 6.976.262 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο, κυμαίνεται στο 4,33% πανελλαδικά, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου φθάνει στο 11,02% στην Κρήτη στο 5,82% στην περιοχή Μακεδονίας Θράκης, στο 5,64%, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 5,54% και στο 5,22% στην Αττική. Ακόμη, από τους 654 αδήλωτους εργαζομένους που εντοπίσθηκαν κατά τους ελέγχους του Αυγούστου, οι 424 απασχολούντο σε δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης. Σε ότι αφορά το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, τον Ιούνιο ήταν 4,79%, τον Ιούλιο 6,72% και τον Αύγουστο 4,33%.

    Για «κορύφωση της μάχης κατά της αδήλωτης Εργασίας κατά την τουριστική περίοδο» κάνει λόγο σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του σχεδίου «'Άρτεμις», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι «οι εστιασμένοι έλεγχοι της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την μερική ή ολική διαφυγή από τις υποχρεώσεις τους προς την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».

    [05] ΕΣΕΕ: Να έχουν το δικαίωμα και τα κοινά καταστήματα να δημιουργούν «γωνιές stock»

    Να έχουν το δικαίωμα και τα κοινά καταστήματα να δημιουργούν «γωνιές stock» προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της ομάδας εργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με στόχο την εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες και διαχείριση αποθεμάτων.

    Η ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων προτείνει:

    - Ως προς τις εκπτώσεις, πρέπει να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι. Οι τακτικές εκπτώσεις πρέπει να έχουν σαφή ημερομηνία έναρξης και λήξης και οι μέρες να είναι συνεχόμενες.

    - Επειδή κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, τουλάχιστον η διενέργεια εποχιακών και θεματικών προσφορών να καθορίζεται από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [06] Νέα αεροπορική επιδρομή κατά των τζιχαντιστών στο Κομπάνι

    Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε σήμερα δύο νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το εν τρίτον της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

    «Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περισσότερο του ενός τρίτου του Κομπάνι. Ολες οι ανατολικές συνοικίες, μικρό τμήμα του βορειοανατολικού τομέα και μία περιοχή στα νοτιοανατολικά» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν.

    [07] Πολύνεκρη αντισιιτική επίθεση αυτοκτονίας, στην πρωτεύουσα της Υεμένης

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε αντισιιτική επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, σύμφωνα με μαρτυρία στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ο αυτόπτης μάρτυρας μέτρησε τουλάχιστον 21 πτώματα στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της Σαναά. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που υποστηρικτές των σιιτών ανταρτών της Υεμένης Χούτι ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταχρίρ. Αυτόπτης μάρτυρας είδε τα άψυχα σώματα τεσσάρων παιδιών ανάμεσα στα θύματα.

    Νωρίτερα, η Αλ Κάιντα της Υεμένης ανέβασε βίντεο στο Ιντερνετ στο οποίο εμφανίζεται η απαγωγή και εκτέλεση από ενόπλους της σουνιτικής οργάνωσης 14 στρατιωτών κοντά στην πόλη Σίμπαμ της ανατολικής Υεμένης, οι οποίοι περιγράφονται ως «αποστάτες» σιίτες Χούτι. Η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη επιτάθηκε μετά την κατάληψη πριν από δύο εβδομάδες της πρωτεύουσας Σαναά από τις δυνάμεις των σιιτών ανταρτών Χούτι.

    [08] Οι χάρτινες εικόνες του Αγίου Όρους εκτίθενται στην Κάζα Μπιάνκα

    Μια ζωγραφισμένη φορητή εικόνα και μάλιστα από αγιορείτες μοναχούς - αγιογράφους είναι (και πολύ περισσότερο - ήταν) μάλλον ακριβή για τον μη εύπορο πιστό των τελευταίων αιώνων της Τουρκοκρατίας. Οι χάρτινες εικόνες του Αγίου Όρους (γνωστότερες ως «στάμπες»)- τα θρησκευτικά δηλαδή χαρακτικά που τυπώνονταν στον Άθω, απεικονίζουν είτε μοναστήρια και σκήτες είτε αγίους και θρησκευτικές σκηνές με βάση την παράδοση της Ορθόδοξης αγιογραφίας.

    Πρόκειται για αυτόνομα (μη ενταγμένα σε βιβλία) χαρακτικά έργα, που στην πλειονότητά τους, μετά τον 18ο αιώνα είναι χαλκογραφίες που τυπώθηκαν στον Άθω, αποτύπωναν μονές και σκήτες, αγίους και θρησκευτικές σκηνές και τα οποία έφεραν οι προσκυνητές μαζί τους ως λατρευτικά αναμνηστικά. Είναι 41 απ' αυτές τις «χάρτινες εικόνες» μεγάλων στην πλειονότητά τους διαστάσεων (από 50Χ60 εκ. μέχρι και 100Χ120 εκ.- πολλές από τις οποίες φέρουν ακόμα εμφανή τα ίχνη του... διπλώματος για τη μεταφορά) που εκτίθενται από σήμερα ως και τις 15 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης στην Κάζα Μπιάνκα, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων.

    Την έκθεση συνθέτουν εικόνες από τη συλλογή χάρτινων εικόνων της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Μονής Σίμωνος Πέτρας. Η συλλογή χαλκογραφημένων πλακών και εικόνων τυπωμένων σε χαρτί είναι σήμερα η σημαντικότερη παγκοσμίως και συγκροτήθηκε με δωρεές και αγορές έργων.

    [09] Ο υγιεινός τρόπος ζωής αρκεί για να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

    Οι γυναίκες που ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και γενικότερα ζωής, μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας μελέτησαν τους πέντε βασικούς παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής: σωστή διατροφή (πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι λιπαρά κ.λπ.), μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως εννέα ποτά την εβδομάδα), όχι κάπνισμα, σωματική άσκηση (περπάτημα ή ποδήλατο τουλάχιστον επί 40 λεπτά την ημέρα) και φυσιολογικό βάρος σώματος (δείκτης σωματικής μάζας κάτω του 25).

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντε παραπάνω «χρυσούς κανόνες» στη ζωή τους, έχουν κατά μέσο όρο 54% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες δεν τηρούν τίποτε από όλα αυτά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2014 - 8:30:24 UTC