Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να καταβάλλονται νωρίτερα οι συντάξεις, ζητούν 17 βουλευτές της ΝΔ
  • [02] Καθολική εφαρμογή, από σήμερα, του νέου συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων
  • [03] Στον ανακριτή ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τα έργα στο σημείο της φονικής καραμπόλας
  • [04] Στεφανιαίο σύνδρομο διέγνωσαν οι γιατροί στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο
  • [05] Απεργία πείνας και δίψας, άρχισε ο Αντώνης Σταμπούλος
  • [06] Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες για 42.000 θέσεις εργασίας στα προγράμματα του ΟΑΕΔ
  • [07] Σε εξέλιξη, συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα
  • [08] Αμετάβλητα, αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας
  • [09] Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπάνι
  • [10] Η ιστορία της στέγης του Ηρωδείου, σε μια απολαυστική εξομολόγηση από τον Μ. Κορρέ

  • [01] Να καταβάλλονται νωρίτερα οι συντάξεις, ζητούν 17 βουλευτές της ΝΔ

    Να καταβάλλονται νωρίτερα οι συντάξεις και όχι την τελευταία ημέρα του μήνα, για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 17 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής την Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσουν, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους συνταξιούχους το γεγονός ότι η καταβολή των συντάξεων και των φόρων γίνονται την ίδια ημέρα. Συνεπεία της ταυτόχρονης καταβολής είναι, όπως αναφέρουν, ο συνωστισμός στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ, η αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς και η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες.

    [02] Καθολική εφαρμογή, από σήμερα, του νέου συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων

    Ξεκινά από σήμερα η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος έκδοσης Δελτίου Ταυτότητας, μετά την πιλοτική εφαρμογή σε 24 αστυνομικές υπηρεσίες, σε όλη την επικράτεια. Κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον μόνο με δύο φωτογραφίες του και έναν μάρτυρα να πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και να λαμβάνει άμεσα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «government to government» (διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών) υπηρεσία που υλοποιούν, σε συνεργασία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εσωτερικών.

    Έτσι, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καλείται να αναζητήσει, πλέον, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια). Μετά την ολοκλήρωση της αναζήτησης και την ταυτοποίηση του αιτούντος διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι τρία τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Τα ερωτήματα εκτυπώνονται και ο αιτών απαντά εγγράφως σε αυτά. Αφού υπογράψει την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος εκτυπώνει την αίτηση, επικολλά τη φωτογραφία και καλεί τον αιτούντα και το μάρτυρα να υπογράψουν. Στη συνέχεια το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον αιτούντα.

    [03] Στον ανακριτή ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τα έργα στο σημείο της φονικής καραμπόλας

    Ενώπιον του ανακριτή Βέροιας θα απολογηθεί σήμερα ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες στο οδόστρωμα, όπου σημειώθηκε η φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από τριάντα. Ο 42χρονος θα κληθεί να λογοδοτήσει για την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια, πράξη που τού απέδωσε η εισαγγελέας Βέροιας, προτού παραπέμψει στον ανακριτή. Ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για σήμερα προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του και μέχρι την τελική κρίση εισαγγελέως και ανακριτή παραμένει κρατούμενος.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη θα απολογηθεί στον ίδιο ανακριτή ο 39χρονος οδηγός της μοιραίας νταλίκας, που σκόρπισε τον θάνατο το πρωί της περασμένης Κυριακής, κοντά στον κόμβο της Βέροιας. Ο Ρουμάνος οδηγός κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, ενώ όπως ο συγκατηγορούμενός του παραμένει κρατούμενος μέχρι να απολογηθεί.

    [04] Στεφανιαίο σύνδρομο διέγνωσαν οι γιατροί στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

    Στη στεφανιαία μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου πέρασε το βράδυ ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με τους γιατρούς να έχουν διαγνώσει στεφανιαίο σύνδρομο. «Οι γιατροί εξετάζουν την κατάσταση και θα εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το περιστατικό: είτε με χειρουργείο, είτε με αγγειοπλαστική. Δεν υπάρχει κίνδυνος, όμως θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η γενική διευθύντρια του νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή.

    Ο τέως δήμαρχος μεταφέρθηκε χθες με πόνο στο στήθος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, από τις φυλακές των Διαβατών, όπου εκτίει ποινή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [05] Απεργία πείνας και δίψας, άρχισε ο Αντώνης Σταμπούλος

    Απεργία πείνας και δίψας ξεκίνησε, από τα μεσάνυχτα, ο κρατούμενος, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στον Επαναστατικό Αγώνα, Αντώνης Σταμπούλος. Σε δήλωσή του, που αναρτήθηκε στις 00:36 τη νύχτα, στον ιστότοπο indymedia, υποστηρίζει ότι υπάρχει πίεση να τον στείλουν μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα, στο κείμενο της δήλωσης, η οποία εστάλη απο το Τμήμα Μεταγωγών, όπου κρατείται προσωρινά, ο Σταμπούλος επιτίθεται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που, όπως αναφέρει, δημοσιοποιούν δήθεν «ευρήματα» και σενάρια, που τους διοχετεύει η Αντιτρομοκτατική, τα οποία δεν περιλαμβάνοναι καν στη δικογραφία,για να διατηρήσουν την τρομολαγνεία και «με μόνο σκοπό να γίνεται θόρυβος, ώστε να γίνει πιο εύκολη η εξόντωση του».

    Σε ότι αφορά την απεργία πείνας και δίψας ο 31χρονος κατηγορούμενος αναφέρει: «Παρά την εισαγγελική παραγγελία για μεταγωγή μου στις φυλακές Κορυδαλλού, το γεγονός ότι με έφεραν εδώ, (σ.σ. στο Μεταγωγών), αποκαλύπτει ότι υπάρχει ισχυρή πίεση και προσπάθεια να με στείλουν σε κάποια άλλη μακρινή φυλακή, προς εξόντωση όχι τόσο δική μου, αφού ξέρουν ότι πολιτικά υπερασπίζομαι τη θέση μου ακόμη κι αν με στείλουν στη Σιβηρία, αλλά κυρίως της οικογένειάς μου που θα αναγκάζεται να ταξιδεύει ώρες για να με δει, αλλά και με στόχο για τη δυσχέρανση του έργου της συνηγόρου. Δεν θα αφήσω την αλητεία της αντιτρομοκρατικής και των πολιτικών προϊστάμενων της να τσακίσει τους δικούς μου ανθρώπους. Και γι' αυτό πριν ακόμη μου αναγγείλουν πού θα με στείλουν, εγώ προειδοποιώ ότι δεν δέχομαι να πάω πουθενά αλλού εκτός από τον Κορυδαλλό, κοντά στην οικογένειά μου και τη συνήγορο. Δηλώνω λοιπόν ότι από τώρα ξεκινάω απεργία πείνας και δίψας! Κι από δω που είμαι προειδοποιώ, ότι δεν πρόκειται να με πάρουν παρά μόνο σηκωτό».

    [06] Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες για 42.000 θέσεις εργασίας στα προγράμματα του ΟΑΕΔ

    Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες 42.000 επιτυχόντων και επιλαχόντων, οι οποίοι αφορούν δυο προγράμματα απασχόλησης τύπου «voucher». Πρόκειται για τις 30.000 θέσεις του προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» και για τις 12.000 θέσεις του προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

    Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν στους ωφελούμενους ανέργους:

    - Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 έως 120 ωρών, με έμφαση στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων.

    - Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συνολικής διάρκειας 380 έως 450 ωρών και με διάρκεια έως τους 6 μήνες.

    - Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

    [07] Σε εξέλιξη, συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα

    Σε εξέλιξη είναι, στο υπουργείο Οικονομικών, η τελευταία συνάντηση, για τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται στη συνέχεια να αναχωρήσουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά τις 26 Οκτωβρίου και την ανακοίνωση των stress tests για τις τράπεζες.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να αναχωρήσει το προσεχές Σάββατο για την Ουάσιγκτον, όπου την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν, η εν εξελίξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος και η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους. Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας και Κ. Πιερρακάκης.

    [08] Αμετάβλητα, αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας

    Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 2,5% διατήρησε για ακόμη μια φορά το επιτόκιο καταθέσεων η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ουσιαστικά το επίσημο επιτόκιο στην Αυστραλία παραμένει στο 2,5% για τους τελευταίους 13 μήνες. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Γκλεν Στίβενς, στην ανακοίνωσή του παραμένει επίσης αμετάβλητο αφού σημειώνει ότι «υπό τις παρούσες ενδείξεις, ο πιο συνετός δρόμος είναι πιθανόν μια περίοδος σταθερών επιτοκίων».

    [09] Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπάνι

    Αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού έπληξαν σήμερα το πρωί θέσεις των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιο-δυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που στα συρο-τουρκικά σύνορα. Οι νέες αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο δύο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, από όπου υψώθηκαν αμέσως στήλες πυκνού καπνού.

    Παρά τις νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν επεκταθεί σήμερα στον δυτικό και τον νότιο τομέα της πόλης Κομπάνι, μία ημέρα μετά την κατάληψη από το ΙΚ τριών συνοικιών του ανατολικού τομέα της κουρδικής συνοριακής πόλης, όπου οι τζιχαντιστές έχουν υψώσει τη σημαία της οργάνωσής τους.Η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων δήλωσε ότι η κουρδική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει σε κτίριο του κέντρου της πόλης.

    Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστής που βρίσκεται στην περιοχή είχαν αναφέρει ότι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης Κομπάνι, της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας, που βρίσκεται κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

    [10] Η ιστορία της στέγης του Ηρωδείου, σε μια απολαυστική εξομολόγηση από τον Μ. Κορρέ

    Τι σχέση έχει η στέγη του Ηρωδείου με τις ρωμαϊκές γέφυρες; «'Αμεση», απαντά ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, σε μια απολαυστική συνέντευξή του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Η Στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις» από τις εκδόσεις «Μέλισσα» την προσεχή Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 6.30 μμ. Μια παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο το μνημείο, το οποίο ανεγέρθηκε μεταξύ 160 και 169 μ. Χ. μετά από απαλλοτριώσεις επί τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και την επίλυση σύνθετων αρχιτεκτονικών προβλημάτων, όπως η κάλυψή του με ενιαία στέγη, χωρίς ενδιάμεσους στύλους.

    «Η Στέγη του Ηρωδείου δεν ήταν συνηθισμένη, αλλά έγινε δυνατή επειδή οι Ρωμαίοι μεταφέρανε τις καταπληκτικές ανακαλύψεις τους για τη γεφυροποιία. Γι' αυτό κι ένα μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις ρωμαϊκές γιγάντιες γέφυρες που έγιναν στην Ευρώπη. Η Στέγη του Ηρωδείου αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, δεν ξανάγινε στέγη με τόσο μεγάλο άνοιγμα παγκοσμίως», εξηγεί ο καθηγητής, που έλυσε το μυστήριο της κατασκευής της, το οποίο απασχολούσε επί μακρόν τους ειδικούς. «Το «κλειδί»για την επίλυση του αινίγματος είναι ότι η Στέγη του Ηρωδείου δεν έγινε με την τεχνική σχεδιασμών στεγών, αλλά με τις μεθόδους σχεδιασμού γεφυρών. Με αυτή μου την ιδέα και με τις γνώσεις γύρω από τις ρωμαϊκές γέφυρες δόθηκε η εξήγηση για τη στέγαση του Ηρωδείου», επισημαίνει ο κ. Κορρές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 October 2014 - 8:30:30 UTC