Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Δεν θα αντιμετωπίσουμε φοβικά την τρόικα
  • [02] Νέα σύγκρουση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για την Εφοδιαστική
  • [03] Οι συνομιλίες του Αντ. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ προβάλλονται από τον αυστριακό Τύπο
  • [04] Τη θετική αντιμετώπιση του Αντ. Σαμαρά από την Α. Μέρκελ, σημειώνει η «Le Monde»
  • [05] Συνάντηση του γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλο
  • [06] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [07] Τις προτάσεις του για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος
  • [08] Γάλλοι εργοδότες απαιτούν κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων για «τόνωση της ανάπτυξης»
  • [09] Ο Μπέπε Γκρίλο προτείνει συμμαχία με την κεντροαριστερά για να μην εγκριθεί η μεταρρύθμιση του εργασιακού που προτείνει ο Ρέντσι
  • [10] Ο Αθ. Καρανικόλας επιστρέφει στην Ελλάδα με το φιλμ «Στο σπίτι»

  • [01] Π. Ρήγας: Δεν θα αντιμετωπίσουμε φοβικά την τρόικα

    «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης που ήδη έχουν εξαγγελθεί», τονίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ζητήματα που δεν λειτούργησαν όπως είχαν προβλεφθεί, να τα λύσουμε με δικές μας αποφάσεις. Από εκεί και έπειτα είναι προφανές ότι δεν σημαίνει πως κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι και ότι δεν είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί. Η τρόικα θα έρθει, καλώς να έρθει, είναι η προτελευταία αξιολόγηση, από εκεί και πέρα δεν πάμε φοβικά να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο», σημειώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφορικά με τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «ήταν θετικό το αποτέλεσμα». «Ο κ. Σαμαράς έθεσε στην κ. Μέρκελ το πλαίσιο που είχε αποφασιστεί στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, σχετικά με την απόφαση της χώρας μας να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, να βγούμε από το Μνημόνιο και προφανώς να μην χρειαστεί να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ, με το οποίο το μνημόνιο λήγει τον Μάρτιο του '16. Να εγκριθεί δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές μας η λήξη της ισχύος του μνημονίου και όσον αφορά το ΔΝΤ, και έτσι η χώρα να μη χρειαστεί να προσφύγει σε τρίτο μνημόνιο και νέο δανεισμό».

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ, ο κ. Ρήγας τονίζει: «Αυτό είναι, δυστυχώς, το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Αντί να υπάρξει συμβολή σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, έχουμε μια προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. Είναι από τις παθογένειες της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και προφανώς οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι αυτό το κόμμα εκτός από κυριολεκτικά ανεύθυνο είναι και επικίνδυνο σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

    [02] Νέα σύγκρουση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για την Εφοδιαστική

    Οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που χειρίζεται ζητήματα Εφοδιαστικής (σχεδιασμός, υλοποίηση και έλεγχος της ροής αγαθών και εμπορευμάτων) προκάλεσαν μια νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωταγωνιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης αποσκοπεί στην ανάπτυξη του κλάδου της Εφοδιαστικής (logistics), δεδομένων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα προκειμένου να αποτελέσει κόμβο του διακομιστικού εμπορίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Θοδωρή Δρίτσα, έκανε λόγο για «κυβέρνηση της καταστροφής» και αντέτεινε πως το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια, «ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πιο ισχυρού τμήματος της μονοπωλιοποιημένης αγοράς»: «Για την Αριστερά, η ανάπτυξη δεν ταυτίζεται με την κερδοφορία. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, μπορεί να έχουν ?κερδοφορία?. Για ποιον όμως; Η μικρή προβλήτα που απέμεινε για το Δημόσιο στον ΟΛΠ, έχει ακόμα κίνηση γιατί ο Πειραιάς είναι φιλέτο. Το Δημόσιο όμως έχει δεσμευτεί έναντι της COSCO να μην αναπτύξει ανταγωνιστική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.

    «Είναι λογικό να μην καταλαβαίνετε από λεφτά γιατί είστε κομμουνιστές», απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ενώ η ΕΕ θέλει ιδιωτικά τα κέρδη και τις επιχειρήσεις, αυτοί θέλουν σοσιαλιστικού τύπου ανάπτυξη, αλλά και να παραμείνουν στην ΕΕ και στο ευρώ. Η Ευρώπη περιμένει τον κ. Λαφαζάνη να μαζέψει τα λεφτά της Ευρώπης, να τα φέρει εδώ να τα φάμε! Και θα μας πάρουν και στο τέλος και ένα γλυφιτζούρι για δώρο!», σάρκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο κ. Γεωργιάδης προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει εάν θα καταργήσει τη σύμβαση με την COSCO για να συμπεράνει ο ίδιος πως στην «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να έρθει και να ξηλώσει όλες τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, τους νόμους και τις επενδύσεις» και μετά, μη έχοντας χρήματα, να διεξάγει δημοψήφισμα για το ευρώ, στο πρότυπο της αντίστοιχης σκέψης του Γ. Παπανδρέου. «Να καταλάβουμε κάτι: ΣΥΡΙΖΑ ίσον μεγάλη περιπέτεια!» συμπέρανε ο κ. Γεωργιάδης.

    Το νομοσχέδιο για την Εφοδιαστική υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, έστω και με επιμέρους ενστάσεις για την «ελλιπή περιβαλλοντική προστασία» και την «έλλειψη ενός συνολικού σχεδιασμού»- αιτίες που επικαλέστηκαν οι ΑΝΕΛ για να το καταψηφίσουν. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που εκπροσωπήθηκαν από τον Γ. Κασαπίδη. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας συν τοις άλλοις, πως δίνει στις εταιρείες logistics το δικαίωμα να διακινούν προϊόντα και να διατηρούν αποθήκες.

    [03] Οι συνομιλίες του Αντ. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ προβάλλονται από τον αυστριακό Τύπο

    «Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αυτή τη φορά πλήρης επαίνων για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα, βλέποντας προόδους της Ελλάδας στο δρόμο εξόδου της από την κρίση», τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», με τίτλο «Επίθεση γοητείας στην Άγγελα Μέρκελ», για τις χθεσινές συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο.

    Στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναφέρεται, επίσης, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας «Βίρτσαφτσμπλατ», με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να αποχωρήσει πρόωρα από τον μηχανισμό διάσωσης», δημοσίευμα στο οποίο τονίζεται πως η καγκελάριος επαίνεσε τις επιτυχίες της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για «πολύ χαρμόσυνα και θετικά σημάδια», με «εμφανή τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια της επιτυχίας». Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η κ. Μέρκελ δεν έκανε κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά στο θέμα μιας πιθανής χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

    [04] Τη θετική αντιμετώπιση του Αντ. Σαμαρά από την Α. Μέρκελ, σημειώνει η «Le Monde»

    Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, αναφέρεται στο blog του, ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Le Monde» Φρεντερίκ Λε Μετρ.

    «Μετά τον Μανουέλ Βαλς, η Άγγελα Μέρκελ υποδέχεται τον Αντώνη Σαμαρά» φέρει ως τίτλο το άρθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, την προηγουμένη της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά. Συγκριτικά, μάλιστα, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε περισσότερο πεπεισμένη για τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παρά για τις δυνατότητες της Γαλλίας να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις της. Έχοντας την εμπειρία προηγούμενων συνεντεύξεων Τύπου, τις δύσκολες στιγμές που περνούσε η Ελλάδα κατά τις οποίες δημιουργείτο το αδιαχώρητο στην αίθουσα Τύπου, ο Γάλλος δημοσιογράφος εκτιμά ότι αυτήν τη φορά υπήρχε μια σαφής ένδειξη για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την άποψη των Γερμανών συναδέλφων: «Εάν θέλαμε ένα σημάδι για το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, τουλάχιστον στα μάτια των Γερμανών» γράφει, «μας το παρέχει ο αριθμός των θέσεων που έμειναν κενές κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μισές από τις περίπου 100 θέσεις των δημοσιογράφων έμειναν άδειες, καμία σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο». Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια «στα θετικά οικονομικά μηνύματα της Ελλάδας» που μετέφερε ο πρωθυπουργός: Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα από το 2013, ήτοι έναν χρόνο πριν από τις προβλέψεις, την επιστροφή στις αγορές από τον Απρίλιο, ήτοι δύο χρόνια νωρίτερα και το ότι θα μπορούσε να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ. Το δημοσίευμα παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    [05] Συνάντηση του γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλο

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα στον Περισσό με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλο και τόνισε ότι «σήμερα όλοι οι φορείς, πολιτικά κόμματα και επιμελητήρια κρίνονται από τη στάση τους στο ζήτημα της ανάκτησης των μεγάλων απωλειών μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων την περίοδο της κρίσης».

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας «αναφέρθηκε στη θέση του κόμματος να προχωρήσει άμεσα η ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων και η αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου». Γι' αυτό, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε τη διαφωνία του ΚΚΕ με την ύπαρξη ενιαίου φορολογικού συντελεστή για το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς και την ανάγκη να μετατοπιστούν τα φορολογικά βάρη στους μονοπωλιακούς ομίλους, με φορολόγησή τους με 45% για το σύνολο των κερδών. Επισήμανε δε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της αδήλωτης, μαύρης εργασίας και για την κατάργηση των νόμιμων και παράνομων ελαστικών εργασιακών σχέσεων που προωθούνται.

    [06] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    «Τι γίνεται, κύριε υπουργέ; Διαξιφισμοί... παρακολουθώ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος αργά το μεσημέρι, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μικροί διαξιφισμοί κύριε Πρόεδρε, στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να υλοποιήσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο με χαρά μπορώ να σας αναφέρω ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων σε αυτή την προσπάθεια, οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, αλλά ταυτόχρονα επιμένουμε ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε ότι το αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της Διοίκησης είναι αρκετά σημαντικό. «Υπογράψατε, πριν από ένα μήνα περίπου, μια σειρά από Προεδρικά Διατάγματα που αναδιάταξαν τους Οργανισμούς όλων των υπουργείων... Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί και αυτή η μεταρρύθμιση φέρει και τη δικιά σας σφραγίδα» επισήμανε ο υπουργός. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στην αντιπαράθεσή του με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των υπαλλήλων και τόνισε, όταν ρωτήθηκε αν θα προσφύγει στον εισαγγελέα για να επιληφθεί ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος: «Έχω υποχρέωση, βάσει του νόμου, να διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα σχετικά πορίσματα που μου προσκόμισε το Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και από τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν επετράπη η είσοδος των ελεγκτών σε πέντε δήμους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των μετατροπών των συμβάσεων». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο έλεγχος διενεργήθηκε σε 10 δήμους όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Πέντε εξ αυτών, κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν αρνήθηκαν τον έλεγχο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και μάλιστα τον διευκόλυναν ενώ το πρόβλημα πράγματι προέκυψε στους υπόλοιπους πέντε που αρνήθηκαν.

    [07] Τις προτάσεις του για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος

    Τις προτάσεις του κόμματός του για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή την προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των δανειοληπτών και της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών για επιβίωση αλλά και το «κούρεμα» των «λοιπών χρεώσεων» παρουσίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα -πιθανότατα αύριο- καθώς και με τους κ.κ. Κουτσούμπα, Κουβέλη και Πολύδωρα τις προσεχείς μέρες, προκειμένου να ζητήσει τη στήριξή τους στην πρόταση του κόμματος για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, παράλληλα και στις πολιτικές εξελίξεις, εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάλεσε τον κ. Παπούλια «ακόμη και να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος» ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του κ. Σαμαρά, με αφορμή τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων και κατηγορηματικά κατά της μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, λέγοντας ότι έτσι μειώνεται η εθνική περιουσία, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να προστατευθούν, αλλά -όπως είπε- έχουν ήδη λάβει οικονομική βοήθεια την οποία «όφειλαν να διοχετεύσουν στην αγορά, αλλά αντίθετα στηρίζονται οι εκδότες και ιδιοκτήτες καναλιών που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι κομματικοί φίλοι και συγγενείς υπουργών». Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ και εστίασε σε τρία σημεία την κριτική του: Πρώτον, ότι «ενώ δημοσιογράφος της "Ντόιτσε Βέλε" ρώτησε τον πρωθυπουργό για τη "Μακεδονία", εκείνος αντί να απαντήσει κοίταξε την κ. Μέρκελ». Δεύτερον, «ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ τρεις φορές για τη συνέχιση της πολιτικής που εξαθλιώνει τους Έλληνες, ενώ ο κ. Σημίτης μόνο μια φορά τις ΗΠΑ, στη Βουλή». Και τρίτον, «πήγε να παρακαλέσει για την προσωπική του επιβίωση, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη λήξει». Αναφερόμενος σε πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εάν επιθυμεί να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και τόνισε ότι δεν υποχωρεί από τις «κόκκινες» γραμμές στα εθνικά θέματα και την απαίτηση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών εισόδου της χώρας στο μνημόνιο.

    [08] Γάλλοι εργοδότες απαιτούν κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων για «τόνωση της ανάπτυξης»

    Η Γαλλία θα πρέπει να καταργήσει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και να μειώσει τον κατώτατο μισθό, αν θέλει να ελπίζει να μειώσει την χρόνια υψηλή ανεργία και να τονώσει την ανάπτυξη, υποστήριξε σήμερα η κύρια εργοδοτική οργάνωση της χώρας. Η Medef ανακοίνωσε πως, αν εφαρμοσθούν, οι προτάσεις της θα βοηθήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έχει κολλήσει πάνω από το 10%, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 3,5 εκατ. άνθρωποι που ζητούσαν δουλειά. Τα συνδικάτα αντέδρασαν οργισμένα νωρίτερα αυτό το μήνα όταν κάποιες από τις προτάσεις είχαν διαρρεύσει στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς να καλέσει όλα τα κόμματα να αποφεύγουν τις "προκλήσεις". Ωστόσο ο επικεφαλής της Medef Πιέρ Γκατάζ δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποστεί την πολεμική προκειμένου να προκαλέσει μια συζήτηση για το τι είναι αυτό που κρατάει πίσω τη γαλλική οικονομία.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται να θεσπίσει ένα νόμο που χαλαρώνει τους κανόνες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε κανονιστικά ρυθμισμένους επαγελματικους τομείς και έχει σηματοδοτήσει ότι θα προχωρήσει επίσης στη χαλάρωση των ορίων στην εκπροσώπηση των εργαζομένων που οι εταιρείες υποστηρίζουν πως αποτελούν τροχοπέδη για τις προσλήψεις. Εντούτοις ο Γκατάζ τον πιέζει να προχωρήσει περισσότερο και να βάλει τέλος στην εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας που θεσπίσθηκε το 2000 από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, να επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν το νόμο περί ελάχιστου μηνιαίου μισθού ύψους 1.445 ευρώ, να καταργήσει δύο από τις 11 αργίες και να επιτρέψει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, που τώρα απαγορεύεται για περιβαλλοντικούς λόγους. Ζητάει επίσης να τεθεί μια οροφή στους φόρους που επιβάλλονται στις εταιρείες, την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την εργασία και την αναθεώρηση του γενναιόδωρου συστήματος των επιδομάτων ανεργίας.

    [09] Ο Μπέπε Γκρίλο προτείνει συμμαχία με την κεντροαριστερά για να μην εγκριθεί η μεταρρύθμιση του εργασιακού που προτείνει ο Ρέντσι

    Συμμαχία κατά του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι προτείνει το κίνημα Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, στην αριστερή πτέρυγα του «Δημοκρατικού Κόμματος». «Ο Ρέντσι πετυχαίνει όσα δεν κατάφεραν να πετύχουν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μάριο Μόντι: μεταχειρίζεται το συνδικάτο Cgil σαν να πρόκειται για ένα απλό ξεσκονόπανο. Σύντροφοι του Δημοκρατικού Κόμματος, τι περιμένετε για να προχωρήσετε σε κατάληψη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος και να μπορέσετε να υψώσετε την φωνή σας;» γράφει σήμερα στο ιστολόγιο του Ιταλού πολιτικού και ηθοποιού ο ιστορικός Άλντο Τζανούλι. Η αναφορά είναι στο μέτρο της ιταλικής κυβέρνησης το οποίο στοχεύει στην αλλαγή του εργασιακού, καταργώντας το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία. Το κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει γνωστό, παράλληλα, ότι θα εναντιωθεί με κάθε δυνατό τρόπο στην έγκριση της συγκεκριμένης τροποποίησης της εργασιακής νομοθεσίας.

    Συνεχίζεται, στο μεταξύ, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του «Δημοκρατικού Κόμματος». Σε συνάντησή τους εκατό βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση πρότειναν την διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης σε περίπτωση ευνοϊκής δικαστικής απόφασης. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και τα υπόλοιπα μέλη της αριστερής πτέρυγας των «Δημοκρατικών», φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν μια μόνον παραχώρηση: να αντικατασταθεί η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύονται άδικα, με χρηματική αποζημίωση, αποκλειστικά και μόνο για τα πρώτα τρία χρόνια εργασίας τους. Σήμερα, στο μεταξύ, το συγκεκριμένο μέτρο αρχίζει να συζητείται στην ιταλική γερουσία και σύμφωνα με τους σχολιαστές στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να δοθεί μια πρώτη έγκριση μέχρι τις οκτώ Οκτωβρίου.

    [10] Ο Αθ. Καρανικόλας επιστρέφει στην Ελλάδα με το φιλμ «Στο σπίτι»

    «Θέλαμε να δείξουμε ότι αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη γυναίκα δεν συμβαίνει από τους ?κακούς? αλλά από ανθρώπους σύγχρονους, μορφωμένους, καλόγουστους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αθανάσιος Καρανικόλας, για την καινούργια του ταινία «Στο σπίτι», που βγαίνει αύριο στους κινηματογράφους. Είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλαστίας του Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη, που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, μετά την «Elli Makra 42277 Wuppertal» και το «Echolot». Το σπίτι «φρούριο» που εξασφαλίζει μια αδιασάλευτη ηρεμία στους εύπορους ενοίκους του, μακριά από την πόλη και τα προβλήματα της κοινωνίας, ανοιχτό στη θέα της θάλασσας και στο ελληνικό φως, ικανό να «εξολοθρεύσει» τον όποιο ανεπιθύμητο, εν προκειμένω τη Γεωργιανή οικιακή βοηθό, που όταν η υγεία της κλονίζεται από μια σπάνια ασθένεια η «οικογένεια» την εγκαταλείπει αβοήθητη, συμμετείχε στο τμήμα Φόρουμ του Φεστιβάλ του Βερολίνου, αποσπώντας το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και καλές κριτικές.

    «Με ενδιέφερε ο χαρακτήρας της ηρωίδας, η στάση της απέναντι στην αδικία. Θα ήταν πολύ εύκολο», απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης, «να δαιμονοποιήσει κάποιος τον εργοδότη, να θυματοποιήσει την οικιακή βοηθό και να πει "αυτοί είναι οι κακοί, δεν έχουν σχέση μ' εμένα, έχουμε μια αστική τάξη σκληρή και απάνθρωπη". Εδώ βλέπουμε ότι οι άνθρωποι είναι σύγχρονοι, μορφωμένοι, καλόγουστοι και φυσικά παίρνουν αυτά που χρειάζονται από τη Νάντια χωρίς να την αποκόπτουν από το δικό τους σύστημα. Στη συνέχεια όμως που τα πράγματα γίνονται πιο κρίσιμα γι' αυτούς και χρειάζεται να αναλάβουν κάποια ευθύνη, τότε αλλάζουν τα πράγματα».

    Η ταινία γυρίστηκε με ολιγομελές συνεργείο στο εσωτερικό σπιτιού στον Μαραθώνα και ο Αθ. Καρανικόλας, μόνο καλά λόγια έχει να πει για τους ηθοποιούς με τους οποίους δούλεψε (Μαρία Καλλιμάνη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννη Τσορτέκη, Ζωή Ασημάκη, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκο Γεωργάκη, Νεφέλη Κουρή).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 September 2014 - 14:30:23 UTC