Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον ΥΦΥΠΞ, Κ. Γεροντόπουλο, στον Έβρο
  • [02] Σκωτία: «Όχι» στην ανεξαρτησία είπαν 55,3%
  • [03] Ντ. Κάμερον: Το ζήτημα της ανεξαρτησίας διευθετήθηκε «για μία γενιά»
  • [04] «Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ζουν με ειλικρίνεια, αφού δεν υπάρχει πια λόγος προσποίησης»
  • [05] «Η Μιχαλού», πρώτη επανέκδοση της σατυρικής εφημερίδας του Χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ
  • [06] Μια νεαρή εθελόντρια δίνει τη δική της «μάχη» για την Ανταρκτική
  • [07] Το φετινό καλοκαίρι, ήταν το πιο ζεστό στη Γη

  • [01] Αύριο η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον ΥΦΥΠΞ, Κ. Γεροντόπουλο, στον Έβρο

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Έβρο, θα υποδεχθεί αύριο το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο, στην Ορεστιάδα. Η επίσημη υποδοχή θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, από τον κ. Γεροντοπουλο και τον μητροπολίτη Διδυμότειχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό, τις τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου, ενώ αμέσως μετά θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων.

    Στις 6 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη κεντρική πλατεία Διδυμότειχου και στις 7 δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας της πόλης. Στον ίδιο ναό, την Κυριακή θα τελεστεί όρθρος και πατριαρχική Θεία Λειτουργία ενώ θα ακολουθήσει τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού μητροπολίτου Νικηφόρου και τιμητική εκδήλωση στο δημαρχείο Διδυμότειχου. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η υποδοχή του κ.κ. Βαρθολομαίου στην πλατεία Μεσοχωρίου στο Σουφλί και μισή ώρα αργότερα δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Τη Δευτέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Ιερό Μετόχιον Παναγίας Πορταϊτίσσης στην Κορνοφωλιά, ενώ τις επόμενες ημέρες την Ξάνθη και τη Ροδόπη.

    [02] Σκωτία: «Όχι» στην ανεξαρτησία είπαν 55,3%

    Επειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, το «όχι» επικρατεί με 55,3% στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους, ενώ το "ναι" στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει το 44,77% των ψήφων. Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του «όχι» συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του «ναι». Η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%.

    [03] Ντ. Κάμερον: Το ζήτημα της ανεξαρτησίας διευθετήθηκε «για μία γενιά»

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο «να ενωθεί» μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Σκωτίας και να προχωρήσει εμπρός. «Ηλθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθεί και να προχωρήσει εμπρός» προσθέτοντας ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας διευθετήθηκε για «μία γενιά».

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία. «Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μπροστά στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

    [04] «Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ζουν με ειλικρίνεια, αφού δεν υπάρχει πια λόγος προσποίησης»

    «Η τρίτη μέρα συναυλίας ήταν μεγάλη έκπληξη και για μένα. Προσπαθώ να το χαρώ και να το απολαύσω» δηλώνει ενθουσιασμένη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ελεονώρα Ζουγανέλη, η οποία θα τραγουδήσει για τρεις βραδιές στον κήπο του Μεγάρου -και όχι για μία όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί- λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων. Αύριο 20, την Κυριακή 21 αλλά και τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, οι φίλοι της θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα τραγούδια της στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο του κήπου του Μεγάρου Μουσικής.

    Με τα εισιτήρια των δυο πρώτων ημερών να έχουν ήδη εξαντληθεί, η τρίτη μέρα της συναυλίας στον κήπο του Μεγάρου, όπως και η ίδια εξηγεί ήταν κάτι παραπάνω από «καλοδεχούμενη». «Είναι όμορφο πράγμα αυτό που κάνεις να αρέσει στον κόσμο? 'Αλλωστε το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ σημαντικό για μένα, καθώς κύλησε με αυτή την ανάλογη αποδοχή του κόσμου. Ήταν μια πολύ μεγάλη και συγκινητική ιστορία».

    Για το πώς η ίδια αισθάνεται για τη μεγάλη της απήχηση στο κοινό, μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Συγκινούμαι με την ανταπόκριση του κοινού. Σαφώς αυτή είναι και η πρόθεσή μου και ο στόχος μου: να συμβεί αυτή η επικοινωνία με τον κόσμο. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται οικεία μαζί μου και όταν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, είτε χορεύοντας, είτε δακρύζοντας, για μένα είναι η μεγαλύτερη στιγμή και η μεγαλύτερη επιτυχία».

    [05] «Η Μιχαλού», πρώτη επανέκδοση της σατυρικής εφημερίδας του Χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ

    Για πρώτη φορά εκδίδεται σε ανάτυπο η σατυρική εφημερίδα του Χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ « Η Μιχαλού», από το Παράρτημα Χίου του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Άλφα Πι». Πρόκειται για το σκωπτικό έντυπο λίγων αλλά εκρηκτικών σελίδων -«Εφημερίς σατυρική που βγαίνει κάθε Κυριακή/ Κι΄ εχει μια δραχμή το φύλλο/ και στον ξένο και στον φίλο/ «Ελευθερίας» το τυπογραφείο/ κι΄όταν με διώξουνε θα φύγω».

    Το πρώτο τεύχος είδε το φως της δημοσιότητας στις 9 Οκτωβρίου του 1932 ,«μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που ξεκίνησε το 1929 καταρρίπτοντας τους μύθους της κοινωνίας της αγοράς, της αφθονίας, της ειρήνης με ιμπεριαλιστικό πρόσημο, της αστικής δημοκρατίας που κυοφορεί το αυγό του φιδιού, το φασισμό», όπως γράφει στον πρόλογο ο δάσκαλος Μάρκος Σκούφαλος.

    Στην έντυπη αυτή έπαλξη ο λυρικός και επαναστατικός κομμουνιστής ποιητής σαρκάζει, στηλιτεύει, ανατρέπει. Στόχος του τα πρόσωπα εξουσίας και οι κατεστημένες καταστάσεις όχι μόνο της χιώτικης κοινωνίας, αλλά και του πανελληνίου, ακόμη και της τότε διεθνούς σκηνής.

    [06] Μια νεαρή εθελόντρια δίνει τη δική της «μάχη» για την Ανταρκτική

    Έναν χρόνο πριν γύριζε από το... κρύο, έχοντας ταξιδέψει ως τη μακρινή Ανταρκτική για να ενώσει τη δική της φωνή με αυτή του πλανήτη, που εκπέμπει SOS. Σήμερα, η Μπέλλα Παπαδοπούλου-Εστρέλα συνεχίζει να δίνει τη δική της «μάχη» για το περιβάλλον που δοκιμάζεται από τις κλιματικές αλλαγές και καλεί όλους να απλώσουν «δίχτυ προστασίας» στη φύση. «Σκέψου πόσο μαγική είναι η φύση! Μπορείς να αγοράσεις το πιο τέλειο αυτοκίνητο ή ένα πολύ ακριβό ρούχο. Κάποια στιγμή θα το βαρεθείς. Σκέψου, όμως, να βλέπεις το ηλιοβασίλεμα κάθε βράδυ και κάθε φορά που το βλέπεις να συγκινείσαι εξίσου βαθιά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή δημοσιογράφος και εθελόντρια, που σήμερα ζει κι εργάζεται στη Σουηδία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε (σ.σ. οφείλει το ελληνικό επώνυμό της στον δεύτερο, Έλληνα σύζυγο της μητέρας της, ενώ η ίδια έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία & ΜΜΕ στο ΑΠΘ και μιλά άπταιστα ελληνικά).

    Η Ανταρκτική είναι το σημερινό πεδίο ενασχόλησής της (εδώ και τρία χρόνια) και εξηγεί γιατί: «Οι νεογέννητες φώκιες στην Ανταρκτική πεθαίνουν, όταν πίνουν το μητρικό γάλα από τις μαμάδες τους, καθώς το γάλα είναι δηλητηριασμένο από δικούς μας ρύπους που μεταφέρονται στην ήπειρο μέσω αέρα και νερού. Όταν το έμαθα αυτό μού ράγισε η καρδιά και αποφάσισα πως δεν μπορώ να το δεχθώ έτσι σιωπηλά και να καθίσω με σταυρωμένα χέρια. Όλοι περιμένουμε κάποιον άλλο να λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει ό,τι μπορεί για τον πλανήτη. Στο κάτω κάτω είναι το σπίτι όλων μας!».

    [07] Το φετινό καλοκαίρι, ήταν το πιο ζεστό στη Γη

    Ο φετινός Αύγουστος και γενικότερα το καλοκαίρι του 2014 (τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου) ήταν το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη μας, από το 1880, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Το προηγούμενο ρεκόρ θερμότερου καλοκαιριού ήταν το 1998. Όσον αφορά τη μέση ετήσια θερμοκρασία του 2014 μέχρι τώρα, είναι η τρίτη υψηλότερη στα μετεωρολογικά χρονικά. Οι αμερικανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι το φετινό έτος θα σπάσει το ρεκόρ του 2010 ως θερμότερου έτους.

    Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο. Εννέα από τους δέκα πιο θερμούς Αυγούστους στη σύγχρονη ιστορία έχουν συμβεί μετά το 2000. Η τελευταία φορά που η θερμοκρασία ενός Αυγούστου στη Γη ήταν κάτω από τον μέσο όρο του αιώνα, ήταν το 1976. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝΟΑΑ, παράγων - κλειδί για την πιο πρόσφατη άνοδο των θερμοκρασιών στη Γη είναι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, που απορροφούν μεγάλο μέρος της θερμότητας του πλανήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 September 2014 - 8:30:21 UTC