Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ψέματα δεν μπορούν να πουν με πειστικότητα
  • [02] Στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός
  • [03] Διευκρινίσεις για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
  • [04] Tριμερείς συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας - ΕΕ για το φυσικό αέριο, στις 26 Σεπτεμβρίου
  • [05] Ένας 51χρονος άνδρας σκότωσε την κόρη του και τα 6 εγγόνια του πριν αυτοκτονήσει, στις ΗΠΑ
  • [06] Ο Έσπεν Μπαρτ Άιντε συστήνει στους Κυπρίους να λάβουν υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή
  • [07] Έκκληση Π. Ποροσένκο προς Μπ. Ομπάμα για βοήθεια στον ουκρανικό στρατό
  • [08] Η Σκωτία απέρριψε την επιλογή της ανεξαρτησίας
  • [09] Ο ΟΗΕ δημιουργεί ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του Έμπολα

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ψέματα δεν μπορούν να πουν με πειστικότητα

    «Τεκμήριο της κομματικής λογικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» χαρακτηρίζει το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τη «δήθεν κοστολόγηση» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, από το υπουργείο Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών ότι η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου αποτελεί τεκμήριο της κομματικής λογικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σχετικά «με το κράτος λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης, διότι επιβάλλει σε μια Δημόσια Υπηρεσία (το Γραφείο Τύπου) να λειτουργεί σαν παράρτημα κομμάτων». Επίσης, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι «δεν είναι ικανοί ούτε ψέματα να πουν με πειστικότητα».

    Το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής εκφράζει την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τη δική του κοστολόγηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από τον κ. Χαρδούβελη να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα των αρμόδιων διευθύνσεων που τεκμηριώνουν την κοστολόγηση αυτή. Διαφορετικά, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας: της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, για να αποδειχθεί ότι «ο ενδελεχής έλεγχος των υπηρεσιών ήταν απλά όσα έγραψαν οι γνωστές μονταζιέρες».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη, αναμένει να δικαιολογήσει το υπουργείο πώς έπεσε έξω κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, αφού η αρχική πρόβλεψη ήταν 3,2 δισ. ευρώ και η αρχική βεβαίωση ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ και «χωρίς το υπουργείο να δίνει τον τελικό αριθμό».

    [02] Στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός

    Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, θα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση της χώρας για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ. Το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, καθώς, επίσης, και τελετή για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.

    Στο Μπακού θα βρεθούν και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Γεωργίας και του Μαυροβούνιου καθώς επίσης και αρμόδιοι υπουργοί από τη Βρετανία, την Κροατία και την Ιταλία.

    Η χώρα μας συνδέεται με το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ με τον Αγωγό TAP, που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, υπό την έννοια ότι δίχως το κοίτασμα δεν θα υπήρχε και ο αγωγός που βάζει τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη. Μόλις προ δεκαημέρου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τη συνέχιση των εργασιών για τον αγωγό - που όταν πρόκειται για ενεργειακές συμφωνίες αποτελούν το σημαντικότερο εν δυνάμει εμπόδιο. Ομαλά, όμως, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, εξελίσσεται και η συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την κρατική αζέρικη εταιρία.

    Στο Μπακού τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και η κυβερνητική εκρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με ηγέτες των άλλων κρατών.

    [03] Διευκρινίσεις για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

    Mε τον μειωμένο συντελεστή θα υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως ακριβώς προβλέπεται και για τα ξενοδοχεία. Αυτό διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σαφής είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού για το θέμα που προέκυψε, λόγω ασάφειας που υπήρξε στη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είχε προστεθεί την τελευταία στιγμή στο σχετικό νομοσχέδιο ύστερα από παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη.

    Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού «έπειτα από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η λογική της διάταξης που προστέθηκε στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11/9/2014 νομοσχέδιο είναι οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων - βιλών του άρθρου 46 παρ.5 του ν 4179/2013)».

    Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί και στη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

    [04] Tριμερείς συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας - ΕΕ για το φυσικό αέριο, στις 26 Σεπτεμβρίου

    Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασαν σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών για την επίλυση της διαφοράς ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου στις 26 Σεπτεμβρίου. «Συμφωνήσαμε κατ΄αρχήν για τη διεξαγωγή τριμερών συνομιλιών στις 26 Σεπτεμβρίου» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σότσι ο υπουργός προσθέτοντας ότι και οι τρεις πλευρές συμφωνούν ως προς την ημερομηνία. Η Ρωσία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ως «μη βολική» την ημερομηνία της 20ής Σεπτεμβρίου που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [05] Ένας 51χρονος άνδρας σκότωσε την κόρη του και τα 6 εγγόνια του πριν αυτοκτονήσει, στις ΗΠΑ

    Ένας 51χρονος άνδρας από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών σκότωσε την Πέμπτη την κόρη του και τα 6 εγγόνια του πριν αυτοκτονήσει, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο Ντον Σπίριτ, τον οποίο οι αρχές θεωρούν ως αυτουργό του αποτρόπαιου εγκλήματος, κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της αστυνομίας (911) και στη συνέχεια αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας, Ρόμπερτ Σουλτς.

    Όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι είχαν δολοφονηθεί, δήλωσε ο Σούλτς, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο από τα παιδιά ήταν 10 ετών ενώ το μικρότερο μόλις 3 μηνών.

    Το ποινικό μητρώο του Σπίριτ ήταν βεβαρημένο, ανακάλυψαν οι αρχές, καθώς παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για παράνομη κατοχή όπλου, βιαιοπραγίες και επειδή είχε στερήσει τροφή και στέγη σε ένα παιδί. Το 2001, ο 51χρονος είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον 8χρονο γιο του, σε αυτό που είχε χαρακτηρίσει ως κυνηγετικό ατύχημα, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Orlando Sentinel. Ο Σπίριτ ομολόγησε την ενοχή του σε σχέση με την υπόθεση για κατοχή πυροβόλου όπλου και είχε καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση, ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα το 2003.

    [06] Ο Έσπεν Μπαρτ Άιντε συστήνει στους Κυπρίους να λάβουν υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή

    Οι Κύπριοι στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή, για κατάργηση συνόρων, για την άνοδο του ισλαμικού κράτους. Αυτήν τη χρονική περίοδο δεν είναι προς όφελος κανενός να παραμένουν άλυτα τα όποια θέματα, σημείωσε και πρόσθεσε: «είναι πιο επικίνδυνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε ασταθείς συνθήκες, γιατί δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα εξαιρεθεί από τα όσα διαδραματίζονται γύρω του στον κόσμο».

    Ο κ. 'Αιντε έκανε έκκληση στους Κυπρίους να κοιτάζουν προς το μέλλον και όχι στο παρελθόν και διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να υποβοηθήσει ενεργώς τη διαδικασία των συνομιλιών (active facilitator) -και όχι για να ασκήσει την όποια επιδιαιτησία (arbitrator)- με στόχο να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

    Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. 'Αιντε είπε ότι οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Έρογλου, παραμένουν οπωσδήποτε δεσμευμένοι στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα σημείο εκκίνησης, το οποίο είναι ξεκάθαρο και καθόλου αντιφατικό, όπως υποστηρίζεται από κάποιους». Σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, σημείωσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που δεν μπορεί να επιλυθεί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.

    [07] Έκκληση Π. Ποροσένκο προς Μπ. Ομπάμα για βοήθεια στον ουκρανικό στρατό

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται πως δεν συμμερίστηκε απόλυτα την έκκληση του Ουκρανού ομόλογού του, Πέτρο Ποροσένκο, για παροχή αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο έναντι της απειλής που προβάλει στη χώρα η Ρωσία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Ποροσένκο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ενώ χαρακτήρισε τον Ουκρανό Πρόεδρο ως «τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά».

    Ο Ποροσένκο ζήτησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, πέρα από τον εξοπλισμό που έχει ήδη στείλει η Ουάσινγκτον, όπως κιάλια νυχτερινής όρασης. Επίσης προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εάν δεν αναληφθεί δράση η Ρωσία θα συνεχίσει να «αρπάζει» περιοχές σε όλη την Ευρώπη, είπε με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    [08] Η Σκωτία απέρριψε την επιλογή της ανεξαρτησίας

    Η Σκωτία αποφάσισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτοντας την επιλογή της ανεξαρτησίας, μεταδίδει το BBC και το Ρόιτερς.

    Το ποσοστό του «όχι» θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το «ναι», σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.

    [09] Ο ΟΗΕ δημιουργεί ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του Έμπολα

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ειδική αποστολή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, αποστέλλοντας προσωπικό στις πλέον πληγείσες περιοχές - τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε- μετά την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να χαρακτηρίσει το ξέσπασμα του ιού ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, είπε ότι πρόκειται να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να ηγηθεί της αποστολής του ΟΗΕ (Ebola Emergency Response- UNMEER), στόχος της οποίας θα είναι η «άμεση και μαζική κινητοποίηση» ανθρώπων, υλικών και οικονομικών πόρων.

    Τουλάχιστον 2.360 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χειρότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα, από το 1976 οπότε και εντοπίστηκε η ασθένεια, ενώ τουλάχιστον 5.357 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 September 2014 - 6:30:23 UTC