Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό, στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Ερντογάν
  • [02] Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
  • [03] Ο Λ. Ζαγορίτης νέος Συνήγορος του Καταναλωτή
  • [04] Το ευρώ συνεχίζει την πτωτική του πορεία
  • [05] Eurostat: Υποχώρηση 0,2% του ελληνικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο φέτος
  • [06] Αύξηση των εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  • [07] Οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε ότι μπήκαν στη Μαριούπολη
  • [08] "Κεντρικό συνασπισμό" κατά του Ισλαμικού Κράτους συγκροτούν οι ΗΠΑ

  • [01] Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό, στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Ερντογάν

    Τις πάγιες θέσεις της χώρας πρόβαλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ.

    Στη συνάντηση που διήρκεσε 50 λέπτά και έγινε σε καλό κλίμα μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος για τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του, ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.Ξεκινώντας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

    Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

    [02] Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, διήρκεσε 40 λεπτά και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

    Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    [03] Ο Λ. Ζαγορίτης νέος Συνήγορος του Καταναλωτή

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η τοποθέτηση του Λευτέρη Ζαγορίτη στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

    «Παρών» δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.

    Αναπτύσσοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές του, ο κ. Ζαγορίτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού με την πρόσληψη προσωπικού που μπορεί να γίνει μέσω της κινητικότητας ώστε- όπως τόνισε- να τα καταφέρει αποτελεσματικότερα στον ρόλο του για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

    Επικαλούμενος στοιχεία του 2012 και του 2013, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτά, από το 80% των υποθέσεων που φθάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, το 73% επιλύεται υπέρ του καταναλωτή. Σημείωσε δε, ότι αν είχε και τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα τότε τα αποτελέσματα θα ήταν θετικότερα.

    [04] Το ευρώ συνεχίζει την πτωτική του πορεία

    Το ευρώ συνεχίζει την πτωτική του πορεία μετά τον αιφνιδιασμό των αγορών από τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια της και να αρχίσει αγορές στοιχείων ενεργητικού 1 τρισεκ. ευρώ. Η επιθετική στάση της ΕΚΤ οδήγησε σε αρνητικό έδαφος τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία, δίνοντας στους επενδυτές ισχυρό κίνητρο να πουλήσουν το ευρώ και να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού άλλων χωρών με υψηλότερες αποδόσεις. Το ευρώ κινείται στο επίπεδο των 1,2934 δολαρίων, αφού είχε υποχωρήσει στο χαμηλό 14 μηνών 1,2920 τη νύχτα.

    [05] Eurostat: Υποχώρηση 0,2% του ελληνικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο φέτος

    Μικρή υποχώρηση κατά 0,2% σημείωσε το ΑΕΠ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Εurostat για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη- μέλη. Την ίδια περίοδο, στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7% και στην ΕΕ 1,2%.

    Η ετήσια εξέλιξη του ΑΕΠ (β? τρίμηνο 2014, σε σχέση με το β? τρίμηνο του 2013) στις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ήταν η εξής: Κύπρος -2,5%, Ιταλία -0,2%, Ελλάδα -0,2%, Φινλανδία -0,1%, Γαλλία +0,1%, Πορτογαλία +0,8%, Ολλανδία +0,9%, Αυστρία +0,9%, Βέλγιο +1,0%, Ισπανία +1,2%, Γερμανία +1,3%, Σλοβενία +1,9%, Σλοβακία +2,4%, Εσθονία +2,5%, Μάλτα +2,7%, Λετονία +3,5%.

    [06] Αύξηση των εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

    Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών σημειώθηκε τον Ιούλιο εφέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας.

    Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.348,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3.948,4 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 9,3%).

    Από την άλλη πλευρά, η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.456,9 εκατ. ευρώ, έναντι 2.484,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση ?ε τον Ιούλιο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 1,1% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 1,8%).

    [07] Οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε ότι μπήκαν στη Μαριούπολη

    Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ρωσίας μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές μπήκαν σήμερα στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όμως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη και το λιμάνι της, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

    «Οι πρώτες ομάδες (των ανταρτών) βρίσκονται ήδη στη Μαριούπολη» είπε πηγή των αυτονομιστών, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

    Ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στο Κίεβο ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια. Τους απωθήσαμε μάλιστα από τις θέσεις που κρατούσαν».

    Αξιωματικός του ουκρανικού στρατού είπε ότι «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται» και δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, παρά το ότι έχουν αρχίσει πλέον στο Μινσκ οι συνομιλίες της «Ομάδας Επαφής».

    [08] "Κεντρικό συνασπισμό" κατά του Ισλαμικού Κράτους συγκροτούν οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι συγκροτούν έναν "κεντρικό συνασπισμό" για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ζητώντας ευρεία υποστήριξη από τους συμμάχους και εταίρους τους, αποκλείοντας ωστόσο την ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων για τον σκοπό αυτόν.

    "Οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε κατά τρόπον ώστε να εμποδίσουμε την κατάληψη εδαφών, να ενισχύσουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και άλλες δυνάμεις στην περιοχή που είναι έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν , χωρίς να αναπτύξουμε δικές μας δυνάμεις", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων δέκα χωρών στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    "Προφανώς υπάρχει εδώ μία κόκκινη γραμμή για όλους: όχι ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων" πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 September 2014 - 12:30:26 UTC