Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το μόνο κίνητρο της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού, θα ήταν ίσως οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας»
  • [02] Στην Αθήνα αύριο ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ
  • [03] «Ήρθε η στιγμή για ένα Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης»
  • [04] Ισραήλ: Ξεκίνησε η μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Δώδεκα Παλαισίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές

  • [01] «Το μόνο κίνητρο της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού, θα ήταν ίσως οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας»

    «Η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να αφήσει σε κανέναν το αίσθημα ότι είναι νικητής και σε άλλους ότι είναι ηττημένοι. Η λύση θα είναι συμβιβασμός. Θα πρέπει να είμαστε αρκούντως ώριμοι και να εγκαταλείψουμε τα οράματα, που μετατρέπονται σε εφιάλτες» σημειώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος παραδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκυπρίους δεν προχωρούν και εκτιμά πως το μόνο κίνητρο της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού θα ήταν ίσως οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, σημειώνοντας πως για τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά αποθέματα, «προαπαιτούμενο είναι η λύση του Κυπριακού». Τονίζει ωστόσο, πως «η Λευκωσία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της με την Άγκυρα».

    Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως «το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα» και χαρακτηρίζει «εσφαλμένη πολιτική» την υιοθέτηση του δόγματος «εσείς βρείτε τη λύση και εμείς θα την προσαρμόσουμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», διευκρινίζοντας: «Μία λύση με αδιάφορη την ΕΕ, πέραν του ότι θα δημιουργήσει ένα κράτος δύο ταχυτήτων, μπορεί να εγκλωβίσει την Ευρώπη, μέσω των Τουρκοκυπρίων, στις διαθέσεις της Άγκυρας.Κάνει σαφές πως «οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας δεν διαταράσσονται», πως σε όλες τις φάσεις η Αθήνα λειτουργεί μαζί με την Κύπρο για ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας και τονίζει: «Θα ήταν αχαριστία να λέγαμε το αντίθετο».Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι το φθινόπωρο θα καταφέρει να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα.

    [02] Στην Αθήνα αύριο ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ

    Στην Αθήνα φθάνει αύριο,Δευτέρα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προανήγγειλε την επίσκεψη του με ένα ιδιαίτερα θερμό μήνυμα προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Κομισιόν υπογραμμίζεται πως ο κ. Γιούνκερ επέλεξε την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη με το νέο αξίωμά του σε κράτος- μέλος της ΕΕ.

    Αποκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό «φίλο και συνάδελφο» ο κ. Γιούνκερ ανακοινώνει πως από την Αθήνα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Προεδρίας του, για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ στέλνει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλουν ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ τη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [03] «Ήρθε η στιγμή για ένα Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης»

    «Η ελληνική οικονομία έχει όλα τα εχέγγυα να αφήσει το παρελθόν της πίσω της. Η εξαετία της ύφεσης, της ανεργίας, των μειωμένων εισοδημάτων, του πόνου και της οργής σταδιακά μάς αφήνει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να αντιληφθούμε ένα μέλλον διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να αντιληφθούμε ότι το μέλλον δεν είναι η γραμμική συνέχεια του πρόσφατου παρελθόντος. Και να δράσουμε με βάση αυτή την αντίληψη. Η Ελλάδα μεταμορφώνεται προς τα καλύτερο» αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

    Ο υπουργός σημειώνει: «Η Ελλάδα σταδιακά οδεύει προς το τέλος του Προγράμματος Προσαρμογής. Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή για ένα Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, στο οποίο θα δεσμευτούμε, όχι διότι αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη δανείων, αλλά διότι πιστεύουμε σε αυτό ως αναγκαία συνθήκη για την ευημερία της χώρας και την μακροοικονομική βιωσιμότητα εντός του απαιτητικού περιβάλλοντος του ευρώ».

    «Ο κεντρικός άξονας αυτού του Σχεδίου δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τόπου διεξαγωγής επενδύσεων. Το υπόδειγμα ανάπτυξης, που πριν από την κρίση έχει βασιστεί στη διόγκωση της κατανάλωσης, αποτελεί παρελθόν, διότι δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από δανειακά κεφαλαία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την σκιαγράφηση αυτού του Σχεδίου.

    [04] Ισραήλ: Ξεκίνησε η μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας

    Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα να αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει άλλες στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του στρατού.

    "Αποσύρουμε συγκεκριμένες δυνάμεις, μετακινούμε στο εσωτερικό (του θύλακα) άλλες, αυτή η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε ο Πίτερ Λέρνερ επιβεβαιώνοντας έτσι για πρώτη φορά επισήμως την μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

    «Διαβάστε επίσης:» Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές

    [05] Δώδεκα Παλαισίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές

    Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής. Τα εννέα θύματα σκοτώθηκαν στη Ράφα και τα τρία στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

    Εν τω μεταξύ ο Χαντάρ Γκολντίν, ο Ισραηλινός στρατιώτης, για τον οποίο υπήρχαν ανησυχίες ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται πως σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο στρατός.

    «Μια ειδική επιτροπή ανακοίνωσε το θάνατο του αξιωματικού του πεζικού των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) της ταξιαρχίας Τζιβάτι, αντιστράτηγου Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 August 2014 - 8:30:24 UTC