Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου για τα οικονομικά των ΑΕΙ
  • [02] Έρχονται βροχές, έρχονται μπόρες
  • [03] Διυπουργική: Ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
  • [04] Πρόστιμο 1,27 δισ. δολαρίων στην Bank of America
  • [05] Σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι ο φετινός τζίρος των εκπτώσεων

  • [01] Σύσκεψη αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου για τα οικονομικά των ΑΕΙ

    Τα οικονομικά στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης που θα γίνει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Στη συνάντηση που θα γίνει παρουσία και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, θα αναζητηθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει λόγω των περικοπών, οι οποίες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται μεταξύ 12% και 18%, ενώ στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες.

    Για την επικείμενη σύσκεψη ενημέρωσε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος έδωσε και το γενικό πλαίσιο της εισήγησης που θα καταθέσει στη σύσκεψη. Όπως ειδικότερα, ενημέρωσε τους βουλευτές ο υπουργός Παιδείας, η εισήγηση είναι οι λογαριασμοί των Ερευνητικών Κέντρων να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να αποκτήσουν και άλλες ελευθερίες. Τις ίδιες ελευθερίες να έχουν στο εξής και τα ιδρυόμενα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα διαχειρίζονται τα οικονομικά και την περιουσία των πανεπιστημίων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να υπάρξουν δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να ξεπεράσουν προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές.

    [02] Έρχονται βροχές, έρχονται μπόρες

    Για βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, προειδοποιεί για σήμερα έως και για το Σάββατο, με έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ. Ειδικότερα: Σήμερα, Πέμπτη, από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς άνεμους, θα εκδηλωθούν στη κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια. Αύριο, Παρασκευή, τα φαινόμενα θα επεκταθούν βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Το Σάββατο, 2 Αυγούστου, τα έντονα φαινόμενα που θα περιοριστούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    [03] Διυπουργική: Ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

    Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική ο προεδρεύων υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας.

    «Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα» είπε ο υπουργός. Ο κ. Δένδιας συνέχισε: «Δεν συμμεριζόμαστε πάντα την Ευρωπαϊκή άποψη. Μέτρα όπως οι επιστροφές από τη ΔΕΠΑ και η διακοψιμότητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία μας θα τεθούν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας ως νέου επιτρόπου, καθώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να εφαρμοστούν κάποια μέτρα».

    Οι παρεμβάσεις στο κόστος εργασίας είναι υπεραρκετές, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος δεν έχει ζητήσει επιπλέον παρεμβάσεις.

    Κατά τα λοιπά έγινε συζήτηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης εφαρμοσμένης έρευνας μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και να ενισχυθεί η λαϊκή, νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Επίσης, συμφωνήθηκε να συσταθεί μία τριμελής επιτροπή που να παρακολουθεί την πορεία των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους κι η διυπουργική θα συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο.

    [04] Πρόστιμο 1,27 δισ. δολαρίων στην Bank of America

    Δικαστής της περιφέρειας του Μανχάταν επέβαλε στην τράπεζα Bank of America πρόστιμο ύψους 1,27 δισ. δολαρίων για απάτη στην πώληση στεγαστικών δανείων από την Countrywide Financial - την οποία η τράπεζα είχε αγοράσει τον Ιούλιο του 2008 - στις κρατικές στεγαστικές εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac. Αν και το πρόστιμο είναι χαμηλότερο από το ποσό των 2,1 δισ. δολαρίων που είχε ζητήσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελεί μία ακόμη δικαστική ήττα για τη Bank of America όσον αφορά την καταστροφική εξαγορά της Countrywide. H αμερικανική τράπεζα βρισκόταν επίσης σε διαβουλεύσεις για έναν άλλο διακανονισμό, που μπορεί να φθάσει σε ύψος πολλών δισ. δολαρίων, σχετικά με άλλες έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης για στεγαστικά ομόλογα.

    [05] Σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι ο φετινός τζίρος των εκπτώσεων

    Σε χαμηλότερο επίπεδο, σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα, κινήθηκαν οι πωλήσεις κατά την δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων για το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ΕΣΕΕ σύμφωνα με την οποία το 29% των ερωτηθέντων εμπόρων θεωρεί καθόλου ικανοποιητικό το επίπεδο των πωλήσεων, ενώ η πλειονότητα (63%) των εμπόρων αναφέρει ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε «όχι και τόσο ικανοποιητικά» επίπεδα. Μόνο το 8% των ερωτηθέντων εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση από τις πωλήσεις που πραγματοποίησε την συγκεκριμένη εκπτωτική βδομάδα.

    Συνολικά, η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος από την άποψη των πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε στα ίδια ή ακόμα και λίγο χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή. Το 51% των εμπόρων πραγματοποίησε αντίστοιχες πωλήσεις με τις περσινές, ενώ το 44% δηλώνει ότι φέτος οι πωλήσεις ήταν μειωμένες και μόνο το 5% είχε αυξημένες πωλήσεις κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 July 2014 - 10:30:24 UTC