Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Μόσχα θα καταβάλει 50 δισ. δολάρια στους μετόχους του πρώην πετρελαϊκού κολοσσού Yukos
  • [02] Der Spiegel: Ο φόβος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη κάνει την Bundesbank να πει «ναι» στις αυξήσεις μισθών στη Γερμανία
  • [03] Πιέσεις προς το Ισραήλ για «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς
  • [04] Ο Τζ. Κέρι απέρριψε τις διαψεύσεις του Σ. Λαβρόφ για την «εμπλοκή» της Μόσχας στην ουκρανική σύγκρουση
  • [05] Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Γάζα
  • [06] Ανοίγει ο δρόμος για μικρότερες και ελαφρότερες μπαταρίες με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας σήμερα, με νέα πιο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά φάρμακα

  • [01] Η Μόσχα θα καταβάλει 50 δισ. δολάρια στους μετόχους του πρώην πετρελαϊκού κολοσσού Yukos

    Το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη πρόκειται να ανακοινώσεισήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να καταβάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ) στους άλλοτε μετόχους του πρώην πετρελαϊκού κολοσσού Yukos (Γιούκος), αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

    Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ρωσία αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

    Μία ομάδα μετόχων της Γιούκος διεκδικούσε το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα για την κατάρρευση της εταιρείας, τον έλεγχο της οποίας είχε ο Μικαήλ Κοντορκόβσκι, ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

    [02] Der Spiegel: Ο φόβος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη κάνει την Bundesbank να πει «ναι» στις αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει τη θέση της Bundesbank, του ομοσπονδιακού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν περισσότερο στη χώρα αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πρετ σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στο περιοδικό Der Spiegel. Οι συμφωνίες για την διατήρηση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα ήταν απαραίτητες σε ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, επισήμανε ο Πρετ, σύμφωνα με το περιοδικό. Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου «ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η αγορά εργασίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση», οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών είναι προσήκουσες, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Spiegel. Αυτό θα συνέβαλε η εξέλιξη των μισθών κατά μέσον όρο στην ευρωζώνη να προσεγγίσει το στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι κοντά στο 2%, κατά το σκεπτικό του Πρετ, σύμφωνα με το Spiegel. Ιστορικά ηBundesbank θεωρείται σθεναρός υπέρμαχος της πολιτικής της συγκράτησης των μισθών, αλλά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να παραμένει επί μακρόν κάτω από το 1% και τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υπερβαίνει μόλις το 1,0% τον Ιούνιο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται ότι θα ενσκήψει αποπληθωρισμός.

    [03] Πιέσεις προς το Ισραήλ για «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε ομόφωνη δήλωση που καλεί σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Το Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού «και πέραν αυτής». Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε αργά χθες από τον Ισραηλινό σύμμαχό του να δεχτεί την «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ένταση των εχθροπραξιών έχει μειωθεί ενόψει του τέλους του Ραμαζανιού σήμερα. Αφού έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί τερματισμός της σύγκρουσης αυτής που άρχισε στις 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σαφώς στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη «στρατηγική σημασίας επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός η οποία να τερματίσει από τώρα τις συγκρούσεις και να οδηγήσει σε οριστική παύση των εχθροπραξιών» σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επανέλαβε «με τον πλέον αυστηρό τρόπο» την ανάγκη για παράταση της εκεχειρίας που τηρήθηκε για 12 ώρες το Σάββατο. Από την αρχή του πολέμου, περί τους 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Η εκεχειρία του Σαββάτου προσέφερε λίγη ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, όπου πολλοί εκτοπισμένοι επιστρέψαν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές τους. Την Κυριακή, ο γολγοθάς τους ξανάρχισε. Μετά την αποδοχή μιας εκεχειρίας, το Ισραήλ επανέλαβε την επιχείρησή του αντιδρώντας στις συνεχείς ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς. Οι ρίψεις δεν σταμάτησαν παρά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος ότι τελικά δέχεται μια παύση των εχθροπραξιών.

    Ωστόσο οι μάχες έχουν μειωθεί σε ένταση. Ο απολογισμός των έντεκα Παλαιστινίων νεκρών χθες που ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο πριν από την εκεχειρία του Σαββάτου. Και τη χθεσινή νύχτα, δεν υπήρξε καμιά αναφορά για επίθεση λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Αϊντ αλ-Φιτρ του τέλους του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.

    [04] Ο Τζ. Κέρι απέρριψε τις διαψεύσεις του Σ. Λαβρόφ για την «εμπλοκή» της Μόσχας στην ουκρανική σύγκρουση

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι απέρριψε τις διαψεύσεις του ομολόγου του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί της εμπλοκής της Μόσχας στην ουκρανική σύρραξη. Ο Κέρι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Λαβρόφ, «κάλεσε τον υπουργό (Εξωτερικών της Ρωσίας) Λαβρόφ να σταματήσει την αποστολή βαρέων όπλων, τις ρίψεις ρουκετών και τα πυρά πυροβολικού από τη Ρωσία στην Ουκρανία και να αρχίσει να συμβάλει σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από την πλευρά του «απαίτησε από τον Κέρι να διατάξει τους υποτελείς του να σταματήσουν να εμποδίζουν πλέον τον ΟΑΣΕ να επιτελεί το έργο του» μέσω των παρατηρητών του, ανέφερε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν αποδέχθηκε τις διαψεύσεις του υπουργού Λαβρόφ για το γεγονός ότι τα βαρέα όπλα της Ρωσίας συμβάλλουν στη σύγκρουση», επισήμανε αμερικανός διπλωμάτης.

    Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το Κίεβο και «έχουν επίσης ευθύνη για τη σφοδρή αιματοχυσία» στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αυτονομιστές και κυβερνητικές δυνάμεις. Οι μάχες αυτές -που γίνονται και σε τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη εν πτήσει από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ την 17η Ιουλίου- περιπλέκουν τις προσπάθειες των ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, παρά την εύθραυστη εκεχειρία που είχε κηρυχθεί για να περισυλλεχθούν τα συντρίμμια αυτά και οι σοροί των θυμάτων. «Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια εκεχειρία στην περιοχή των συγκρούσεων στην Ουκρανία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, με βάσει τους μηχανισμούς της συμφωνίας της Γενεύης» τον Απρίλιο, συμφώνησαν οι Λαβρόφ και Κέρι στην τηλεφωνική τους συνδιάλεξη, σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή σχετικά με αυτήν.

    [05] Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Γάζα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, μεσάνυχτα στη Νέα Υόρκη, (07.00 ώρα Ελλάδος) για να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα, ανακοίνωσαν διπλωμάτες.

    Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου αναμένεται να υιοθετήσουν δήλωση που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της δήλωσης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, το Συμβούλιο καλεί σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία».

    Οι 15 χώρες μέλη καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να τηρήσουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού και «πέραν της ημερομηνίας αυτής».

    Καλούν επίσης τις δύο πλευρές να «σεβαστούν πλήρως το ανθρωπιστικό δίκαιο και κυρίως αυτό που αφορά την προστασία των αμάχων» καθώς και να προσπαθήσουν να «εφαρμόσουν μια εκεχειρία διαρκή και πλήρως σεβαστή».

    [06] Ανοίγει ο δρόμος για μικρότερες και ελαφρότερες μπαταρίες με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση

    Ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών και αλλεπάλληλες αποτυχίες, Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν επιτέλους αυτό που θεωρείτο το «άγιο δισκοπότηρο» στο πεδίο των μπαταριών: τη δημιουργία μιας ανόδου (αρνητικού πόλου) μπαταρίας από καθαρό λίθιο.

    Το επίτευγμα αναμένεται να αυξήσει στο μέλλον δραστικά την αποτελεσματικότητα των μπαταριών, οδηγώντας σε ακόμη μικρότερες και ελαφρότερες μπαταρίες με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση τόσο για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όσο επίσης και για ηλεκτρικά οχήματα.

    [07] Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας σήμερα, με νέα πιο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά φάρμακα

    Δύο νέες αντιικές φαρμακευτικές αγωγές, που λαμβάνονται αποκλειστικά από το στόμα σε μορφή χαπιού, υπόσχονται πιο σύντομη και αποτελεσματικότερη θεραπεία, με λιγότερες παρενέργειες, για την πλειονότητα των ασθενών που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα C, ακόμη και στις πιο δύσκολες και ανίατες μέχρι σήμερα περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα δύο νέων κλινικών δοκιμών, που ανακοινώθηκαν σήμερα 28 Ιουλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, αφήνουν πολλές υποσχέσεις. Από τη μία, δείχνουν ότι είναι δυνατή η θεραπεία ακόμη και προχωρημένων ασθενών με κίρρωση ήπατος και, από την άλλη, τα νέα φάρμακα καθιστούν περιττό το έως τώρα κυριότερο θεραπευτικό «όπλο», την ιντερφερόνη, που έχει σοβαρές παρενέργειες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 July 2014 - 6:30:21 UTC