Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ
  • [02] Από σήμερα οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό
  • [03] Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • [04] Προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για την αξιολόγηση
  • [05] Ελπίδα για τους εμπόρους, οι εκπτώσεις που αρχίζουν σήμερα
  • [06] Τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
  • [07] Η Μέρκελ ελπίζει ότι η ζημιά στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να επανορθωθεί
  • [08] Ανησυχία Μπαν Κι Μουν για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα - Σε «κατάπαυση του πυρός» καλεί ο Ολάντ
  • [09] Τραυματισμοί και συλλήψεις στο Μπουένος Άιρες μετά τη λήξη του τελικού του Μουντιάλ
  • [10] Ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia
  • [11] Ελληνικός δορυφόρος στο διάστημα από τη NASA
  • [12] Παγκόσμια πρωταθλήτρια στέφθηκε η Γερμανία

  • [01] Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ

    Από σήμερα, 14 Ιουλίου ξεκινά η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σταδιακά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών των δικαιούχων.

    Συγκεκριμένα,

    - την 14η Ιουλίου 2014, για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω

    - την 1η Σεπτεμβρίου 2014, για τους δικαιούχους με δύο παιδιά και

    - την 1η Οκτωβρίου 2014, για τους δικαιούχους με ένα παιδί.

    Προϋποθέσεις για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

    - η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή

    - τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή

    - τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή

    - τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας- λοχείας.

    Το επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε πάνω από 300.000 οικογένειες, θα είναι φέτος μειωμένο κατά 50% λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

    [02] Από σήμερα οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό

    Ξεκινά από σήμερα το μεσημέρι, η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών τους, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015. Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε 130.000 ωφελούμενους και προβλέπει την επιδότηση διακοπών διάρκειας από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2014 έως τις 31 Αυγούστου του 2015, σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

    Δικαιούχοι του προγράμματος είναι, είτε εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας το έτος 2013 είτε άνεργοι που το έτος 2013 έλαβαν 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Ειδικά Μητρώα Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικές αιτήσεις μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, γι' αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, χωρίς χρήση κωδικών πρόσβασης. Για την επιλογή στο πρόγραμμα, εφαρμόζεται αυτοματοποιημένη διαδικασία μοριοδότησης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού μας. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

    [03] Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Σήμερα πέφτει η «αυλαία» στη δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία πρωτοδίκως, μεταξύ άλλων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Έπειτα από 5,5 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, διάστημα στο οποίο έγιναν 53 συνεδριάσεις, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης -που εξέτασε σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση- θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του. Η 54η και τελευταία συνεδρίαση έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

    Κατά την προ εβδομάδων αγόρευσή του προς το δικαστήριο, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι οι πέντε κατηγορούμενοι που δικάζονται για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας προσδιορίστηκε σε 17,9 εκατ. ευρώ.

    [04] Προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για την αξιολόγηση

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων (Σύλλογος εργαζομένων δασολόγων Κρήτης, Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, κλπ) και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις οποίες επεκτάθηκε η αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και στους εργαζομένους των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, των ΝΠΔΔ, κλπ.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις -που όπως αναφέρουν έχουν τον χαρακτήρα εγκυκλίου- δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με συνέπεια να είναι ανυπόστατες. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις παραβιάζουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων.

    [05] Ελπίδα για τους εμπόρους, οι εκπτώσεις που αρχίζουν σήμερα

    Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα λήξουν το Σάββατο 30 Αυγούστου, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι δημιουργούνται εκ νέου ελπίδες, ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στις θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης σε πολλές περιοχές, όπου εμπόριο και τουρισμός μπορούν να δυναμώσουν μαζί.

    Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, μπροστά σε επτά μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, που παρέμεναν ανοικτά, και αποκλεισμό εισόδων διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Ομοσπονδίας τους,στην οδό Ερμού και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Τα περισσότερα, πάντως, καταστήματα της περιοχής το πρωί ήταν κλειστά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνο Βασιλόπουλο, η χθεσινή απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%, «κάτι πολύ δύσκολο για τον χώρο του εμπορίου» όπως είπε ο ίδιος. Ωστόσο από το μεσημέρι και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι κινητοποίησεις των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους ,στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, να επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

    [06] Τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι το Σάββατο είχαν υποβληθεί 5.450.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.700.000 δηλώσεων. Χθες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναμενόταν να υποβληθούν άλλες 100.000 φορολογικές δηλώσεις μέσω του TAXIS net. Έτσι, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, σήμερα, τελευταία μέρα της προθεσμίας, θα ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

    [07] Η Μέρκελ ελπίζει ότι η ζημιά στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να επανορθωθεί

    Την ελπίδα ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την NSA αλλά και την δράση πρακτόρων σε βάρος της Γερμανίας μπορεί να επανορθωθεί, εξέφρασε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον διατηρούν διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα κατασκοπείας.

    «Δεν ζούμε πια στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τότε που όλοι υποψιάζονταν τους πάντες. Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του 21ου αιώνα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα σημαντικά ζητήματα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξή» της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF η οποία μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη την Κυριακή. Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να σκέφτεται διαρκώς εάν το πρόσωπο με το οποίο συνομιλεί εργάζεται για κάποιον άλλον. «Αυτό δεν λέγεται σχέση εμπιστοσύνης. Έχουμε προφανώς διαφορετικές απόψεις και πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους Αμερικανούς και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε», τόνισε, αλλά διευκρίνισε ότι δεν συμφωνεί με τις εισηγήσεις περί αξιοποίησης των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ για την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την Ουάσιγκτον.

    [08] Ανησυχία Μπαν Κι Μουν για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα - Σε «κατάπαυση του πυρός» καλεί ο Ολάντ

    Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την Κυριακή την ανησυχία του ότι η αιματηρή βία στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται και προειδοποίησε ότι μία ισραηλινή χερσαία επίθεση «θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Μπαν επανέλαβε την έκκλησή του για τερματισμό των συγκρούσεων, οι οποίες όπως είπε έχουν «σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του. Το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για εκεχειρία.Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Κυριακή σε κατάπαυση του πυρός «όσο το δυνατόν συντομότερα» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή αυριανή εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη Γαλλία.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε χθες ότι η Χαμάς φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τους αμάχους που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα, ενώ επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών από το ισλαμιστικό κίνημα. Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός ο Νετανιάχου δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι το Ισραήλ δεν θα τερματίσει αυτούς τους βομβαρδισμούς όσο δεν εξασφαλίζει μια «διαρκή ασφάλεια» για το λαό του.

    [09] Τραυματισμοί και συλλήψεις στο Μπουένος Άιρες μετά τη λήξη του τελικού του Μουντιάλ

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν αργά χθες το βράδυ στο Μπουένος Άιρες λίγες ώρες μετά την ήττα της Αργεντινής από τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι 12 αστυνομικοί οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν εκατοντάδες οπαδούς που έσπαγαν τζάμια στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TN. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν. Σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας της Αργεντινής, πολλοί ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν μετά τη λήξη του Μουντιάλ για τις προσπάθειες της ομάδας τους στη διάρκειά του και για τον μεγάλο αστέρα της, τον Λιονέλ Μέσι.

    [10] Ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia

    Ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο στις 07:00 (ώρα Ελλάδος), η επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia από τη θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι του νησιού Τζίλιο της Τοσκάνης, ανακοίνωσε πριν από λίγο η ιδιοκτήτρια εταιρεία Costa Crosieres. Η διαδικασία ανέλκυσης αναμένεται να διαρκέσει έξι με επτά ημέρες. Το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο στη συνέχεια θα ρυμουλκυθεί στο λιμάνι της Γένοβας, όπου θα αποσυναρμολογηθεί, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία της ναυτιλίας.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανόρθωσης του κρουαζιερόπλοιου, που ωστόσο παρέμεινε μερικώς βυθισμένο και τοποθετήθηκε πάνω σε έξι σιδερένιες πλατφόρμες. Το ναυτικό δυστύχημα του Costa Concordia σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012, παρασύροντας στο θάνατο 32 ανθρώπους.

    [11] Ελληνικός δορυφόρος στο διάστημα από τη NASA

    Ο δορυφόρος Λ-Sat (Hellenic Satellite), o οποίος δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Μεσσήνιο Περικλή Παπαδόπουλο, εκτοξεύτηκε χθες το βράδυ από τις εγκαταστάσεις της NASA, στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τη NASA, o ελληνικός δορυφόρος «πετάει» με τον πύραυλο Antares, ο οποίος μεταφέρει το σκάφος Cygnus με επιστημονικό και υποστηρικτικό υλικό για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το Cygnus αναμένεται να φθάσει στον ISS στις 16 Ιουλίου.

    Όπως σημειώνεται, στόχος του δορυφόρου είναι να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς.

    Τον Λ-sat σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνής ελληνική επιστημονική/φοιτητική ομάδα που φέρει την ονομασία «Lambda Team», με έδρα τη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια και η οποία στην ιστοσελίδα της προβάλλει το σλόγκαν «Ελληνικά μυαλά με δράση» (Greek Minds at Work).

    [12] Παγκόσμια πρωταθλήτρια στέφθηκε η Γερμανία

    Για 4η φορά στην ιστορία της (1954, 1974, 1990 οι τρεις προηγούμενες) η Γερμανία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, καθώς στον τελικό του 20ού Μουντιάλ, που διεξήχθη στο «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Ζανέιρο, επιβλήθηκε με 1-0 της Αργεντινής στην παράταση, χάρις στο γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113΄.

    Την τρίτη θέση στον «μικρό τελικό» του τουρνουά κατέκτησε χθες η Ολλανδία. Οι «οράνιε» επικράτησαν με 3-0 της «οικοδέσποινας», Βραζιλίας, χάρις στα τέρματα των Φαν Πέρσι (3΄ πέναλτι), Μπλιντ (17΄) και Γουϊνάλντουμ (90΄+1).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 July 2014 - 6:30:22 UTC