Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο
  • [02] Αύριο οι πρώτες προσπάθειες να πιαστεί ο κροκόδειλος
  • [03] Τα ειδικά μαθήματα συγκρατούν τις βάσεις στις πανελλαδικές
  • [04] Ικανοποίηση από την τρόικα για ολοκλήρωση προαπαιτούμενων - «Όχι» στις φοροελαφρύνσεις
  • [05] Στα χρώματα της μίας φιναλίστ ο Λυτρωτής Χριστός στο Ρίο ντε Τζανέιρο

  • [01] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

    Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι δίνεται πλέον η ευκαιρία στους πολλούς άξιους δημοσίους υπαλλήλους, που «κλείνουν τελευταίοι τα φώτα», να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης που πραγματικά αξίζουν, και την αντιπολίτευση να εκφράζει την αντίθετη ακριβώς θέση, λέγοντας πως επιχειρείται από την κυβέρνηση ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για την επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων.

    Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής. Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση, να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

    «Είναι ένα νομοσχέδιο όμως το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Διότι οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε σε μία δημόσια διοίκηση, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι τραυματισμένη και προβληματική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τον πολίτη με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε, η οποία ενδεχομένως δεν σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, θα πρέπει να ξεκινήσει από την ηγεσία την ίδια της δημόσιας διοίκησης, από τους φυσικούς προϊσταμένους, τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους τμηματάρχες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

    [02] Αύριο οι πρώτες προσπάθειες να πιαστεί ο κροκόδειλος

    Αύριο το μεσημέρι, ξεκινούν οι πρώτες προσπάθειες για τον εντοπισμό και «σύλληψη» του κροκόδειλου που τις τελευταίες ημέρες παρατήρησαν άνδρες της πυροσβεστικής στο φράγμα ποταμών στο Ρέθυμνο.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους που έχουν συνεργαστεί και αναλάβει το πρωτόγνωρο αυτό έργο στην Κρήτη, οι πρώτες προσπάθειες αφορούν σε τοποθέτηση μεγάλων κλουβιών όπου μέσα θα υπάρχουν ως δόλωμα κομμάτια κρέατος. Ο «Σήφης», όπως έχει ονομαστεί ο κρητικός κροκόδειλος, σε περίπτωση που πιαστεί στις αυτοσχέδιες φάκες θα μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

    [03] Τα ειδικά μαθήματα συγκρατούν τις βάσεις στις πανελλαδικές

    Ανασχετικά στην άνοδο των βάσεων σε σχολές όπως η αρχιτεκτονική και οι ξένες φιλολογίες, αναμένεται να λειτουργήσουν οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα, καθώς, όπως προκύπτει από την στατιστική ανάλυση, οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χειρότερες φέτος σε σχέση με πέρυσι.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γραμμικό σχέδιο φέτος αρίστευσε το 3,75% των υποψηφίων από 8,75% πέρυσι. Από 15- 18 έγραψε το 23,06% των μαθητών (34,94 πέρυσι). Στα αγγλικά αρίστευσε μόλις το 1,66% (5,22% πέρυσι), ενώ από 15- 18 έγραψε το 18,33% (25,52% πέρυσι).

    Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 14 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων.

    [04] Ικανοποίηση από την τρόικα για ολοκλήρωση προαπαιτούμενων - «Όχι» στις φοροελαφρύνσεις

    Όλη τη γκάμα των θεμάτων άνοιξαν «με το καλημέρα» οι επικεφαλής της τρόικας, κατά την πρώτη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δύο ώρες.Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη συνεχιζόμενη φημολογία ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να ανέφεραν στην ελληνική πλευρά ότι «λέτε τόσα και τόσα για τους φόρους» ενώ ένα από τα 15 θέματα στο οποίο επικεντρώθηκαν ήταν αυτό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και της φημολογούμενης κυβερνητικής πρόθεσης για μείωση ή και κατάργησή της. Καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «έχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και εάν οι Έλληνες θα κάνουν μετά αυτά που πρέπει».

    Εξάλλου, σημαντικό μέρος της σημερινής συνάντησης αφορούσε δύο ζητήματα, για τα οποία, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν, επίσης, ανησυχία:α) Τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα ειδικά μισθολόγια, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «έχουμε λύση κατά νου και θα την παρουσιάσουμε». β)Την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου (compliance rate), το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «το πακέτο αυτό είναι πολύ μεγάλο, έχει περίπου 600 δράσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

    Η ελληνική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει τους «φόβους» των επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι το πρώτο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η επιτάχυνση για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων δράσεων. «Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», ήταν η χαρακτηριστική ρήση του κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά δε για το θέμα των φόρων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι».Στον αντίποδα, η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Ενώ, οι δανειστές θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.

    [05] Στα χρώματα της μίας φιναλίστ ο Λυτρωτής Χριστός στο Ρίο ντε Τζανέιρο

    Ο Λυτρωτής Χριστός, το περίφημο άγαλμα που δεσπόζει στην κορυφή του όρους Κορκοβάδο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θα φωτιστεί με τα χρώματα της μίας από τις δύο φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Γερμανία ή Αργεντινή) το βράδυ πριν από τον τελικό στο Μαρακανά, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της βραζιλιάνικης εφημερίδας «Estado de Sao Paulo».

    Για να αποφασιστεί με τα χρώματα ποιας σημαίας θα φωτιστεί το εκπληκτικό αυτό άγαλμα θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω Twitter, που σχετίζεται με το hashtag «#ArmsWideOpen». Στη διάρκεια των δύο ωρών κατά τις οποίες ο Λυτρωτής Χριστός στο Ρίο θα ανάψει τα χρώματα θα μπορούν να αλλάξουν αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ανατρέψει το αποτέλεσμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 July 2014 - 18:30:20 UTC