Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Γνήσιο και αντιπροσωπευτικό Συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ, ζητεί ο Δημ. Κρεμαστινός
  • [02] Δηλώσεις Νίκου Δένδια για ΔΕΗ, συνδικαλιστές και ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Σ. Βούλτεψη: Όταν η Δημοκρατία λειτουργεί, όλα λύνονται
  • [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθηγητών και σχολικών φυλάκων έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [05] FT: Ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
  • [06] Περίπου ένα εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν στο Taxisnet
  • [07] Τον Μάρτιο του 2015 οι προσφορές για τις έρευνες πετρελαίου
  • [08] Επαναλειτουργεί άμεσα το TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων
  • [09] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ στο α' πεντάμηνο
  • [10] Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, Έντ. Σεβαρντνάντζε

  • [01] «Γνήσιο και αντιπροσωπευτικό Συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ, ζητεί ο Δημ. Κρεμαστινός

    Γνήσιο και αντιπροσωπευτικό Συνέδριο, και διατήρηση του όρου «σοσιαλιστικό» στον τίτλο του, χωρίς υποκατάστασή του «με ορολογίες από το φυτικό βασίλειο», ζητά για το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κρεμαστινός, με επιστολή του στον πρόεδρο του Κινήματος, τον γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει ο κ. Κρεμαστινός, «τα ποτάμια τα ρυάκια και οι παραπόταμοι, που ουδείς γνωρίζει από πού πηγάζουν και που εκβάλουν, θα παρασύρουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που από το 1974 μέχρι το 2009 το εμπιστεύθηκε».

    Ο κ. Κρεμαστινός υπενθυμίζει δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου όταν ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, που ήταν η δημιουργία οργανώσεων σε όλη τη χώρα και η καθιέρωση του όρου «σοσιαλιστικό» στην ονομασία του και τονίζει ότι «η δημοκρατική οργάνωση του κόμματος κατέστη υποτυπώδης και σήμερα δυστυχώς υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που δεν θα περιέχει τη λέξη «σοσιαλιστικό». Αναφέρει, επίσης, ότι αν δεν είχε αποδυναμωθεί η οργάνωση του κόμματος θα είχε εκφράσει τις απόψεις της για το αν θα έπρεπε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ «μόνο του την ευθύνη της αντιμετώπισης της χρεοκοπίας της χώρας», αλλά και για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση με τη ΝΔ, φέρνοντας το παράδειγμα του SPD, το οποίο διαβουλεύθηκε σε όλα τα επίπεδα για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού και στο τέλος έθεσε το θέμα της συμμετοχής του σε ψηφοφορία σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος.

    [02] Δηλώσεις Νίκου Δένδια για ΔΕΗ, συνδικαλιστές και ΣΥΡΙΖΑ

    Σκληρή επίθεση στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε τους απεργούς πως επιχείρησαν «να θέσουν σε πλήρη ομηρία την κοινωνία και την οικονομία», την εποχή που η χώρα στηρίζεται στις τουριστικές αφίξεις. Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως με τη στάση που τηρεί απέναντι σε επενδύσεις «σαμποτάρει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

    Πρόσθεσε πως «με κρατικούς πόρους που δεν υπάρχουν, ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει».«Η χώρα πρέπει να έχει μία αντιπολίτευση σοβαρή» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, παραλληλίζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές που ακολουθούνταν στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1960. «Χωρίς επενδυτές για το 30% δεν θα βρεθούν τα χρήματα για το υπόλοιπο 70% της ΔΕΗ ... Η επιλογή είναι ανάμεσα στο να πας καλύτερα και το να πας πολύ, πολύ χειρότερα και να γυρίσεις σε προηγούμενες εποχές» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για την πώληση της μικρής ΔΕΗ.

    [03] Σ. Βούλτεψη: Όταν η Δημοκρατία λειτουργεί, όλα λύνονται

    Τη στάση των σωματείων των εργαζομένων στη ΔΕΗ που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, χαιρέτισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Όταν η Δημοκρατία λειτουργεί, όλα λύνονται» τόνισε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε ότι οι απεργίες θα πρέπει να γίνονται με συνδικαλιστικά αιτήματα, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, εξέλειπε από την απεργία της ΓΕΝΟΠ. «Η αξία και ο πλούτος της χώρας δεν είναι δουλειά των συνδικαλιστών» είπε.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανάλαβε ότι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» ήταν επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία ζημιογόνο δημόσια επιχείρηση και επισήμανε πως η πώληση γίνεται επειδή ο Οργανισμός χρειάζεται χρήματα για να αναπτυχθεί και όταν δεν έχει «το ρευστό που χρειάζεται» πρέπει να το βρει με άλλους τρόπους. «Όταν μία επιχείρηση δεν έχει κεφάλαια για να κάνει εκσυγχρονισμό, να αναπτύξει τις υποδομές της και να βρει χρήματα, τότε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση η επιχείρηση ήταν καταδικασμένη.

    Σχετικά με τη λειτουργία των οργανισμών η κ. Βούλτεψη είπε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα στους λογαριασμούς των καταναλωτών» καθώς «ό,τι εισπράττει η μία, θα εισπράττει και η άλλη επιχείρηση». Επίσης, τόνισε ότι «μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ιδιωτικοποίηση, ο πελάτης θα μπορεί να επιλέξει φορέα ηλεκτροδότησης» και αυτό οδηγεί «στην παροχή κινήτρων από τις επιχειρήσεις» ώστε να κρατήσουν τους πελάτες τους. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο διαμοιρασμός των καταναλωτών ανάμεσα στη «μικρή» και τη «μεγάλη» ΔΕΗ θα γίνει με τυχαίο δείγμα, ενώ για την τιμή της κιλοβατώρας υπενθύμισε ότι είναι αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Αρχής Ρυθμιστικής Ενέργειας.

    [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθηγητών και σχολικών φυλάκων έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων πραγματοποιούν αυτή την ώρα έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, καθηγητές και σχολικοί φύλακες, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    [05] FT: Ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

    Στις ενδείξεις που υπάρχουν ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά και στα εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν για να γίνει βιώσιμη η ανάπτυξή της, αναφέρεται η εφημερίδα Financial Times σε αφιέρωμά της με σειρά άρθρων. Σε άρθρο με τίτλο «Ενδείξεις ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά από χρόνια πόνου», η εφημερίδα αναφέρει ότι εφέτος αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, που θα επιταχυνθεί το 2015, καθοδηγούμενος από τη μεγάλη άνοδο του τουριστικού τομέα, την αναθέρμανση των έργων υποδομών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την αύξηση των δανείων από τις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες.

    Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται: «Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τον Απρίλιο έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, ενθαρρύνοντας τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών να παρακολουθούν στενότερα τις ελληνικές εταιρείες που άντεξαν στην κρίση. Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο 5μηνο δείχνουν ότι τα έσοδα κινούνται εντός του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι η βελτίωση στην είσπραξη των φόρων συνεχίζεται, παρά το ότι μία μικρή ομάδα Ελλήνων που έχουν πολιτικές διασυνδέσεις είναι ακόμη σε θέση να αποφεύγουν να πληρώνουν το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

    [06] Περίπου ένα εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν στο Taxisnet

    Περίπου ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 εκκρεμούν στο Taxisnet, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, μέχρι και χθες Κυριακή είχαν υποβληθεί 4,7 εκατ. δηλώσεις και εκτιμάται ότι εκκρεμούν να υποβληθούν ακόμη περίπου 1 εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή 450 χιλ. δηλώσεις έχουν αποθηκευτεί προσωρινά στο σύστημα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την παράταση που δόθηκε, σημειώθηκε μείωση στον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων. Ο στόχος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το σύνολο των φορολογουμένων μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου είναι επιτεύξιμος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε «τους Έλληνες φορολογούμενους και τους επαγγελματίες Λογιστές και Φοροτεχνικούς στο χρόνο που απομένει να σπεύσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις διότι νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις επισύρουν την επιβολή προστίμων».

    [07] Τον Μάρτιο του 2015 οι προσφορές για τις έρευνες πετρελαίου

    Τον Μάρτιο του 2015 αναμένονται οι προσφορές από πετρελαϊκές εταιρίες για τις έρευνες πετρελαίου στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο τουλάχιστον για την αξιολόγηση των προσφορών και στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι.

    Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου παρουσίασαν σήμερα ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σημειώνοντας παράλληλα το ισχυρό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρίες που προέκυψε από την παρουσίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον που αποδίδεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφενός στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν και αφετέρου στη συνέπεια που έχει επιδείξει ως τώρα το ελληνικό Δημόσιο ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.

    Στην παρουσίαση μετείχαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL, κ.α.

    [08] Επαναλειτουργεί άμεσα το TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων

    Σε επαναλειτουργία τίθεται άμεσα η εφαρμογή του TAXΙSnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Η καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για την εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, οφείλεται σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διακοπής έγινε συντήρηση του συστήματος αλλά και προετοιμασία της νέας εφαρμογής που πρόκειται να «ανέβει» για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε1.

    Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, χθες σημειώθηκε ο χαμηλότερος ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων (μόνο 44.000) από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής. Τα ίδια στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για τον χαμηλό ρυθμό υποβολής των δηλώσεων ενώ από το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής που λήγει τη Δευτέρα, 14 Ιουλίου.

    [09] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ στο α' πεντάμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός το α' πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο παρακολούθησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ εφέτος, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Όπως επεσήμανε ο Αναπληρωτής υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, «όπως προκύπτει από τους πίνακες, για το 1ο πεντάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ εφέτος, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι). Έτσι η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας».

    [10] Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, Έντ. Σεβαρντνάντζε

    Ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου μαζί με τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίνα Νταβιτασβίλι, οικεία της οικογένειας Σεβαρντνάντζε.«Ο Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι» δήλωσε η Νταβιτασβίλι προσθέτοντας πως «ήταν άρρωστος από καιρό».

    Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε το 2003 κατά την "Επανάσταση των Ρόδων", αφήνοντας πίσω του μια χώρα φτωχή και κοντά στο χάος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 July 2014 - 10:30:22 UTC