Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικός ο Φ. Κουβέλης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα
  • [02] Αντίθετο το ΚΚΕ με τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το περιοχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα έλαβαν οι βουλευτές Ν. Μίχος και Ηλ. Κασιδιάρης
  • [04] Δ. Σταμάτης: Ο κ. Τσίπρας, με πρόσχημα το θέμα της ΔΕΗ, επιδιώκει την πολιτική ανωμαλία
  • [05] Συμπαράταξη για να μην περάσει η καταστροφή της ΔΕΗ, ζητά ο Δ. Παπαδημούλης
  • [06] Στο ΣτΕ κατά της αξιολόγησης προσφεύγει η ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [07] Τους εν ενεργεία υπαλλήλους, θα αφορά αρχικά η διαδικασία επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου
  • [08] Επίσχεση εργασίας των ιδιωτικών κλινικών κατά του ΕΟΠΥΥ
  • [09] Συνελήφθη 58χρονος στην Κρήτη για ασέλγεια σε βάρος ανήλικων αγοριών
  • [10] Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ
  • [11] Εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 8,50 ευρώ
  • [12] Eurostat: Η δομή του ελληνικού δημόσιου χρέους
  • [13] Διαλύεται το Επικουρικό Ταμείο της πρώην Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας
  • [14] Ολάντ και Μέρκελ πιέζουν τον Πούτιν να επέμβει για να πιέσει τους αυτονομιστές «να διαπραγματευτούν»
  • [15] Ένα ξεχωριστό καφέ στα Τίρανα «σπάει» τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία
  • [16] Ο Ομπάμα δήλωσε ότι χρειάζονται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών
  • [17] Το 65% των Γάλλων τάσσεται κατά της επιστροφής του Σαρκοζί στην πολιτική
  • [18] Αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ την, υπό προϋποθέσεις, στήριξη των διατάξεων για την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ

  • [01] Θετικός ο Φ. Κουβέλης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα

    Με θετική διάθεση, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, αντιμετώπισε ο Φώτης Κουβέλης την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το μεσημέρι στον κ. Κουβέλη και συνομίλησαν για περίπου 15 λεπτά.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει συναντίληψη για το θέμα, με τον κ. Κουβέλη να επισημαίνει ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Επίσης, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης. Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα.

    [02] Αντίθετο το ΚΚΕ με τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το περιοχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αποκλειστικά, με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ» όπως τόνισε ο γγ, Δ. Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

    Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο, τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"».

    [03] Προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα έλαβαν οι βουλευτές Ν. Μίχος και Ηλ. Κασιδιάρης

    Προθεσμία για την ερχόμενη εβδομάδα έλαβαν για τις απολογίες τους από τις ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής οι βουλευτές του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης και Νίκος Μίχος. Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχος έλαβε προθεσμία για την Τετάρτη, 9 Ιουλίου, ενώ ο συνάδελφός του Ηλίας Κασιδιάρης για την επομένη, 10 Ιουλίου. Οι δύο βουλευτές κλήθηκαν ενώπιον των ανακριτριών της υπόθεσης, προκειμένου να απολογηθούν για τη συμπληρωματική κατηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος τους και αφορά την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Στον βουλευτή Νίκο Μίχο έχει απαγγελθεί επιπλέον και κατηγορία που αφορά την παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

    Σε δηλώσεις τους, οι δύο βουλευτές που έχουν αφεθεί ελεύθεροι για τη βασική κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αμφισβήτησαν την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι η δίωξή τους εξυπηρετεί πολιτικούς λόγους.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα μεταχθούν από τις φυλακές ενώπιον των ανακριτριών οι κρατούμενοι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

    [04] Δ. Σταμάτης: Ο κ. Τσίπρας, με πρόσχημα το θέμα της ΔΕΗ, επιδιώκει την πολιτική ανωμαλία

    Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο, που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψηφους, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. «Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά και ότι αν γινόταν δημοψήφισμα θα το έχανε πανηγυρικά» συνέχισε ο κ. Σταμάτης, τονίζοντας ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ξέρουν καλά τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ίδιους από τη ρύθμιση για τη "μικρή ΔΕΗ"».

    [05] Συμπαράταξη για να μην περάσει η καταστροφή της ΔΕΗ, ζητά ο Δ. Παπαδημούλης

    «Σε κάθε βήμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει γύρω από κοινούς στόχους την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.

    «Από τη στιγμή που θεωρούμε επιβεβλημένο να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική για τη ΔΕΗ απευθυνόμαστε σε όσους έχουν παρόμοιες επιδιώξεις και τους ζητάμε να συμπαραταχθούμε, να συσπειρωθούμε και να συμπράξουμε.. Όσο περνά ο χρόνος, ασάφειες, ίσες αποστάσεις και λογικές "και με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ" δεν θα έχουν έδαφος να σταθούν. Όταν τα πράγματα ζορίζουν όλοι οφείλουν να κάνουν σαφείς επιλογές με όρους ειλικρίνειας, συνέπειας και διαφάνειας. Αν πατάει κανείς σε δύο βάρκες τότε κινδυνεύει να πέσει στο νερό» προσθέτει.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν "άκρως αρνητική" και σημειώνει: «Είναι απαράδεκτη η κυβερνητική στάση, καθώς έκλεισε αιφνιδιαστικά την Ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα από το κανονικό, για να περάσει μέσα από τα πλήρως ελεγχόμενα θερινά τμήματα πάρα πολύ κακές επιλογές, όπως είναι το σπάσιμο της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" που είναι ένα από τα φιλέτα».

    Ο αντιπρόεδροςτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτηθείς για το θέμα της προεδρικής εκλογής, υπογραμμίζει ότι «η γνώμη μας είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να βγει από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή».

    [06] Στο ΣτΕ κατά της αξιολόγησης προσφεύγει η ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν.4250/2014 (σσ αφορούν την αξιολόγηση) και να ακυρωθούν, διότι «παραβιάζουν την αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου» και διότι «δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στους εργαζόμενους των ΟΤΑ α΄βαθμού».

    Συγχρόνως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στα αρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, καλώντας τις ηγεσίες τους «να αναλογισθούν το μέγεθος του ολισθήματος και να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου, που θα αποκαθιστά τη νομιμότητα, διευκρινίζοντας ότι οι διατάξεις του Ν.4250 ουδεμίας εφαρμογής μπορούν να τύχουν στους εργαζόμενους των ΟΤΑ α΄βαθμού».

    [07] Τους εν ενεργεία υπαλλήλους, θα αφορά αρχικά η διαδικασία επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου

    Τους εν ενεργεία υπαλλήλους θα αφορά σε πρώτη φάση η διαδικασία επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Στην εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χθες,συνιστάται η καταγραφή των στοιχείων να ξεκινήσει από τις χρονικά πιο πρόσφατες περιπτώσεις μετατροπής συμβάσεων και να προχωρήσει σε βάθος 20ετίας, δηλαδή από το 1994 έως σήμερα.

    Σε περιπτώσεις υπαλλήλων που προέρχονται από μεταφορά ή μετάταξη, εάν λείπουν στοιχεία από τον υπηρεσιακό φάκελο θα πρέπει οι αρμόδιες Δ/νσεις να επικοινωνούν με τον φορέα προέλευσης.

    [08] Επίσχεση εργασίας των ιδιωτικών κλινικών κατά του ΕΟΠΥΥ

    Αβάσιμους και προσχηματικούς χαρακτηρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τους λόγους που επικαλείται η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) για την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε από σήμερα, διευκρινίζοντας ότι όσες κλινικές επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας προς τον Οργανισμό, θα διακοπεί άμεσα η σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ.

    Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007- 2011 έχει εξοφληθεί και τα υπόλοιπα αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

    Επίσης, για τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο του 2013 όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013, όπως ρητά προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, ενώ έχουν ήδη λάβει ατομική και έγγραφη ενημέρωση για το ακριβές ύψος της οφειλής. Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που θα προκύψει μετά τον συμψηφισμό θα καταβληθεί μετά το τέλος του κλινικού και οικονομικού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

    [09] Συνελήφθη 58χρονος στην Κρήτη για ασέλγεια σε βάρος ανήλικων αγοριών

    Για αποπλάνηση ανηλίκων συνελήφθη 58χρονος από το Ηράκλειο, ο οποίος φέρεται να ασελγούσε σε ανήλικα αγόρια.

    Όπως προέκυψε από την προανάκριση, κατά την τελευταία διετία, ο 58χρονος ασελγούσε κατ' εξακολούθηση σε βάρος 14χρονου ανηλίκου, έναντι 10 εύρω, και τον τελευταίο χρόνο σε βάρος 17χρονου. Κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, ο 58χρονος αντιστάθηκε.

    Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να είχαν πέσει θύματά του και άλλοι ανήλικοι. Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ ο συλληφθείς οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

    [10] Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια-κλειδιά της σε ιστορικά χαμηλά σήμερα, καθώς συνεχίζει ακόμη να αποτιμά τις συνέπειες των δίχως προηγούμενο μέτρων που έλαβε πριν από τέσσερις εβδομάδες στο πλαίσιο της προσπάθειας να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσχέρειες. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου σε λίγο θα παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του περίπλοκου συνόλου μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ο Ντράγκι αναμένεται επίσης να διαβεβαιώσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά για μια μακρά χρονική περίοδο μετά τις ανακοινώσεις του Ιουνίου.

    Το ευρώ κυμαινόταν σε μια ισοτιμία περί το 1,37 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση αυτή.

    [11] Εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 8,50 ευρώ

    Η κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία τη θέσπιση για πρώτη φορά στη χώρα ενός κατώτατου ωρομισθίου 8,50 ευρώ, υιοθετώντας μια από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις των κυβερνητικών εταίρων της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.

    Από τους 601 ψηφίσαντες βουλευτές, 535 ψήφισαν υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου, 5 βουλευτές ψήφισαν κατά και 61 απείχαν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Μπούντεσταγκ.

    Η μεταρρύθμιση πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, για να γίνει νόμος και να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015.

    [12] Eurostat: Η δομή του ελληνικού δημόσιου χρέους

    Το 75% του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελείται από δάνεια και το 25% από τίτλους, ενώ στους "28" το 81% του χρέους είναι τίτλοι, το 16% δάνεια και το 4% ταμειακά διαθέσιμα και καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2013.

    Στην Ευρωζώνη, το 79% του χρέους είναι τίτλοι, το 18% δάνεια και το 3% ταμειακά διαθέσιμα και καταθέσεις,

    Αναλυτικότερα, στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά σε δάνεια ως τμήμα του εθνικού χρέους εμφανίζουν η Εσθονία (86%), η Ελλάδα (75%), η Κύπρος (59%) και η Λετονία (54%) και τα χαμηλότερα η Μεγάλη Βρετανία (2%), η Μάλτα (7%) και η Ιταλία (8%).

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 96% του ελληνικού χρέους είναι σε ευρώ και το 4% σε ξένο νόμισμα.

    [13] Διαλύεται το Επικουρικό Ταμείο της πρώην Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας

    Τη διάλυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ), αποφάσισαν οι σύλλογοι εργαζομένων που υπάγονται στο Ταμείο.

    Αιτία, η έκδοση δικαστικής απόφασης που δικαίωσε συνταξιούχους του Ταμείου που είχαν προσφύγει διεκδικώντας αύξηση των επικουρικών τους συντάξεων κατά 70%. Έπειτα από αυτό, οι σύλλογοι των εργαζομένων που καλύπτονται από το Ταμείο, ζήτησαν την άμεση επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν στα μέλη τους από ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη ρευστοποίηση της περιουσίας του Ταμείου.

    Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ καλύπτει περίπου 6.200 ασφαλισμένους και 5.500 συνταξιούχους.

    [14] Ολάντ και Μέρκελ πιέζουν τον Πούτιν να επέμβει για να πιέσει τους αυτονομιστές «να διαπραγματευτούν»

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να συνάψουν μια συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία.

    Ο Ολάντ και η Μέρκελ τόνισαν στη συζήτησή τους με τον Ρώσο πρόεδρο τη σημασία που αποδίδουν στην εφαρμογή της συμφωνίας η οποία επετεύχθη χθες Τετάρτη στο Βερολίνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να επιτευχθεί μια διμερώς συμφωνημένη εκεχειρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας.

    Ο Ολάντ και η Μέρκελ πρόκειται να έχουν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη και με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    [15] Ένα ξεχωριστό καφέ στα Τίρανα «σπάει» τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία

    Στην οδό Brigada VIII, στα Τίρανα, αυτοκόλλητα σε σχήμα πατούσας πάνω στο πεζοδρόμιο οδηγούν τα βήματα των περαστικών στην είσοδο ενός ιδιαίτερου καφέ. Δεν είναι μόνο ο όμορφος σχεδιασμός του, τα ζεστά χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων που σε υποδέχονται, ούτε καν ο -κατά γενική ομολογία- καλός καφές που σερβίρει, αυτά που κάνουν το E Jona ξεχωριστό. Είναι ο κοινωνικός επιχειρηματικός του χαρακτήρας, αφού το συγκεκριμένο καφέ, που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό, είναι το πρώτο στην αλβανική πρωτεύουσα που όχι μόνο δημιουργήθηκε από άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά οι μισοί του εργαζόμενοι είναι και οι ίδιοι άτομα με κάποιου είδους αναπηρία.

    Όλα ξεκίνησαν όταν η Σουέλα Λάλα -που μια αδέσποτη σφαίρα κατά τις ταραχές για το σκάνδαλο των "πυραμίδων" στην Αλβανία το 1997 την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι σε ηλικία μόλις 14 ετών- αντιμετώπιζε πρόβλημα κάθε φορά που ήθελε να βρεθεί με τις φίλες της, καθώς το καφέ που έδιναν ραντεβού θα έπρεπε να είναι προσβάσιμο για την ίδια και να εξυπηρετεί τις βασικές της ανάγκες.

    [16] Ο Ομπάμα δήλωσε ότι χρειάζονται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι επιθυμεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να διασφαλισθεί ότι οι τράπεζες δεν θα μπαίνουν στον πειρασμό ριψοκίνδυνων στοιχημάτων, τα οποία μπορεί να ανταμείψουν πλουσιοπάροχα λίγους αν είναι επιτυχημένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερη αναταραχή άν αποτύχουν.

    Σε συνέντευξή του, ο κ. Ομπάμα είπε ότι αναζητεί τρόπους να μεταρρυθμίσει το πλαίσιο των τραπεζικών κερδών και αμοιβών για να μειωθούν τα κίνητρα των τραπεζικών στελεχών να αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους.

    Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009 αποτελούν μία καλή αρχή, αλλά χρειάζονται περισσότερες, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε, ενώ είπε ότι πιστεύει πως η αναδιάρθρωση του πλαισίου τραπεζών θα βοηθήσει να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανησυχίες. Οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις προσέφεραν κάποια προστασία στους φορολογούμενους, αλλά όχι αρκετή, δήλωσε ο ίδιος. «Θα χρειασθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να εξετάσουμε πρόσθετα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες ή τον χρόνο των μέτρων που πιθανόν σκέφτεται.

    [17] Το 65% των Γάλλων τάσσεται κατά της επιστροφής του Σαρκοζί στην πολιτική

    Σχεδόν δύο τρίτα των Γάλλων πολιτών που απάντησαν στο πλαίσιο δημοσκόπησης είπαν πως είναι αντίθετοι στην επιστροφή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οι απαντήσεις στην έρευνα της εταιρείας CSA, η οποία πραγματοποιήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, έδειξαν ότι το 65% των Γάλλων αντιτίθεται σε μια επιστροφή του Σαρκοζί. Το 33% είπε πως θα τον υποστηρίξει.

    Μεταξύ μόνο των μελών του κόμματος του Σαρκοζί, της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), 72% είπαν πως υποστηρίζουν την επιστροφή του στην προεδρία.

    [18] Αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ την, υπό προϋποθέσεις, στήριξη των διατάξεων για την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ

    Νέα στροφή στο ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητείται σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Η εισηγήτρια του κόμματος, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τα συγκεκριμένα δύο άρθρα που αφορούν το γήπεδο, ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε βάρος κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας από ακραίους οπαδούς της ομάδας.

    Αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, παρατήρησε: «Δεν αντιλαμβάνομαι την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς η διάταξη «σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, αναβαθμίζει την περιοχή και συνιστά πολύ σημαντική παρέμβαση ολιστικού χαρακτήρα. Το υπουργείο εμμένει στη διατύπωσή του, δεν έχει κατατεθεί καμία άλλη τροπολογία και, ως εκ τούτου, το υπουργείο θα προχωρήσει στις προβλέψεις του νομοσχεδίου».

    Σημειώνεται, ότι κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τα επίμαχα άρθρα, υπό την προϋπόθεση της τροποποίησής τους.

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν τα άρθρα για το γήπεδο της ΑΕΚ. Κατά των δύο ρυθμίσεων είχε εκφραστεί εξ αρχής το ΚΚΕ, επισημαίνοντας, συν τοις άλλοις, πως, σε πανελλαδικό επίπεδο (πλην Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) γενικεύουν τη δυνατότητα της κατ' εξαίρεσιν παραχώρησης τμημάτων άλσεων ή πάρκων για την κατασκευή γηπέδων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αντίστοιχες ενστάσεις είχε εκφράσει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία, ωστόσο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Επίσης, επιφύλαξη εξέφρασε, με επιστολής της, και η Χρυσή Αυγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 July 2014 - 12:30:25 UTC