Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αν. Λοβέρδος: Στην Ελιά γράφουμε την καινούργια μεταμνημονιακή σελίδα
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστές να εμποδίσουν το δικαίωμα στην πρόοδο
  • [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν λαϊκές αγορές και απογεύματα
  • [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ
  • [05] Αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • [06] Παράταση στη ΝΕΛ για 1,5 χρόνο, να αντικαταστήσει τα πλοία «Ταξιάρχης» και «Aqua Maria»
  • [07] Ο Φ. Ολάντ υπενθύμισε το «κριτήριο της αθωότητας» όσον αφορά τον Ν. Σαρκοζί
  • [08] Σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας της Άννας Συνοδινού
  • [09] Ένας διαφορετικός αγώνας ποδοσφαίρου, 70 χρόνια πριν, στο ναζιστικό γκέτο του Theresienstadt

  • [01] Αν. Λοβέρδος: Στην Ελιά γράφουμε την καινούργια μεταμνημονιακή σελίδα

    «Στην Ελιά θα επιχειρήσουμε να γράψουμε την καινούργια σελίδα. Αυτή η σελίδα είναι μεταμνημονιακή, δεν είναι αντιμνημονιακή» τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Πιστεύω ότι ως Ελιά, ως ΠΑΣΟΚ, γράφουμε τη μεταμνημονιακή σελίδα, η οποία δεν σημαίνει αθέτηση υποχρεώσεων, σκίσιμο μνημονίου και όλα αυτά τα ευφυή, σημαίνει διαπραγμάτευση και μεταβολή σε ορισμένες περιπτώσεις του επιπέδου της διαπραγμάτευσης» διευκρινίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Αποφασίσαμε το συντονιστικό της Ελιάς να πάρει στις πλάτες του τη συζήτηση με το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, και ανένταχτες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Θα προτείνουμε το ιδρυτικό συνέδριο το φθινόπωρο. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά και τον πολιτικό χώρο που εκφράζω, τη Νέα Ελλάδα, έχουμε σαφή και εκφρασμένη τη βούλησή μας να βοηθήσουμε. Θεωρώ ότι όποιος θέτει ζήτημα ηγεσίας σήμερα, κάνει κακό. Επειδή η κρίση μάς τα έμαθε και οι συγκρούσεις μάς το δίδαξαν, δεν υπάρχει χώρος για αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Θα είμαστε, ως Νέα Ελλάδα, ως Ελιά, ως ΠΑΣΟΚ, ενωμένοι και το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί είναι να διαιρεθούμε. Τώρα είμαστε στη φάση της πρόσθεσης και ελπίζω να μπούμε στη φάση του πολλαπλασιασμού... Στόχος μας, που θα τον επιτύχουμε, είναι η Ελιά να έχει διψήφιο ποσοστό και να είναι τρίτο κόμμα». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Ελιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο».

    [02] Αντ. Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστές να εμποδίσουν το δικαίωμα στην πρόοδο

    «Κακόγουστο αστείο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα, σε παρέμβασή του για το θέμα της ΔΕΗ, από το Στρασβούργο. «Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και παντού αλλού απέδωσαν» τόνισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ, λέγοντας πως, από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλότερες τιμές. Ειδικά για το θέμα της "μικρής ΔΕΗ" διαβεβαίωσε ότι θα έρθει στη Βουλή και θα συζητηθεί εκτενώς. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προοδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει και δεν πρόκειται αυτού του είδους τη ζωή που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, τη ζωή δηλαδή των συνδικαλιστών που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις, να το αφήσουμε να συνεχιστεί».

    [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν λαϊκές αγορές και απογεύματα

    Το ενδεχόμενο, να λειτουργήσουν και απογεύματα οι λαϊκές αγορές, με στόχο να διευκολύνουν καταναλωτές που το πρωί εργάζονται και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο υφυπουργός έγινε αποδέκτης σχετικής πρότασης από βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ανάμεσά τους ο Θάνος Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχε οριστεί προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, σε εφαρμογή των διατάξεων Χατζηδάκη, για τη διακριτότητα μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές, τον τρόπο κατανομής των θέσεων και τα κριτήρια που θα υπάρξουν.

    Εκτός από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η Λίτσα Αμμανατίδου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ), που απορρίπτουν συνολικά τοΝ πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης προτείνουν ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές να μην είναι γεωγραφικός, αλλά να γίνει με ήπιο τρόπο, όπως για παράδειγμα με την καθιέρωση χρώματος που θα είναι διαφορετικό για παραγωγούς και διαφορετικό για πωλητές.

    [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ

    Κλειστό παραμένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ύστερα από την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων για συνέχιση της απεργίας τους επ? αόριστον, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο για χιλιάδες φοιτητές.

    Υπενθυμίζεται ότι, η Εισαγγελία της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία παραμένει κλειστή η είσοδος του πανεπιστημίου και παρεμποδίζονται όσοι επιχειρούν να εισέλθουν στους χώρους του.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, η πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων του ΕΜΠ Ράνια Ζάχου και η γενική γραμματέας Έφη Φλωράκη, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ζητώντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά με ανοιχτό το Ίδρυμα, προκειμένου οι φοιτητές να μη χάσουν το εξάμηνο.

    [05] Αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

    Αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησής τους και υιοθέτηση της οδηγίας της ΑΔΕΔΥ για παράδοση των ασυμπλήρωτων εντύπων αξιολόγησης στο πρωτοβάθμιο σωματείο τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Γενική τους Συνέλευση την οποία συγκάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων τους.

    Παράλληλα έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Ιουλίου, και θα διεκδικήσουν στην πράξη την μη εφαρμογή του σχετικού νόμου.

    Νωρίτερα, μερίδα των εργαζομένων εξέφρασε επιφυλάξεις για τις πειθαρχικές κυρώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι παραδώσουν τα έντυπα αξιολόγησης στα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Έφη Παπαλεξίου, σχολίασε ότι η ΑΔΕΔΥ κήρυξε αποχή διαρκείας από την αξιολόγηση καλύπτοντας, με τον τρόπο αυτό, τους εργαζόμενους. Διευκρίνισε δε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει προσβληθεί στα δικαστήρια.

    [06] Παράταση στη ΝΕΛ για 1,5 χρόνο, να αντικαταστήσει τα πλοία «Ταξιάρχης» και «Aqua Maria»

    Υπέρ της παράτασης για ενάμιση χρόνο στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, αντί για τριών, που είχε αιτηθεί η ίδια η εταιρεία, να συνεχίσει τα δρομολόγια της, στις γραμμές Λαύριο- Αι Στράτη- Λήμνο- Καβάλα και Λαύριο- Ψαρά- Μεστά, με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Ταξιάρχης» και «Aqua Maria» αντίστοιχα, τάχθηκε με γνωμοδότησή του το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), που συνεδρίασε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Τα συγκεκριμένα πλοία, που έχουν κατασκευαστεί το 1976 και 1975 αντίστοιχα και είναι κατηγορίας τέσσερα, θα πρέπει να τα αντικαταστήσει η ΝΕΛ σε ενάμιση χρόνο από τώρα με πολύ νεότερα.

    Την Παρασκευή 4 Ιουλίου αναμένεται να συζητηθούν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Μυτιλήνης τα ασφαλιστικά μέτρα της ΝΕΛ, κατά της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας αναμένεται να συζητήσουν αναβολή της εκδίκασης.

    [07] Ο Φ. Ολάντ υπενθύμισε το «κριτήριο της αθωότητας» όσον αφορά τον Ν. Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε σήμερα το «κριτήριο της αθωότητας» όσον αφορά την υπόθεση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τέθηκε σήμερα υπό δικαστική έρευνα για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος υπενθύμισε επίσης την αρχή «της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το υπουργικό συμβούλιο που είχε μόλις ολοκληρωθεί.

    Οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο Σαρκοζί «είναι σοβαρές», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αναφερόμενος και αυτός στις αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και στο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

    Ορισμένοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου κατήγγειλαν μια «εντελώς δυσανάλογη μανία» εναντίον του Σαρκοζί και αμφισβήτησαν την αμεροληψία μίας εκ των δικαστών, η οποία «θρέφει αισθήματα μίσους» απέναντι στον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

    [08] Σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας της Άννας Συνοδινού

    Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η ηθοποιός Αννα Συνοδινού, η οποία ταλαιπωρείται από λοίμωξη του αναπνευστικού.

    Η ηθοποιός έχει υποβληθεί σε γαστροστομία και παρακολουθείται σε κρεβάτι αυξημένης φροντίδας, ενώ οι θεράποντες ιατροί της είναι σε επιφυλακή εφοσόν χρειασθεί να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Πάντως, όπως αναφέρουν, δεν είναι διασωληνωμένη και εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με το περιβάλλον, παρά τη νόσο που την ταλαιπωρεί.

    [09] Ένας διαφορετικός αγώνας ποδοσφαίρου, 70 χρόνια πριν, στο ναζιστικό γκέτο του Theresienstadt

    Εβδομήντα χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1944, σ' ένα γκέτο των ναζί στην πόλη Theresienstadt (σημερινό Terezin, στην Τσεχία), διεξάγεται ένας... διαφορετικός ποδοσφαιρικός αγώνας. Εβραίοι κρατούμενοι παίζουν μπάλα σ' ένα αυτοσχέδιο γήπεδο, θέλοντας, έστω και προς στιγμήν, να ξεφύγουν από τη ζοφερή πραγματικότητα της πείνας, των ασθενειών -και εν τέλει του ίδιου του θανάτου -που βίωναν καθημερινά. Λίγο πιο πέρα, ναζί δεσμώτες κινηματογραφούν το ματς προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σε προπαγανδιστικό φιλμ, με το οποίο θέλησαν να στηρίξουν τη θεωρία πως στους χώρους κράτησης επικρατούσαν ιδανικές (sic) συνθήκες διαβίωσης, με πληθώρα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς τέρψιν των κρατουμένων.

    Το "Liga Terezin" είναι ένα ντοκιμαντέρ 52 λεπτών που αφηγείται την απίστευτη ιστορία του ιδιότυπου αυτού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στο γκέτο Theresienstadt, που βρίσκεται 40 μίλια βορειοδυτικά της Πράγας. Εκεί, όπου από το 1942-1944, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές έπαιζαν, υπό το βλέμμα χιλιάδων θεατών για την ίδια την ελευθερία τους- να "σπάσουν" τα δεσμά του μυαλού τους από τα όσα τραγικά βίωναν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2014 - 14:30:23 UTC