Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] GPO: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ΝΔ στις εθνικές εκλογές
  • [02] Στην Αντιτρομοκρατική η έρευνα για τον αποστολέα του φακέλου στον ΑΠ
  • [03] Διήμερη απεργία διοικητικών στα πανεπιστήμια
  • [04] Συνεχίζεται ο διάλογος για λύση με τους παρόχους υγείας
  • [05] Απεργούν αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ
  • [06] Ηλεκτρονικό πλέον το «κόσκινο» της εφορίας
  • [07] Ο Βλ. Πούτιν «υποστηρίζει» τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία
  • [08] Η «Σχολή Χαμιδιέ», μάρτυρας της βιομηχανικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης

  • [01] GPO: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ΝΔ στις εθνικές εκλογές

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, και προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,5% και η ΝΔ 21%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελιά με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,7% και η ΔΗΜΑΡ με 3%. Αναλυτικά παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία για όσα κόμματα παρουσίασαν ποσοστό από 1% και πάνω. Συγκεκριμένα, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. συγκεντρώνει 1%, η «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» 1%, ο ΛΑΟΣ 1,1% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 1%. Ένα 3% απάντησε 'Άλλο Κόμμα και Λευκό / 'Άκυρο το 0,9%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,8% του δείγματος.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει 24,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2%, «Το Ποτάμι» με 7%, η Χρυσή Αυγή με 6,9%, η Ελιά με 5,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 2,8%. Ένα 5,2% απάντησε 'Αλλο Κόμμα. Λευκό / Άκυρο απάντησε το 1,3%. Αδιευκρίνιστη είναι η επιλογή του 12,1% των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 44,6% των ερωτηθέντων, έναντι 29% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απάντησε αυθόρμητα το 24,7% των ερωτηθέντων. Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 8 - 10 και 12 Μαΐου 2014.

    [02] Στην Αντιτρομοκρατική η έρευνα για τον αποστολέα του φακέλου στον ΑΠ

    Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκεται από χθες ο φάκελος με σημείωμα και τρεις σφαίρες των 7,72 χιλιοστών, που απεστάλη, μέσω ΕΛΤΑ, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου (ΑΠ). Αποστολέας φέρεται άτομο με το επώνυμο «Αλεπουδέλη» πραγματικό επώνυμο του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος καταγόταν από τη Μυτιλήνη, ιδιαίτερη πατρίδα της εισαγγελέως του ΑΠ, Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Ο φάκελος περιείχε σημείωμα με αόριστες αναφορές κατά συγγενών εισαγγελέων, ανακριτών και υπουργών που έχουν εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις, χωρίς όμως να αναφέρεται σε ποιες ακριβώς. Επιπλέον, με το σημείωμα ο άγνωστος αποστολέας ζητεί αποφυλακίσεις, χωρίς επίσης να αναφέρει για ποια πρόσωπα.

    Ο φάκελος πέρασε από έλεγχο (ακτίνες) και διαπιστώθηκε η ύπαρξη των τριών σφαιρών. Στη συνέχεια ο φάκελος ανοίχτηκε από την ασφάλεια της εισαγγελέως και διαπιστώθηκε η ύπαρξη της απειλητικής επιστολής και των τριών σφαιρών.

    [03] Διήμερη απεργία διοικητικών στα πανεπιστήμια

    Προειδοποιητική 48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, Τετάρτη, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι οι συνάδελφοί τους που έχουν απολυθεί δεν έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της κινητικότητας. Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών προειδοποιούν για καινούργιες μεγάλες κινητοποιήσεις αν απολυθούν συνάδελφοί τους.

    Οι διοικητικοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση της διαδικασίας της κινητικότητας, να διασφαλίσει την επανένταξη στις υπηρεσίες όλων των διοικητικών υπαλλήλων μηδενός εξαιρουμένου και να πάρει πίσω το νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση το οποίο, όπως λένε, θέλει να δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή υπαλλήλων προς απόλυση. Από προχθες μετέχουν σε ανοικτή διαρκή γενική συνέλευση, ενώ προχώρησαν και σε επανασύσταση της απεργιακής επιτροπής τους για να οργανώσει τη νέα κινητοποίηση και μιλούν για «καθολικό κλείσιμο» σχολών.

    [04] Συνεχίζεται ο διάλογος για λύση με τους παρόχους υγείας

    Νέα συνάντηση πιθανόν να έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κα εκπροσώπους των παρόχων ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι να αποφευχθεί η επίσχεση και η όποια ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε η αρχική αισιοδοξία για επίτευξη λύσης τη Δευτέρα. Οι πάροχοι του Οργανισμού είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους, παρ' ότι ο διάλογος που ξεκίνησε τη Δευτέρα είναι σε καλό δρόμο, όπως παραδέχονται και οι δύο πλευρές.

    Εξάλλου, αύριο Τετάρτη , με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού.

    [05] Απεργούν αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ

    Εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση στο κτίριο της Μπουμπουλίνας και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΑ, η κινητοποίηση αφορά, μεταξύ άλλων, τις «νέες αδικαιολόγητες αποχωρήσεις απαραίτητου προσωπικού από το ήδη υποστελεχωμένο ΥΠΠΟΑ» που πρόκειται να συμβούν, καθώς «η περίοδος διαθεσιμότητας των συναδέλφων μας σχεδιαστών, εργατών και λοιπών ειδικοτήτων λήγει στις 21 Μαΐου», χωρίς, όπως υποστηρίζουν, «να φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο επανόδου των συναδέλφων στην εργασία τους». Τέλος, ο Σύλλογος ζητά «την ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση.

    [06] Ηλεκτρονικό πλέον το «κόσκινο» της εφορίας

    Σφίγγει ο κλοιός της εφορίας για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, πιο αυστηρές και ταχύτερες γίνονται οι διαδικασίες κατασχέσεων λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

    Η εφορία, με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα έχει εικόνα για το σύνολο των βασικών κατηγοριών δαπανών των φορολογούμενων, ώστε, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεών τους, να εντοπίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος.

    [07] Ο Βλ. Πούτιν «υποστηρίζει» τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «υποστηρίζει» τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία. Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον ΟΑΣΕ μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ με τον Πρόεδρο Πούτιν. «Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε (στον πρόεδρος του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ) ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον οδικό χάρτη και τη δέσμευση του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

    [08] Η «Σχολή Χαμιδιέ», μάρτυρας της βιομηχανικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης

    Στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί τα τελευταία 150 χρόνια εξαιρετικοί τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων: από τη σιδηρουργία και την ξυλουργική μέχρι την υποδηματοποιία και τη ραπτική. Το Μηχανουργείο Αξυλιθιώτη ή «Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ», όπως είναι επίσης γνωστό, και τα χιλιάδες εργαλεία του αποτυπώνουν τη βιομηχανική - και όχι μόνο- ιστορία της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα και είναι έτοιμα να την αφηγηθούν στο κοινό το 2015.

    Το κτίριο του Μηχανουργείου Αξυλιθιώτη (πρωτύτερα Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων) στην οδό Ελένης Ζωγράφου 3 κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί το 1992 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον εξοπλισμό του, καθώς αποτελεί ως σύνολο ένα πολύ αξιόλογο δείγμα της νεοελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς με συνεχή λειτουργία από το 1915 ως σήμερα. Για την αποκατάσταση του μνημείου και τη μετατροπή του σε πολυχώρο διεξάγονται ήδη εργασίες από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχιτέκτονας της Εφορείας, Αναστασία Βαλαβανίδου, το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης της στέγης και αναμένεται η μόνιμη έκθεσή του να είναι έτοιμη στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2014 - 6:30:24 UTC