Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεσσαλονίκη: Υποψήφιοι «χωρίς γραβάτα» ετών ... δεκατεσσάρων
  • [02] Συντριπτική η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα,λένε οι φιλορώσοι αυτονομιστές
  • [03] Αμερικανοί μισθοφόροι βοηθούν τις ουκρανικές υπηρεσίες να καταστείλουν την εξέγερση των αυτονομιστών
  • [04] Εκλογές στη Λιθουανία με φαβορί την απερχόμενη Πρόεδρο
  • [05] Γιορτή των μουσείων στις 18 Μαΐου

  • [01] Θεσσαλονίκη: Υποψήφιοι «χωρίς γραβάτα» ετών ... δεκατεσσάρων

    Την «ψήφο» των Θεσσαλονικέων στις επικείμενες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές διεκδικούν τρία νέα πολιτικά κόμματα εφήβων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, με φιλοδοξία να αλλάξουν την σημερινή γκρίζα πραγματικότητα της πόλης.Τα ονόματα των συνδυασμών είναι «Α.Γ.Ω. - Ανταλλακτική Γειτονική Οικονομία», «Ελεύθερη Μάθηση» και «Χαρούμενη Θεσσαλονίκη» και το πολιτικό τους στίγμα λίγο πολύ κοινό, αφού προτείνουν ιδέες και δράσεις για την ανατροπή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μέσω της εκπαίδευσης και την αναστροφή του δυσάρεστου κλίματος στην ψυχολογική κατάσταση των πολιτών.

    Και μπορεί τα κόμματα αυτά να μην «κατεβαίνουν» στην πραγματικότητα στις εκλογές όμως πράγματι χθες το βράδυ ζήτησαν και έλαβαν την υποστήριξη των Θεσσαλονικέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους και υποδέχτηκαν θετικά τις ιδέες που παρουσίασαν.

    Εννέα νέοι και νέες, ηλικίας 14 έως 16 ετών και ακόμη εννιά, ηλικίας 12 έως 13 ετών, που συμμετείχαν για μια χρονιά στο πρόγραμμα εξειδίκευσης που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο "Παιδιά του Σήμερα, Ηγέτες του αύριο", μίλησαν σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για το όραμά τους και τις προτάσεις τους για τη Θεσσαλονίκη, προσκάλεσαν το κοινό να συμμετέχει σε αυτές και επιφύλαξαν εκπλήξεις για τον κόσμο, γεμάτες συμβολισμούς και μηνύματα.

    [02] Συντριπτική η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα,λένε οι φιλορώσοι αυτονομιστές

    Oι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στα σημερινά αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής, είναι "τεράστια"."Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά συντριπτική", δήλωσε ο Ρομάν Λιάγκιν, επικεφαλής τηε εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ωστόσο, τα φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συμμετοχή ήταν μικρή.

    Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με ουρές πολιτών έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Ντονέτσκ ,ενώ στο γειτονικό Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο 22%.

    Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι: «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;».

    διαβάστε επίσης Στη σκιά των συγκρούσεων τα δημοψηφίσματα

    [03] Αμερικανοί μισθοφόροι βοηθούν τις ουκρανικές υπηρεσίες να καταστείλουν την εξέγερση των αυτονομιστών

    Περίπου 400 μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας δρουν στην Ουκρανία, στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών και αστυνομικών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

    Οι πληροφορίες της εφημερίδας βασίζονται σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Τα μηνύματα υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε στη συνέχεια, στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες .

    Οι 400 μισθοφόροι είναι υπάλληλοι της Academi --γνωστότερης με την παλαιότερη επωνυμία της ως Blackwater-- μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας η οποία έχασε τα συμβόλαιά της με τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ αφού μέλη της άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων το 2007.Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει ποιος σύναψε συμφωνία με την Academi και υπενθυμίζει ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα κατήγγειλε τη δράση Αμερικανών μισθοφόρων στην Ουκρανία, κάτι που ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο, ο Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε κατηγορηματικά.

    [04] Εκλογές στη Λιθουανία με φαβορί την απερχόμενη Πρόεδρο

    Οι Λιθουανοί ψηφίζουν σήμερα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τις οποίες έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει και πάλι η απερχόμενη πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Η επονομαζόμενη "Σιδηρά Κυρία της Βαλτικής" θα μπορούσε να επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία ακόμη και από τον πρώτο γύρο. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό γύρω στο 50%, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό συμμετοχής που θα πρέπει να ξεπεράσει το 50% ώστε να κριθεί έγκυρη η επανεκλογή της.

    Οι κυριότεροι αντίπαλοί της στις εκλογές αυτές είναι ο Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ζίγκμαντας Μπαλσίτις και ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος Αρτούρας Παουλάουσκας οι οποίοι υπόσχονται να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να μειώσουν την ανεργία.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20.00. Δεν προβλέπεται να ανακοινωθεί κάποιο έξιτ-πολ όμως τα πρώτα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής θα γίνουν γνωστά αργά το βράδυ.

    [05] Γιορτή των μουσείων στις 18 Μαΐου

    Με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν» και τιμώμενο το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του, γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Την ημέρα εκείνη τα μουσεία σε όλη την επικράτεια θα ανοίξουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παράλληλα πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα έως τις 18 Ιουνίου 2014 σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

    Με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν» και τιμώμενο το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του, γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Την ημέρα εκείνη τα μουσεία σε όλη την επικράτεια θα ανοίξουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παράλληλα πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα έως τις 18 Ιουνίου 2014 σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα

    Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου θα γίνουν παρουσιάσεις στη μόνιμη έκθεση οι οποίες εστιάζουν στη συνεργασία των μουσείων για την κινητικότητα των συλλογών (16:00-18:00), καθώς και ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις «Ομιλούσες εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος- 19ος αιώνας» (17:30-18:30) και «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο του Cluny» (18:30-19:30). Τέλος, θα ακολουθήσει γιορτή με μουσική εκδήλωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 May 2014 - 10:30:27 UTC