Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεξαγωγή debate μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Σε γραπτή απολογία καλείται ο Χρ. Κορτζίδης από τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης
  • [03] "Ταύτισαν" τη βελανιδιά με τον Δία και τον κισσό με τον Απόλλωνα!
  • [04] Δεν έδωσε τα δικαιολογητικά στον δήμο γιατί δεν του ζητήθηκαν, υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ
  • [05] Π. Λιαργκόβας: Δεν έχει νόημα αν θα υπάρχει ή όχι μνημόνιο αφού θα υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συλλογικής εποπτείας
  • [06] Eurostat: Στο 26,7% η ανεργία τον Ιανουάριο του 2014
  • [07] Ενιαία τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για τα κράτη-μέλη της επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [08] Πέντε πλοία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

  • [01] Διεξαγωγή debate μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

    Πρόταση για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης (debate) μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, διατύπωσε σε συνάντησή του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, στις 11 το πρωί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως τέθηκε, από τον κ. Σκουρλέτη περιελάμβανε τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων, εκ των οποίων η πρώτη να αφορά τις «οικονομικές εξελίξεις, που άπτονται του νέου μεσοπρόθεσμου και του νέου μνημονίου» και η δεύτερη εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε αναρμόδιος για να απαντήσει, αλλά δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρόταση. Αναρμόδια, επίσης, δήλωσε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άν. Ασημακοπούλου, με την οποία υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία. «Τελικώς» αναφέρει η ανακοίνωση «παρέπεμψαν και οι δύο στη διακομματική επιτροπή, η οποία όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μιχελάκη, έχει ολοκληρώσει το έργο της» και καταλήγει: «Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στη πρότασή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσηλωμένος στην αρχή του ανοιχτού διαλόγου και της πλήρους διαφάνειας όσον αφορά τις θέσεις και τις προθέσεις των κομμάτων πριν την επερχόμενη κάλπη».

    [02] Σε γραπτή απολογία καλείται ο Χρ. Κορτζίδης από τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης

    Κλήση για απολογία εντός δέκα ημερών απέστειλε ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, στον δήμαρχο Αργυρούπολης- Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη. Ο κ. Κορτζίδης καλείται να απαντήσει γραπτώς για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος από δόλο ή βαριά αμέλεια, διότι εκμίσθωσε την έκταση στο λούνα παρκ χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας και χωρίς να έχει κατατεθεί φάκελος που να αναφέρεται στα μέτρα ασφαλείας.

    Επίσης, καλείται σε απολογία διότι γνώριζε την εγκατάσταση και επέτρεψε τη λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη άδεια στον συγκεκριμένο χώρο κατά τα έτη 2011- 2012 και πάλι με άδειες εκμίσθωσης, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. Τέλος, καλείται σε απολογία -πάντα για παράβαση καθήκοντος από δόλο ή βαριά αμέλεια- διότι δεν μερίμνησε για την παύση της λειτουργίας του λούνα παρκ, ενώ το συμβόλαιο εκμίσθωσης είχε λήξει από τον Φεβρουάριο 2014.

    [03] "Ταύτισαν" τη βελανιδιά με τον Δία και τον κισσό με τον Απόλλωνα!

    Τα φυτά των... θεών του Ολύμπου αναζήτησαν το πρωί μαθητές δημοτικών σχολείων στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στο πλαίσιο προγράμματος που σχεδίασε ο Τομέας Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Ιατρού, "οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν διάφορους μύθους για να εξηγήσουν τη δημιουργία του κόσμου, στους οποίους αναφέρονται συχνά φυτά, δέντρα, καρποί και άνθη". "Ορισμένα", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιατρού, "συνδέονται με τη γέννηση και την ανατροφή των θεών και άλλα θεωρούνται δώρα". "Η ύπαρξη πολλών φυτών αποδίδεται στη μεταμόρφωση ανθρώπων και νυμφών. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης τους με τους θεούς, τα φυτά αυτά θεωρούνταν ιερά σύμβολα και χρησιμοποιούνταν στις λατρευτικές τελετές" συμπληρώνει. Οι μαθητές, αφού περιηγήθηκαν στα ιερά της Δήμητρας, του Διός Υψίστου και της Ίσιδας, αναζήτησαν με τη βοήθεια αναρτημένων εικόνων, φυτά που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία. Έτσι "ταύτισαν" την βελανιδιά με τον Δία, τη δάφνη με τον Απόλλωνα που χρησιμοποίησε κλαδιά της για να μπει στεφανωμένος στους Δελφούς, αφού νίκησε τον δράκο, τον κισσό με τον Διόνυσο γιατί διακοσμούσε μ΄ αυτόν τον θύρσο, το σύμβολό του.

    [04] Δεν έδωσε τα δικαιολογητικά στον δήμο γιατί δεν του ζητήθηκαν, υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των απολογιών για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του.Ενώπιον της ανακρίτριας έχει ήδη απολογηθεί ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο οποίος αρνείται την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που απαγγέλθηκε για το δυστύχημα, υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «ενός έντονου καιρικού φαινομένου». Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να προσκόμισε στην ανακρίτρια της υπόθεσης δικαιολογητικά για τη λειτουργία του παιδικού πάρκου, αλλά και του επίμαχου παιχνιδιού. Φέρεται δε να υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν τα έδωσε στον δήμο γιατί δεν του ζητήθηκαν. Επίσης, ισχυρίζεται ότι το επίμαχο παιχνίδι ήταν καινούριο και ήδη είχαν καλέσει την εταιρεία πιστοποίησης και ελέγχου προκειμένου να το ελέγξει. Αυτή την ώρα, ενώπιον της ανακρίτριας απολογείται ο Ιταλός διαχειριστής των παιχνιδιών του λούνα παρκ, ενώ θα ακολουθήσουν οι απολογίες των δύο υπαλλήλων, υπηκόων Μπαγκλαντές, που επίσης είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση η ανακρίτρια μετέτρεψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε κακουργηματική ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ οι τέσσερις κατηγορούμενοι βαρύνονται επίσης με την κατηγορία των επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Νωρίτερα σήμερα, οι τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι κατέθεσαν προσφυγή στην ανακρίτρια υποστηρίζοντας ότι είναι νομικά άκυρη η αναβάθμιση της κατηγορίας που έγινε σε βάρος τους.

    Διαβάστε επίσης:Σε γραπτή απολογία καλείται ο Χρ. Κορτζίδης από τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης

    [05] Π. Λιαργκόβας: Δεν έχει νόημα αν θα υπάρχει ή όχι μνημόνιο αφού θα υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συλλογικής εποπτείας

    «Δεν έχει νόημα αν θα υπάρχει ή όχι μνημόνιο αφού θα υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συλλογικής εποπτείας, οι οποίοι θα παρακολουθούν πολύ στενά την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Τι νόημα υπάρχει να συζητάμε αν θα συνεχίσει το μνημόνιο. Μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή όπου η εποπτεία -και είναι φυσιολογικό αυτό- χρειάζεται για να πάμε σε μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη. Αναγκαστικά θα υπάρχει μεγαλύτερη εποπτεία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όμως. Άρα, δεν έχει νόημα αν θα υπάρχει ή όχι μνημόνιο αφού θα υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εποπτείας, συλλογικής εποπτείας, οι οποίοι θα παρακολουθούν πολύ στενά την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού. Συνεπώς, σε τυχόν αποκλίσεις, αμέσως θα χτυπάνε καμπανάκι έτσι ώστε να γίνονται παρεμβάσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τονίζει ο κ. Λιαργκόβας.

    [06] Eurostat: Στο 26,7% η ανεργία τον Ιανουάριο του 2014

    Στο 26,7% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2014, σημειώνοντας ελαφρά πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (27,2%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Εξάλλου, σταθερή στο 11,8% παραμένει η ανεργία στην ευρωζώνη από τον Δεκέμβριο 2013 ως τον Μάρτιο 2014, ενώ στην «ΕΕ των 28» η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 10,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (26,7% τον Ιανουάριο), στην Ισπανία (25,3%) και στην Κύπρο (17,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,1%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%). Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο έφτασε τα 1,318 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,1% και στις γυναίκες στο 30,2%.

    [07] Ενιαία τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για τα κράτη-μέλη της επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη διαμόρφωση ενιαίας τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα κράτη μέλη. Ο Έτινγκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συνάντηση με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία, ο οποίος και προωθεί την ιδέα της ενεργειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της από κοινού προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου.

    «Επιδιώκουμε ενιαία τιμή φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή κοινή αγορά», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας. «Το παιγνίδι του 'διαίρει και βασίλευε' ή ένα παρόμοιο παιγνίδι που προτείνει η Μόσχα δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη της ΕΕ», συνέχισε ο ευρωπαίος επίτροπος. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο με βάση διμερή συμβόλαια με τη Μόσχα, πληρώνοντας διαφορετικές τιμές.

    [08] Πέντε πλοία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

    Πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέφθασαν σήμερα στο λιμάνι Κλαϊπέντα της δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής ανακοίνωσε ο λιθουανός υπουργός Άμυνας Γουόζας Ολέκας. Ο υπουργός χαιρέτισε την άφιξη των πλοίων αυτών -- τέσσερα ναρκαλιευτικά και ένα πλοίο υποστήριξης με σημαίες Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Εσθονίας, ως ένδειξη της βούλησης του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει τη Λιθουανία και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που ανησυχούν για την κρίση στην Ουκρανία. "Η άφιξη των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι μία ακόμη ένδειξη της ενότητας και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ", δήλωσε μετά την τελετή υποδοχής. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ένα "αποτρεπτικό" μέτρο απέναντι στη Ρωσία , η οποία έχει συγκεντρώσει περί τους 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 May 2014 - 12:30:24 UTC