Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Δημ. Παπαδημούλης, λόγω της υποψηφιότητάς του στις ευρωεκλογές
  • [02] Έξω από τη Βουλή οι πωλητές λαϊκών αγορών - Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο κατέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης
  • [03] Λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση αύριο οι λαϊκές αγορές σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη
  • [04] Είκοσι εννέα μηχανές Harley από την Τουρκία "αναστατώνουν" τη Θεσσαλονίκη
  • [05] Η έξοδος στις αγορές δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
  • [06] Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ. ευρώ στις 6 Μαΐου
  • [07] Ψηφίστηκε και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες
  • [08] Αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού δικτύου στο Ντονέτσκ
  • [09] Σύγκρουση δύο συρμών του μετρό σε σταθμό της Σεούλ
  • [10] Ο Β. Πούτιν στέλνει εκπρόσωπό του στη νοτιο - ανατολική Ουκρανία για συνομιλίες
  • [11] Βλαστοκύτταρα από δέρμα στείρων ανδρών μετατράπηκαν σε γεννητικά κύτταρα-προδρόμους του σπέρματος

  • [01] Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Δημ. Παπαδημούλης, λόγω της υποψηφιότητάς του στις ευρωεκλογές

    Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του Twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. «Στις 25 Μαΐου, αποφασίζουμε για το μέλλον. Παραιτήθηκα σήμερα από τη Βουλή, για να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Πάμε για μεγάλη νίκη» ανέφερε.

    [02] Έξω από τη Βουλή οι πωλητές λαϊκών αγορών - Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο κατέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης

    Έξω από τη Βουλή βρίσκονται αυτή την ώρα παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για πέμπτη μέρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορά τη ρύθμιση λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και λίγο πριν τις 11 πμ ξεκίνησαν πορεία, η οποία δια μέσω της οδού Σταδίου κατέληξε στην οδό Β. Σοφίας, (πλαϊνή είσοδο της Βουλής). Κρατώντας μαύρες και ελληνικές σημαίες, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως ισχυρίζονται γίνεται προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τον κλάδο σε αφανισμό. «Συνεχίζουμε τις κινητοποίησης και δεν θα σταματήσουμε αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει το λάθος της. Τα μέτρα που θέλουν να ισχύσουν είναι άδικα και γι αυτό υπάρχει καθολική αντίδραση από τις 50 χιλιάδες οικογένειες των ατόμων που δουλεύουν στις λαϊκές αγορές σε όλη την Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος. Αύριο, είπε, στις 10.30 το πρωί θα γίνει δωρεάν διανομή λαχανικών και φρούτων στη λαϊκή αγορά του Περισσού, στην οδό Σαλαμίνος, καθώς και σε δέκα άλλα σημεία που λειτουργούν λαϊκές αγορές, τα οποία όμως θέλει να μην ανακοινώσει για να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου.

    Εν τω μεταξύ, τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις: -Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενων αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές. -Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση. -Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές. -Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.

    [03] Λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση αύριο οι λαϊκές αγορές σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη

    Θα λειτουργήσουν -κατ' εξαίρεση- αύριο οι λαϊκές αγορές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, ενώ από Δευτέρα θα συνεχιστεί η απεργία διαρκείας των παραγωγών. Η απόφαση για την αυριανή λειτουργία των λαϊκών αγορών ελήφθη, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών των παραπάνω περιοχών, Βασίλης Μακρίδης, "ύστερα από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα/αιτήματα καταναλωτών που καταγγέλλουν αισχροκέρδεια και πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων".

    Ωστόσο, από Δευτέρα, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών θα συνεχίσουν την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή καθώς και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Στο μεταξύ, σήμερα, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της Ομοσπονδίας θα επιδώσουν ψήφισμα με τις θέσεις τους στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [04] Είκοσι εννέα μηχανές Harley από την Τουρκία "αναστατώνουν" τη Θεσσαλονίκη

    Για τους ιδιοκτήτες τους είναι "έρωτας", "αγάπη", "κάτι πολύ μεγάλο", όπως χαρακτηριστικά λένε, ενώ όσοι τις αντικρίζουν δεν μπορούν παρά να παραδοθούν στην ακαταμάχητη γοητεία τους. Είκοσι εννέα μηχανές Harley Davidson με τους 43 αναβάτες τους ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, διέσχισαν τα σύνορα και από την Αλεξανδρούπολη με μια... γκαζιά βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα ταξίδι που οι Τούρκοι λάτρεις της Harley -μέλη του "Bosphorus Chapter Istanbul"- συνηθίζουν να κάνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τανγιού Οσκονιούκ, μέλος της ξεχωριστής αυτής παρέας, "μας δίνει την αίσθηση της ελευθερίας". "Κάθε χρόνο, την 1η Μαΐου, ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον ταξιδιού μας με τις Harley" σημειώνει και προσθέτει: "Είναι ένα ταξίδι που το κάνουμε για κοινωνικούς λόγους. Είμαστε μέλη ενός κλαμπ κι αυτή είναι μια από τις κοινωνικές μας δραστηριότητες". Το "μενού" της σημερινής μέρας για τους Τούρκους ταξιδιώτες με τις Harley περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- βόλτα ως τη Χαλκιδική και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πάρουν μέρος σ' ένα πάρτι που διοργανώνει αντίστοιχο κλαμπ χαρλεάδων της πόλης.

    [05] Η έξοδος στις αγορές δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

    Πιθανό είναι να σημειωθεί μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2014, μολονότι η ανεργία θα εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εκτιμά η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Στα μείζονα γεγονότα των πρώτων μηνών του 2014 η Επιστημονική Επιτροπή εντάσσει τη διαπίστωση πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές με τη μορφή πενταετούς ομολόγου, τα οποία όπως σημειώνεται «δεν σηματοδοτούν το οριστικό τέλος της δύσκολης και γεμάτης εμπόδια πορείας». Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε κυρίως από την πλευρά των δαπανών - παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες για επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ- ενώ εκφράζεται ανησυχία για την πορεία των φορολογικών εσόδων που υπολείπονται έναντι του στόχου το πρώτο τρίμηνο του 2014.

    Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι το 2014 δίνεται συνέχεια στη δημοσιονομική προσαρμογή, εξέλιξη που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, "δεν πρέπει να υποτιμηθεί" και τονίζουν ότι "τα τεράστια εκτός ελέγχου ελλείμματα του παρελθόντος και η ταχεία συσσώρευση χρεών ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα το 2010 στα πρόθυρα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας". Η επιστημονική επιτροπή χαρακτηρίζει αισιόδοξους τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2015-2018. Προτείνει, επίσης, να αναθεωρηθούν οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας και στη λογική αυτή να ξεκινήσει το γρηγορότερο και η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Σε ότι αφορά την πρόσφατη « δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, στην έκθεση σημειώνεται ότι η εξέλιξη ενισχύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, να διευκολύνει την προέλκυση ξένων και σταδιακά μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και να ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

    [06] Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ. ευρώ στις 6 Μαΐου

    Τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων (λήξεως 7 Νοεμβρίου 2014) και ύψους 1 δισ. ευρώ, εξήγγειλε για την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 (Τ+3). Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην ΗΔΑΤ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.

    [07] Ψηφίστηκε και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

    Δεκτό κατ' αρχήν και κατά άρθρο κατά πλειοψηφία έγινε, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Υγείας, με την οποία επεκτείνει τη δυνατότητα εργασιακής σχέσης με μπλοκάκι στο ΕΣΥ και στους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) ενώ αρχικά η ρύθμιση, αφορούσε μόνο τον ΟΚΑΝΑ. Η νέα πάντως ρύθμιση, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αιφνιδιαστικά καταθέτει την τελευταία στιγμή ουσιαστική βελτιωτική αλλαγή κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την αντίθεση του στη νέα διάταξη, που εντάσσει, όπως είπε, και άλλους οργανισμούς στο καθεστώς με τα μπλοκάκια, και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να την αποσύρει ώστε να επανακατατεθεί από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, σε δικό του νομοσχέδιο. Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διευρύνει και στο χώρο της Υγείας το καθεστώς ελαστικών μορφών απασχόλησης σε βάρος και των ασθενών και των γιατρών». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας του ΕΣΥ με γιατρούς, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη του γιατί η αντιπολίτευση δεν δέχεται αυτή τη βελτίωση.

    [08] Αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού δικτύου στο Ντονέτσκ

    Φιλορώσοι αυτονομιστές κάτελαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σταματώντας την κυκλοφορία των συρμών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων της περιοχής. Οι αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο κοντά στη Γιασουνουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ, και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση, είπε. "Η κίνηση έχει σταματήσει".

    [09] Σύγκρουση δύο συρμών του μετρό σε σταθμό της Σεούλ

    Τουλάχιστον 100 ταξιδιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα στη Σεούλ στη σύγκρουση δύο συρμών του μετρό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. "Υπάρχουν 117 τραυματίες, κανένας δεν φαίνεται να φέρει σοβαρά τραύματα", δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται πως ένας συρμός είχε σταματήσει στο σταθμό της Σανγκουανγκσίμι στην ανατολική Σεούλ, όταν ένας άλλος συρμός που έφθανε στο σταθμό προσέκρουσε πάνω του. Τα δύο τελευταία βαγόνια του ακινητοποιημένου συρμού εκτροχιάστηκαν λόγω της σύγκρουσης.

    [10] Ο Β. Πούτιν στέλνει εκπρόσωπό του στη νοτιο - ανατολική Ουκρανία για συνομιλίες

    Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα "επιχείρηση αντιποίνων" την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού κατά της πόλης Σλαβιάνσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, θεωρώντας ότι εξανεμίζει κάθε ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. "Χρησιμοποιώντας την αεροπορία για επιδρομές κατά κοινοτήτων αμάχων, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε μία επιχείρηση αντιποίνων καταστρέφοντας και την ύστατη ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συμφωνία, προϊόν συνομιλιών στη Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία, είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει επαφή μαζί του από την έναρξη της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης.

    Διαβάστε επίσης: Αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού δικτύου στο Ντονέτσκ

    [11] Βλαστοκύτταρα από δέρμα στείρων ανδρών μετατράπηκαν σε γεννητικά κύτταρα-προδρόμους του σπέρματος

    Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν γεννητικά κύτταρα, που μετά γίνονται σπερματοζωάρια, αφού προηγουμένως εμφύτευσαν στο αναπαραγωγικό σύστημα ποντικιών βλαστικά κύτταρα, τα οποία είχαν προέλθει από δερματικά κύτταρα ενήλικων στείρων ανδρών. Αν και χρειάζονται αρκετές ακόμα έρευνες, διαφαίνεται μία νέα ελπίδα, ώστε κάποτε αρκετοί στείροι άνδρες να γίνονται βιολογικοί πατέρες.

    Οι άνδρες στην έρευνα έπασχαν από αζωοσπερμία, την πιο σοβαρή μορφή ανδρικής στειρότητας, καθώς εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης (κάτι που π.χ. συμβαίνει στο πλαίσιο των τοξικών αντικαρκινικών θεραπειών), ο οργανισμός τους δεν μπορούσε να παράγει ώριμα σπερματοζωάρια. Αν και το επίτευγμα θεωρείται σημαντικό, τα γεννητικά κύτταρα, που είναι πρόδρομα των σπερματοζωαρίων και τα οποία δημιουργήθηκαν από τα βλαστικά κύτταρα των στείρων ανδρών, ήσαν πολύ λιγότερα (50 έως 100 φορές) από αυτά που δημιουργήθηκαν από άνδρες που δεν είχαν τις εν λόγω μεταλλάξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 May 2014 - 10:30:29 UTC