Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ. Μποργκ: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσουν τα συστήματα Υγείας
  • [02] «Mπλακ άουτ» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
  • [03] Με την εξέταση του Ι. Μπουτάρη συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • [04] Στις 350.000 ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ
  • [05] Οριστικοποιείται το Μεσοπρόθεσμο
  • [06] Οι κυρώσεις της EE πλήττουν 15 Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους
  • [07] Η Β. Κορέα άρχισε ασκήσεις πυροβολικού σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή
  • [08] Ανακαλύφθηκαν φυσικά ανθρώπινα αντισώματα κατά του ιού MERS

  • [01] Τ. Μποργκ: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσουν τα συστήματα Υγείας

    Την πεποίθηση ότι εάν δεν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, το σύστημα περίθαλψης θα είχε καταρρεύσει, αλλά και την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε συστήματα Υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Υγείας Τόνιο Μποργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ και σημειώνει πως πριν από την κρίση, «η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ήταν ορατή, ενώ μετά την κρίση έγινε επείγουσα».

    Εξηγεί ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και συστήματα άλλων χωρών, που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα για να μην έχουν προβλήματα στο μέλλον. «Μπορώ να σας πω τα θετικά και τα αρνητικά γι αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα. Υπήρξε βελτίωση όσον αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες, που δαπανούσε τα περισσότερα για φάρμακα, περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κάτι ανήκουστο για άλλες χώρες. Αυτό άλλαξε» δηλώνει ο κ. Μποργκ και προσθέτει πως η επιτροπή δεν είναι ακόμα ευχαριστημένη όσον αφορά την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού στην Ελλάδα, γι αυτό, όπως λέει, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις κοινωνικές παραμέτρους.

    [02] «Mπλακ άουτ» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

    Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή αυτή την ώρα η λειτουργία της ή η πρόσβαση στην ηλεκτρονική της σελίδα. Το πρόβλημα επιχειρείται να λυθεί εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, ενώ προσπάθειες καταβάλλονται για την επαναλειτουργία του συστήματος βάσει των εφεδρικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, όπως διεμήνυσε με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης. «Έχει πέσει το ρεύμα στο κτίριο της ΓΓΠΣ και παλεύουν να δουν τις εφεδρείες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [03] Με την εξέταση του Ι. Μπουτάρη συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Με την εξέταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης συνεχίζεται για 30ή ημέρα στο Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπεξαίρεση στον κεντρικό δήμο. Καταθέτοντας στο δικαστήριο πριν από τη διακοπή της δίκης, λόγω του Πάσχα, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «σύστημα» που είχε «ξεσαλώσει», ενώ αναφερόμενος στον προκάτοχό του και καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, είπε ότι τον είχε προειδοποιήσει κατά το παρελθόν να είναι προσεκτικός. «'Βασίλη μου, πρόσεχε θα σε βάλουν μέσα', του έλεγα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση του δικαστηρίου για τις ευθύνες του Β. Παπαγεωργόπουλου αναφορικά με την «τρύπα» των 17,9 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στον δήμο, ο Ι. Μπουτάρης απάντησε: «Γνώριζε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι λείπουν λεφτά, αλλά μόνο ο ίδιος ξέρει εάν ήταν κι αυτός στο κόλπο». Επιπλέον, ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τους - επίσης- καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη Μιχάλη Λεμούσια, άλλοτε γενικό γραμματέα του δήμου, και Παναγιώτη Σαξώνη, πρώην ταμία. Για τον πρώτο επεσήμανε ότι δεν γινόταν τίποτα εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του, ενώ τον δεύτερο τον αποκάλεσε «χαϊδεμένο παιδί του δήμου».

    [04] Στις 350.000 ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ

    Στο ποσό των 350.000.000 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και αυτό θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως το τέλος του 2014, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Για τα έσοδα του ΚΕΑΟ είχαν καταθέσει ερώτηση 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τους κ.κ. Αλέξη Μητρόπουλο και Δημήτρη Στρατούλη ζητούσαν από τον κ. Βρούτση να ενημερωθούν αν τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν για τη βιωσιμότητα των Ταμείων ή αν θα εξυπηρετήσουν το χρέος της χώρας.

    Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο έγγραφό του, «τα έσοδα του ΚΕΑΟ από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν έσοδα των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, στους οποίους αποδίδονται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η κεντρική διαχείριση της απόδοσης οφειλών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Διοικητικής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΚΕΑΟ». Όπως εξάλλου ενημερώνει ο υπουργός, «το ποσό από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και πρέπει να εισπραχθεί έως το τέλος του 2014 είναι 350.000.000 ευρώ».

    [05] Οριστικοποιείται το Μεσοπρόθεσμο

    Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αργά το απόγευμα χθες, το οικονομικό επιτελείο ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου. Παράλληλα, αύριο, αναμένεται να υπάρξει, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Φίλιππο Σαχινίδη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του Προγράμματος.

    Το νέο Μεσοπρόθεσμο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπει γενικότερο πάγωμα δαπανών, στα επίπεδα του 2013 έως και το 2018. Όμως, ειδικά για το Δημόσιο, θα προβλέπεται και νέα περικοπή δαπανών, άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης. Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, το Πρόγραμμα αναμένεται να προβλέπει αύξηση εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

    Πάντως, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι δύσκολη, για τα δεδομένα της ευρωζώνης, η επίτευξη πλεονάσματος παρόμοιου μεγέθους, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 -με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%-, ενώ ο ρυθμός ανόδου θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι το βάρος της οικονομικής πολιτικής δίδεται πλέον στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα, με αρχικό στόχο να ψηφιστεί έως την προσεχή Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.

    [06] Οι κυρώσεις της EE πλήττουν 15 Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 15 ρώσους αξιωματούχους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Νικολάγεβιτς Κόζακ και η αντιπρόεδρος της Δούμα Λουντμίλα Ιβάνοβνα Σβέτσοβα. Στον κατάλογο των προσώπων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνονται επίσης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Βασίλεβιτς Γκερασίμοφ, καθώς και οι ηγέτες των ουκρανών αυτονομιστών Αντρέι Πούργκιν και Ντένις Πουσίλιν.

    [07] Η Β. Κορέα άρχισε ασκήσεις πυροβολικού σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή

    Η Βόρεια Κορέα άρχισε σήμερα ασκήσεις πυροβολικού κοντά σε διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της Νότιας Κορέας, τον οποίο είχε ενημερώσει η Πιονγκγιάνγκ για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στα κατοικημένα νησιά Μπαενγκνιόγκ και Γεονπιόνγκ. Οι ασκήσεις πυροβολικού άρχισαν γύρω στις 14.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδος) και, σύμφωνα με αξιωματικό του νοτιοκορεατικού στρατού, δεν φαίνεται να ερρίφθησαν πυρά νοτίως της Γραμμής του Βορείου Ορίου, που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα της Βόρειας και Νότιας Κορέας με απόφαση του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

    Νοτιοκορεατικά αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν και οι κάτοικοι των νησιών έλαβαν οδηγίες να επιδείξουν προσοχή. «Από τα μεγάφωνα μεταδίδονταν μηνύματα στους κατοίκους να τρέξουν σε καταφύγια μόλις αυτό κριθεί απαραίτητο» δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο νησί Μπαενγκνιόγκ. Είναι οι δεύτερες στρατιωτικές ασκήσεις πυροβολικού της Βόρειας Κορέας μέσα σε ένα μήνα.

    [08] Ανακαλύφθηκαν φυσικά ανθρώπινα αντισώματα κατά του ιού MERS

    Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανακάλυψαν τα πρώτα φυσικά ανθρώπινα αντισώματα του ιού MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής) και ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για την εν δυνάμει θανατηφόρο λοιμώδη νόσο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλη θεραπεία για την ασθένεια, τα κρούσματα της οποίας συνεχώς αυξάνονται στη Σαουδική Αραβία (όπου ξεκίνησε το 2012) και σποραδικά σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα όπου πρόσφατα καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό).

    Η νόσος MERS μοιάζει με το παλαιότερο λιγότερο θανατηφόρο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), που εμφανίστηκε το 2002-03 στην Κίνα και είχε σκοτώσει περίπου 800 ανθρώπους (το ένα δέκατο όσων μολύνθηκαν). Προκαλεί βήχα, πυρετό, δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και βλάβη των νεφρών. Σταδιακά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητα ανησυχούν όλο και περισσότερο λόγω της εξάπλωσης του ιού -κυρίως μέσω των αεροπορικών ταξιδιών- μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Συνολικά, στη Σαουδική Αραβία έχουν αναφερθεί 339 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία 102 θανατηφόρα (περίπου ένας στους τρεις ασθενείς πεθαίνει, ποσοστό θνησιμότητας ιδιαίτερα υψηλό).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 April 2014 - 8:30:24 UTC