Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεργία, ενέργεια, μετανάστευση στο πρώτο ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν
  • [02] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι παραγωγοί λαϊκών αγορών
  • [03] Άμεση διενέργεια ελέγχου για τη νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ
  • [04] Δωρεάν φιλοξενία 35.000 παιδιών σε κατασκηνώσεις, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ
  • [05] Σήμερα η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ
  • [06] Πώς υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα
  • [07] Το δανέζικο Noma είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο
  • [08] Η Β. Κορέα ανακοίνωσε ασκήσεις με αληθινά πυρά
  • [09] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ
  • [10] «Και στη λογοτεχνία και στη μουσική ενυπάρχει η έννοια της ύφανσης, της συναρμογής»
  • [11] Έκλειψη θα μετατρέψει τον Ήλιο σε δαχτυλίδι φωτιάς

  • [01] Ανεργία, ενέργεια, μετανάστευση στο πρώτο ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν

    Η ανεργία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο πρώτο πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ενώπιον 700 φοιτητών.

    «Θέλω να ξαναενώσω την Ευρώπη και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιουνκερ.

    Από την πλευρά του ο υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Μάρτιν Σιουλτς σημείωσε ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών.

    Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται στην κορυφή της μια ηγετική φυσιογνωμία.

    Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να απεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, οι υποψήφιοι και των τεσσάρων πολιτικών ομάδων τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού.

    [02] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

    Οι Ομοσπονδίες Λαϊκών Αγορών χαιρετίζουν τη χθεσινή κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Για σήμερα προγραμματίζουν αποκλεισμό της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να μοιράσουν δωρεάν τα προϊόντα τους σε καταναλωτές, σε συγκεκριμένες περιοχές, «προκειμένου», όπως υποστηρίζουν σε σχετική ανακοίνωση, «να γίνει αντιληπτό από όλους πως οι αγρότες πωλητές των λαϊκών αγορών δεν εγκαταλείπουν το συνάνθρωπο αλλά τον στηρίζουν».

    Επίσης, σήμερα, ο κλάδος θα συγκεντρωθεί και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και θα καταθέσει τις θέσεις του και στον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

    [03] Άμεση διενέργεια ελέγχου για τη νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ

    Την άμεση διενέργεια ελέγχου στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη, όπου σημειώθηκε το χθεσινό τραγικό περιστατικό με τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 13χρονου και τον τραυματισμό μιας 9χρονης, διέταξε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευάς Νομικός. Τη διενέργεια ελέγχου διέταξε ο κ. Νομικός, μετά από εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

    [04] Δωρεάν φιλοξενία 35.000 παιδιών σε κατασκηνώσεις, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

    Αρχίζει από σήμερα Τρίτη και λήγει στις 9 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, το οποίο θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2014 έως τις 03 Σεπτεμβρίου 2014. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι είτε εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας το έτος 2013, είτε εγγεγραμμένοι άνεργοι με συνεχόμενη ανεργία έξι τουλάχιστον μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων, με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2013 έως 16.000 ευρώ.

    Τα παιδιά των δικαιούχων πρέπει να έχουν γεννηθεί από 1 Ιανουαρίου 1999 έως 14 Ιουνίου 2008 και μπορούν να διαμείνουν στην παιδική κατασκήνωση σε μία και μόνο κατασκηνωτική περίοδο και το πολύ για 15 συνεχόμενες ημέρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες προσέλευσης και αποχώρησης.

    [05] Σήμερα η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ

    Σήμερα 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου στους δικαιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), με εξαίρεση τις συντάξεις του πρώην Τομέα Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ, (τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ), οι οποίες θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Απριλίου.

    [06] Πώς υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

    Αναλυτικά παραδείγματα για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακινήτων περιλαμβάνει εγκύκλιος του γγ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, η οποία εστάλη σε όλες τις εφορίες της χώρας και στην οποία κοινοποιούνται όλες οι διατάξεις σχετικά με τον νέο φόρο. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης του ακινήτου και βαρύνει τον πωλητή, ενώ εξαιρούνται από αυτόν ακίνητα που είχαν αποκτηθεί πριν το 2005.

    Ενα από τα παραδείγματα υπολογισμού του φόρου υπεραξίας που περιλαμβάνει η εγκύκλιος είναι:

    - Το 2005, έγινε αγορά ενός διαμερίσματος έναντι δηλωθέντος τιμήματος 100.000 ευρώ. Πωλείται το 2014 αντί δηλωθέντος τιμήματος 200.000 ευρώ.

    Έτη διακράτησης 9, επομένως συντελεστής απομείωσης 86,1% Υπολογισμός : 200.000-100.000= 100.000 ευρώ * 86,1%= 86.100 Από το ποσό αυτό αφαιρείται το ποσό των 25.000 ευρώ γιατί ο πωλητής διακράτησε το διαμέρισμα για τουλάχιστον 5 έτη, οπότε η προκύπτουσα υπεραξία είναι 86.100- 25.000=61.000 ευρώ. Φόρος: 61.000*15%= 9.150 ευρώ.

    [07] Το δανέζικο Noma είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

    Το δανέζικο εστιατόριο Noma ανακηρύχτηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο τη Δευτέρα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον περσινό νικητή, το ισπανικό εστιατόριο El Celler De Can Roca. Το Noma του 36χρονου σεφ Ρενέ Ρεντζεπί με τη νέα σκανδιναβική κουζίνα του κατέκτησε τον περιλάλητο τίτλο που εγγυάται στο εστιατόριο φήμη και μια μεγάλη λίστα αναμονής για τους απανταχού γευσιγνώστες.

    Ο τίτλος για το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο δόθηκε σε μια ειδική τελετή στο Guildhall του Λονδίνου την οποία παρακολούθησαν διάσημοι σεφ και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Το Noma που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη δεν είναι η πρώτη φορά που κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο, καθώς τον κέρδιζε για τρία χρόνια από το 2010 μέχρι το 2012. «Η σχολαστικότητα του σεφ Ρεντζεπί στη λεπτομέρεια, η καινοτόμος προσέγγισή του στην αναζήτηση των τροφίμων και οι πειραματισμοί του, (...) έφεραν και πάλι το εστιατόριό του στην κορυφή της πυραμίδας», είπαν οι διοργανωτές της τελετής.

    [08] Η Β. Κορέα ανακοίνωσε ασκήσεις με αληθινά πυρά

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με αληθινά πυρά σε δύο περιοχές κοντά σε μια αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, ανέφερε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε παρόμοιες ασκήσεις στα τέλη Μαρτίου με αληθινά πυρά πυροβολικού κοντά στο λεγόμενο «Βόρειο Όριο» της συνοριακής γραμμής που έχει οριστεί de facto για να οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα των δυο χωρών μετά τον πόλεμο της Κορέας την περίοδο 1950 - 1953.

    [09] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ

    Νέοι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν τη νύχτα τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στην Αλαμπάμα, την επομένη των φονικών καταιγίδων με 17 νεκρούς στις γειτονικές πολιτείες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, πολλοί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τη Δευτέρα τη βόρεια Αλαμπάμα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στην πόλη Αθενς. Σφοδρή καταιγίδα έπληξε επίσης Τουπέλο στο βόρειο Μισισίπι.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι σφοδροί ανεμοστρόβιλοι αναμένεται να πλήξουν έως σήμερα περιοχές από το Τέξας έως το Τενεσί. Συνολικά 49 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που απειλούνται από τους ανεμοστρόβιλους, το 1,4 εκατομμύριο μεταξύ αυτών στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

    [10] «Και στη λογοτεχνία και στη μουσική ενυπάρχει η έννοια της ύφανσης, της συναρμογής»

    «Το πλεκτό έχει επανέλθει στη μόδα, σ' έναν κόσμο που ανακαλύπτει εκ νέου τη μαγεία της μαστορικής», λέει η Κατερίνα Σχινά στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της για το πλεκτό, υπό τον τίτλο «Καλή και ανάποδη» (εκδόσεις Κίχλη). Μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας και μουσικής και δημοσιογράφος, η Κ. Σχινά έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες «Η Αυγή», «Η Καθημερινή» και «Ελευθεροτυπία», όπως και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, έχοντας εκ παραλλήλου μεταφράσει από Έντγκαρ Άλαν Πόε, Τζέιμς Τζόις, Τζαλ Λόντον και Μαρκ Τουέιν μέχρι Ίαν Μακγιούαν, Τόνι Μόρισον και Φίλιπ Ροθ.

    Το βιβλίο της Κ. Σχινά είναι μια δουλειά την οποία δύσκολα θα συναντήσει κανείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μιλώντας για την ιστορία του πλεκτού, μιλάει ταυτοχρόνως για τη μουσική και τη λογοτεχνία ενώ δεν αποφεύγει να μας δώσει και κάποιες καθαρώς αυτοβιογραφικές σελίδες. Όπως εξηγεί η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήταν αναπόφευκτο, γράφοντας για κάτι που αγαπώ να γράψω και για μένα, ωστόσο αυτό που επιδίωξα ήταν να απευθυνθώ σε όσους ίσως αναγνώριζαν κάτι από τους ίδιους στις λέξεις μου».

    [11] Έκλειψη θα μετατρέψει τον Ήλιο σε δαχτυλίδι φωτιάς

    Μια δακτυλιοειδής (μη ολική) έκλειψη θα κάνει σήμερα τον Ήλιο να μοιάζει με ένα πύρινο δαχτυλίδι, όμως το εντυπωσιακό φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μόνο οι πιγκουίνοι. Η έκλειψη θα είναι ορατή μόνο από την Ανταρκτική και μερικά άλλα απομονωμένα μέρη της Γης, στους αχανείς νότιους ωκεανούς, ενώ η Αυστραλία θα δει μόνο εν μέρει την έκλειψη.

    Η σήμερινή δακτυλιοειδής έκλειψη θα συμβεί, καθώς το φεγγάρι θα παρεμβληθεί μεταξύ Γης και Ήλιου, αλλά θα βρίσκεται κοντά στην πιο μακρινή απόστασή του από τον πλανήτη μας, με συνέπεια να μην μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να εμφανιστεί ένα φωτεινό δαχτυλίδι που θα περιβάλει τη σκοτεινή φιγούρα της Σελήνης. Πρόκειται για τη δεύτερη έκλειψη του 2014 (είχε προηγηθεί μία ολική της Σελήνης στα μέσα Απριλίου), ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο, μία σεληνιακή και μια ηλιακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 April 2014 - 6:30:24 UTC