Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόπειρα δολοφονίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, από κρατούμενο, στις φυλακές Τρικάλων
  • [02] Σημαντική αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το 2013
  • [03] Συμψηφισμός οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών
  • [04] Μ. Σάλλας: Οι διεθνείς επενδυτές προσβλέπουν στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας
  • [05] Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο πρωθυπουργός
  • [06] Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις, τον Μάρτιο
  • [07] «Οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση σχετικά με την έκδοση ελληνικού ομολόγου»
  • [08] Εντός του α' εξαμήνου η έξοδος της χώρας στις αγορές
  • [09] Η Μόσχα διακόπτει την εισαγωγή ουκρανικών γαλακτοκομικών προϊόντων
  • [10] Εκτοπίστηκαν οι φιλορώσοι διαδηλωτές από κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Χάρκοβο
  • [11] Ρώσος στρατιώτης σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού
  • [12] Α. Γιατσενιούκ: Σχέδιο για τον διαμελισμό της Ουκρανίας
  • [13] H διαδραστική έκθεση του CERN έρχεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου

  • [01] Απόπειρα δολοφονίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, από κρατούμενο, στις φυλακές Τρικάλων

    Κρατούμενος, στις φυλακές Τρικάλων,ρουμανικής καταγωγής,αποπειράθηκε να σκοτώσει σωφρονιστικό υπάλληλο με αυτοσχέδιο μαχαίρι. Ο υπάλληλος διεσώθη από τους υπόλοιπους κρατούμενους, οι οποίοι αφόπλισαν τον κρατούμενο.

    [02] Σημαντική αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το 2013

    Σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνουν οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί, οι οποίοι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις τους. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντό, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι την προσεχή εβδομάδα ξεκινά επίσημα η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ και της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό τον καθορισμό των όρων της νέας σύμβασης των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί σημειώνουν ότι παρά τις ελλείψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς και την ύπαρξη του πλαφόν των 200 επισκέψεων, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 9.236.337 επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, αύξηση κατά 11,7% σε σχέση με το 2012.

    [03] Συμψηφισμός οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών

    Νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάννη, και των κ.κ. Φ. Σαχινίδη και Χρ. Πρωτόπαππα. Σε πρώτη φάση το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Αμέσως μετά, το μέτρο θα επεκταθεί και σε τζίρους άνω των 2 εκατ. ευρώ καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το μέτρο αυτό, το οποίο είναι φορολογικά ουδέτερο, θα εξομαλύνει σημαντικά την αγορά και θα είναι εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο κ.Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, λόγω μη καταβολής ΦΠΑ στο Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα οφείλει και προς αυτές το Δημόσιο. Σχετικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2014, το ποσό των οφειλών θα έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επίσης, ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Τέλος, αναφερόμενος στους αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το Δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών.

    [04] Μ. Σάλλας: Οι διεθνείς επενδυτές προσβλέπουν στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

    Οι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει να επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, καθώς προσδοκούν ότι η βελτίωση της οικονομίας θα αυξήσει την κερδοφορία τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. «Η αναμενόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα σημαίνουν ότι τα κέρδη θα αυξηθούν σημαντικά» επισήμανε ο τραπεζίτης. Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα από ξένους επενδυτές, σε μία τελευταία ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακάμπτουν από την κρίση κρατικού χρέους. Πούλησε, επίσης, στις 18 Μαρτίου 3ετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ στην πρώτη δημόσια έκδοση χρέους από ελληνική τράπεζα μετά το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. «Αυτοί που επενδύουν στην Ελλάδα δεν επιδιώκουν μόνο βραχυχρόνια κέρδη. Περιλαμβάνουν και θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και μεγάλα ταμεία με μακροχρόνιες τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους» τόνισε ο κ. Σάλλας. Η ελληνική οικονομία, πρόσθεσε, θα δεχθεί πιθανόν μία νέα ώθηση το επόμενο έτος, όταν οι τράπεζες ολοκληρώσουν την απομόχλευσή τους και αρχίσουν να αυξάνουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    [05] Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο πρωθυπουργός

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και των κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Χ. Πρωτόπαππα.

    [06] Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις, τον Μάρτιο

    Περισσότερες, κατά 14.567 θέσεις μισθωτής εργασίας, ήταν οι προσλήψεις από τις απολύσεις κατά τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, το συνολικό ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων είναι επίσης θετικό, κατά 40.876 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 8.838 θέσεις μισθωτής εργασίας. «Αξιοσημείωτο» χαρακτήρισε το γεγονός ότι «και οι τρεις πρώτοι μήνες του 2014 παρουσιάζουν, ύστερα από πολλά χρόνια, συνεχόμενα θετικά ισοζύγια προσλήψεων και απολύσεων», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και σημείωσε, ότι το αποτελέσματα υποδηλώνει «μια διαφαινόμενη τάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας».

    [07] «Οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση σχετικά με την έκδοση ελληνικού ομολόγου»

    Η αγορά είναι σε εγρήγορση σχετικά με μία έκδοση ελληνικού ομολόγου, ενδεχομένως ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, ενώ σημειώνει ότι οι επενδυτές πιθανόν θα αγνοήσουν ότι ο οίκος Moody's ανέβαλε την Παρασκευή την αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι οι προθεσμιακές τιμές των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα το πρωί, καθώς για τους επενδυτές βάρυνε η πιθανότητα υλοποίησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εφέτος ενός προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι δεκαετείς γερμανικοί τίτλοι και τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης έκαναν ισχυρό ράλι την Παρασκευή, μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι η ΕΚΤ έχει αναλύσει τις συνέπειες της αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1 τρισ. ευρώ για την απόκρουση του αποπληθωρισμού. Το δημοσίευμα αυτό ήρθε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας ομοφωνούν πως η αγορά περιουσιακών στοιχείων, γνωστή και ως ποσοτική χαλάρωση, μπορεί να είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση ενός για μεγάλο διάστημα πολύ χαμηλού πληθωρισμού.

    [08] Εντός του α' εξαμήνου η έξοδος της χώρας στις αγορές

    Ως «προφητείες» που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα, χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα που προσδιορίζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εξόδου της χώρας στις αγορές. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, επαναλαμβάνεται ότι η έξοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί το α΄ εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει επισημάνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση, εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους. Ο ίδιος επίσης, έχει αναφέρει ότι το ποσό που θα ζητήσει η χώρα από τις αγορές θα είναι πολύ μικρότερο των 4 δισ. ευρώ.

    [09] Η Μόσχα διακόπτει την εισαγωγή ουκρανικών γαλακτοκομικών προϊόντων

    Η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων έξι ουκρανικών επιχειρήσεων, στο τελευταίο μίας σειράς ρωσικών μέτρων που πλήττουν την οικονομία της Ουκρανίας. Η Rospotrebnadzor ανακοίνωσε ότι "διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις ότι τα προϊόντα αυτά παραβιάζουν τους κανονισμούς που ισχύουν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Η Ρωσία έχει κατ΄επανάληψιν κατηγορηθεί ότι επιβάλλει ως κυρώσεις εμπορικούς περιορισμούς κατά των εταίρων με τους οποίους έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις της. Έτσι, παλαιότερα είχε διακόψει τις εισαγωγές κρασιών από τη Γεωργία και των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις βαλτικές χώρες.

    [10] Εκτοπίστηκαν οι φιλορώσοι διαδηλωτές από κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Χάρκοβο

    Οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν πάρει χθες τον έλεγχο του κτιρίου της περιφερειακής διοίκησης στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, ρωσόφωνη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, εκτοπίστηκαν από το σημείο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών χωρίς να διευκρινίσει αν έγινε χρήση βίας.

    Χθες βράδυ τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές κρατώντας ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του διορισμένου κυβερνήτη από την κεντρική εξουσία στο Κίεβο. Αρκετές δεκάδες εισχώρησαν σε αυτό, όταν οι δυνάμεις της τάξης απομακρύνθηκαν ενώπιον της προέλασής τους. Οι διαδηλωτές είχαν κατεβάσει τις ουκρανικές σημαίες και είχαν υψώσει ρωσικές σημαίες στο κτίριο. Η ένταση αυξήθηκε ξαφνικά χθες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και εκτός από το Χάρκοβο, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διοικητικά κτίρια στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

    [11] Ρώσος στρατιώτης σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού

    Ένας Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ουκρανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας--ένα από τα λιγοστά θύματα που έχουν αναφερθεί από τότε που η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Το υπουργείο έδωσε λίγες πληροφορίες για το περιστατικό που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην πόλη Νοβοφιοντόροβκα.

    [12] Α. Γιατσενιούκ: Σχέδιο για τον διαμελισμό της Ουκρανίας

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

    [13] H διαδραστική έκθεση του CERN έρχεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Μία εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN, με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στα πειράματα του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή, θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 12 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου. Η έκθεση για ενήλικες και παιδιά άνω των δέκα ετών με τίτλο «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» την οποία έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Dudley Wright, έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων μικρών και μεγάλων επισκεπτών για τα μυστήρια της φύσης.

    Η έκθεση παρουσιάζει με απλό τρόπο τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου διεθνούς ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Παρουσιάζει επίσης με κατανοητό τρόπο τις θεμελιώδεις επιστημονικές γνώσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του σύμπαντος, εστιάζοντας στην καθοριστική συνεισφορά του CERN και των πειραμάτων του. Διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια υπόσχονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων. Ταυτόχρονα, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα αναλάβουν να μυήσουν τους επισκέπτες στα μυστικά του CERN. Η είσοδος είναι δωρεάν (με αυστηρή σειρά προτεραιότητας).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 April 2014 - 10:30:26 UTC